• 9.383.142 stemmen

Geregisseerd door: Nicolas Winding Refn

Met onder meer: Ryan Gosling, Carey Mulligan en Bryan Cranston

Releasedatum: 3 november 2011

Plot Drive

"There are no clean getaways."

In Drive staat een Hollywood-stuntrijder centraal, een eenzaat van nature, die er een bijverdienste als bestuurder van de vluchtwagen in de criminele onderwereld op nahoudt. Hij haalt zich de woede op de hals van een van L.A.'s gevaarlijkste mannen nadat hij de ex-criminele echtgenoot van z’n mooie buurvrouw helpt bij een klus die helemaal fout afloopt. De enige manier om haar te beschermen en in leven te blijven is doen wat hij het beste kan: rijden.

• 19752 berichten

Waar is het geld nou gebleven eigenlijk?

Beffrey28 schreef:

Waarom negeren, hebben die mensen geen recht op een mening?

Omdat die mening is gevormd zonder volledige kennis van de materie. En ze mogen van mij een mening hebben hoor, zo is het ook mijn goed recht die te negeren. Ik vind de visie van mensen die een film op een dergelijke manier beoordelen, doorgaans niet interessant.

avatar van synec

synec

@moviemafketel

Je hebt duidelijk de download versie gezien , wat een workprint is. Die is niet volledig en heeft vele kleine verschillen. (scènes, dialogen, muziek, geluidseffecten...)

In de cinema versie laat de driver op het einde het geld achter bij Bernie Rose nadat hij hem heeft gedood. Je ziet een shot met de tas geld naast zijn lijk liggen, waar de Driver op de achtergrond wegrijdt. Niet te zien in de workprint. Beetje jammer dat je hem niet in de cinema had bekeken. Die workprint is echt veel minder.

• 19752 berichten

Dat blijkt idd, maar was gewoon erg benieuwd naar deze film aangezien de meningen toch wel erg positief zijn hier. Ik nam dus de snelle, luie way out, maar bedankt voor je antwoord!

Sergio Leone schreef:

Waarom toch altijd stemmen terwijl je de film geeneens volledig gezien hebt?

waarom niet? ik heb gestemd op wat ik ervan heb gezien; alle stemmen gelden dat is nu het leuke en bepaalt de waardering zuiver

moviemafketel schreef:

Dan kan het niet anders zijn dat je na het zien van de originele versie 5* geeft. Het kwalitatieve verschil tussen beide versies is vrij groot.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Brooke-S schreef:

Je bent in je recht hoor. Je doet tenminste ook wat je moet doen, een film die je afzet een halve ster geven. Niets op aan te merken.

Nicolage Rico schreef:

Ik had over de kwaliteit verder niks te klagen, maar mocht driver nou op het laatst dood zijn gegaan had ik de volle score gegeven. Dat was nu eigenlijk de enige reden om geen 5 te geven. Net niet dramatisch genoeg.

avatar van MGoody

MGoody

Brooke-S schreef:

als je het mij vraagt is deze film verschrikkelijk overrated; ik begrijp die 4 sterren echt niet maar datligt natuurljk aan mij; het begon nogal veelbelovend maar werd later saai; heb m niet afgekeken sorry voor de fans; t halve sterretje is voor Ryan Gossling;

Brooke-S schreef:

Waarom dan überhaupt reageren? Je kijkt de film niet af en komt met een waardeloos verhaal over waarom je hem niet leuk vind? Kom dan met een beetje goede argumenten.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Makkelijk lullen MGoody, dit is jouw eerste bericht bij deze film en hebt ook geen argumenten gegeven om je 5* te staven.

MGoody schreef:

ik vond hem gewoon gevoelsmatig niet leuk, de film gaf me geen goed gevoel; dat is mijn argument

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Ook Drive heeft een plekje gewonnen in m'n 'Film Top 10 2011'-videospecial:

Film Top 10 2011

Reinbo schreef:
Ach, ik wil het best over de film hebben, maar aangezien jij je na het delen van die zogenaamde openbaring je in stilzwijgen over de film hult, ben ik me maar op de man gaan richten. En ach, volgens mij kun je dat wel hebben.

Zeker, dat kan ik best hebben, maar op dit forum wordt regelmatig ingegrepen door moderators die Roomser dan de Paus de zeden bewaken. Op een ander filmforum heb ik voor veel hetere vuren gestaan, maar laten we het over Drive hebben.

Verder is een film iets dat mij vooral emotioneel en intellectueel moet raken, maar dat laatste betekent zeker niet dat het ook logisch moet zijn of zaken voor mij opgelost dienen te worden.

Met het eerste gedeelte van je zin ben ik het hartgrondig eens.

Een staat van chaos en verwarring is mij velen malen liever dan die van orde en logica.

Die staat van chaos en verwarring mogen wat mij betreft nooit zomaar uit de lucht komen vallen, maar zouden altijd terug te voeren moeten zijn tot de persoonlijke beleving en gerelateerd aan gebeurtenissen uit het verleden van de hoofdpersoon.

Dus dat 'ik het niet red', zal me worst wezen. Ik zie dan ook niet hoe dit ten kosten zou gaan van mijn film plezier. In tegenstelling tot jou, maal ik er niet om. Daar verschillen we nu eenmaal.

Misschien probeert mijn neurale netwerk aanknopingen te vinden, waar het jouwe afhaakt, en beleef ik plezier in die zoektocht en jij niet?

Je hebt wel gelijk dat ik graag van de hoed en de rand wil weten, daarom ben ik wel benieuwd naar je opzienbarende ontdekken. Zelf kom ik niet verder dan dat er met kapsels en rollen wordt geschoven, maar wat daar de logica achter zou moeten zijn ontgaat me. Of dit komt door mijn tekort schietende capaciteiten, of dat het me te weinig interesseert om er lang over na te denken laat ik hier maar in het midden. En ach, dan gaat er maar geen lichtje branden, ik zie films toch het liefst in het pikkedonker.

Maar ik wil je best nog eens vragen ons te verlichten en je zienswijze uit de doeken te doen: Verlicht ons?

Ik heb geen zin om als een soort Juf Xav (weer) een lesje à la Leo Blokhuis af te steken. Ik verdiep mij graag in de manier waarop een regisseur in beeld en geluid communiceert en bij voorkeur wens ik dat te delen met mensen die net zo actief in 'het diepe' willen duiken. Ik krijg een beetje jeuk bij de gedachte dat velen in hun luie stoel achterover leunen met een zak popcorn in de schoot en achteraf commentaar leveren.

Ik weet dat veel regisseurs putten uit het brede 'spectrum' van het begrip symmetrie. Laat ik een 'grappig' voorbeeld noemen:

Bernie Rose zit aan een tafeltje in een Italiaans restaurant en staat op het punt om een Chinese afhaalmaaltijd te gaan eten. Behalve dat dit sowieso al volslagen absurd is, komt er een fantastisch vervolg. Hij vraagt namelijk om:"Chopsticks and a fortune cookie.". Dus hij wenst niet met mes en vork te eten. Later zien we hoe hij zijn 'fortune' Cook(ie) met vork en daarna met mes te lijf gaat, terwijl het slachtoffer zonder bestek, vanwege verwondingen aan beide handen, zat te eten.

Ik zou het wel aardig vinden als meer mensen dit soort 'voorbeelden' zouden beschrijven, maar helaas wordt er nog steeds weinig over de inhoud bericht.

SilverGun schreef:
Hij beseft zich dat hij nooit meer een kans zal krijgen om intiem met haar te zijn nadat hij dat hoofd heeft platgestampt, daarom precies op dat moment die allereerste zoen. En het geweld misplaatst noemen maakt duidelijk dat je maar weinig van de film gevolgd hebt.

Allereerst gooi jij de gebeurtenissen (zoals getoond in de film) een beetje door de war. Ten tweede maak je op geen enkele manier duidelijk waarom het excessieve geweld past bij het verhaal of bij de 'hoofdpersoon'.

Dreiecke schreef:
Meer dan een standaard verhaal dus.........

Inderdaad. In een van mijn eerste reacties dacht ik met een flinterdun verhaaltje te maken te hebben, maar dat bleek slechts 'schijn'.
De beschermengel heeft wél een naam, niet?

Ik weet welke naam jij hem denkt te kunnen toewijzen, maar of het juist is ...? Bovendien is de naam niet zo belangrijk, maar het ware verhaal des te meer.
Dreiecke schreef:
Nu het kwartje viel en uitgerold is, volgt verhoging (misschien na herziening wel meer). De film zit ingenieuzer in elkaar dan ik dacht, er zit echt een 'deluxe-versie' in verstopt

Kijk, dat is nou een mooi staaltje van tussen de 'beelden door zien'.

Sergio Leone schreef:
Wel grappig dat iemand zegt dat ik knullig formuleer terwijl hij-/zijzelf niet schijnt te weten dat in elke zin een werkwoord moet staan.

Scherp! In de hoofdzin staat inderdaad geen werkwoord, maar de bijzin daarentegen ... Ik zou wensen dat je dezelfde allertheid hanteert als je Drive nog eens ziet.
Tevens is de verwijzing naar mijn eerdere 'douze points' redelijk mislukt, daar douze (maar dat zal je wel weten, hoop ik) en points (dat is al een moeilijke, zo te zien) in het Frans zijn en bij mijn weten is 'no' geen Franse vertaling van 'geen'.

Als jij je met je grapje verlaagt tot het Paul de Leeuw niveau dan mag je de bal op diezelfde 'hoogte' terug verwachten, of moet ik je je eigen grap gaan uitleggen?
Helaas toch niet zo 'scherp'. (Deze zin geen werkwoord.)

avatar van joepp

joepp

Style - substance discussie, waarvoor veel mensen (zoals ik zelf ook) voor style gaan, omdat daar de sfeer door wordt gecreëerd.. Ik snap het gepuzzel ook niet echt? maja ik zit dan ook niet midden in deze discussie

avatar van Glacius

Glacius

Vanaf nu in mijn Top 10

avatar van Reinbo

Ik zie nog steeds niet wat jouw (xav) voorbeeld over het eten met schuivende vlakken van een rubik kubus heeft te maken en welk o zo bijzondere vertelling het doelt die ik niet zou zien. Een geestige scene, die benadrukt dat Rose geen italiaan ( lid van de maffia) is. Iets wat m later zal opbreken.

Ook is het vreemd dat je op Dreiecke's opmerking over een deluxe versie reageert met te stellen dat dat een mooi staaltje van tussen de beelden kijken is, terwijl hij daar niets concreets over zegt. Ik blijf het dan ook maar een pseudo interessant stukje wartaal vinden.

Reinbo schreef:

Hehe ziehier iemand die het begrijpt!: deze site heet Moviemeter en niet Movieforum. Vooral dus bedoeld voor mensen die van plan zijn een film te gaan kijken maar eerst de waardering en evt reviews willen bekijken en niet voor de medebeoordelaars. Wat zij van een andere beoordelaar vinden omdat ze niet dezelfde mening hebben en zo vrij zijn dat op een laatdunkende manier te spuien, zegt alleen maar iets over die medebeoordelaar.

avatar van Hannibal

Hannibal

Je kunt jezelf wel in de slachtofferrol plaatsen door het moderatorbeleid er weer bij te gaan halen, maar het enige wat Reinbo vraagt is een uitleg over de Rubik's Cube, want blijkbaar ben jij alweer de enige die de film heeft begrepen maar dat is tot nu toe nog niet erg gebleken met je vage gelul.

Déjà vu...

Brooke-S schreef:

O, sorry. Ik dacht dat Moviemeter er juist was om over films te discussiëren. Maar misschien moeten ze die functie dan maar weg halen.

Verder doe ik niet laatdunkend over 'iemand die er een andere mening op nahoud', maar wel over iemand die een film niet uitkijkt en dan toch stemt. Dat is namelijk niet de bedoeling, want zo worden mensen die hier vooral komen omdat ze van plan zijn een film te gaan kijken mogelijk op het verkeerde been gezet.

Verder heeft een review enkel waarde als je weet hoe de smaak van de reviewer zich tot die van jezelf verhoud. Dus het beoordelen van de beoordelaar is essentieel bij het wegen van de review. En de smaak van mensen die deze film niet uitkijken, ligt doorgaans mijlenver bij die van mij vandaan. Dus mag ik die best negeren.

moviemafketel schreef:

Ik had over de kwaliteit verder niks te klagen.

Lees het bericht van synec op pagina 7 maar eens.

Verder begrijp ik je keuze voor de 4,5*.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Welke bijzin? Naar mijn weten is die bijzin geen bijzin, maar gewoon onderdeel van het onderwerp.

Ik raad je ook aan je eigen taalgebruik wat simpeler te houden. Je overschat jezelf. 'Allertheid' is bij mijn weten geen woord, en als het al komt van 'alert' is het met een l'tje minder.

Helaas toch niet zo 'scherp'. (Deze zin geen werkwoord.)

Gaap.

En nu stop ik mijn aandeel in deze discussie, die toch niet over de film Drive gaat. [ Daar heb je 't: deze discussie, die toch niet over de film Drive gaat = onderwerp.]

(verwijderd)

Tegen Hannibal zou ik willen zeggen: "Drive is veel moeilijker dan Melancholia, dus weet waar je aan begint."

Als Reinbo het verband niet begrijpt tussen het gebruik van symmetrie en de door Refn zelf gecreëerde Rubiks Kubus dan is dat zijn probleem en moet ie niet gaan lopen jammeren dat ik vage berichten achterlaat, maar zelf aan de slag gaan. Ga opzoek naar symmetrie.

Ik heb via een eenvoudig voorbeeld geprobeerd duidelijk te maken welke strategie ik toepas om het verhaal dat verborgen ligt in de getoonde beelden van Drive te ontrafelen.

"The key for any art-form is honesty."

Doe er je voordeel mee.

Spoonfeeding is for babies.

....

Bedankt voor Uw welgemeende adviezen. Zullen we het over Drive gaan hebben? Hoe zit het met dat veel te schone mes dat Bernie Rose na zijn Cook(ie) in beeld houdt?

Foutje bedankt, of toch een addertje onder het gras? De keus is aan U.

Doe er je voordeel mee.

Spoonfeeding is for babies.

Het woord 'pedant' schiet door mijn hoofd.

Verder verberg je je wel heel duidelijk achter wat vaag gemopper. Enige dieper liggend verhaal heb je tot nog toe nergens aan de oppervlakte weten te brengen. Zie zelf niet echt wat er moeilijk is aan Drive of Melancholia. Dus vraag me erg af, wie hier nu de baby is.

(verwijderd)

Het woord 'projectie' lijkt me meer van toepassing.

avatar van Reinbo

Tuurlijk, ik ben het zelf die hier loopt de raaskallen over het verborgen verhaal en de schuivende vlakjes van de Rubik Cube. Goed dat je het zegt. Ben al een tijdje een beetje in de war.

Inderdaad 'projectie', dat was het.

• 20222 berichten

@ xav: nu niemand kan raden wat je bedoelt, kun je de clue toch gewoon weggeven? Nu heb je onderhand wel lang genoeg gewacht, tot het kinderachtige toe onderhand. Net alsof je een mop vertelt, de ontvanger wacht op de clue en jij dan roept: 'Zeg ik lekker nie! Raad maar!'

Heeft het iets met het patroon van het behang (in de hotelkamer) te maken, dat terugkomt op de tegels van de badkamer?

Reinbo schreef:

LoL , om te beginnen negeer je iemand door niet te reageren en dat gebeurt hier vlgs mij nu net hartstikke wel. En verder kan ik het natuurlijk ook omdraaien: degenen die zogenaamd ''thuis'' zijn in de filmwereld en denken te weten op welke details te moeten letten in een film, zijn desondanks niet in staat een film juist te raten m.a.w. ze hebben een wansmaak. Of: degenen die perse quasi-intellectueel willen discussieren lees zeveren over een film, te ver gaan. De meesten waaronder ik kijken naar een film ter ontspanning en voor het plezier, en niet als naar eoa professioneel project. Een fijne dag nog

(verwijderd)

Je onderbuik druppelt nog na door de klap van het "elitaire gezever"? Het lijkt me ook wel pijnlijk om te geloven dat een held met tandenstokertje op onverklaarbare wijze zo uit zijn slof kan schieten. Weet je wat, we gooien het op de grote hoop van de "surrealisten". Zie hier mijn bijdrage.

avatar van Reinbo

Alsof iemand die geweldsuitbarsing specifiek als surrealistisch heeft aangemerkt.... Maar het wereldje van Drive lijkt mij wel verre van realistisch.

Maar ach, ik ben natuurlijk flink de weg kwijt. (projectie)