• 9.377.249 stemmen

Geregisseerd door: Nicolas Winding Refn

Met onder meer: Ryan Gosling, Carey Mulligan en Bryan Cranston

Releasedatum: 3 november 2011

Plot Drive

"There are no clean getaways."

In Drive staat een Hollywood-stuntrijder centraal, een eenzaat van nature, die er een bijverdienste als bestuurder van de vluchtwagen in de criminele onderwereld op nahoudt. Hij haalt zich de woede op de hals van een van L.A.'s gevaarlijkste mannen nadat hij de ex-criminele echtgenoot van z’n mooie buurvrouw helpt bij een klus die helemaal fout afloopt. De enige manier om haar te beschermen en in leven te blijven is doen wat hij het beste kan: rijden.

avatar van Prudh

Prudh

Wat een ontzettend goede film is dit. Blown away. Refn is geniaal en Gosling speelt een zwijgzame toprol. Die spanning en spanningsopbouw, de manier waarop het verhaal verteld wordt, de plotse en bijzonder heftige uitingen van geweld die net zo abrupt weer wegvallen, de ondoorgrondelijkheid van het hoofdpersonage: een absolute verademing. Ook de muziekkeuze: van hippere tracks tot ambient om Drive bijna surrealistisch te maken. Een verademing en een contrast met alle Hollywoodmeuk. Onder een andere regisseur was dit absolute pis geweest, onder Refn is dit fantastisch. Eén van de beste films van dit jaar.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Enorm naar uitgekeken met torenhoge verwachtingen, altijd fijn als je onredelijke hoge verwachtingen toch overtroffen worden.

Waar te beginnen. Zoveel moois weer en wat Refn hier laat zien is werkelijk briljant. Het begint al bij het begin, met de prachtige credits en een zeer indrukwekkend open segment. Refn zet de toon en geeft alvast de garantie af dat het zowel qua stilering als vertelling quite a ride gaat worden. De cast is enorm sterk. Gosling is briljant als stoïcijns en ondoorgrondelijke protagonist. Gosling wordt zeer goed ondersteunt door karakteristieke acteurs als Brooks, Cranston, Isaac en natuurlijk Perlman. Mulligan ook meer dan prima en de chemistry met Gosling is aanwezig en als slagroom op de taart komt de ubersexy bombshell van Hollywood ook nog voorbij; Christina Hendricks. Dan krijgt porn starlet Andy San Dimas ook nog een klein rolletje. Held.

Cinematografisch staat het als een huis en Refn laat echt werkelijk mooie dingen zien. Niets zo mystiek als een stad by night en net als Mann weet Refn hier perfect gebruik van maken. Wat Refn met Drive laat zien daar kan Mann alleen maar van dromen. Terwijl Mann ook gewoon één van de beste hedendaagse regisseurs is maar Refn is toch wel van exceptionele klasse. Cameravoering is betoverend en creëert een onderhuidse intensiteit, veel closeups, veel mooie shots, sterke kadreringen en Refn weet hiermee een overheerlijke surreële sfeer neer te zetten. Kleurgebruik is ook subliem. Ook op gebied van muziek maakt hij alleen maar juiste keuzes. Moderne muziek afgewisseld met ambient, keuzes en de combinatie die de magistrale sfeer alleen maar versterken. Op zo'n sublieme wijze heeft Refn muziek niet gebruikt, kan me niet herinneren dat er één regisseur is die muziek zo essentieel voor de sfeer heeft weten te maken.

Refn weet meerdere genres perfect samen te smelten tot één geheel. Heist, carsploitation, neo-noir, Drive heeft het allemaal. Ook op gebied van geweld is dit weer typisch Refn. Enorm ingetogen en innemend maar Refn weet op dit gebied toch op momenten te excelleren en wist bij mij meerdere malen een what the fuck? moment aan de oppervlakte te brengen. De headshot bij Hendricks is hier het beste voorbeeld van , indruk-fucking-wekkend . Op gebied van geweld nooit zoiets excessiefs gezien, ook al is het grafisch maar een fractie in beeld. Dit soort vondsten weet ie daarna nog een paar keer enorm verrassend te brengen, ook al heeft ie de toon met Hendricks gezet. Dik anderhalf uur genieten van deze symfonische poëzie van beeld en geluid, zo overdonderend dat het zijn gelijke niet kent. Ook een knap staaltje sound direction. Op narratief gebied gewoon een lekkere vlotte film, een romance die goed werkt en een payoff die dus gerechtvaardigd is. Alles klopt gewoon.

Gestileerd tot op het bot, cinematografische perfectie en met een cast die spot on is. Gosling bewijst maar weer waarom hij op dit moment één van de beste hedendaagse acteurs is. Mann heeft dan eindelijk een geduchte concurrent die qua stijl zeer vergelijkbaar is. Flabbergasted, totally blown away. Mulholland Dr. is niet langer mijn favoriete film, na 9 jaar van de plaats af waarvan ik dacht dat ze nooit zou geraken. Zo goed is deze Drive. Ik ga maar stoppen, totaal overdonderd door deze adrenaline rush en woorden schieten toch tekort. Film en kunst hebben nooit zo dichtbij elkaar gelegen. Zondag al een herziening .

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Kan hier wel een hele uitgebreide review gaan schrijven, met allerlei dure woorden, maar dat laat ik liever aan Naomi Watts toe, die dat wat beter kan formuleren

Heb hier in ieder geval enorm van genoten. Ik had er totaal geen verwachten bij, mijn vriend keek ik hier erg naar uit, maar mij leek het in eerste instantie niet veel. Enige wat me overgehaald heeft om mee te gaan was Gosling, die bij mij voornamelijk bekend is door The Notebook. Maar wat ben ik blij dat ik mee ben gegaan! Echt de verrassing van dit jaar voor mij, wat een film

Begin was al gelijk heel sterk, en daarbij viel ook de muziek gelijk op, gaf meteen een bepaalde sfeer (in positieve zin) aan de film. Deed me met vlagen aan de jaren 80 denken, en dat doet het altijd goed bij mij. Ryan Gosling zette een fenomenale rol neer als de 'driver'. Heb hem nog nooit zo sterk zien acteren, en hij wist mij, met zijn rol, gelijk helemaal mee te trekken in de film. Daarbij word de cast ook nog eens ondersteund door Mulligan. Fijne vrouw, en ook erg lieve rol als Irene. De chemistry tussen hun was gewoon ongelooflijk goed voelbaar, niet vaak gehad in een film. De glimlachen naar elkaar zeiden meer dan duizend worden. Mijn sympatie was dus al snel gewekt, en leefde helemaal mee met hun gevoelens voor elkaar en de situatie waarin ze terecht kwamen. De romance vond ik dus wel één van de sterkste dingen in de film. Maar ook de rest van het verhaal vond ik goed, met vlagen erg spannend (ook weer door de goede muziek keuze en het sfeertje)

Gore kwam erg verrassend aan en shockeerde een aantal keren flink. Maar dat maakt deze film juist zo intrigerend. De balans tussen bruutheid en liefde was perfect. Dat gemixt met de muziek en juiste sfeer maakte dit toch een waanzinnige filmervaring en dat terwijl ik dit soort films normaal niet te pruimen vind. Refn heeft dus toch iets goed gedaan, want het is ontzettend knap om zo'n soort film boeiend te maken voor een mainstream kijker zoals ikzelf.

Gosling verdiend naar mijn mening echt enorm veel lof voor zijn rol in Drive. Hij acteert echt boven niveau en weet een bepaalde mysterieusheid te behouden wat heel goed werkt in deze film. Geweldig!

Ik was en ben nog steeds blown away door Drive. Film zit al de hele dag in mijn hoofd, en ik kijk er dan ook enorm naar uit om hem morgen nog een keer te zien. Wachten tot November duurt gewoon te lang!

Tof als een film je zo kan verrassen!

avatar van Elineloves

Elineloves

Amazed. My heart was beating faster and slower at the same time.

Ik had al van Rianneke gehoord hoe goed deze film was en toevallig stond deze vanavond op het programma. Na het zien van een preview was mijn interesse sowieso gewekt.

Vanaf de eerste minuut tot de laatste was ik geintrigeerd. Ryan is een geweldig acteur, en samen met de perfecte en uitlokkende manier van filmen, de geweldige soundtrack en de sterke cast kon dit niet meer fout gaan. Het kleurgebruik, de stijl, werkelijk adembenemend.

De film neemt de tijd om zichzelf te introduceren, hoewel het toch mysterieus blijft. Over de 'driver' wordt niet veel bekend gemaakt, en toch leef je met hem mee en voel je binding met hem. Ook met Irene, een lief, kwetsbaar vrouwtje. Teer en breekbaar en ogenschijnlijk de ideale love interest voor Gosling. Fijne chemie.

Grote plus is dat er duidelijk een romance is, zonder dat je als kijker verveeld wordt met ellenlange dialogen, saaie liefdesverhalen en overmatige cliches. Niets van dit. Je beleeft het, je ervaart het, je voelt het. Eindelijk iemand die het gesnapt heeft, het hoeft niet door middel van woorden. De beelden zuigen je in het verhaal. Magnetisch, bijna.

Ik zat naast een knap Amerikaans meisje, een soort Nina Dobrev lookalike, en meer dan eens klampten we elkaar vast als het spannend werd. Een vreemd meisje die 'schuilde' bij mij en ik bij haar. Een heerlijk gevoel an saamhorigheid en sfeer heerste er in de zaal.

Enkele scenes kwamen ontzettend bij me binnen. Neem bijvoorbeeld een van de eerste momenten dat de twee buren samen met het kleine jochie gaan touren. De muziek bij die scene liet me met kippevel en gestokte adem zitten.

Ook de scene van de mooie redhead, wiens rol best wat uitgebreider had mogen zijn, kwam enorm binnen. De motelkamerscene was dan ook rete spannend, je wist dat er iets zou gebeuren maar het kwam als een schock. Heerlijk dat gevoel.

Ik kan begrijpen dat sommige mensen deze film absoluut niet kunnen waarderen. Zoals mijn vriendin, die na een kwartier al hevig zuchtend in haar stoel zat en liet vallen dat ze hem wel erg traag en saai vond. Aan het einde van de film zei ze dat het verhaal weinig om het lijf had, dat ze vond dat de actie in de laatste 10 minuten was gestopt, en dat het een overmaat aan ketchup was.

Nee, er gebeurde inderdaad niet erg veel in de eerste helft, maar moet dat dan? Nee, juist niet. Had veel drukte, chaos en dialogen in de film gestopt en de hele magie zou verdwenen zijn. Dat zou toch zonde zijn van zo'n simpel, doch perfect uitgewerkt verhaal? Er is toch juist een goede balans tussen actie, spanning, romantiek en enkele rustmomenten?

Ik ben verrast en moet nog steeds denken aan het mysterieuze en vreemde personage van Gosling. Ik zie zijn glimlach voor me, zijn zachte, tedere kant als hij met het kleine jochie bezig was, afgewisseld met een uitzonderlijke donkere kant die menig kijker af en toe de stuipen op het lijf kon jagen. Toch bleef je van hem houden, wat hij ook deed.

Een van de laatste scenes, in de auto, zorgde er ook voor dat ik ademloos zat te kijken en bijna zat te bidden dat wat ik in mijn hoofd had ook uit zou komen. Gelukkig kon ik uiteindelijk weer ademen, vol tevredenheid en voldoening.

Bevredigende, verbluffende en verbazingwekkende film die tot in de puntjes verzorgt is, met een geweldig oog voor detail.

Lang geleden dat ik een film heb gezien die zo'n lust voor het oog en het oor is. Gevoelsmatig zou dit voor mij wel eens DE film van 2011 kunnen zijn.

Ryan rocks. Geef die man een oscar. Of twee.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Mmm.. ik ben niet meteen enthousiast over deze film.

De film begint nochtans enorm goed, maar zwakt dan toch wat af. Laat ik om te beginnen al zeggen dat ik de film zeker niet minder vond vanwege de actiescènes, die toch niet al te talrijk aanwezig waren (waarmee ik dus vooral wil zeggen dat ik geen film verwachtte à la The Fast and the Furious). Het was eerder het verhaal dat me niet altijd kon blijven boeien: het was totaal niet verrassend en je werd er ook totaal niet in meegezogen. Verder heb ik mij ook gestoord aan het feit dat 1 of andere simpele stuntrijder 1 van "L.A.’s gevaarlijkste mannen" simpel uit de weg kan ruimen, zonder op maar enige vorm van verzet te stuiten. Dan wel weer prima zijn de vertolkingen, met een Ryan Gosling die overtuigend overkomt en het dan ook zeer goed doet.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Lekker rustig, rauw, hard, vol met indringende stiltes en aan de andere kant weer gevuld met sterke muziek, zowel de originele score van de film als 'An Ending (Ascent)' van Brian Eno - eerder gebruikt in '28 Days Later'. Skitterend meeslepend en stijlvol filmpje, met een sterke Gosling (what else is new) en goede bijrollen van vooral Mulligan en Brooks. Klasse regie van Refn, mooi geschoten; zowel 's nachts, de stad, het gebruik van licht en constant die onderhuidse spanning. Weinig aan te merken op deze 'Drive', misschien dat alles bij een 2e kijkbeurt nog beter uit de verf komt.

avatar van flore

flore

Na alle positieven reacties op deze film waren mijn verwachtingen hoog opgelopen....

Nu ik dan de film heb gezien heb blijf ik toch een tikkeltje teleurgesteld achter. Waarom?

Niet door het camerawerk want dat is werkelijk waar schitterend te noemen net zo als de belichting en Muziek!

Nee bij mij zat de teleurstelling hem in het verhaal wat ik zelf vrij mager vond. Tuurlijk zijn veel dingen symbolisch te plaatsen maar toch het blijft voor mij toch allemaal net iets te oppervlakkig.

vandaar dat ik de film op dit moment beoordeel met een 3,5

avatar van james_cameron

Eindelijk succes voor regisseur Winding Refn, en nog een goede film ook! Stijl en sfeer in overvloed, in ieder geval, met Gosling perfect in de mysterieuze en zwijgzame hoofdrol. Verwacht geen aktiefilm, maar desondanks zijn er een paar sublieme aktiescenes en is de film sporadisch erg spannend. Tegen het einde wordt alles wat voorspelbaar afgewerkt, maar tot die tijd is het genieten geblazen. De film is op zijn best op die momenten dat er eigenlijk niets gebeurt, wanneer we het leven van Gosling observeren. Winding regisseert hier op de top van zijn kunnen en levert een visueel wonderschone film af, met een heerlijk loom tempo en een fijne retro soundtrack.

avatar van pens

pens

Wat een verschrikkelijke saaie film. Ron Perlman toch vaak slecht acterend.

Het eerste half uur gebeurde er niks. Slecht filmwerk. De film wordt zwaar overschat!

avatar van Ceeda7

Ceeda7

De film LIJKT uniek, en speciaal. Maar dat is het niet.

Ryan Gosling probeert zij best te doen, maar zoals eerder vermeld, is het onwaarschijnlijk dat hij met zijn karuur eventjes een paar slechteriken in elkaar zou slaan. Koel en ruig zit niet in zijn oeuvre, eerder romantisch en verwijfd. Het is gewoon een miscast, maar misschien een die zijn carrière de lucht in schiet, of omgekeerd.

De rest van de cast lijkt beter in de prent te passen, en altijd leuk om "Heisenberg" en Perlman in een film te zien figureren.

Ook opvallend is dat de soundtrack geript is van de oscarwinnaar The Social Network en zomaar in Drive is geplakt. Het komt er ongeveer op neer als de muziek van LOTR zou worden gebruikt in The Chronicles of Narnia. "Not done" vind ik.

Voeg hierbij een regelrechte Michael Mann stijl toe, en er schiet niet veel unieks of speciaal over.

Zeker geen klassieker in wording, noch oscarwinnaar. Net de helft 2.5*

avatar van PusherMilo

PusherMilo

Wat een fantastische film en Gosling is magistraal. Je voelt je gelijk betrokken bij z'n personage, hij zet Driver zo neer dat je tegelijkertijd een raar soort medelijden en ontzag voelt. Medelijden vanwege het toch enigzins eenzaam en wereldvreemdlijkende personage. En ontzag omdat hij toch iets krachtigs uitstraalt. Prachtig gecamoufleerd liefdesverhaal is het ook, waar ik toch bij veel critici meningen opmerk dat ze Drive als een pure actiefilm zien.

En natuurlijk past op elk dekseltje een potje. Maar de muziek is werkelijk perfect voor deze film en nam mij compleet mee in Driver's state of mind.

avatar van MovieHolic

MovieHolic

Damn, wat een ongelofelijk trage film was dit zeg... Eerst vroeg ik me serieus af waarom ze zo'n sneue Hendrik de hoofdrol gegeven hebben... maar dat pakte later toch nog redelijk goed uit.

Ik denk alleen wel dat meneer Nicolas Winding Refn iets te lang naar Quentin Tarantino heeft gekeken... de film is zo traag dat het bij vlagen gewoon storend is.

Het verhaal is goed, de soundtracks ook alleen had er naar mijn mening meer ingezeten door de hoofdrolspeler bijvoorbeeld geen halve schizofreen te laten spelen.

avatar van Montorsi

Montorsi

Los Angeles
November, 2011

Een keer in de zoveel tijd verschijnt er een film die je al een jaar op de radar hebt, en waar de verwachtingen naarmate de release nadert epische vormen beginnen aan te nemen. Drive was er zo een, een film van een regisseur die inmiddels al makkelijk zijn kunnen heeft aangetoond, maar waarvan je aanvoelde dat hij nog niet al zijn kunnen heeft laten zien. Nicolas Winding Refn heeft zich in de afgelopen 15 jaar ontpopt tot een geweldige cineast, die zich zeker de laatste jaren steeds veelzijdiger is gaan opstellen, maar altijd een bottomline in zijn films heeft; geweld. Een grauwe desolate stad, gecombineerd met het besef dat de protagonist in Refn's films altijd bijzonder is, dat hij vrijwel altijd het beste uit zijn acteurs weet te halen, en de visuele flair van zijn eerdere films en de trailer (en gelekte scene), maakte Drive vooraf al dé titel van het jaar. De verwachtingen konden dus al niet hoger zijn.

Zondagavond was het dan eindelijk zo ver, een maand voor de Nederlandse release, op een hele gave locatie (Google: FACT Picturehouse Liverpool, hele gave bioscoop!) De film begint met een opbouw richting de eerste 'Getaway-scene', die al eerder op Youtube te zien is geweest. De scene was al retespannend, maar op het grote doek is hij nog veel gaver. Alleen al de aanloop, de monoloog van Gosling die zijn karakter typeert, de shots in het kamertje, magnifiek gewoon. Als de scene zich dan eenmaal verder ontvouwt tot de afloop, en de openingscredits over het scherm rollen, de magnifieke shots van LA het beeld vullen (Blade Runner, iemand?), en de eerste 80's-achtige song voorbij komt, dan weet je eigenlijk dat je een meesterwerk gaat kijken. De rilingen liepen over mijn lijf na die eerste 10 minuten.

Het verhaal wat zich hierna ontvouwt is verder niet zo radicaal anders dan wat je in een misdaadfilm mag verwachten, een moderne noir met een stille cooole hoofdpersoon, een vrouw, en de stad als belangrijk personages. Zoals altijd gaat het er om wat je er mee doet, en gelukkig doet Refn het briljant. De ene na de andere heerlijke scene volgen zich op, zoals de scene in de stripclub, de strandscenes, de achtervolgingen, maar ook minder heftige scenes als de ontmoeting tussen Mulligan en Gosling zijn geweldig. Refn weet het excessieve masculine geweld ook echt geweldig op te bouwen en te doseren, zodat het nergens slap effectbejag wordt.

De belangrijkste troef van de film is eigenlijk de sfeer. Gevoed door de waanzinnig coole soundtrack waan je je in de jaren 80. Visueel is het ook prachtig, niet overdone, vrij bescheiden, maar wel heel erg stijlvol, precies geschoten, met geweldige camerabewegingen, lichtinval en contrast en editing van de hand van een meester.

Verder maakt Gosling deze film af. Zoals we gewend zijn van Refn is zijn casting geweldig, en haalt hij altijd het beste uit zijn hoofdpersonages. Als zwijgzame eenzaat door een film lopen en geloofwaardig blijven is niet makkelijk, maar Gosling doet het als geen ander. Ook Mulligan doet het erg goed, en ook de bijrollen zoals die van Perlman zijn erg sterk. Stuk voor stuk geweldige personages die de film boeiend houdt. Net als bepaalde kleine details, zoals het tandenstokertje en het jasje van Gosling maken er een iconisch filmpersonage van.

Absoluut een waan-zin-nig gave film. Amper in woorden uit te drukken. Heerlijk tempo (noem het traag, maar het was qua tempo en speelduur gewoonweg perfect), audiovisueel gewoonweg briljant, dito personages, dito verhaal, dito memorabele scenes. Gewoon voor de volle 100% een meesterwerk waar zeker de afgelopen 5 jaar niets vergelijkbaars qua kwaliteit is uitgekomen. Refn is zo'n regisseur die zijn sporen al verdiend heeft, maar je altijd wel het gevoel had dat het beste nog moest komen. Dit zal zijn Magnus Opus moeten zijn, zo niet dan wil ik niet eens stilstaan bij zijn talent. In een jaar met toch al zoveel mooie titels is dit (tot nu toe) absoluut de beste, ik ben benieuwd hoe ver hij gaat komen bij de herziening, over een maandje.

avatar van RickZ

RickZ

RaceMisdaadActie over een stuntrijder, met veelbelovende start maar toch wat bekend verhaal. Er hangt continue een soort waas van mysterie over de film. De filmmuziek is soft maar past prima. Aanrader.

avatar van stinissen

Uitstekende film met een geweldige ingetogen Ryan Gosling en een mooie Carey Mulligan de film heeft een heerlijke sfeer en is aangenaam kijk voer , ik denk persoonlijk dat de film nog een vervolg krijgt. Wie weet trouwens hoe dat geweldige nummer bijna op het einde van de film heeft gezongen?

Ik en een paar medestudenten hebben deze film vol nieuwsgierigheid zitten bekijken, nadat er op deze site met vol lof was gesproken over deze film. De film was als een polonaise van losse elementen, waar hoogstens één iemand in mee deed. Al met al een trage, waste of my time film/movie.

avatar van rep_robert

De grote klapper van het PAC festival werd op het einde vertoond en Drive had wat dat betreft een reputatie waar te maken(afgaande op Naomi Watts en consorten).

Gelukkig lost Drive die dan ook met gemak in. Drive is een fenomenale actie/drama/misdaad film dat op alle facetten ongelooflijk goed is uitgewerkt. Gosling zet alweer een uitstekende prestatie neer en toont bijzonder veelzijdig te zijn. Ik verwacht een gigantische carrière voor deze jongen.
Kreeg af en toe Patrick Bateman(American Psycho) achtige flashbacks tijdens Drive. Op het ene moment lijkt hij een verlegen jongen die niet goed met bepaalde situaties weet om te gaan om vervolgens te veranderen in een koele kikker wanneer het op het gebied van zijn werk als chauffeur gaat.
Maar kreeg vooral dat gevoel toen hij koel met bloed op zijn gezicht in die motelkamer stond nadat hij een vuurgevecht op brute manier had gewonnen.
Uiteindelijk is hij natuurlijk wel een good guy natuurlijk en dat maakt zo'n personage nog interessanter.

Wat verder opvalt is de zeer sfeervolle muziek die in de film voorkomt, nergens teveel of te storend aanwezig. Altijd op de goede momenten en het klinkt gewoon zo lekker. Past echt perfect bij dat nachtelijke sfeertje op de straten van L.A.
Verder ook veel gespeel met het licht en af en toe druipt de klasse er toch van af. Kon echt genieten van veel sfeervolle scenes, om als groot voorbeeld de wraakactie van Gosling op het personage van Perlman. Fingerlicking cinema! Verder mag jij mij altijd wakker maken van die Helicopter shots van een nachtelijk ritje door een stad heen en een chill muziekje op de achtergrond.

Daarnaast had ik me een slomere film voorgesteld. Tuurlijk is de film niet snel en hoef je niet een film vol explosies en constante actie te verwachten. Maar de momenten zijn zeer goed gedoseerd en wanneer je actie in de film tegenkomt dan komt het op een schokkende manier op je af. Zeer bruut!

Een perfecte mix van drama, actie en vooral ook spanning tijdens de klusjes van Gosling als chauffeur. Count me in voor een herziening binnenkort!

avatar van Number23

Number23

Wow, aparte film zeg. Het begin zet gelijk een fijne toon en creeert een eigenzinnige sfeer. De muziek ook heel erg aanwezig op een fijne manier. De film is wel een beetje traag, maar zelfs ik kan niet ontkennen dat er een duidelijk voelbare en toch onderhuidse en subtiele schoonheid in deze film zit. Ik moet hem nog een keertje zien denk ik. En weer heeft Gosling mij overtuigd van zijn kunnen, 2 keer in een dag nog wel! Verder goede bijrollen van vooral Cranston en Perlman, Mulligan en Isaac. Ook visueel een pareltje soms.

avatar van BobDemper

BobDemper

Vond het lastig hier me vinger op te krijgen.

Enerzijds een erg gestileerde film wat prachtig samenwerkt met de plotselinge uitbarstingen van expliciet geweld (de vrouw naast me zat bijna tegen het plafond aan!)

Verhalend vind ik deze film wat tekort doen maar binnen het eigen wereldje wat er geschept is, blijft het wel interessant om naar te kijken.

Ryan Gosling vertolkt de rol van Drive erg overtuigend maar toch vond ik het karakter erg moeilijk te geloven. Het spel van Carey Mulligan was minder dan ik had verwacht en haar rol was ook niet erg boeiend.

Typisch een film die ik graag nog een keer zou zien en op hele andere manier kan beleven!

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Soms hé, heel soms, dan is er een regisseur die... zichzelf laat zien. Iemand die het aanpakt op de manier waarop het hem goed uitkomt en hopelijk is dat dan ook het geval bij het publiek. Zo is het, en niet andersom. Drive deelt stevige tikken uit aan genregenoten. Voor mij voelde het als een dikke vinger richting de vele grote luitjes die hij stilistisch en vol adrenaline achter zich laat. Lelijke bombastische blockbuster cinema a la Nolan werkt niet. De ingetogen kracht achter het personage van Gosling is an sich al beter dan wat dan ook binnen heel Hollywood van de laatste 10 jaar.

Lekker de andere kant op blijven gaan Refn, het betaald zich uiteindelijk wel uit. Want alle pretentieuze snobs zullen zich weer helemaal volvreten aan dit ontiegelijk sfeervolle en ouderwets spannende actiewerkje waarin niet alleen de actie zelf sprankelt, maar vooral de regie en prestaties de kijker belonen. Meer van dit soort gelul van mij is te vinden in m'n Eigenwereld review

avatar van RooieBloemkool

RooieBloemkool

Trage film waar een fijne spanning en sfeer doorheen hangt. Bij het vooraf bekijken van de trailer, en nu na het kijken van de film, kwam ik onverwacht -maar gelukkig zonder teleurstelling- bedrogen uit. Het oogde in de trailer als een standaard race/actie filmpje waarbij ik mij meerdere malen afvroeg waarom de film dan zulke hoge waarderingen kreeg en krijgt? Waren de race scene's dan zo goed of zat er achter het simpele verhaaltje in de trailer toch een goed doordacht en spannend verhaal? Mijn verwachtingen waren, zonder te weten wat mij stond te verwachten, hoog. Na het bekijken van 'Drive' weet ik nog steeds niet precies wat ik ervan moet vinden, het verhaal keek erg fijn weg en de sfeer was uitstekend (een goeie soundtrack, en ik hoorde hier en daar zelfs nog muziek uit 'The Social Network'), maar aan de andere kant vond ik het toch ook wel een standaard 'filmhuis' filmpje. Ik denk dan dat de film niet iedereen zal aanspreken. Ondanks dat zal ik mij snel wagen aan een tweede kijkbeurt; iets wat absoluut mijn mening zal verscherpen, en wellicht ook deze score nog kan verhogen (of verlagen ).

avatar van Shinobi

Shinobi

Vanmiddag in de bios gezien, wou in eerste instantie naar In Time gaan las daar alleen vrij slechte recensies over dus maar voor Drive gekozen waar ik eigenlijk maar positieve recensies over las en ik moet zeggen dat ik er zeker geen spijt van heb.

Wow, wat een film is Drive zeg. Het doet me in eerste instantie denken aan de de game Driver waar je ook missies moet completeren door met een auto te racen, daarnaast deed het me zeer sterk aan Grand Theft Auto: Vice City denken vanwege de sfeer.

Het goede aan deze film is dat het zichzelf weet te doseren, het wordt langzaam opgebouwd, lekker veel langzame shots en ook mooie longshots van Los Angeles.
Plus je ziet Ryan Gosling echt vanuit een hele andere kant, het mysterieuze, zwijgzame type dat alleen praat wanneer het nodig en uiteraard ook in actie komt.

De actie is ook zeer goed te noemen, alhoewel dit zeer spaarzaam. Maar dat deert de film zeker niet. Enkele mooi vluchtscènes, als ze overvallen worden in de motel, Gosling die de hoofd van de crimineel helemaal kapot trapt. Prachtig, ook mooi om te zien dat ze de camera helemaal niet wegdraaien als er bloed gaat vloeien, chapeau.

Om vooral de heerlijke soundtrack niet te vergeten waardoor het soms net leek of ik naar een lange videoclip zat te kijken. Gewoonweg prachtig, zorgde er zelfs in combinatie met de beelden erbij voor dat ik bijna een traantje moest wegpinken.

Dikke 5,0 sterren en ik zonder twijfel de beste film die ik dit jaar heb gezien. Denk niet dat de opkomende releases hier nog iets in kunnen veranderen.

avatar van timbo_

timbo_

Wat heb ik lang moeten wachten maar vandaag dan eindelijk gezien. En zoals ik vooraf al hoopte is de overstap van Refn naar Amerika een meesterzet. Daar waar zijn vorige films uitblonken in prachtige scenes maar ook in veel te drukke en onevenwichtige mooifilmerij is de balans hier wel goed. Refn weet op meesterlijke wijze de fantastische slow motions, de geweldige soundtrack en het boeiende verhaal tot één geheel te maken. Vooral de sfeersetting is geweldig en van Lynchiaans niveau.

Als dan ook nog Ryan Gosling een sublieme rol speelt en geluid, licht en het nachtelijke L.A. op optimale wijze samenkomen dan mag je wel zeggen dat Refn eindelijk zijn talent helemaal inlost. Ik moet er nog eventjes over nadenken maar voorlopig is Drive toch wel dé film van 2011 voor mij.

Een nog uitgebreidere recensie is hier te vinden. Tim's Filmblog - filmmad.wordpress.com

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Ik zal het kort houden want er zijn al tal van prachtige recensies geweest die perfect omschrijven hoe ik deze film beleefd heb.

Magistraal. Over heel de lijn. Fenomenale cinema waarin muziek, sfeer, een heerlijk kleurenspel van licht en donker en sublieme acteerprestaties samenvallen en voor een echte beleving zorgen. Vanaf de eerste minuut grijpt de film je en laat je niet meer los tot de eindcredits over het scherm rollen.

Visueel overdonderend. Prachtig wisselend kleurengebruik, mooie shots van het nachtelijke L.A. en een doeltreffend gebruik van slowmotion. De actie is inderdaad spaarzaam. Hetzelfde kan gezegd worden van het geweld dat vaak onverwacht komt en inslaat als een mokerslag.

Gosling is outstanding als naamloze en zwijgzame driver. Spreekt enkel wanneer hij iets moet weten en zal dan nog geen woord te veel zeggen. Hij is mysterieus, lijkt een goede inborst te hebben maar heeft een zeer duister kantje (komt eigenlijk de eerste keer bovendrijven wanneer hij Blanche een mep verkoopt). Wordt ook fenomenaal in beeld gebracht. Ook de andere acteurs staan er gewoon.

En wat werkt die muziek hypnotiserend zeg! Die soundtrack past perfect bij de film en zorgt werkelijk mee voor een fantastische sfeer.

Slotsom: was het wachten meer dan waard (wat ben ik blij dat ik de gelekte screener niet gezien heb) en deze verdient het om in de cinema bekeken te worden.

avatar van M.Goodkat

M.Goodkat

Ik kan moeilijk iets slecht gaan spreken over deze film want hij is voor mij een van de beste die ik dit jaar heb gezien ..

geweldige shots,prachtige soundtrack en de 'relaxte' sfeer die erin meegaat is prachtig...

Ik denk dat meerdere mensen hier al een deftige review hebben kunnen geven wat voor pareltje dit wel is

Leuk detail trouwens, toen ik de zaal binnenging was het bijna stampvol maar alleen vanwege het vakantie is..dus ik dacht, 'Is deze film zo geliefd bij mensen?' ik had overal meegekregen dat het een 'slow starter' film is die het van zijn shots moet hebben en sfeer .

Maar ik had mij vergist,na een halfuur was meer dan de helft van de zaal opgestaan en vertrokken, zegt genoeg over de jeugd van vandaag die denken dat ze naar hersenloze actiefilms a la abduction gaan kijken.

Vond het leuk om hier te posten

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Eindelijk! Na lang lang wachten donderdag kunnen zien, FC Twente won een paar honderd meter verderop zijn wedstrijd maar dat kom mij gestolen worden. Ergens op de 2e verdieping achterin het gebouw in zaal nummer 10 met toch nog een redelijk aantal mensen in de zaal, die wonder boven wonder allemaal stil waren, kon ik eindelijk de nieuwe film van Winding Refn zien.

Ik was door de hoge verwachtingen bang dat Drive tegen zou vallen maar toen de pauze eenmaal aanving had ik nog geen slok van mijn cola gedronken, daar was gewoon geen tijd voor. Elke scene is mooi, elke scene is indrukwekkend, vooral in het begin en tijdens de eerste ontmoetingen tussen Driver en zijn buurvrouw, er zijn geen woorden voor nodig om uit te leggen hoe de 2 elkaar voelen, dat kun je gewoon zien.

Al dat moois wordt af en toe ingeruild door een intense explosie van geweld, alsof het uit het niets komt, als of het in het echt ook zo gaat.

Winding Refn weet met weinig woorden zoveel te zeggen, en zijn oog voor detail is eindeloos, dat blijkt ook wel aan dat elke set is tot in de perfectie uitgevoerd is. Komt daar ook nog eens de perfect toegepaste soundtrack bij en door het overmatig gebruik van het woord perfect is al wel duidelijk hoe goed deze film is.

Zijn er dan helemaal geen nadelen?! Jawel toch wel, hoewel het lettertype op de poster goed werkt vond ik het in de film niet helemaal uit de verf komen, deed me een beetje denken aan het standaard lettertype wat 6 van de 10 schilders bedrijven op hun bus heeft staan. Maar ach, dat is een zo klein iets.

*****

avatar van jipt

jipt

Dikke film, maakt de verwachting helemaal waar. Heerlijk stilistisch filmpje afgewisseld met bruut geweld. Sfeervol en ongelooflijk spannend. Begint als een soort psychologische thriller, romantiek gebeuren en mond uit in een heerlijke style over substance misdaad thriller. 4* maar voor de soundtrack nog een halfje er bij 4,5*

avatar van StevenMighty

StevenMighty

Driver gezien voor hij in de bioscoop verscheen. Veel om te doen op tv, haalde zelfs het nieuws van 19u, maar ik vond er weinig aan.

Personages zoals het hoofdfiguur spreken me totaal niet aan. Hou liever van personages met een attitude, uitstraling, eentje die indruk maakt... Niet het zwijgzame type waar met moeite een woord uit komt en amper te verstaan is zoals Ryan Gosling hier vertolkt.

Het verhaal was oke maar kon beter uitgewerkt worden.

Verder komt de film te traag op gang na de openingsscene (die ik wel goed vond) en kent hij veel saaie momenten.

Een overroepen film die de meesten niet zal bijblijven.

1,5 sterren

avatar van hoffhaan

hoffhaan

Het was een redelijke film, maar ik vind de hoogte van de scores overdreven. Ik zat niet voortdurend op het puntje van mijn stoel. Een open eind er zal dus wel een vervolg op komen.

Ik vond het veloop van het verhaal voortdurend veranderen. Op zich niet storend maar toch. Karakters hadden meer uitgediept kunnen worden. 3.0/3.5.

avatar van misterwhite

misterwhite

Erg leuke ervaring om deze film op het grote doek mee te maken. Vond het spijtig dat deze gedaan was. Tegenover de Cannes versie is deze visueel een stuk mooier afgewerkt. Kleuren komen veel beter tot hun recht en de muziek is ook een stuk zuiverder.

Goslin blijft gewoon geweldig in deze rol, fantastisch hoe hij zo met weinig woorden toch zo cool kan zijn.

Ik kan niet meer wachten op een dvd release

Super film!

Hier kan u mijn uitgebreide review lezen