menu

Drive (2011)

mijn stem
3,64 (4132)
4132 stemmen

Verenigde Staten
Misdaad / Drama
100 minuten

geregisseerd door Nicolas Winding Refn
met Ryan Gosling, Carey Mulligan en Bryan Cranston

In Drive staat een Hollywood-stuntrijder centraal, een eenzaat van nature, die er een bijverdienste als bestuurder van de vluchtwagen in de criminele onderwereld op nahoudt. Hij haalt zich de woede op de hals van een van L.A.'s gevaarlijkste mannen nadat hij de ex-criminele echtgenoot van z’n mooie buurvrouw helpt bij een klus die helemaal fout afloopt. De enige manier om haar te beschermen en in leven te blijven is doen wat hij het beste kan: rijden.

zoeken in:
avatar van horizons
5,0
Lavrot schreef:
En toch is de "ontwakingsscene" in Mulholland Dr van eenzelfde kaliber als de "ontmaskeringsscene" in Drive. En nee, Nicholas Winding Refn vertelt geen onzin als hij beweert dat de houtjesbijtende hoofdpersoon in een psychose verkeert. Maar ja, het vergt wel een diepgravend onderzoek in de cinematografische taal, heel veel geduld en bovenal een meer dan gemiddeld nieuwsgierige geest om een en ander scherp in 't vizier te krijgen.

Je ziet 't "breinbrekende" pas als je 't doorhebt. Drie van de vier maskers in de caravan schieten een diep gat in 't verhaal dat de naamloze hoofdpersoon "de kijker" voorspiegelt.

Welke maskers? Heb je een still?
Ik ken de scène, ik heb dat al eerder gelezen maar de maskers herken ik niets bijzonders in.

horizons schreef:

Ik ken de scène, ik heb dat al eerder gelezen maar de maskers herken ik niets bijzonders in.

Hier het cruciale ontmaskeringsmoment (figuurlijk gesproken, uiteraard) : Drie van de vier maskers in de "trailer."

Doe er je voordeel mee.

avatar van Film Pegasus
4,5
Film Pegasus (moderator)
Film Pegasus schreef:
'Drive' ben ik vooral gaan zien omdat het blijkbaar veel voorkwam in de top 10 2011 hier op MM. Geen idee wat ik moest verwachten. Het leek een actiefilm (Drive/Rijden/Achtervolgingen) maar het genre hier zei Misdaad/Drama. Dat is het uiteindelijk ook geworden. Drive is een mix van Death Wish en The Transporter. Maar gelukkig nog met een eigen eigenheid.

Ryan Gosling schittert als de coole driver die net dat ietsje verder gaat als de professionele misdaad persoonlijk wordt. Zijn perfect uitgelijnde wereldje is maar het tip van de sluier van zijn kunnen. En vooral omdat de film rustig en sfeervol begint is de inpakt des te groter als er effectief iets gebeurd. Net als bij Hanna dit jaar is de soundtrack een pluspunt die de sfeer mooi ondersteund. Gelukkig zijn hier geen violen van de partij.

Het grote wow-moment is er niet, de film toont op zich niets origineel. Maar wat er getoond wordt is wel goed gebracht. Knappe film en zeker één van de betere films uit 2011.


Een herziening van een film die in 2011 best wel indruk maakte. Het bewijs dat een blockbuster ook creatief kan zijn en meer weet te bieden dan sensatie en special effects. De sfeer van de jaren '80 is leuk om te zien. Het valt wel om dat de film vooral sterk is dankzij de muziek. Visueel is het zeker wel mooi, maar Refn heeft later beter gedaan. Het een weet het ander op te vangen. En Gosling is sterk als zwijgzame chauffeur, maar valt bijna door de mand als hij meer dialoog krijgt. Het blijft een klassieker, maar net dat ietsje te kort om bij de top te horen.

avatar van SillyBilly23
4,0
“You blinked”

Niet meteen fan van Gosling. Zijn doorgaans vlakke mimiek en zachte stem doen me weinig. Maar wat een geweldig personage zet hij hier neer. De rust zelve aan de buitenkant, bijna onleesbaar en toch zo intimiderend. Vanbinnen een bom die elk moment kan ontploffen. En dat gebeurt ook een paar keer. De momenten waarop hij zich effectief moet verdedigen als een beest dat in het nauw wordt gedreven, lijkt het alsof hij schrikt van zichzelf dat hij tot zoiets in staat is. Zijn blik verandert dan helemaal, wat bewijst dat hij meer kan dan in de verte kijken.

Drive heeft een memorabele beginscène en een knallende soundtrack. “Nightcall” trekt je mee in de sfeer van de film. Voor mij hadden er gerust nog een paar van die scènes mogen inzitten. Dan komen we bij het verhaal waarin onze chauffeur Irene leert kennen en al snel wordt toegelaten in haar leven en dat van haar zoontje. Dit stuk vond ik persoonlijk minder maar is nodig om zijn menselijke kant te tonen en de rest van het verhaal te kunnen plaatsen. Carey Mulligan als gangsterliefje vond ik niet de beste keuze. De lichaamstaal tussen haar en Gosling toont dat er meer aan de hand is maar ik zag er geen koppeltje in, leken meer ‘soulmates’ van elkaar.

Wanneer hij besluit haar te beschermen, wordt het spannend. Spannend op een manier dat je krampjes krijgt in de buik en dat is leuk. Drive verrast niet alleen op visueel vlak, er zitten ook een aantal bikkelharde actiescènes tussen. Het geweld verrast je alsof je ontwaakt uit een roes, zoals in de liftscène. Vond dat heel knap gedaan. Bij een aantal shots lijkt de tijd even stil te staan. Wat voor sommigen traag of langdradig kan overkomen, hielp mij juist om de aandacht vast te houden.

Een goed slot ook. Krachtig en niet te uitgeweid.

avatar van max cady
Lavrot schreef:
(quote)

Hier het cruciale ontmaskeringsmoment (figuurlijk gesproken, uiteraard) : Drie van de vier maskers in de "trailer."

Doe er je voordeel mee.


Ok, ik begrijp het niet .. Ik heb het idee dat ik iets mis. En als dat zo is pluis ik altijd het complete internet uit (zo ook bij no country for old men) om te kijken hoe het nou precies zit, zat of heeft gezeten. Graag een heldere uitleg aub ...

avatar van Rvdz
2,5
Refn’s stijl als regisseur leek me op voorhand al niet echt iets voor mij en deze film heeft eigenlijk al mijn vooroordelen over hem bevestigd. Het flinterdunne verhaaltje neemt zichzelf veel te serieus en eigenlijk alleen een kapstok voor wat verschrikkelijk onsubtiele symboliek (die maskers… al is het shot dat je Gosling met z’n masker op door een mozaïekruit naar Ron Perlman ziet kijken wel fenomenaal), dus de film leunt, zoals ik eigenlijk wel verwachtte, geheel op het audiovisuele aspect. De soundtrack vond ik vrij drakerig, maar visueel is het inderdaad best mooi. Al vond ik het bloed wel érg nep, wat de impact van de geweldsuitbarstingen wat teniet doet. Vooral vanwege de uitstekende cast en de look van de film kom ik uit op op een kleine drie sterren. Slecht is het allemaal namelijk zeker niet, maar het meesterwerk wat velen hier in zien is mij ontgaan.

avatar van Fillumon
Viel me toch tegen. 2x gezien en vond film ongeloofwaardig qua hoofdrol , 2e helft snel met bruut korten geweld en afgeraffeld over komen.

avatar van aspers
2,5
Zwaar overgewaardeerde film wat mij betreft! Als basis lijkt men wel de mooie shots te hebben gepakt. En daarbij had men waarschijnlijk een regel bedacht "elk shot moet minimaal 5 seconden in beeld". Resultaat: een ontzettend trage film met veel lang, stille shots die pas na 1 uur echt op gang komt.

Het acteerwerk is dik in orde, maar het trage tempo deed 'm voor mij echt de das om.

Vond 'm niet ontzettend slecht, maar ook echt niet de topper die ik verwacht had.

avatar van Maarten0402
4,5
Overgewaardeerd? Het is juist andersom... Overhyped (onterecht) en daarom een andere verwachting dan nodig was voor deze film.
De release trailer deed ook niet veel goeds toen...

avatar van wibro
4,5
Deze film afgelopen avond herzien en wel als openluchtvoorstelling in Arthouse Lux in Nijmegen. Hoewel de beelden op het grote scherm niet goed tot zijn recht kwamen blijft het gewoon een uitstekende film. Het filmpubliek op het terras dacht er enigszins anders over. Sommigen schrokken zich bij sommige actiescènes de lazarus. Maar ja, Drive is nu ook niet bepaald een arthouse film. Liefhebbers daarvan houden toch meer van drama met niet al te veel geweld en zeker niet zoals getoond werd in Drive waarin het geweld plotseling verschijnt op momenten waarin je het niet verwacht. Voor mij is dat juist de sterke kant van deze film die behalve uitstekend acteerwerk van Ryan Gosling ook nog eens beschikt over een uitstekende soundtrack met als uitschieter de song Desire - Under Your Spell

Waardering: verhoogd naar 4.5*

avatar van Duke Nukem
3,5
Maarten0402 schreef:
Overgewaardeerd? Het is juist andersom... Overhyped (onterecht) en daarom een andere verwachting dan nodig was voor deze film.
De release trailer deed ook niet veel goeds toen...

De trailer doet inderdaad een andere soort film verwachten. En ook het begin van de film (met die auto-ontsnapping) doet het beste vermoeden. Niet dat het zo goed was als de achtervolging in de legendarische film Bullitt, dat nu ook weer niet.

En dan valt de film bijna stil en krijg je een drama en een liefdestafereel voorgeschoteld! Het is heel lang wachten voor er weer wat actie te beleven valt. Nu begrijp ik best dat het hiet om een heel andere soort film gaat, maar zoals gezegd hadden de trailer en het actie-volle begin van de film mij op het verkeerde been gezet. Het lijkt bijna alsof je twee verschillende films door elkaar bekijkt!

Verder is de film wel stijlvol gemaakt met een mooie kleurenfilter, en het geweld is soms erg hard. Ik ben nooit een fan geweest van de zoutloze Ryan Gosling, en ook in deze film weet hij me niet te overtuigen. De man lijkt over maar één gezichtsuitdrukking te beschikken. Ook de chemie met de weinig aantrekkelijke Carey Mulligan was een beetje zoek.

.

avatar van Fisico
4,0
Sterke actiefilm die me aangenaam verbaasd heeft. Ik begrijp best dat Ryan Gosling een controversiële rol speelt. Voor mij vertolkt hij een steengoede rol als zachte introverte man met erg weinig mimiek. Binnenin daarentegen is hij een koele moordmachine. De geweldscènes zijn vrij expliciet en de hersenen vliegen in het rond. Soms gaat hij zelfs even over het randje (dode in de lift bijvoorbeeld) waarbij Gosling helemaal buiten zinnen is.

Drive is niet wat ik er aanvankelijk dacht, namelijk een blitse achtervolgingsfilm, daarvoor zijn de achtervolgingen te beperkt. Het is eerder een wraakfilm binnen het misdaadmilieu. De cinematografie en sfeerbelichting zit steengoed, dat coole schorpioenjasje is zo eighties, geweldig! Fijne passende muziek ook. Geen wow-verhaal, weinig echt memorabele dingen gezien en ik vrees zelfs dat ik hem na een paar maanden deels vergeten zal zijn. Desalniettemin op het moment zelf best tot de conclusie gekomen dat hij nét het gemiddelde overstijgt. De slinger helt vervolgens net over naar een nipte 4,0*.

4,0
Ijzersterk begin van de film om even later wat gas terug te nemen, maar ergens halverwege des te harder terug toe te slaan. De sfeer wordt steeds grimmiger, mede dankzij de "muziek" die dit extra bewerkstelligt. Alle remmen gaan los, nét niet over de grens en nooit "cheap". Het einde is daar een duidelijk en uitstekend voorbeeld van. En al die tijd blijft Gosling een bijzonder goede vertolking neerzetten. Straffe film die de 4* meer dan waard is!

2,5
Saai. Het kabbelt maar door, spannend wordt het nergens en af en toe een geweldsuitbarsting helpt daar niets aan. De voortdurende close-ups van die flauwe blik van Gosling werden we ook knap moe van na een tijdje. Een paar mooie shots en ik vond vooral de afwezigheid van muziek of alleen een aantal noten, bijvoorbeeld in de beginscène, interessant. Niet een aanrader ben ik bang.

avatar van Shadowed
3,5
Een goede film.

Ja, Drive heeft zijn saaie momentjes. Maar gelukkig konden die onder mijn ogen niet zo saai worden aangezien de stijl waarmee dit is gefilmd. Opnieuw speelt Gosling weer zijn eigen types die ik ook terug zag in Blade Runner 2049. Maar hier zet hij een heel goed personage neer, waardoor dat me niet echt stoorde.

De film is erg stil, erg mysterieus. Het wekt iets speciaals op, waar ik me wel goed bij voelde. De hele film door bleef ik eigenlijk wel een beetje geboeid. En dan af en toe zit er opeens een hele brute scene in, zoals de lift scene, en de vork scene.

Ik heb me hiermee prima vermaakt, maar het heeft dan ook weer hier en daar wat mindere momentjes waarbij deze dan ook niet zo hoog bij mij kan scoren.

avatar van Angel9999
4,5
Super grandioze film die ondanks zijn voorkeur voor het bewust gekozen visuele aspect, ook nog eens de kwetsbaarheid van een beginnende relatie tussen twee mensen laat zien met alle gevolgen van dien.

Mooie sfeer. Mooie muziek. Best wel veel geweld maar is net te doen.

avatar van SSeagal
2,5
Laatst nog eens geprobeerd om een tweede keer te kijken, maar blijf bij 2,5*. Snap ook niet waarom er zo velen wild van worden. Ja de film kent prachtige shots en de muziek is ook fraai. Ook het verhaal is op zich netjes, maar verder is gewoon een groot deel te traag. Daarnaast wat ik jaren terug ook al zei, wat me was opgevallen, zijn de vele herhalende shots. Hoe vaak ik wel niet hetzelfde shot van in de auto heb gezien, het ging me gewoon storen op den duur. Traag staat overigens niet altijd gelijk aan een slechte film, soms werkt het super, zoals in Ghost Dog, maar deze film.. nee. Nooit geen derde kijkbeurt meer.

avatar van Angel9999
4,5
SSeagal schreef:
Laatst nog eens geprobeerd om een tweede keer te kijken, maar blijf bij 2,5*. Snap ook niet waarom er zo velen wild van worden. Ja de film kent prachtige shots en de muziek is ook fraai. Ook het verhaal is op zich netjes, maar verder is gewoon een groot deel te traag. Daarnaast wat ik jaren terug ook al zei, wat me was opgevallen, zijn de vele herhalende shots. Hoe vaak ik wel niet hetzelfde shot van in de auto heb gezien, het ging me gewoon storen op den duur. Traag staat overigens niet altijd gelijk aan een slechte film, soms werkt het super, zoals in Ghost Dog, maar deze film.. nee. Nooit geen derde kijkbeurt meer.


Te traag en herkenbare shots maar de film kent prachtige shots en fraaie muziek? Deze film is wellicht te hoog gegrepen voor je. Maar ieder zijn mening wellicht.

avatar van SSeagal
2,5
Angel9999 schreef:
(quote)


Te traag en herkenbare shots maar de film kent prachtige shots en fraaie muziek? Deze film is wellicht te hoog gegrepen voor je. Maar ieder zijn mening wellicht.


Je leest niet goed of je vat het verkeerd op. Trage films kunnen soms goed werken en ontspannend zijn, bij deze film vond ik dat niet het geval. En dat ik het te traag vindt staat toch los van de muziek en de manier van filmen? Mooie shots worden naar mijn mening te vaak herhaald waardoor het irritant wordt. En als ik daar wat over zeg, dan is het gelijk te hoog gegrepen voor me? Een nogal kinderachtige en oeroude opmerking.

avatar van Angel9999
4,5
SSeagal schreef:
(quote)


Je leest niet goed of je vat het verkeerd op. Trage films kunnen soms goed werken en ontspannend zijn, bij deze film vond ik dat niet het geval. En dat ik het te traag vindt staat toch los van de muziek en de manier van filmen? Mooie shots worden naar mijn mening te vaak herhaald waardoor het irritant wordt. En als ik daar wat over zeg, dan is het gelijk te hoog gegrepen voor me? Een nogal kinderachtige en oeroude opmerking.


Ik vind het gewoon raar dat iemand, en bij deze jij, de moeite neemt om een negatieve recensie te plaatsen over een film die totaal niet in jouw genre valt, gezien je top 10 films. Dat maakt jouw recensie totaal ongeloofwaardig. Sorry maar dit is mijn mening.

avatar van horizons
5,0
Dat is dan ook wel onzinnig.

Iedereen mag toch elke soort film kijken die hij wil en daar een review over plaatsen ongeacht wat zijn favoriete genre is.

avatar van Basto
5,0
Angel9999 schreef:
(quote)


Ik vind het gewoon raar dat iemand, en bij deze jij, de moeite neemt om een negatieve recensie te plaatsen over een film die totaal niet in jouw genre valt, gezien je top 10 films. Dat maakt jouw recensie totaal ongeloofwaardig. Sorry maar dit is mijn mening.


Wat een onzin zeg. Ben jij van de smaak politie? Ik vind het soms heerlijk om een review te schrijven van een film die mij niet bevalt. Bovendien staan er gangsterfilms op 1 en 2 in zijn top 10.....

avatar van SSeagal
2,5
Angel9999 schreef:
(quote)


Ik vind het gewoon raar dat iemand, en bij deze jij, de moeite neemt om een negatieve recensie te plaatsen over een film die totaal niet in jouw genre valt, gezien je top 10 films. Dat maakt jouw recensie totaal ongeloofwaardig. Sorry maar dit is mijn mening.


Deze reactie sluit mooi aan op jouw vorige reactie. Wederom doe je weer allerlei aannames. Kan het wel uitgebreid voor je gaan uitleggen, maar heb het idee dat het toch weinig nut zal hebben.

avatar van Angel9999
4,5
[quote]Basto schreef:
(quote)


Wat een onzin zeg. Ben jij van de smaak politie? Ik vind het soms heerlijk om een review te schrijven van een film die mij niet bevalt. Bovendien staan er gangsterfilms op 1 en 2 in zijn top 10.....[/quote

Ok, ik ben zo naïef geweest om te denken dat iedereen met goede bedoelingen een review of met goede bedoelingen een eigen mening geeft over een film opdat eventuele lezers een realistisch plaatje krijgen over de desbetreffende film. Dus dat blijkt niet het geval te zijn wat jullie drie betreft. Maar dit is geen forum, dus ik houd er over op. Ik heb geleerd van jullie ideeën qua invulling op Moviemeter wat niet mijn cup of tea is. Mijn excuses daarvoor en ik zal jullie drie niet meer lastig vallen maar jullie recensies ook nooit meer serieus kunnen nemen.

Ik ga nu nog even enorm genieten van deze film. De film Drive is het zelfs waard om een tweede keer te bekijken.

avatar van Basto
5,0
Een negatieve review kan toch net zo veel waarde hebben als een positieve review? Beide geven ze he een beeld wat je kunt verwachten. Het helpt wel als je de smaak van de betreffende user goed weet in te schatten. Met goede vedoelingen heeft dat weinig van doen. Iedereen die de moeite neemt een stukje te typen doet dat met de goede bedoeling zijn mening kenbaar te maken.

Overigens heb ik Drive al zeker 6 keer gezien en een volgende kijkbeurt is nooit ver weg.

avatar van SSeagal
2,5
[quote]Angel9999 schreef:
(quote)


Is het zo ongeloofwaardig dan dat iemand anders de film minder vindt dan jij? Snap niet zo goed waar je je druk om maakt. Harstikke mooi toch als jij er wel enorm van kan genieten Met een 2,5* boor ik de film ook weer niet de grond in of zo. Ik heb mijn inziens voldoende onderbouwd waarom ik het geen topper vindt. En dan heb ik de film zelfs nog een tweede kans gegeven...

Gast
geplaatst: vandaag om 18:47 uur

geplaatst: vandaag om 18:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

*

* denotes required fields.