Drive (2011)

mijn stem
3,64
4063 stemmen

Verenigde Staten
Misdaad / Drama
100 minuten

geregisseerd door Nicolas Winding Refn
met Ryan Gosling, Carey Mulligan en Bryan Cranston

In Drive staat een Hollywood-stuntrijder centraal, een eenzaat van nature, die er een bijverdienste als bestuurder van de vluchtwagen in de criminele onderwereld op nahoudt. Hij haalt zich de woede op de hals van een van L.A.'s gevaarlijkste mannen nadat hij de ex-criminele echtgenoot van z’n mooie buurvrouw helpt bij een klus die helemaal fout afloopt. De enige manier om haar te beschermen en in leven te blijven is doen wat hij het beste kan: rijden.

TRAILER

3244 BERICHTEN 179 MENINGEN
zoeken in:
avatar van horizons
5,0
0
geplaatst: 3 februari, 18:07 uur [permalink]bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Lavrot schreef:
En toch is de "ontwakingsscene" in Mulholland Dr van eenzelfde kaliber als de "ontmaskeringsscene" in Drive. En nee, Nicholas Winding Refn vertelt geen onzin als hij beweert dat de houtjesbijtende hoofdpersoon in een psychose verkeert. Maar ja, het vergt wel een diepgravend onderzoek in de cinematografische taal, heel veel geduld en bovenal een meer dan gemiddeld nieuwsgierige geest om een en ander scherp in 't vizier te krijgen.

Je ziet 't "breinbrekende" pas als je 't doorhebt. Drie van de vier maskers in de caravan schieten een diep gat in 't verhaal dat de naamloze hoofdpersoon "de kijker" voorspiegelt.

Welke maskers? Heb je een still?
Ik ken de scène, ik heb dat al eerder gelezen maar de maskers herken ik niets bijzonders in.

 
0
geplaatst: 4 februari, 10:21 uur [permalink]bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
horizons schreef:

Ik ken de scène, ik heb dat al eerder gelezen maar de maskers herken ik niets bijzonders in.

Hier het cruciale ontmaskeringsmoment (figuurlijk gesproken, uiteraard) : Drie van de vier maskers in de "trailer."

Doe er je voordeel mee.

avatar van Film Pegasus
4,5
0
Film Pegasus (moderator)
geplaatst: 6 februari, 23:21 uur [permalink]
Film Pegasus schreef:
'Drive' ben ik vooral gaan zien omdat het blijkbaar veel voorkwam in de top 10 2011 hier op MM. Geen idee wat ik moest verwachten. Het leek een actiefilm (Drive/Rijden/Achtervolgingen) maar het genre hier zei Misdaad/Drama. Dat is het uiteindelijk ook geworden. Drive is een mix van Death Wish en The Transporter. Maar gelukkig nog met een eigen eigenheid.

Ryan Gosling schittert als de coole driver die net dat ietsje verder gaat als de professionele misdaad persoonlijk wordt. Zijn perfect uitgelijnde wereldje is maar het tip van de sluier van zijn kunnen. En vooral omdat de film rustig en sfeervol begint is de inpakt des te groter als er effectief iets gebeurd. Net als bij Hanna dit jaar is de soundtrack een pluspunt die de sfeer mooi ondersteund. Gelukkig zijn hier geen violen van de partij.

Het grote wow-moment is er niet, de film toont op zich niets origineel. Maar wat er getoond wordt is wel goed gebracht. Knappe film en zeker één van de betere films uit 2011.


Een herziening van een film die in 2011 best wel indruk maakte. Het bewijs dat een blockbuster ook creatief kan zijn en meer weet te bieden dan sensatie en special effects. De sfeer van de jaren '80 is leuk om te zien. Het valt wel om dat de film vooral sterk is dankzij de muziek. Visueel is het zeker wel mooi, maar Refn heeft later beter gedaan. Het een weet het ander op te vangen. En Gosling is sterk als zwijgzame chauffeur, maar valt bijna door de mand als hij meer dialoog krijgt. Het blijft een klassieker, maar net dat ietsje te kort om bij de top te horen.

avatar van SillyBilly23
4,0
0
geplaatst: afgelopen dinsdag om 11:25 uur [permalink]bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
“You blinked”

Niet meteen fan van Gosling. Zijn doorgaans vlakke mimiek en zachte stem doen me weinig. Maar wat een geweldig personage zet hij hier neer. De rust zelve aan de buitenkant, bijna onleesbaar en toch zo intimiderend. Vanbinnen een bom die elk moment kan ontploffen. En dat gebeurt ook een paar keer. De momenten waarop hij zich effectief moet verdedigen als een beest dat in het nauw wordt gedreven, lijkt het alsof hij schrikt van zichzelf dat hij tot zoiets in staat is. Zijn blik verandert dan helemaal, wat bewijst dat hij meer kan dan in de verte kijken.

Drive heeft een memorabele beginscène en een knallende soundtrack. “Nightcall” trekt je mee in de sfeer van de film. Voor mij hadden er gerust nog een paar van die scènes mogen inzitten. Dan komen we bij het verhaal waarin onze chauffeur Irene leert kennen en al snel wordt toegelaten in haar leven en dat van haar zoontje. Dit stuk vond ik persoonlijk minder maar is nodig om zijn menselijke kant te tonen en de rest van het verhaal te kunnen plaatsen. Carey Mulligan als gangsterliefje vond ik niet de beste keuze. De lichaamstaal tussen haar en Gosling toont dat er meer aan de hand is maar ik zag er geen koppeltje in, leken meer ‘soulmates’ van elkaar.

Wanneer hij besluit haar te beschermen, wordt het spannend. Spannend op een manier dat je krampjes krijgt in de buik en dat is leuk. Drive verrast niet alleen op visueel vlak, er zitten ook een aantal bikkelharde actiescènes tussen. Het geweld verrast je alsof je ontwaakt uit een roes, zoals in de liftscène. Vond dat heel knap gedaan. Bij een aantal shots lijkt de tijd even stil te staan. Wat voor sommigen traag of langdradig kan overkomen, hielp mij juist om de aandacht vast te houden.

Een goed slot ook. Krachtig en niet te uitgeweid.