• 9.379.563 stemmen

Geregisseerd door: Nicolas Winding Refn

Met onder meer: Ryan Gosling, Carey Mulligan en Bryan Cranston

Releasedatum: 3 november 2011

Plot Drive

"There are no clean getaways."

In Drive staat een Hollywood-stuntrijder centraal, een eenzaat van nature, die er een bijverdienste als bestuurder van de vluchtwagen in de criminele onderwereld op nahoudt. Hij haalt zich de woede op de hals van een van L.A.'s gevaarlijkste mannen nadat hij de ex-criminele echtgenoot van z’n mooie buurvrouw helpt bij een klus die helemaal fout afloopt. De enige manier om haar te beschermen en in leven te blijven is doen wat hij het beste kan: rijden.

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Collateral misschien.

avatar van Reinbo

Die heeft er inderdaad wel wat van weg. Prachtige film ook, maar zonder de love interrest. Wordt in mijn herinnering ook een stuk meer in gesproken.

avatar van sportfan27

sportfan27

JJ_D schreef:
Oer-Amerikaans verhaal in een Europees sausje. Ongrijpbare protagonist (even vaak frustrerend als sympathiek), aanstekelijke retro-muziekjes die echter niet bij de film passen, traag tempo, visueel ofwel hard en bloederig, ofwel suggestief (laatste moordscène met schaduwwerking), de lelijke actrice die het charmante vogeltje speelt, ... Allemaal al elders (en beter) gezien. Hier alleen samengevoegd met het spannende auto-gegeven. Chapeau. Tot diepmenselijke inzichten, geniaal vormgegeven actie of ondragelijke spanningen leidt dat echter allemaal niet. Gewoon vermakelijk. En dus ferm overschat, in mijn ogen.

Sluit ik mij (bijna ) helemaal bij aan, enige verschil dat ik de soundtrack wel bij de film vond passen.
Wel goede rol van Gosling die een ijskoud en (bijna) emotieloos persoon neer zet.
De film wil mijn inziens iets te geforceerd ''cool'' over komen.

3***

avatar van Glacius

Glacius

Ik snap niet hoe mensen kunnen zeggen dat de soundtrack niet bij deze film past. De combinatie is uitmuntend.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Glacius schreef:

Amen.

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

Reinbo schreef:

Prachtige film ook, maar zonder de love interrest.

Pinkett Smith toch?

avatar van Film Pegasus

'Drive' ben ik vooral gaan zien omdat het blijkbaar veel voorkwam in de top 10 2011 hier op MM. Geen idee wat ik moest verwachten. Het leek een actiefilm (Drive/Rijden/Achtervolgingen) maar het genre hier zei Misdaad/Drama. Dat is het uiteindelijk ook geworden. Drive is een mix van Death Wish en The Transporter. Maar gelukkig nog met een eigen eigenheid.

Ryan Gosling schittert als de coole driver die net dat ietsje verder gaat als de professionele misdaad persoonlijk wordt. Zijn perfect uitgelijnde wereldje is maar het tip van de sluier van zijn kunnen. En vooral omdat de film rustig en sfeervol begint is de inpakt des te groter als er effectief iets gebeurd. Net als bij Hanna dit jaar is de soundtrack een pluspunt die de sfeer mooi ondersteund. Gelukkig zijn hier geen violen van de partij.

Het grote wow-moment is er niet, de film toont op zich niets origineel. Maar wat er getoond wordt is wel goed gebracht. Knappe film en zeker één van de betere films uit 2011.

avatar van otherfool

otherfool

Bijzonder aardige film van Winding Refn die (bij mij) enigszins revanche neemt op zijn eerdere snoozefest Valhalla Rising. Ook Drive is in het verlengde van die film weer een ubergestyleerd, redelijk traag gebeuren met plotse gewelddadige uitbarstingen, maar dit verhaal rond de zwijgzame loner Gosling werkt behoorlijk goed, mede door het uitstekende spel van dit acteertalent. Ik mag hem erg graag zien, stijlvol, mysterieus, en al met een cv van heb ik jou daar. Plot an sich is bij Drive misschien niet bijster interessant, maar de sfeer, muziek en mooie plaatjes zorgen voor een aangename anderhalf uur, hoewel de reacties hier imo dan wel weer erg overroepen zijn.

Dikke 3*.

avatar van Spetie

Ik ook.

avatar van Zinema

Goed gepoetst.

Regisseur Refn voert de zwijgzame antiheld uit The Driver opnieuw op, maar nu voorzien van een ander scenario en gestoken in een fout discojasje dat alvast de verdere eighties-feel verraadt. Mochten de synthesizers, die de geweldige soundtrack doorspekken, dat nog niet hebben gedaan.

Dat de regisseur sowieso goed zijn klassiekers kent blijkt wel uit de liftscène, waar Noé's beruchtste film toch eventjes letterlijk door de hersenpan gaat. Het is echter vooral de stoere-mannen-cinema van Hill en Peckinpah die hier wordt uitgeademd, en gelukkig zijn de tanden goed gepoetst.

Zeer goed.

avatar van timbo_

timbo_

Absoluut oneens.

avatar van Reinbo

Wat vind je hier dan beter aan. Het is hier allemaal wat minimalistischer. Boeiender personage, maar geen betere rol. In Ides laat hij veel meer kanten van het personage zien.

avatar van timbo_

timbo_

Heb vooral een probleem met zijn personage in Ides of March. Maar die kritiek kan ik beter daar uiten dan hier.

avatar van JJ_D

JJ_D

Bijvoorbeeld, 'Collateral'.

Ik ergerde mij hier trouwens mateloos aan de o zo typische liefdesperikelen...wat een voorspelbare leugens toch altijd. En zo banaal. Waarom?

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Romance wordt hier prima klein en oprecht gehouden.

avatar van Reinbo

Leugens? Banaal? Waar doel je op?

avatar van SilverGun

SilverGun

JJ_D schreef:

Ik ergerde mij hier trouwens mateloos aan de o zo typische liefdesperikelen...

Zwijgzame, zorgzame, beschermende kerel blijkt psychotische trekken te hebben tegen wil en dank. Erg typisch inderdaad Vind het opvallend dat er nog zoveel kijkers niet wat verder onder de oppervlakte weten te graven en de meest irrelevante kritiek leveren en ongepaste vergelijkingen met andere films trekken.

avatar van Glacius

Glacius

JJ_D schreef:

Vond ik juist perfect bij het verhaal, de dromerige sfeer en het stille karakter passen.

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Als de dialoog was gegaan als: "Ooh toos ik hou van oe!" "Ooh ja ik hou ook van oe tinus!"

Ja dan snap ik dat je het banaal en typisch vind, (zoals 95% van de romantische films!) maar wat is er nou typisch aan deze perikelen? Ik ken weinig films waarin een relatie zoals in Drive is opgebouwd.

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Martijnnn schreef:

Lost in Translation heeft er een beetje van, maar de chemie tussen de hoofpersonages daar was veel dieper te voelen dan hier in Drive. Hier lijkt het ook eerder een kunstmatige samenkomst, en het zou me niet verbazen als vele vrouwen zoals Mulligan eerder zouden afknappen op een persoon als Gosling (zeker met z'n gewelddadig karakter, en z'n ijzingwekkende vertoning die Refn wou regisseren ) terwijl in LIT de bron van een romance niet beter kan worden uitgeklaard ( daar was dit de eenzaamheid in een onbekende wereld).

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Ze knapt uiteindelijk ook af op z'n gewelddadige karakter (zie haar reactie als ze uit de lift stapt en hij blijft staan).

Jawaddedadde schreef:

Dat maak jij ervan, maar dat miste ik juist.
Ik zag haar verderop weer aankloppen bij de driver, ondanks wat ze gezien had.

avatar van SilverGun

SilverGun

Dat ze op het einde aanklopt betekent niet dat ze niet op zijn ware aard is afgeknapt. Hoe kun je uberhaupt gemist hebben dat ze niet zo gecharmeerd was van Gosling's actie in de lift? Die scene is overduidelijk als omslagpunt in de film ingebouwd, met een dichtglijdende liftdeur die het punt compleet onmisbaar maakt. Misschien wat minder vooringenomen films benaderen voortaan om een beetje mee te krijgen wat er eigenlijk in zit.

Dreiecke

Ik had geen vooringenomenheid, slechts beleven van de momenten in de film en daarbij voelen wat ik voel. Ik leef vaker in het moment dan in een bepaalde verwachting van de toekomst, ook in films kijken. Die vooringenomenheid is jouw opvatting, geen idee waar je het vandaan haalt.
Ik had eerder vermeld dat ik die liftscene (breekpunt voor mij) ongeloofwaardig vond in combinatie met het later aankloppen en ik heb aardig wat geargumenteerd rond dat punt. Zie mijn eerdere berichten.

avatar van Reinbo

je zien na zijn actie letterlijk de (lift)deur dicht gaan. Hoe duidelijk wil je het hebben dat het daar stuk loopt. Had je een voice over willen hebben die het je zou uitleggen? Dat ze het later misschien toch nog eens wil proberen kan best, maar hij zal flink wat hebben uit te leggen. Want het was in ieder geval een enorme turn off.

Dreiecke

Ik heb nu een beetje het gevoel tegen een dichte deur te praten

Misschien kun je teruglezen waarom ik haar gedrag niet kan rijmen.

avatar van Reinbo

Vrouwen zijn ook onlogische wezen.

Verder heb ik ook al aangegeven waarom ik het wel allemaal vind passen. heb de film nu 4 keer gezien en geen enkele stap die gezet werd ooit als niet logisch of onecht ervaren.

Dreiecke

Hey, en ik heb de film zelfs in mijn top 10 van 2011 staan (zij het op de 9e plaats), zo slecht vind ik 'm nu ook weer niet hoor!

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Ceeda7 schreef:

Oke ik zet hem op mijn lijstje