The Blair Witch Project (1999)
Genre: Horror / Mockumentary
Geregisseerd door: Daniel Myrick en Eduardo Sánchez
Met onder meer: Heather Donahue, Joshua Leonard en Michael C. Williams
Releasedatum: 7 oktober 1999
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot The Blair Witch Project
"Everything you've heard is true."
Drie filmstudenten reizen naar het Black Hills bos om een documentaire te maken over de legendarisch Blair-heks. Na een tijd rondgelopen raken Heather, Josh en Mike verdwaald, onderkoeld en opgejaagd. Uiteindelijk wordt er nooit meer iets van ze vernomen. Tot een jaar later hun filmmateriaal wordt gevonden...
Heather Donahue
Joshua Leonard
Michael Williams
Short Fisherman
Interviewee (onvermeld)
Waitress
Fisherman With Glasses (onvermeld)
Mary Brown
Man in Yellow Hat (onvermeld)
Interviewee with Child (onvermeld)
s0njaa
Na het zien van deze film zat ik nog met nietsziende ogen naar de aftiteling te kijken.. Ik was helemaal onder de indruk.. Het klinkt vast overdreven.. Maar vooral het einde.. vind ik echt
.. Goeie inleiding ook, even van alles word je op de hoogte gebracht, je gaat denken dat het echt is... Ik vond het geen enge film, maar wel spannend.. Van mij een dikke 4,5
Dennis Evahi
Wat is nou spannend aan deze film? Een paar bewegende takken, heel veel takken, geschreeuw, heel veel geschreeuw. Het is spannend dat deze film met een low budget zo gigantisch succesvol is geworden. Ik wou dat ik het had bedacht. Gewoon met een film camera opnames maken van bomen en jongeren gekleed in skate kleding. Dat dachten de makers waarschijnlijk ook, vandaar nog maar een deel 2 in variant. Het meisje speelt wel overtuigend. Veel hijgen en bang kijken. .....Vlees noch vis deze movie. Ik geef *-ster.
Jus-T
Het spannende aan deze film is je eigen inbeeldingsvermorgen.
Je ziet niets en dat jaagt mensen al gauw de stuipen op het lijf
Ik heb hem zojuist bekeken, erg originele film, geniaal bedacht, op sommige momenten erg spannend.
3.5 ster!
Halcyon
Dit is zo'n film die je goed vindt of niet. Voorwaarde is in ieder geval dat je je ervoor openstelt.
Alles draait hier om de suggestie, want uiteindelijk zie je niets. En als je je voor deze suggestie openstelt is de film best griezelig!
Veel mensen hadden ook problemen met het einde, terwijl ik dit net geniaal vond. De jongeren worden namelijk op dezelfde gruwelijke wijze vermoord als de slachtoffers van de oude Rustin Parr. Hiervoor moet je in het begin van de film, wanneer Heather de locals interviewt, even goed opletten. Ik had de indruk dat vele mensen dit niet doorhadden.
flipsen
binnenkort ga ik hier eens even weer lekker voor zitten!
Rianneke_Dan
Jah ik vond hem opzich wel goed, maar het word wel irritant op een gegeven moment.
Ik zat echt te wachten tot er eindelijk eens iets gebeurde en ik heb de hele film moeten wachten helaas!
Jammer het had wel spannend kunnen zijn, maar dat was het niet.
otherfool
Hier kan ik kort over zijn: briljant concept, briljant uitgewerkt, briljante film. Spannend tot en met, met complimenten voor de cast en de makers die marketing tot kunst hebben verheven. Filmpje voor in mijn top 50.
4,5*.
Is dit nou waargebeurd of niet?
Toen de film uitkwam heeft men het zogezegd als waargebeurd laten uitschijnen als reclame voor de film. Achteraf heeft men gewoon toegegeven dat alles verzonnen was.
aMUSEd
Ik heb deze film zelf niet gezien, maar kan iemand me vertellen in hoeverre deze film de dogma regels navolgt? [Al dan niet onbewust]
Halcyon
Kijk hier en oordeel zelf
Dat is simpel. Die worden niet gevolgd.
Is dit nou waargebeurd of niet?
Wat denk je zelf....?
@ Halcyon en Wouter:
Ik weet dat ze niet gevolgd worden, omdat de makers de film niet wilden maken volgens de regels. En ik heb nu al 80 uur dogma bestudeerd en die wikipedia site al 100x gelezen, maar waar het me om gaat:
ik heb die film niet gezien en ik vraag of iemand er dogma aspecten uit herkend heeft. Wordt er muziek gebruikt buiten de scènes om, is alles handcamera etcetc. Snappie?:)
JoeCabot
Ik denk niet dat het de bedoeling was om een Dogma-film te maken. Deze film bewijst dat Dogma-stijl gewoon een mooi woord is voor "laat het een beetje amateuristisch (of 'realistisch' voor de liefhebbers) overkomen".
BlueSword
woow toen ik deze voor het eerst zag zat ik gewoon in mijn broek te sch**ten.
ik was 8 ofzo en ik had dus gehoord dat het echt was...en dat geloofde ik.
was alleen thuis en ongelooflijk laat dus je snapt het wel.
maarja, laatst weer gekeken en wel grappig, meer niet...3.0*
aMUSEd
Ik beweer toch ook niet dat ze een Dogma film wilden maken. Maar je zegt dus dat 'deze film bewijst dat Dogma-stijl gewoon een mooi woord is voor etc'. Nou vraag ik: wat kwam er zo dogma achtig over? Dat is wat ik wil weten.
Ik heb die film niet gezien. Ik moet dit maandag inleveren anders kan ik geen examen doen. Ik dacht vandaag: hey Misschien heeft the blair witch project wel dogma-aspecten [waarschijnlijk ONBEWUST] Maar ik heb geen tijd om die film nog te kijken en ik denk: ik vraag het even aan mensen die hem wel gezien hebben, maar het is blijkbaar te moeilijk om gewoon even te antwoorden welke regels ONBEWUST gevolgd zijn. [pm me desnoods]
Sorry voor de frustratie, ik bedoel het allemaal niet persoonlijk, maar ik moet gewoon antwoorden hebben and time is running out.
@ Halcyon en Wouter:
Wat die knakkers van dogma 95 doen heeft niks te maken met TBWP. Zij houden zich krampachtig aan regeltjes, wat de originalteit mijns inziens flink in de weg staat.
Deze film houdt zich aan geen enkel voorgeschreven regeltje.
De camerea wordt wel in de hand gehouden hier, maar dat is niet gedaan omdat het een dogma is. Het heeft hier namelijk echt een doel. En dat is absoluut een verschil!
Het zou heel onterecht zijn als mensen hier het etiket dogma 95 op plakken. TBWP is juist origineel en verruimend, niet dogmatisch. In deze film wordt de camera wel in de hand gehouden, maar dat is slechts een overeenkomst met dogma 95 films, maar geen dogma 95-aspect.
aMUSEd
Laat maar, ik heb een interview gevonde met de regisseurs over dogma en daarover zeggen ze:
Hatten Sie schon vor Ihrem eigenen Film von "Dogma" gehört?
Ja, ich habe davon gehört, und uns hat diese Film-Philosophie ermutigt. Letztlich ist diese Produktionsweise aber aus den Verhältnissen entstanden. Wir müssen die Zwänge des Entstehungsprozesses abschütteln. Hollywood ist so völlig gefangen in diesem Produktionsprozeß, in der Herstellung von Effekten und in dem Starkult, dass Inhalt und Geschichte eines Films ganz in den Hintergrund gedrängt werden. Ich denke: Kunst im Allgemeinen muß sich neu erfinden, muß von Produktionsfragen absehen, und sich wieder mehr der Essenz zuwenden. Das Filmemachen ist da keine Ausnahme.
Kortom: ze zijn er wel door aangemoedigd. De rest zoek ik zelf wel uit en bedankt nog voor de reacties in elk geval.
cornelis
Daar lijkt BWP zich niet aan te houden. Of ze moeten die tent en zaklantaarns daar gevonden hebben.
Herinner ik me niet goed, maar volgens mij zat er geen muziek in. Verder zal een groot deel van de geluidseffecten niet ter plaatse zijn toegevoegd, maar achteraf.
Vooral die laatste zin maakt dat BWP deze regel overtreedt. De camera is weliswaar (bijna) altijd handheld, maar volgt lang niet altijd de actie, maar blijft soms juist vanwege het effect ergens anders.
Delen van BWP zijn in zwart-wit. Niet de 'found footage', dat gedeelte klopt wel.
Als NightShot daar ook onder valt, wordt ook deze regel overtreden.
Moorden en wapens worden op zijn minst gesuggereerd in BWP.
De film uit 1999 speelt zich volgens het verhaal af in 1994. Of dat als hier en nu te verkopen is....? Van mij mag het.
Oeps....BWP is natuurlijk een genrefilm.
Jippie, ook dat kopt. 1.33:1.
Ai.
Maar goed, geen enkele Dogme-film houdt zich aan de Dogme-regels, dus waarom deze vergelijking maken?
De enige regels die overeenkomen zijn niet eens dogme-specifiek.
Verder bevreemdt het me dat je nergens de tijd lijkt te kunnen vinden om een film van 86 minuten te kijken.
Inderdaad. Erg anti-dogma.
Het nodige gebrom en gehis.
Verre van dogma.
Klopt, maar dit is nog het punt waar men het meest richting dogma ging.
Klopt. Wat men met licht heeft gedaan weet ik niet.
Als NightShot daar ook onder valt, wordt ook deze regel overtreden.
De film heeft ook credits. Dat zijn opticals.
Moorden en wapens worden op zijn minst gesuggereerd in BWP.
Als er een regel duidelijk maakt dat BWP weinig met dogma te maken heeft is deze het wel.
[quote]
En niet zo'n klein beetje ook.
Tja, want op DV gedraaid.
[quote]
Ai.[quote]
Weer niet.
Ik vind het inderdaad curieus dat je zaken wil gaan beweren over deze film, zonder hem gezien te hebben.
De reden dat sommige mensen aan dogma doen denken is omdat de film haar best doet om een documentaire uitstraling te hebben. Dogma had een aantal uitgangspunten waarvan het gevolg was dat sommige mensen het een documentaire feel vonden hebben. Omdat de eerste dogmafilms goedkoop gemaakt moesten worden werden ze op DV gedraaid en omdat dat een soort veredeld consumentenspul was, gebruikte BWP die camera's ook. De lui in die film liepen immers met dat soort spul rond. Om GEHEEL ANDERE REDENEN zijn er dus een paar uiterlijke kenmerken die op elkaar lijken.
Wat die makers ook zeggen, het heeft weinig met elkaar te maken. In de basis zijn de doelen te verschillend.
flipsen
Als aMUSEd nou ook nog even de moeite neemt om dit filmpje te gaan kijken (want geef nou even eerlijk toe aMUSEd, hier van alles over gaan lopen beweren en het nit gezien hebben, dat kan natuurlijk niet!) en ook nog wat eigen inbreng levert, dan rolt er vast een mooi werkstukje uit!
aMUSEd
Cornelis en Wouter bedankt voor jullie antwoorden. En ik zal maar even toegeven dat ik nogal spijt heb van hoe ik gereageerd heb, maar ik had behoorlijk veel stress op dat moment. Niet echt een goed excuus natuurlijk, maar wel de waarheid. Dus ja, ik geef toe dat mijn reactie nogal overdreven was.
Het stuk over tBWP is misschien 4 procent van mijn hele opdracht, en dus niet heel essentieel, maar ik vond het toch noemenswaardig, vooral na deze hele discussie. De rest ziet er goed uit en dit is dus mijn eindopdracht. Deze moet voldoende zijn en anders mag ik geen eindexamen doen. Maar ik denk dat het wel snor zit.
Zal ik nog eens wat grappigs vertellen. Ik meende dat ik tbwp nog wel ergens op video had liggen. En toen ik ging zoeken zag ik dat ik 'Festen' eroverheen had opgenomen..
Skyper
ik keek misery ook maar heb dat niet gezien(zapte alweer weg) maar dacht dat je van internet af had ofzo...
want woensdag komt die van mij ook(veronica)
daan222
Yyow ik ben hier nieuw, maar ik wil al direct dat jullie mij helpen
ik doe mijn eindwerk over TBWP en zou willen vragen of iemand van jullie ooit al eens boek! gelezen heeft waar er iets ( de waarheid!!!!) verteld word over de film; maken marketing,.....
Ik wil titels van boeken : pleaze!!!!!!!!!!!!!!
alvast bedankt
Halcyon
Ik heb daar ooit een boek over gelezen ja. Dat was geloof ik een soort dagboek, waarin naast de zogezegd waargebeurde feiten ook het (fictieve) politie-onderzoek in werd beschreven, als ik me niet vergis.
Als ik me goed kan herinneren vind je dat boek gewoon onder de noemer "The Blair Witch Project" terug in de bibliotheek.
Van andere boeken heb ik helaas geen weet...
Ook op de extra's van de DVD kom je meer te weten over "de waarheid" en als ik het goed voorheb vind je ook nog info op de website.
Halcyon
Woon je trouwens in België? Zoja kan ik je meteen al zeggen dat ik dat boek destijds gevonden heb in de stadsbibliotheek van Antwerpen. Dus als je daar in de buurt woont moet je daar zeker eens binnenspringen.

Blair Witch
2016

Book of Shadows: Blair Witch 2
2000

Kaskrakertjes: vijf relatief 'goedkope' films die ontzettend veel winst maakten

Netflix voegt morgen de found-footage horrorfilm 'The Blair Witch Project' toe aan het aanbod

Found-footage horrorfilm 'The Blair Witch Project' vanavond te zien op televisie

Stephen King durfde slechts één film écht niet af te kijken: 'Halverwege uitgezet'

V for Vendetta

The Others
Horror / Thriller, 2001

The Hunchback of Notre Dame
Drama / Romantiek, 1939
hekskamperenmapvoodoowildernislegendedangeroussorcerymarylandwoudbovennatuurlijkhorrorabandoned housevriendenbossenparanormaalurban legendmysterieonafhankelijke filmoverlevingvideo cameratruefilmmakerhandheld cameramockumentaryleerlingurban myth angsttalking to the camera cultfilmhekserijkwaadaardigghost storyyelling fake documentarygevonden beeldenparanormal activityvideotapeevil witchfolkloreamerican wildernessparanoidhopelessdeadly creature folk horrorjaren 90lost in the woodsblair witch mythlocal legendwoman filmmakerteenage filmmakerssuspense pseudo-documentarydepressingambiguousmokumentarypovfaux documentary