• 9.372.531 stemmen

The Blair Witch Project (1999)

Horror / Mockumentary | 86 minuten

Genre: Horror / Mockumentary

Geregisseerd door: Daniel Myrick en Eduardo Sánchez

Met onder meer: Heather Donahue, Joshua Leonard en Michael C. Williams

Releasedatum: 7 oktober 1999

Plot The Blair Witch Project

"Everything you've heard is true."

Drie filmstudenten reizen naar het Black Hills bos om een documentaire te maken over de legendarisch Blair-heks. Na een tijd rondgelopen raken Heather, Josh en Mike verdwaald, onderkoeld en opgejaagd. Uiteindelijk wordt er nooit meer iets van ze vernomen. Tot een jaar later hun filmmateriaal wordt gevonden...

Heather Donahue

Joshua Leonard

Michael Williams

Short Fisherman

Interviewee (onvermeld)

Fisherman With Glasses (onvermeld)

Man in Yellow Hat (onvermeld)

Interviewee with Child (onvermeld)

avatar van Jordy

Jordy

De hype rond deze film was natuurlijk erg slim opgezet, maar dat was niet de enige reden voor het succes. Ondanks (of waarschijnlijk: dankzij) de low-budget beelden, waarop vaak niet duidelijk te zien is wat er nou gebeurt, wordt er op een erg knappe manier een erg spannende sfeer opgebouwd. 3 en een halve ster.

avatar van geronimo

geronimo

• 1955 berichten

Angstaanjagend! Juist omdat je zowat niks ziet gebeuren, en dus veel aan je eigen fantasie wordt overgelaten.

avatar van dttom

dttom

In de bios was hij wel goed, maar thuis is er echt geen klap aan.

Originele film!
De angstige blikken en kreten van de acteurs komen realistisch over. Het is de suggestie die de film spannend maakt.
Wat me tegen valt is het einde. Tijdens het verloop van de film wordt je nieuwsgierigheid steeds groter naar hoe het nou werkelijk zit met die heks.
Ik dacht aan het einde; nu komt het 'eindmonster' dat ze gaan verslaan , of evt. andersom. Het einde vond ik uiteindelijk wat vaag en wat afgeraffeld.

avatar van Blindfold

Blindfold

Toen ik deze film zag, wist ik dus nog helemaal niks erover (lang leve de sneak), dus je bleef toen echt met de vraag zitten of het nou nep of echt was. Dit geeft hem dan toch iets meer.

avatar van Jerome-B

Jerome-B

Heb hem laatst pas gekeken, thuis op dvd, en ik vond hem toch wel wat tegen vallen. De film werd tegen het einde steeds meer para en was best wel beangstigend op een gegeven moment, maar ik vond het einde toch een beetje te open en ik denk dat ie in de bioscoop veel beter tot z'n recht komt en ook enger is. Het feit dat alles met goedkope spullen gefilmd is, geeft wel een heel realistisch effect en dat is wel leuk, want dat was ik nog nooit zo in een film tegen gekomen. 3 sterren.

Jos2

Wellicht de meest overschatte film ooit. Wat een prul.

avatar van Juan Conejo

Juan Conejo

Helaas, ik wist het. Maar toch wist deze film overtuigend op mij over te komen. Zeer goed gedaan.

avatar van NERD

NERD

er komt een Blair Witch 3............moet ik hier nu blij mee zijn of is dit het ergste wat er kan gebeuren??

(Hij schijnt echter wel door de makers van deel 1 gemaakt te gaan worden.)

avatar van aburefan

aburefan

wel aardige film, goed geacteerd, realistische dialogen en een paar spannende momenten

avatar van vliegtuig13

vliegtuig13

Toen ik deze film voor het eerst zag, rond kerst 2001, was ik echt helemaal verstijfd van schrik. Ik vond hem doodeng.

Jammer dat het nep is !

avatar van blair witch

blair witch

ik vond het wel een apparte film, best wel eng. Maar is het nou echt? Want als dat niet zo is hebben ze het heel goed geacteert!

avatar van Goodfella

Goodfella

Natuurlijk is het niet echt...

avatar van blair witch

blair witch

jammer...

Yak

Ik denk dat "The Blair Witch Project" een film is die je één, hooguit twee keer moet zien en dan liefst in een bioscoop. Dan maakt hij echt een onuitwisbare indruk. Samen met de docu "Curse of the Blair Witch" (die hoort gewoon bij de film en is geen vervolg of prequel) is dit wat mij betreft de meest originele film ooit gemaakt. En bovendien zo eng dat ik dacht dat ik dood zou gaan toen ik 'm voor het eerst zag.

Jos2

Zag hem in de bios en viel bijna in slaap. Saaaaaai.

Yak

Why? Ik geef toe dat TBWP een beroep doet op je inlevingsvermogen, maar in slaap vallen is toch wel het exces

avatar van cornelis

cornelis

Ik viel ook in slaap. Saaie film, er gebeurt niets, en men weet zelfs niet te suggereren dat er iets zou kunnen gebeuren. Afgezien van dat iemand dat af en toe roept. Zeer overschat,

avatar van IamBernie

IamBernie

Ik krijg waarschijnlijk nooit meer de kans om hem in de bios te zien, en wat is die hype eromheen die toendertijd slim werd opgezet ?

Yak

Heb zojuist voor het eerst in mijn relatief jonge leven de 'director's comments' bij de film gehoord. Mag ik "The Blair Witch Project" ook méér dan vijf sterren geven?

But seriously: wat in het proces van creatie van TBWP is gebeurd, is zó oprecht dat je er een brok van in je keel krijgt. Dit is een film die devote aanhangers verdient!

avatar van Ramon K

Ramon K

Hele slechte en tegelijkertijd slimme film. Weer zo'n teen en slash filmpje!! De film is net zo slecht als een Scream 3. Maar het slimme van deze film is de marketing. Deze low budget film was namelijk zijn gewicht in goud waard. Conclusie: als film totaal geen inhoud, als winstgevende onderneming een hele slimme zet! 1,5 sterren

Yak

Weer zo'n teen en slash filmpje!!

Explain? Ik vind het nogal ver gaan om TBWP te vergelijken met gladgestreken van mooie mensen vergeven films als Scream.

Grappig genoeg was ook de marketing in eerste instantie een toevalstreffer, totdat Artisan zich er tegenaan ging bemoeien. Ene Jeff Johnsen, fijne vent trouwens, heeft bijna in zijn eentje alle aandacht op de (toen nog independent-) film weten te vestigen, waardoor een aantal tv-programma's en bladen geïnteresseerd raakten in het concept. Dit heeft heel veel mensen geprikkeld en naar het Sundance-festival gelokt. Vanaf daar nam het de nu bekende vlucht.

avatar van Macmanus

Macmanus

Goeie film.

Als je fantasie hebt is dit een hele enge film.

Als je liever hoofden ziet vliegen en bloed ziet spatten dan is dit nix voor jouw.

Ik heb wel fantasie en ik vond hem heel eng en een nog enger eind, want ga jij nou maar eens in het bos slapen na deze film.

4 uit 5 sterren

Jos2

Als je fantasie hebt is dit een hele enge film.

Wat is dit nu weer voor onzin? Ik leef van fantasie en vond dit toch echt een voorspelbaar amateuristisch en saai broddelwerkje.

avatar van Macmanus

Macmanus

nou ja dan geld het niet voor jouw.

avatar van Zidaan

Zidaan

Ik vind het wel een dope film.

Hoe ze dat met die simpeel cameras hebben gefilmd enz.

Maar ik zat toch de hele tijd in spanning wanneer je die heks of wat het dan ook is zag.

ik geef hem 3 sterren.

Inderdaad. De suggestie werkt heel goed in deze film. Wel eentje die je het beste in de bios kunt zien. Einde een beetje teleurstellend, maar verder heel creepy.

avatar van Ralfke

Ralfke

• 2075 stemmen

*** voor het unieke element van de film, maar toen ik hem - na alle verhalen - dan eindelijk gezien had, viel het toch wel wat tegen. OK, ik zal hem niet kijken als ik 's nachts alleen in het bos moet kamperen, maar de film is denk ik toch wel wat overschat. En inderdaad, Cannibal Holocaust (1979) maakte ook gebruik van een dergelijk scenario (het terugvinden van filmmateriaal van verdwenen personen)... Meesterlijke publiciteitscampagne, dat wel!

avatar van Spacejet

Spacejet

Een goede spannende film.En als je deze film in de juiste omstandigheden ziet dan is het zeker de moeite waard. Vlak voor een dropping laten zien en dan iedereen het bos insturen zou ik zeggen

Yak

Heeft iemand wel eens "The Curse of the Blair Witch" gezien, de pseudo-documentaire met newsreels en interviews over de gebeurtenissen omtrent de zogenaamd verdwenen filmstudenten?