- Home
- Films
- The Blair Witch Project
- Filtered
The Blair Witch Project (1999)
Genre: Horror / Mockumentary
Geregisseerd door: Daniel Myrick en Eduardo Sánchez
Met onder meer: Heather Donahue, Joshua Leonard en Michael C. Williams
Releasedatum: 7 oktober 1999
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot The Blair Witch Project
"Everything you've heard is true."
Drie filmstudenten reizen naar het Black Hills bos om een documentaire te maken over de legendarisch Blair-heks. Na een tijd rondgelopen raken Heather, Josh en Mike verdwaald, onderkoeld en opgejaagd. Uiteindelijk wordt er nooit meer iets van ze vernomen. Tot een jaar later hun filmmateriaal wordt gevonden...
Heather Donahue
Joshua Leonard
Michael Williams
Short Fisherman
Interviewee (onvermeld)
Waitress
Fisherman With Glasses (onvermeld)
Mary Brown
Man in Yellow Hat (onvermeld)
Interviewee with Child (onvermeld)
Originele film!
De angstige blikken en kreten van de acteurs komen realistisch over. Het is de suggestie die de film spannend maakt.
Wat me tegen valt is het einde. Tijdens het verloop van de film wordt je nieuwsgierigheid steeds groter naar hoe het nou werkelijk zit met die heks.
Ik dacht aan het einde; nu komt het 'eindmonster' dat ze gaan verslaan
, of evt. andersom. Het einde vond ik uiteindelijk wat vaag en wat afgeraffeld.
Het begin van de film is niet echt bijzonder, maar hij wordt na een half uurtje pas echt interessant. Orgineel scipt, mooie creepy nacht scene's en wat ik ook erg leuk vond dat je op het laatst geen enkel idee hebt wie of wat de blair which was en of hij wel besgtond. 4*
Captain Pervert
Sorry hoor, deze film deed me van mijn stoel vallen van de engheid destijds, in hun opzet zijn ze dan ook meer dan volledig geslaagd en films die dat kunnen krijgen de volle 5.
***** dus.
Mug
Gezien jaren na de hype. De één vond de film briljant, de ander deed het geen snars.
Ik werd helemaal de film in gezuigd. En het einde was huiveringwekkend. Sublieme horror/suspense.
Kanttekening: ik was helemaal alleen thuis, brrrrr. Blij dat de stroom niet uitviel...
Madecineman (moderator films)
5 sterren is wel erg veel maar 4 sterren verdient deze film toch wel. Als low budget filmproject van een paar filmacedemiestudenten werd hij destijds vooral via internet gigantisch gehypt. Wat toch wel uniek is dat deze film kon en kan concureren met miljoenen kostende hollywood blockbusters en miljoenen kostende acteurs en actrices.
Buiten dat alles is het ook een bijzonder sterke horror film. De spanning word zeer subtiel opgevoerd en waar deze film misschien nog wel het sterkste in is is de kracht van sugestie. Wat je juist niet te zien krijgt maakt deze film zo ontzettend spannend.
Rianneke_Dan
Jah ik vond hem opzich wel goed, maar het word wel irritant op een gegeven moment.
Ik zat echt te wachten tot er eindelijk eens iets gebeurde en ik heb de hele film moeten wachten helaas!
Jammer het had wel spannend kunnen zijn, maar dat was het niet.
otherfool
Hier kan ik kort over zijn: briljant concept, briljant uitgewerkt, briljante film. Spannend tot en met, met complimenten voor de cast en de makers die marketing tot kunst hebben verheven. Filmpje voor in mijn top 50.
4,5*.
thunderball
Waardeloze film, kan het niet eens een film noemen.
Dit overgehypte wanproduct kan dus echt iedereen met een eigen videocamera maken. Je loopt wat door een bos en roept wat en klaar!
Destijds zonde van mijn bioscoopkaartje en tijdje geleden herkeken op TV, maar nog net zo slecht bevonden als destijds, waardeloos en het einde is helemaal een teleurstelling, heb ik daar al die tijd voor zitten kijken??
Een dampende drol!
sinterklaas
Tijd geleden gezien...
Ik vond hem op sommige ogenblikken best wel spannend alleen waar ik me wel aan irriteerde is de hele tijd die onnodige sight-jacking(door de ogen van een persoon kijken) dat ging wel de hele tijd door.
Oh ja, er was dan zo'n gekke gast die de kaart van het bos kwijtmaakte en de personages in het bos verdwaald Spannonde momenten zijnDat als al die personages in een tent slapen, en dat er een paar meter verderop een vreemde heks achtig iets voorbij loopt of het ging anders, wat ik ook erg eng is en deze keer was die sight-jacking wel nuttig, is dat de overgebleven personages(de rest waren ze kwijtgeraakt) een oud huis vonden midden in het bos. Ze besluiten even een kijkje te nemen binnen en dan worden ze een voor een afgemaakt, tot er een vrouw overblijft die met haar camera in het ronde kijkt en wanhopig 'mike, mike' roept, en vervolgens zelf ook dood word gemaakt. dat zag je aan de camera die op de grond valt.
Ik heb Book of shadows nog niet gezien. Ik vraag me af of dat ook een sight-jacking film word.
Shinobi
Wel een spannende film om te zien, dat komt mede door het camera werk dat door de acteurs zelf is verzorgd. Verder stelt het niet al te veel voor, de spanning wordt meer in stand gehouden door de acteurs die de longen uit het lijf schreeuwen en het camerawerk.
Ik geef 'm 3, 5 sterren.
Observator
Prima film! 3 mensen in het bos met een camera - meer is het niet. Heerlijke sfeer, goed geacteerd, geen over-the-top horror-nonsens. Ik werd alleen wat beroerd van de bewegende beelden op een lege maag.
Verder een film om één keer gezien te hebben. De sfeer werpt verwachtingen op voor de beelden die nog komen gaan. Daar zit 'm de kracht in. Maar ga je BWP nog een keer kijken, weet je dat de beelden die nog komen eigenlijk niets nieuws bevatten, alleen een nog sterkere sfeer. Een tweede kijkbeurt zou mijns inziens de kracht van de film verminderen. 4,0*
Deze originele handycamthriller wordt door velen op handen gedragen en was een enorm kassucces met de verplichte vervolgen. De sfeer is echter alles behalve eng en afgezien van de handycam die wel erg veel beweegt, is een hoop gegil in het grote enge bos niet genoeg om voldoende angst aan te jagen. De makers verdienen echter een vette pluim. Redelijk.
Hando
Behoorlijk spannend, maar soms kan je de suggestie ook te ver doordrijven. Ik had al zo'n idee dat we nooit iets te zien zouden krijgen en dat gebeurde ook dat haalde voor mij toch voor een groot deel de spanning eruit. Ik kon het camerawerk verder wel waarderen en de acteurs volstaan voor een film als deze.
Best wel een boeiende film die op een gegeven moment best wel spannend werd ondanks dat er eigenlijk niets gebeurde. Het einde vond ik wel een domper.
wwelover
Ik heb niet veel met horror, maar om eerlijk te zijn verwachtte ik een veel en veel engere film met toch wat 'vieze dingen' in beeld.Maar dat viel dus reuze mee. Maar het verhaal was wel leuk bedacht. Tenminste het concept, minpuntje is natuurlijk wel dat je vanaf begin af aan weet hoe het zal aflopen. Maar ze wisten het wel op een realistische manier te brengen. Verder ja is het zo origineel qua kamperen in het bos.
De handcam pas echt in deze film, er zitten heel wat overbodige stukjes tussen,maar dat is wel weer realistischer aangezien ze het nooit hebben kunnen monteren. En ik mis dan wel weer muziek, maar dat is ook gewoon logisch.
Helaas was het acteerwerk niet echt zo goed. Haalde het niveau flink omlaag. Veel overacting door de drie mensen en dan met name door Mike net het meisje. Maar toch de film was vaak erg spannend en ik slikte wel even toen die armpjes op de tent kwamen. En ja het einde is wel gewoon ontzettend sterk. Wel abrupt maar ook dat is logisch.
OlafK
Wat een subliem einde!
Vandaag heb ik, enkele jaren nadat ik de film eerder al gezien had, The Blair Witch Project nog eens herkeken. Ik ben behoorlijk onder de indruk. Want wat een geweldige sfeer wordt er in deze film gecreëerd! Met als ultieme hoogtepunt, het werkelijk waar fantastische einde.
De twee regisseurs, Daniel Myrick en Eduardo Sánchez, weten gebruik te maken van hetgeen een horror film kan maken of breken: het suggestieve. In The Blair Witch Project wordt hier op ingenieuze wijze mee gespeeld en dat pakt enorm goed uit. De spanning zit 'm dan ook niet in schrikeffecten. Er wordt gewoon een sfeer gecreëerd waarin een sluimerende onzekerheid de spanning perfect op weet te wekken.
Voortdurend werd ik meegezogen door de drie personages: prima acteerprestaties. Heather Donahue, Joshua Leonard en Michael C. Williams zetten zeer natuurgetrouwe weergaves neer. Hun reacties zijn meer dan begrijpelijk en komen ook erg 'echt' over.
Een absolute aanrader voor diegenen die de film hebben gemist de laatste jaren. Dikke vier sterren en ik sluit verhoging niet uit.
Tonypulp
Deze film heeft een kracht die helaas té veel mensen niet zien.
Wanneer je BWP voor de eerste keer ziet weet je niet of er nou wel of niet wat gebeurd,achteraf kun je dan leuk zeggen dat er niks gebeurde en zul je jezelf afvragen waarom ze dat zo hebben gedaan.
Het werkt geweldig, gewoon omdat de film de gehele 90minuten je in spanning houd en je laat denken dat er iets gaat gebeuren.
De heletijd het gevoel hebben van er zelf zitten en niet wetende wat er is, wat er kan gebeuren of wanneer het gaat gebeuren.
Dit was toen een vernieuwende, en in mijn ogen goed uitpakkende manier van spanning creeëren, inmiddels al meerdere malen gebruikt (Rec, cloverfield, en beide pakte het weer iets anders aan, en goed!)
Dat einde is daarnaast fantastisch en laat je een beetje verward, en lichtelijk geshockt achter.
powerman
Het idee is geniaal, de film is perfect gepromoot en het is vooral weer eens wat anders dan de standaard filmpjes. Ondanks dat heeft de film toch meer min dan pluspunten: een onsamenhangend en zwak verhaal, vooral en opeenvolging van in steeds occultere gebeurtenissen. Maar de rest was heel veel 'uurtjes vullen' Ook het acteerspel was mager.
The darkest star
gisteren maar weer eens bekeken, ben het eens met wat iemand al zei-voordat je weet waar het over gaat zit je echt wel in spanning de hele tijd-maar daarna gaat de film enigzins in kracht achteruit.
Het einde blijft akelig, 1 ding snap ik nog steeds niet: wat zat er in die vodden-vingers of tanden???
meneer
Klopt ! Ik bedoelde er mee dat "als het herfst gaat worden ( of al is ) dat ik dan deze film zeker bekijk ".
Leek mij wel zo duidelijk....
Wat mij betreft discussie gesloten.
Jessen0wnt
Geweldige horror/documantaire. Voor alle mensen die wat op te merken hebben over de (realisitsche geweldige) acteerprestaties : Ga zelf maar us een bos in, verdwaal. Kijken hoe JIJ reageer! Ik vind het juist heel goed en realistisch, je weet niet of ze gewoon dood zijn gegaan door zelfmoord, of door hongersnood. Ze kunnen ook alles gedacht hebben en was het bijv. gewoon een hertje. Je kan ook zelf je eigen vinger eraf snijden, als je helemaal door het lint gaat is je brein niet meer 100% Erg goede film, maakt me bang. Beter dan al die geestenverhalen met die schrikeffecten! 5 sterren
Vinokourov
The Blair Witch Project was in 1999 een grote hype door alle verhalen eromheen. Tien jaar na dato weet de film nog steeds te boeien, al weet je in je achterhoofd dat echt alles in scene gezet is. Het oogt doordat het zonder enige poespas gefilmd is, toch erg realistisch. Geslaagd dus als soort van mockumentary. Erg leuk is om te zien dat meer de weg naar the Blair Witch is opgenomen in plaats van het fenomeen zelf. Hele stukken film worden gevuld met onnozel geneuzel over een kaart. Dit soort stukken hebben vast er toe bijgedragen dat men tien jaar geleden dacht dat dit echt een gevonden tape was van drie amateuristische docu-makers.
Kleine minpuntjes dan nog: de tijdslijn van deze film had wel wat compacter gekund. Nu wisselden dag en nacht elkaar vaak af. Met wat meer uitdieping van een dag met footage had de sfeer nog beklemmender kunnen wezen. Heathers gekrijs kwam me ook op een gegeven moment de keel uit, maar goed dat terzijde.
Bottleneck
Wat een fantastische film, de sfeer in de bios was echt te snijden. Donker bos, vage geluiden en een paar doodsbange mensen in een tentje, meer had je niet nodig.
Vind dit echt een topfilm. Ten eerste de handheld-camera (oke niet de allereerste film daarmee, maar is er wel bekend mee geworden), de belevingswaarde schiet omhoog.
Daarnaast wekken de makers alleen maar de suggestie dat er iets engs is, geniaal. Iemand bang maken met niets. En wat ik ook waardeer: normale mensen in de film, geen superknappe actrices of gelikte acteurs, gewoon mensen die uit je dagelijkse leven kunnen komen.
De hype rond de film, als zou het een echte documentaire zijn, heeft flink meegeholpen. Met dat in het achterhoofd hebben ze ook het effect bereikt alsof het werkelijk gebeurd kon zijn (dus handheld camera, normale mensen). Acteerwerk ook fantastisch, je hoort bijna de angst in hun stemmen. Wat heb je nog meer nodig aan overtuiging/geloofwaardigheid..
De scene dat die gozer in de hoek van het huisje stond was ook vreemd. Niets te zien, en toch eng. Heerlijke suspense.
maxcomthrilla
De 1ste keer dat ik deze film in zijn volledigheid heb mogen aanschouwen.
Alhoewel men werkt met een klein budget, valt op dat met name de zwart - wit composities van het bos er knap uitzien. De film kon mij niet helemaal meeslepen in zijn naargeestige uitgangspunt, waar 3 filmstudenten verdwalen in de wildernis. Debet daaraan waren de vele spanningen tussen de 3 filmstudenten, die elkaar steeds meer in de haren vlogen met veel verwijten over en weer. Hysterie kan de intensiteit van een film verhogen en aanduiden dat de spanningen oplopen, maar al dat gekissebis nadat men nog maar net was verdwaald vond ik net wat teveel van het goede. Ik had graag wat meer eensgezindheid en overlevingsdrift gezien.
Blijft een film over die bij momenten angstaanjagend genoeg is. De ontwikkeling van een leuke (alhoewel?) documentaire maken naar complete desoriëntatie in een vreemde omgeving mocht mij niet rechtstreeks indoctrineren of beetpakken. De film wist soms wel degelijk goed van zich af te bijten en in te spelen op de angsten van de mens. Al die heksentekens waar de 3 filmstudenten telkens mee geconfronteerd werden, waren gaaf uitgedokterd en lieten de adrenaline flink oplopen.
Het einde is er een van ongekende topklasse! De laatste 5 minuten zijn zenuwslopend spannend en fenomenaal in beeld gebracht. Geheel in de stijl van de film wordt er een mythe in leven gehouden door geen uitleg te verschaffen over wat er precies gebeurt is, tegelijkertijd wordt er genadeloos met een mythe afgerekend. 3,5*
Revolt
Ik weet niet precies wat ik hier van moet denken. Het is een unieke film dus kan niet worden vergeleken met enige andere film. Ik heb de film dan ook als volgt beoordeelt: Hoe eng, vreemd en akelig had deze film kunnen zijn?
Het concept is geweldig: Met een camera door het bos gaan op zoek naar de legende van de Blair Witch. Als je zelf 's avonds door het bos loopt is het al behoorlijk creepy, en als je die sfeer kan overbrengen en daarbij extreme omstandigheden bij brengt, kan het een geweldige film worden.
Kan, want ik vind niet dat deze film echt geslaagd is. Dit komt omdat de sfeer niet ontzettend goed op mij overkwam, de verschrikkelijke personages uit de film, en het aardig teleurstellende einde.
Overdag was er weinig tot niets aan de hand behalve een aantal zeer overbodige dialogen, langzaam aan kwam het aan het licht dat het trio verdwaald is, altijd lastig als je in een groot bos bent waar je niet weet welke kant waar is. 's Avonds was het natuurlijk een heel ander verhaal, met de 'opjaging' van wat buiten de tent afspeelt. In het begin is het redelijk interessant, omdat je niet weet wat er nou precies aan de hand is. Dan verwacht je dat het erger en erger zal worden, maar uiteindelijk valt dat behoorlijk tegen. De 'enge' scenes in de nacht zijn onnavolgbaar, op een negatieve manier.
De personages zijn bloed-irritant. Het is een en al hysterisch geschreeuw, overdreven agressieve dialogen en naar mijn mening wordt er ook niet al te best geacteerd.
Het einde is zoals ik al zei ontzettend tegenvallend. Wat ze allemaal hadden kunnen doen met dit concept maakt het zo jammer allemaal, omdat er maar weinig gebeurt en er weinig duidelijk wordt. Zo krijg je ook geen echte vreemde beelden te zien en ook de Heks komt niet in beeld. De scene in het huis is eigenlijk het toppunt van de film, met als hoogtepunt Mike (of was het Josh?) Die vreemd tegen de muur aanstond., wat wel echt voor kippenvel zorgde. Maar zo had de hele film, of in ieder geval een groot deel kunnen zijn.
Te weinig gedaan met het concept, mijn oordeel is:
5,2 / 10
2,5 sterren
Daarnaast vielen me nog een paar dingen op:
- Er zijn een aantal nachten waar er opeens niet gebeurd?
- Op het laatst hebben ze twee camera's, die tweede camera heb ik niet eerder gezien, ik dacht dat ze er maar een hadden?
killerfreak
de wanhoop van de personen (die goed wordt in beeld gebracht) en het 'verrassende' einde zorgt ervoor dat deze film toch nog een 3* haalt, al moet ik toegeven dat ik hier veel meer van had verwacht. De horror is inderdaad maar zeer weinig te vinden, maar ok... horrorfilms kunnen natuurlijk meer zijn dan hier en daar een monstertje of schrikmoment. Oscar voor beste film met laag budget is misschien wel terecht, maar het deed mij toch niet bijzonder veel als ik eerlijk ben...
movie acteurs
Ik heb met grote twijfels toch me stem verlaagd. In ieder geval vind ik deze film gewoon niet goed. En minpunten heb ik al gezegd dus ga ik ze nog maar eens herhalen. Sowieso het gegil in deze film vind ik vreselijk. Wat ik ook zo'n groot minpunt vind is dat het idee gestolen is van Cannibal Holocaust die velen malen beter is terwijl die film zwaar onderschat word hier op MM. Van het schokkerige beeld van de BWP werd je misselijk en ik wist ook niet wat er gebeurde. Dat sommige films deze film op de hak neemt zoals bijv The Blair Clown Project, The Tony Blair Witch Project of The Blair Witch Rejects is verdiend. Deze film krijgt een 0,5 en van mij mag het de flop 100 in.
schram101
Aardig film die best weet te boeien. Gelukkig duurt de film wel vrij kort, want mocht hij langer duren hadden ze wel met iets meer moeten komen. Nu blijft het net binnen of op de grens.
De keuze om niets van de 'heks' (of wat is het eigenlijk) te laten zien vond ik wel een verstandige. Zeker omdat het een documentaire moet lijken.
Verder word er goed geacteerd en is de film redelijk spannend.
Edit: wel geinig dat we bij de acteurs/actrices bij de beschrijving hierboven de namen zien van de personages die ze speelden. Zo lijkt het inderdaad een docu
Elineloves
'' What's that? Is that the Blair Witch? No, it's Heather, taking a piss. ''
Toen ik deze film voor het eerst zag moest ik er niet zoveel van hebben. Ik vond het vrij nutteloos om naar drie mensen te kijken die nog nooit een camera vast hadden gehouden te moeten kijken. De schokkerige beelden wisten mij toen niet te boeien.
Nu, jaren later, kijk ik er anders tegenaan. Het ziet nog steeds niet uit, maar het is een extreem realistisch beeld. Sommige dingen waardeer je beter als je ouder bent en meer gezien hebt. Ookal was het zicht soms slecht, het liet veel aan je eigen fantasie over. Het onbekende maakte het eng. Als kijker moest je het zelf invullen. Deze authenticiteit maakte het boeiend. De angst wordt perfect opgebouwd: elke nacht wordt de dreiging iets groter. Je weet natuurlijk wel op voorhand dat het geen film is met een happy end, of eentje waar je telkens gruwelijke slachtpartijen te zien krijgt. Als je zit te wachten op bloederige taferelen, is dit niet jouw film.
De meningen over deze film zijn erg uiteenlopend. De een vindt het angstaanjagend, de ander dodelijk saai. Ik zit er een beetje tussenin. Ik ben altijd al bang geweest om alleen (op een vreemde plek) in het donker te zijn, daarom heeft het mij ook een aantal keren een beklemmend gevoel weten te geven. Zeker omdat het met minimale middelen in beeld is gebracht, zoals het in de realiteit ook gaat.
De hype omtrent TBWP is niet volkomen terecht. Zo stond er op het DVD hoesje dat mensen de bioscoop uit waren gelopen, omdat het zo eng was. Dit kan ik me persoonlijk niet voorstellen, maar ik heb mijn portie horrorfilms dan ook wel gehad.
Goed filmpje, origineel, authentiek.. maar een tikkeltje overrated/overhyped.
Plus, het laat me denken aan de parodie op deze film in Scary Movie, verdomme!
John Lee Hooker
Deze film is meesterlijk. Hoe minder je ziet, hoe boeiender het juist is. Kijk naar A Nightmare on Elmstreet, daar wordt de spanning al meteen uitgehaald. Super ook de handcamera's, zorgt voor een optimaal realistisch beeld waar je niet meer uit komt. Wat mij betreft verslaat deze film heel wat andere thrillers en horrors die er wellicht veel meer moeite voor hebben gedaan om iets fatsoenlijks neer te zetten. Je zit er continu aan vastgeplakt en wordt uiteindelijk meegesleurt in het huis.
Briljante film gewoon.
- 4,5 -

Blair Witch
2016

Book of Shadows: Blair Witch 2
2000

Kaskrakertjes: vijf relatief 'goedkope' films die ontzettend veel winst maakten

Netflix voegt morgen de found-footage horrorfilm 'The Blair Witch Project' toe aan het aanbod

Found-footage horrorfilm 'The Blair Witch Project' vanavond te zien op televisie

Stephen King durfde slechts één film écht niet af te kijken: 'Halverwege uitgezet'

V for Vendetta

The Others
Horror / Thriller, 2001

The Hunchback of Notre Dame
Drama / Romantiek, 1939
hekskamperenmapvoodoowildernislegendedangeroussorcerymarylandwoudbovennatuurlijkhorrorabandoned housevriendenbossenparanormaalurban legendmysterieonafhankelijke filmoverlevingvideo cameratruefilmmakerhandheld cameramockumentaryleerlingurban myth angsttalking to the camera cultfilmhekserijkwaadaardigghost storyyelling fake documentarygevonden beeldenparanormal activityvideotapeevil witchfolkloreamerican wildernessparanoidhopelessdeadly creature folk horrorjaren 90lost in the woodsblair witch mythlocal legendwoman filmmakerteenage filmmakerssuspense pseudo-documentarydepressingambiguousmokumentarypovfaux documentary