• 8.899.758 stemmen

Geregisseerd door: Adam Wingard

Met onder meer: James Allen McCune, Callie Hernandez en Brandon Scott

Releasedatum: 15 september 2016

Plot Blair Witch

"There's something evil hiding in the woods."

Het verhaal volgt een groep studenten die besluit te gaan kamperen in de bossen. Wanneer ze zich in het bos bevinden, realiseren ze zich dat ze niet alleen zijn. Er zit namelijk een duister gevaar verscholen in de bossen...

avatar van frolunda

frolunda

Originaliteitswaarde 0,0 en ook het acteren was niet al te best maar verder was dit toch een behoorlijk effectief Horror filmpje met de nodige geslaagde Jump scares.Jammer dat het niet veel meer betreft dan update remake van de versie uit 1999 want daar waren hier toch zeker mogelijkheden voor.

Verder zet Adam Wingard toch wel een sfeerrijke film neer waarvan het naargeestige bos natuurlijk de grote ster is.Wel had het voor mij voor allemaal wat minder hysterisch gemogen.

Maar ach zo alleen midden in de nacht werkt Blair witch prima en ik heb me dan ook meer dan geamuseerd.

En wat zal ik nu lekker slapen.......takkenfilm.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

The Blair Witch Project is geen makkelijke film om een vervolg op te maken. Dat zag men wel toen Blair Witch 2: Book of Shadows uitkwam. Anno 2016 was het wellicht iets makkelijker, want dan zat er genoeg tijd tussen om van je vervolg ook stiekem een soft-reboot te maken. Een beetje zoals The Thing in 2011 een prequel was, maar tegelijkertijd ook een beetje reboot-achtig aanvoelde. Het gevaar daarvan is dat het kan aanvoelen als een herhalingsoefening. En inderdaad, Blair Witch voelt zeker als een herhaling van The Blair Witch Project. Wederom gaan tieners met camera's het bos in, raken verdwaald en komen vreemde dingen tegen. Er zijn een paar kleine technische updates gedaan; zo draagt iedereen een kleine camera op zijn hoofd, heeft iemand een spiegelreflex en is er ook een drone. Maar los van de techniek doet Blair Witch hetzelfde als The Blair Witch Project 17 jaar eerder; found footage horror in een donker bos.

Vooropgesteld; Blair Witch is verre van het beste wat we kennen op het gebied van found footage films. Cannibal Holocaust was de eerste, The Blair Witch Project maakte het populair. Er verschenen vervolgens veel found footage films, vaak vrij beroerd, maar met soms enorme uitschieters als [REC] of Cloverfield. Zo goed is Blair Witch absoluut niet, maar de film is alsnog niet slecht gedaan. Want de film is alsnog effectiever in zijn scares dan een groot deel van de standaard horrorfilms die we de vandaag de dag krijgen. Een film als Slender Man - tot dusver de grootste mislukking van 2018 - had juist dít moeten zijn; een efficiënte, simpele horror met een lekker eng sfeertje. Zeker rondom het einde met de seqenties in het huis en de tunnel onder de grond wordt de film hier en daar oprecht spannend. Ik snap de kritieken dat de film meer een herhaling is van de vorige film en weinig nieuws brengt, maar qua uitvoering is Blair Witch echt zo slecht nog niet.

Voordeel van de twijfel, 3,5 sterren.

avatar van bjerik76

bjerik76

ik geef de ( halve) ster aan mezelf omdat ik het tot het eind heb gered deze ( slechte) film te kijken.

Ik hou al absoluut niet van dit soort "live footage" films.

Geen idee of dit nou een vervolg of een remake was van " The Blair Witch Project " want ook die heb ik nog nooit ( af) gezien eigenlijk vanwege dezelfde reden als deze.

Wat een gegil, gekrijs en gerommel was dit.

Als het spannend word gewoon de camera naar de grond of de lucht richten, met een spannend muziekje erbij... Helaas, natuurlijk is ook dit een enorm low budget film, maar hiermee red je het niet (meer) mee.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

Met de beste wil van de wereld aan begonnen, om er dan razendsnel achter te komen dat ik liever tien Asylum-films kijk dan één keer dit gedrocht.

Found footage is bij mij sowieso al ongeloofwaardig als er direct wordt teruggespoeld én er op een idioot hoog tempo gesneden wordt tussen tig verschillende camera's. Found footage is tenslotte ruw ongemonteerd materiaal. Anders wordt het een een stom plottrucje, et le voila. Ik voelde plotseling nog meer liefde voor [REC] en As Above So Below.

En voor de rest: hysterie, hysterie, hysterie in een hysterische re-make van het heerlijke origineel. Ik ben trouwens een van de weinigen die deel 2 wél erg leuk vond omdat die film een prachtige sfeer had: waarom die wél in de flop 100 staat en dit nieuwe deel niet is me een compleet raadsel.

Wegspoelen deze drab, en vlug!

avatar van K. V.

K. V.

Dit vervolg ook eens bekeken, maar deze viel toch een beetje tegen. Het verhaal is haast identiek met de originele, maar visueel vond ik deze precies nog meer schokkerig overkomen dan het origineel.

Terwijl in het origineel het heksgedeelte nog wat realistisch overkwam, was dit hier alweer veel minder het geval.

De cast was ook niet zo bijzonder.

Zeker geen must-see en deze voegde ook niet veel toe aan de reeks.

avatar van Draid

Draid

Sloeg bij mij de plank aardig mis, de karakters konden mij niet boeien, ook heel het verhaal niet, en misschien moe van het found footage gedoe, (maar dat is mijn probleem.)

de kleine sterke scenes die erin zaten hielp de rest van de films helaas niet.

avatar van blackwolves

blackwolves

zoals steeds ben ik altijd nieuwsgierig als er zo een film uit komt en je heb zo van die reacties van het is eng gelijk in de tijd van Evil dead toen er nog kleine cinema's bestonden en de reclame enorm was en alles er erg dik en breed werd opgelegd om toch wat volk te laten treken naar de film zo dus ik moest die film zien. slecht neen maar horror en als de dingen die ze er toen over drukte in de toen streekkrant overgeven bleek wit buiten komen dat waren ongeveer de worden toen over deze film. bleek overgeven en zo. bleek was ik zeker niet en overgeven nog minder ik vond het gewoon een amusante horror film. deze film was niet grappig vele vonden dat een enge film maar ja dat zijn zo films voor tiener meisjes of school kinderen die hun zelf moeten verbergen in de armen van hun liefje. maar het is gewoon niets dan enkel een camera en dat is al wat je in die film ziet. horror ik kan dat niet zo noemen zelfs amateurs kunnen zo iets maken. zoals iets dat mij echt overkomen is ik denk dat ik een jaar of 10 of 11 moest geweest zijn ik zat ik een soort school en we zijn dan op reis geweest naar de Ardennen tijdens de wandeling moest er een van ons naar de wc en deed dat ik de beek. er kwam daar een vrouw voorbij met een verhaal over een heks onze leraar vertaalde de woorden in het nederlands bang niet echt tot de avond begint te vallen. en in die bossen is het er erg donker en de leraren met ons een spel spelen waar we niets van wisten we moesten een voor een beneden naar dat donkere diepe bos waar die zogenaamde Heks zou wonnen en het daar in de nacht niet erg pluis zou zijn geesten en zo dan begrijp je wel hoe je u voelde. maar zo is het met alles hoe groter de filmakkers en de pers overdrijven des te meer zullen er mensen die film willen zien. en meestal richten ze zich op zo een publiek met tieners en schoolkinderen want die kunnen ze goed laten schrikken. je heb er nog zo van die films. stel nu voor dat ze in de bioscoop schrikmeters zouden plaatsen en dan bekijken hoe ver hij overgegaan is hoe hoger de meter aangeeft hoe beter de film des te meer volk. zo is het op de kermis ook in spookkastelen en zo op die manier kun je gewoon een film maken gelijk die film de Blair witch project. hoeveel zitten er niet op you tube zo van die Entertainment programmas Ghost hunters waar in ze zogezegde haunted Haus binnen gaan met een camera en alles filmen maar natuurlijk zonder licht er zijn er zo velen maar wat er gebeurt gewoon niets ze laten het doorgaan zo krijgen ze meer kijkers. en zo zie je maar dat je echt niet veel nodig hebt om zo een film te maken. iedereen kan dat zoek naar een bos laat een verhaal de wereld rond gaan en begin te filmen en binnen de kortste keren heb je een film gelijk de witch project zo eenvoudig is het. of zo een film waar er 3 of 4 van bestaan van die geest in dat huis met de koppels paranormal Activity. schrijf er nog bij gebaseerd op waargebeurd en je hebt je publiek. die film is goede om in slaap te vallen

avatar van NRT

NRT

De eerste film had al een dun verhaaltje en dreef vooral op de hype. De film was wel realistisch en er werd goed geacteerd, maar er gebeurde eigenlijk bijna niks. Daar kan je een keer me wegkomen en dan kijkt het wel lekker weg. Hier een remake van maken vraagt om problemen. Redelijk vermakelijk filmpje, maar het is eigenlijk je een beetje bezighouden.

avatar van mikey

mikey

Nog nooit eerder zon chaos gezien.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Niet goed, en zelfs niet eens spannend. Daarvoor wordt er snel te veel gekkigheid de kast uit gehaald waardoor elke vorm van spanningsopbouw verdwijnt en er blijft een hoop lawaai en veel geschreeuw over. Enorm matig geacteerd ook en visueel pover. Maar al met al kijkt de film zowaar best makkelijk weg, dus ik ga niet voor het allerlaagste. 1,5*.

avatar van remorz

remorz

• 1917 berichten

Solide vervolg.

Ik snap de kritieken wel. Er zijn meerdere redenen waarom The Blair Witch Project eigenlijk beter op zichzelf staat en een eventueel vervolg niet alleen de shitstorm van de fanbase over zich heen krijgt, maar ook veelal de kritiek te verduren krijgt een herhaling van zetten te zijn. En zowaar: Wingards versie kan zich niet echt aan die kritiek onttrekken. Toch valt het te bewonderen hoe hij zijn sequel vormgegeven heeft.

In essentie snapt hij wat het origineel effectief maakte en vanuit die essentie volgt hij in feite de norm als het om sequels gaat: een beetje meer van hetzelfde en een vertaalslag naar modernere tijd. De walkietalkies en drone leveren beiden in ieder geval één effectief griezelig momentje op, terwijl de oorcamera's het found-footagegehalte veel meer vrijheid geven.

Wingard voegt genoeg elementen toe (het gespeel met tijd, het voodoo-element, de heks in beeld, de wond van Ashley die iets levends bevat à la The Ruins (2008)), maar weet een knappe balans te houden met de suggestiviteit. Velen zullen zeggen dat de less-is-more-aanpak plaats heeft moeten maken; ik vond het geheel zich nog aan de goede kant van de schaal bevinden.

De aanleiding voor de zoektocht (Heather leeft misschien nog ) is misschien wat makkelijk en ook de rol van Lane is er een die misschien andere invulling kon gebruiken maar verder is hier toch weinig mis mee.

De opmerking dat het verhaal eigenlijk hetzelfde stramien volgt als deel 1 klopt maar om dat tegen de film te gebruiken is een beetje onterecht, vind ik. Ten eerste omdat je 90% van alle sequels hetzelfde kunt verwijten, ten tweede omdat Wingard toch aanzienlijk wat nieuwe scenes en elementen introduceert om zijn vervolg een eigen gezicht te geven, zonder de essentie uit het oog te verliezen. En dat bij een baanbrekende en alom populaire film als The Blair Witch Project; je moet het maar durven. Een herziening gaat uitwijzen of een 3,5* genoeg is, want ik voel genoeg sympathie om een 4* te overwegen.

avatar van Warp

Warp

Eigenlijk vind ik deze nog net wat beter dan het origineel

avatar van Glacius

Glacius

Jump scare galore. Bevat redelijke stukken, vooral wanneer de focus ligt op subtielere horror elementen die inspelen op de verbeelding.

avatar van princesspeach

princesspeach

Bloedirritante Trillende camera alsof het werd vastgehouden door iemand met Parkinson.

avatar van leatherhead

leatherhead

Kan helaas niet tippen aan de subtiele creepiness uit het origineel. Wingard probeert soms ook een beetje té hard er een spannende, enge horrorfilm van te maken, iets wat eigenlijk vooral averechts werkt. Ik haat het om deze clichématige term te gebruiken, maar 'overdaad schaadt' is hier wel op zijn plaats. Zeker het laatste gedeelte in het huis duurt te lang en kent van die typisch onnodige filler (tunnelscene) in de hoop nog wat extra spanning uit de film te puren. Echt werken doet het alleen niet. Ook zo'n bombastische scene met die vliegende tenten zat er compleet naast, evenals een hoop nogal flauwe jumpscares. Vond het sowieso ook een beetje vreemd hoe iedereen steeds maar weer als een mongool met hun kop tegen de camera op bleef botsen.

Er zitten verder wel een paar sterkere scenes in en het sounddesign mocht er op momenten best wezen. Vooral in combinatie met de soms scherpe montage/glitches weet Wingard soms nog wel een goeie scene te creëren. Jammer dus dat het verder een wat matige bedoening was. Kleine 2,5*.

avatar van Denssb

Denssb

bjerik76 schreef:

Ik hou al absoluut niet van dit soort "live footage" films.

Wat een gegil, gekrijs en gerommel was dit.

avatar van bjerik76

bjerik76

[/quote]

Als je absoluut niet van zulke films houd..waarom kijk je dit dan en/of geef je je mening erover? [/quote]

ik heb zeker wel goeie gezien hoor, kan even niet op de naam komen ervan alleen.

maar het meerendeel van dit soort films vond ikzelf slecht, maar ik blijf hoop houden op weer eens een goeie ben aan de score te zien gelukkig niet de enige:)

avatar van Smeurd

Smeurd

Gistere een stukske meegepikt van den movie se xp ma phohoho ik was kwijt ze manneke xd en den sendajizz dan, vies veel speedpille zitte slikke enzu xo

avatar van VVega

VVega

Toch wel een heel aardige horrorfilm, deze remake/vervolg van The Blair Witch Project. Dat het veel van hetzelfde is als in het origineel is helemaal niet erg. Want dat smaakte naar veel meer. Heerlijke ingrediënten als found footage, een groot bos en de aanwezigheid van iets kwaadaardigs.

Het gedoe met de drone zorgde even voor wat irritatie maar het einde maakte dat wel weer goed.

Een heerlijke horrorfilm vanwege de geluiden uit het bos. Lekker bekeken met een koptelefoon op.

avatar van Daan258

Daan258

Na ongeveer 3 jaar is opnieuw bekeken, dit keer thuis.

Blijf een beetje dezelfde gedachtes hebben. Niet heel slecht maar ook niet goed. Het kijkt allemaal redelijk goed weg maar eigenlijk weten de laatste 20 min wanneer de 2 personages het huis binnen gaan echt wat spannend te worden.

Een aardige found footage.

Mijn stem van 2,5 blijft staan.

avatar van El ralpho

El ralpho

Spookverhaal voor bij het kampvuur

Dit vervolg uit 1999 wat tegelijk een remake is van het origineel maakt ongeveer de verwachtingen na die ik op voorhand had. Ik kende het verhaal in grote lijnen nog uit het origineel, en wist wat ik ongeveer kon gaan verwachten. Toch mistte er wel een bepaalde spanning omdat schrikmomenten of vaak te voorspelbaar waren, of niet meer brachten dan een hard geluid. Met een goede geluidsinstallatie kun je de eerste keer dan nog wel opschrikken, maar na een aantal keer weet je het dan ook wel en beginnen langzaam aan alle scènes steeds meer op elkaar te lijken.

In de laatste 20 minuten leeft de film wat op en komen er wel een aantal toffe momenten voorbij, maar mijn aandacht was op dit moment al zo ver verzwakt dat ik moeilijk terug het verhaal in kon komen. Resultaat is een middelmatige horror film die alsnog wel zijn momenten heeft maar je nooit echt bij de kladden weet te grijpen.

Oh ja, als je je stoort aan horror clichés, kijk deze dan vooral niet. Dit werd mij zelf al duidelijk wanneer de personages doodleuk het bordje ''no entry after nightfall'' passeren voor ze het beruchte bos in gaan en hier geen enkele vorm van aandacht aan besteden. Hebben ze dan echt helemaal niks geleerd van het origineel?

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Een remake van de film uit '99, maar dan waarin alles net iets méér moet zijn, terwijl één van de sterkste punten, naast de sfeer natuurlijk, van die oude film juist de eenvoud was. Nu meer mensen, meer poppetjes, meer hekserij, meer gedoe in het huis, meer gegil en meer overbodige muziek.

De film lijkt wat dat betreft een beetje op mezelf. Eigenlijk hetzelfde als 20 jaar geleden, maar vooral méér. En dat maakt het er minder op.

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Deze remake of vervolg uit 1999 moet toch het 9 onderspit delven voor het origineel. Weinig vernieuwend en te vaak teruggrijpend naar de elementen die de eerste versie zo sterk maakten. Alleen mist ik het belangrijkste om de film geslaagd te maken. Er was te veel een gebrek aan angst en sfeerschepping.

De tocht in de bossen was saai. Ook ‘s nachts veel gedoe about nothing. Gelukkig maakten de laatste 20 minuten in het huisje nog wel één en ander goed, los van het kunstmatig gecreëerde onweer dan. Het tunnelcomplex was leuk én spannend en de vele kamertjes in het huis waren creepy.

Het uitgangspunt is na al die jaren wel wat vreemd te noemen alsof men werkelijk geloofde of Heather nog in leven zou zijn. Jammer ook dat op het vele geroep van vermiste personages geen gehoor kwam. Alsof men zo ver afdwaalt om niets te horen (maar even later wel op te duiken in een scary jump en men doet alsof er niets gebeurd is). Beetje te cliché dus. Voor de rest redelijk ok, maar niets bijzonders.

avatar van perceived

perceived

Prima en vermakelijke "update". Niet meer en niet minder.

avatar van Curry

Curry

Update voor de 10's maar zonder de suspense en realiteitszin van het origineel.
In het begin teveel kopieergedrag van het origineel met daarnaast een hoop misplaatste jumpscares. Wanneer het huis binnen gegaan wordt neemt de spanning en creepy sfeer met 180 graden toe. Wanneer Lisa bovenin komt en de deur afsluit en die James daar ook blijkt te zijn was erg vreemd. Erg creepy was de dag die in 10 seconden voorbijkomt met het inschijnende licht. Ook het huis wat steeds lijkt te veranderen tijdens de vlucht van Lisa naar boven met de entiteit/witch. Ook het gegeven dat de witch stemmen en tijdszones manipuleert vond ik best eng

avatar van shrink

shrink

• 1939 berichten

Gave film! Wat een verrassing. Dit soort reality films (zoals Rec, Paranormal Activity) vind ik normaal niets aan. En het begin was ook totaal niet boeiend. Maar opeens wordt en blijft het donker in het bos en heeft de film mij te pakken. Heerlijk screepy!!!

op zich geen verkeerde films maar toch irritaties kwamen boven. Zoals overmatig en overdreven geschreeuw naar namen. Om de 10 seconde ashleeeyy en zo ging dat wel even door. Dan de irritaties dat ze de camara niet stil hielde. Het hele beeld ging heen en weer bij rennen. Dus ook de verfilming vond ik slecht waardoor je niet goed zien kon wat er precies in het bos leeft. Jammer dat het einde zo slecht was. Open einde denk ik maar zo. Een deel 2 zou wel oke zijn maar dan met wat meer horror en bloed daar waar lionsgate eigenlijk bekend om staat vomd ik dit een beetje op een lowbudet B-Movie

avatar van Q Jones

Q Jones

Ja wat zal ik zeggen. Je zit toch met het ijzer sterke en vernieuwende deel 1 in je hoofd. Overbodige remake naar mijn mening.

avatar van Shadowed

Shadowed

Matige Wingard.

Toch een erg wisselvallend regisseur op het vlak van horrorfilms. Ik heb nu het merendeel van zijn projecten gezien inclusief zijn wat lamlendige bijdragen aan anthologiefilms. Zijn goedkopere indieprojecten heb ik even gelaten voor wat het is. Blair Witch is daarnaast ook erg mainstream en valt als film moeilijk te vergelijken met het begin van Wingard.

In ieder geval valt zijn talent er niet van af te lezen hier. Had gehoopt dat deze film net wat beter zou zijn dan het tweede deel uit de reeks, maar daarin zat ik toch aardig verkeerd. Wingard probeert een soort knikje te geven naar allebei de voorgaande delen door een deel uit found-footage te laten bestaan die ook verzuipt in gelikte beelden. Deze verraden dat er toch een duidelijke financiering in de film zat.

Verder nogal saai ingericht, maar ook echt zo basic als het maar kan. Pas richting de finale begint de film langzaam op te leven, verder interesseert het nauwelijks. Erg jammer wanneer zo'n bekwaam regisseur zo weinig sfeer en spanning uit zijn bronmateriaal weet te persen. Dan hebben de makers die een budget van minder dan een miljoen hadden de reeks beter onder de controle gehad.

Teleurstellende vertoning van Wingard die waarschijnlijk gewoon steeds de verkeerde projecten uitkiest. Vraag me ook af wat zijn motivatie ervoor is, want hij vliegt van mumblecore naar mainstreamhorror naar monsterfilms. Toch lijkt zijn hart in mumblecore te liggen, want You're Next is wat mij betreft onovertroffen. Hopelijk keert hij als lolletje weer eens terug naar dat soort films.

avatar van mrkos

mrkos

Blair Witch

Deze kon helaas niet tippen aan de originele The Blair Witch Project. Ben het met mjk87 eens dat ze veel te vroeg beginnen met die 'gekkigheid' waardoor de spanningsopbouw verdwijnt. Verder is het chaotisch, de camera beelden erg schokkerig en de personages wisten me ook niet te boeien. Kortom, een onnodig vervolg/remake.

2 sterren.

avatar van JollyMira

JollyMira

Ik vond het een hele goede film. Ben allang fan van de eerste Blair Witch,en wist niet eens van dit deel af,tot mijn zus ermee kwam aanzetten.

Eigenlijk spannender dan de eerste.

avatar van Kondoro

Kondoro

"There's something out there.”

Persoonlijk ben ik een groot fan van het origineel uit ‘99, en ik was ook heel benieuwd naar deze remake. Eigenlijk zit die al jaren in mijn lijstjes, de negatieve berichten hielden me er toch wel van af om deze film te kijken. Gemiddeld scoort hij onwijs laag, en ik hoorde echt héél veel negatieve geluiden van uit deze film. Met een beetje tegen zin heb ik hem opgezet, toch ook wel omdat ik nieuwgierig was en had gehoopt dat ze het een tikkeltje beter konden doen dan het originele deel. Helaas ben ik erachter gekomen dat dit een onwijs saaie en moeilijke zit bleek te zijn, die eigenlijk nergens interessant of überhaupt leuk wist te worden.

Deze film was eigenlijk echt door en door saai, het verhaal was oninteressant om te volgen, de personages waren vooral erg nietszeggend en ook werd de film nergens echt spannend. Niet zo spannend zoals het origineel wist te worden, die eigenlijk ook vrij nieuw was voor zijn tijd. Ik heb die natuurlijk wat later gezien maar, het is gewoon één van de beste films in het genre, dat evenaren doe je niet. Zeker niet als je met een heel saai script aan komt kakken, en de cast ook nog eens saai zijn. Acteerwerk viel wel mee, kon me ook niks interesseren en vooral pijnlijk om de film erg goedkope jumpscares te zien gebruiken. Dat had veel beter gemogen.

Ik ga het ook lekker kort houden, deze remake vond ik niks en had ook nergens gehoeven. Het originele deel uit ‘99 staat nog als een huis en daar kan deze film echt niet tegen opboksen. Tijdverspilling, die met zijn kleine anderhalf uur nog lang aan kan voelen. Balen.