The Blair Witch Project (1999)
Genre: Horror / Mockumentary
Geregisseerd door: Daniel Myrick en Eduardo Sánchez
Met onder meer: Heather Donahue, Joshua Leonard en Michael C. Williams
Releasedatum: 7 oktober 1999
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot The Blair Witch Project
"Everything you've heard is true."
Drie filmstudenten reizen naar het Black Hills bos om een documentaire te maken over de legendarisch Blair-heks. Na een tijd rondgelopen raken Heather, Josh en Mike verdwaald, onderkoeld en opgejaagd. Uiteindelijk wordt er nooit meer iets van ze vernomen. Tot een jaar later hun filmmateriaal wordt gevonden...
Heather Donahue
Joshua Leonard
Michael Williams
Short Fisherman
Interviewee (onvermeld)
Waitress
Fisherman With Glasses (onvermeld)
Mary Brown
Man in Yellow Hat (onvermeld)
Interviewee with Child (onvermeld)
mental_jos
Wellicht een stomme vraag, maar wáárom onzin?
omdat ik mensen ken die denken dat dit echt is gebeurd, en daar kan ik dus echt niet bij..
Halcyon
Tja, stel dat dit verhaal echt gebeurd is. Dan is dat een serieuze inbreuk op de privacy en op het lopende onderzoek om zoiets op film uit te brengen. Stel je maar eens voor hoe vrienden en familie van de slachtoffers zich zouden voelen als die kinderen op het witte doek worden afgeslacht...
IcU
Hoe kun je eigenlijk denken dat dit echt gebeurd is... Kijk op IMDb! Ieder personage uit deze film heeft nog minstens 10 andere films gemaakt na TBW.
daan222
ja ik woon in belgië. dat boek dat je bedoelt heb ik ook al gezien denk ik . maar dat was ook allemaal verzonnen niet? ik moet echt boeken hebben waar iets wordt geschreven over de marketing of over het draaien ofzo. Zal het nog eens nakijken dat boek en alvast bedankt voor de info.
IcU
Wat ik net vond in de Trivia op IMDb:
When promoting the film, the producers claimed it was real footage. Some people still believe it.

Graag gedaan.
Of er boeken geschreven zijn over de marketing van de film betwijfel ik, misschien wel artikels. En ik denk dat internet nog steeds de beste methode is om aan die artikels te geraken...
Veel succes met je zoektocht!
daan222
"The Blair Witch Project: A Dossier" dat is ook een volledig verzonnen boek denk ik he? Ja ben echt wanhopig op zoek naar echte info over marketing en het draaien van die film. Er bestaan duizende boeken waar minstens een maal iets gezegd wordt over de marketing van de film. Maar deze zijn meestal niet in België of Nederland. Bedankt voor te helpen allesinds IcU. En laat de titels van die boeken maar komen
Der moeten toch mensen zijn die al es in een boek over de marketing van de film gelezen hebben. Wie een goede titel geeft krijgt vermelding in het dankwoord van mijn eindwerk :-p
daan222
ja kweet dat internet beste manier is. Maar voor mijn bronnenlijst heb ik wel ook boeken nodig. Heb al hopen artikels van internet... Ik weet dat er marketingboeken bestaan waar TBWP aan bod komt maar die zijn meestal enkel in de US te vinden :-s Daarmee dat ik dacht eens op een forum proberen . Had wel niet gedacht dat er vriendelijke mensen zo rap gingen reageren
Kzal succes nodig hebben met mijn zoektocht :-p
Edie
Bobby Digital
Nah geen reet aan toch ? (naar mijn mening dan)
Doordat ik er veel wilde verhalen over had gehoord, dacht ik eens ff checken dan maar hé.
Maarre de hype erom heen was sterker dan de hele film zelf.
Ik word hier niet vrolijk van haha
wannas
Rommelige film, maar dat is juist de bedoeling.
Veel spanning, maar eigenlijk om vrij wijnig. Grote ''echtheids'' gehalte, maar dat zal ook de bedoeling wel zijn. Het lijkt meer op een uit de hand gelopen documentaire. Toch 3 sterren wegens goed acteer werk (soms ietwat overdreven)
Ik ben misschien iets te soepeltjes:P
Doom
Mijn planning voor de zaterdag avond staat vast. Tot mijn grote verbazing zie ik namelijk dat 'Blair Witch Project, The (1999)' om 22:30 op tv komt. (RTL5) Heb deze film altijd al eens willen zien. Ben benieuwd.
zaterdag 4 februari, 22:30 uur op TV (RTL5)
Halcyon
Mag ik je aanraden om met een "open mind" en bij voorkeur alleen naar deze film te kijken?
ik zal het ook doen..
wordt ook wel makkelijk aangezien in vannacht alleen thuis ben.
dus lichten uit, geluid hard en griezelen maar:)
krasje
Wat een barslechte film, ik snap niks van dat einde:
camera valt, volgende camera filmt kerel in hoek van kamer, camera valt ook. afgelopen terwijl ik net dacht dat de actie zou gaan beginnen
flipsen
Toch vermoed ik dat heel veel mensen dit vanavond met alle lichten aan gaan kijken, chips op tafel, tussendoor praten en gezellig film gaan kijken. die mensen gaan morgen zeggen dat ie "toch wel tegenviel" en dat hij "helemaal niet spannend" was.
Ook is dit een "andere" of "aparte" film, zoiets hebben veel mensen nog nooit gezien, dus verwachtingen komen niet uit en ook dat levert negatieve berichten op. Let maar op.
Turkeyloverz
Horror films kijk ik bijna nooit met vrienden, want dan heb je er niets aan..
Goodfella_90
wat een barslechte film, ik snap niks van dat einde:

Door dit perfecte einde ging de film bij mij juist nog een halfje omhoog.
Om het einde even uit te leggen:
De camera die valt, betekent volgens mij dat die persoon wordt 'gepakt' door de Blair Witch. De allerlaatste scene zag ik ook pas bij de 2e keer wat dit was en toen had ik echt kippenvel. Je zag, toen zij de kamer binnenkwam, dat de vermiste jongen in de hoek staat (iets waarover eerder in de film verteld werd, de Blair Witch liet volgens de legende de kinderen in de hoek staan een andere kant op kijken, zodat ze de moord niet zagen). Hierop wordt ook het meisje gepakt.
Skyper
net gezien en ik vond hem behoorlijk eng
vooral toen ze Josh aan het zoeken waren
wel knap gemaakt om nog zo spannend te laten zijn met zo'n klein budget
jasmyn
Ik had een behoorlijke enge film verwacht, maar ik vond hem uiteindelijk achteraf echt soft.. had er meer van verwacht en t einde bevalt me ook niet
charmed
ik heb een vraagje, is deze film echt gebeurt??
want de site die bij de film hoort die is een beetje vaag in uitleg (www.blairwitch.com)
bigbaws
Goede film, heb wel even na moeten denken om tot deze conclusie te komen, maar het is gewoon een goede film.
Niet zoals vaak een horrorfilm is: Er is iets engs aan de hand en langzaam wordt alles duidelijk en komt er een vreselijk bloederig en eng slot, en iedereen leeft lang en gelukkig.
Het is een open einde en niet zo'n open einde als bij Ghost Ship (ter vergelijking omdat die eergisteren op tv was), wat een soort slap aftreksel is van een open einde; zeg maar een halfdicht einde. Je kan het einde zelf invullen (of gewoon open laten) maar je kan ook alles nog is doornemen en achter de conclusie komen die Goodfella maakte, ik had het trouwens ook niet door voordat ik het hier las.
The Blair Witch Project heeft gewoon een goede sfeer, het komt echt over en je ziet op deze site wel hoeveel mensen denken dat het echt is, dat moet toch ook iets zeggen over de geloofwaardigheid van een film met een verhaal dat verzonnen is
Hoewel het niet echt eng wordt heb je toch elke keer de pest in als het weer donker wordt, het gevoel is dan niet fijn en je denkt dat het net zoals in alle andere horrorfilms gaat, maar het blijft gewoon beperkt tot geluid.
Ik denk dat het wel duidelijk is dat deze film van mij wel aardig wat sterren mag krijgen.
De film is zeker 4 sterren waard, maar of die ook gegeven worden hangt van smaak af.
Skyper
Weten jullie echt zeker dat het niet echt gebeurd is:P
Dat DIT niet echt was is wel duidelijk, maar het kan ook dat het verhaal wel echt een legende ofzo is en nu is nagespeeld...
of wordt in de extra's bij de dvd vertelt dat het helemaal verzonnen is?
Doom
'Blair Witch Project, The (1999)' is voor mij een flinke tegenvaller, had er meer van verwacht. Het verhaal is erg simpel, het horror/thriller gehalte is ver te zoeken. Heb geen moment in spanning gezeten of iets dergelijks. Verder waren de acteer prestaties erg slecht, net zoals het plotselinge einde.
The Blair Witch Project krijgt nog wel 2 sterren van mij voor het originele idee qua camera werk en de aanwezige sfeer.
Wat een barslechte film, ik snap niks van dat einde:

Om het einde te begrijpen moest je in het begin goed opletten.De ouwe Rustin Parr vermoordde destijds z'n slachtoffers per 2. Eentje plaatste hij in een hoek van de kamer en de andere sloeg hij dood. En dat is exact dezelfde manier waarop de 2 filmmakers op het einde om het leven komen in dat huisje. Met andere woorden, de legende leeft nog steeds.
flipsen
Nu zit je te zoeken naar een standaard "horror thriller gehalte", wat dat ook moge zijn, iets wat dus niet in deze film zit.
Turkeyloverz
Als je hierachter een verhaal gaat zoeken , ja dan weet ik het ook niet meer.

Blair Witch
2016

Book of Shadows: Blair Witch 2
2000

Kaskrakertjes: vijf relatief 'goedkope' films die ontzettend veel winst maakten

Netflix voegt morgen de found-footage horrorfilm 'The Blair Witch Project' toe aan het aanbod

Found-footage horrorfilm 'The Blair Witch Project' vanavond te zien op televisie

Stephen King durfde slechts één film écht niet af te kijken: 'Halverwege uitgezet'

V for Vendetta

The Others
Horror / Thriller, 2001

The Hunchback of Notre Dame
Drama / Romantiek, 1939
hekskamperenmapvoodoowildernislegendedangeroussorcerymarylandwoudbovennatuurlijkhorrorabandoned housevriendenbossenparanormaalurban legendmysterieonafhankelijke filmoverlevingvideo cameratruefilmmakerhandheld cameramockumentaryleerlingurban myth angsttalking to the camera cultfilmhekserijkwaadaardigghost storyyelling fake documentarygevonden beeldenparanormal activityvideotapeevil witchfolkloreamerican wildernessparanoidhopelessdeadly creature folk horrorjaren 90lost in the woodsblair witch mythlocal legendwoman filmmakerteenage filmmakerssuspense pseudo-documentarydepressingambiguousmokumentarypovfaux documentary