• 9.378.048 stemmen

The Blair Witch Project (1999)

Horror / Mockumentary | 86 minuten

Genre: Horror / Mockumentary

Geregisseerd door: Daniel Myrick en Eduardo Sánchez

Met onder meer: Heather Donahue, Joshua Leonard en Michael C. Williams

Releasedatum: 7 oktober 1999

Plot The Blair Witch Project

"Everything you've heard is true."

Drie filmstudenten reizen naar het Black Hills bos om een documentaire te maken over de legendarisch Blair-heks. Na een tijd rondgelopen raken Heather, Josh en Mike verdwaald, onderkoeld en opgejaagd. Uiteindelijk wordt er nooit meer iets van ze vernomen. Tot een jaar later hun filmmateriaal wordt gevonden...

Heather Donahue

Joshua Leonard

Michael Williams

Short Fisherman

Interviewee (onvermeld)

Fisherman With Glasses (onvermeld)

Man in Yellow Hat (onvermeld)

Interviewee with Child (onvermeld)

avatar van peetje1

peetje1

ik vind het op zich wel een goede film, de angst enz van de studenten maak je echt mee vind ik, en geen haar op mn hoofd die dr aan denkt na het zien van deze film nog in het bos te gaan kamperen hahaha.
maar, aan de andere kant toch ook kleine tegenvallers, bijv je zit de hele tijd toch te wachten tot je eindelijk die blair witch eens ziet, maar die zie je niet, en dat is voor mij dan geen horror.
horror is ook echt het wezen/monster te zien krijgen waar het om draait, al is het maar even, voor het schrikeffect.
het einde viel ook mij heel erg tegen, de omgeving was gruwelijk eng, dat oude afgebrokkelde huis, maar er valt een camera, je ziet een camera vallen, een hoop geschreeuw, dan zie je een vent in de kamer staan, en valt er weer een camera, en het is afgelopen.
dat viel me erg tegen, je kunt je wel indenken wat er is gebeurt natuurlijk, maar het is juist mooi in horror films om dat ook te zien, vind ik dan.
en wie was die vent??

ik geef de film een 5,0

Turkeyloverz

Ik vond het juist goed dat je BW niet ziet, dan is het nog mysterieuzer.

avatar van flipsen

flipsen

Het is inderdaad juist een positief punt dat er niet een heel voorgekauwd verhaal door je strot gedrukt wordt en dat je niet alles tot in detail ziet geberuen. Sfeer, settings en de suggestie van "iets engs in het bos" maken deze film juist goed. Maar wat er eigenlijk gebeurt is in dat bos, dat moet je zelf bedenken.

Turkeyloverz

En daarom vind ik deze film ook zo leuk.

avatar van Halcyon

Halcyon

Turkeyloverz schreef:

Als je hierachter een verhaal gaat zoeken , ja dan weet ik het ook niet meer.

Een verhaal is nochtans wel degelijk aanwezig, zij het dan heel beperkt.

flipsen schreef:

je zou ons advies opvolgen en met een "open mind" kijken.

Nu zit je te zoeken naar een standaard "horror thriller gehalte", wat dat ook moge zijn, iets wat dus niet in deze film zit.

Heb het ook echt geprobeerd. Er moet alleen volgens mijn mening wel wat goeds in een film zitten, ook wanneer je met een 'open mind' ergens naar kijkt. Zelf heb ik dit niet kunnen vinden, op een paar kleine positieve punten na.

Verhaal is te simpel, visueel gezien ziet het er niet goed uit, geen bijzondere sterke scenes, geen goede acteer prestaties, geen meeslepend gevoel, geen spanning of iets dergelijks. Zo kan ik nog even doorgaan. Het was niet boeiend genoeg. In mijn ogen heeft 'Blair Witch Project, The (1999)' dus gewoon niet veel. In iedergeval niet hetgene wat ik van een film verwacht.

Turkeyloverz

We verschillen duidelijk van meningen

''Verhaal is te simpel''

Ik vind dat het ook geen verhaal heeft, tieners maken een documentaire en dat moet ''eng'' voorstellen.

''visueel gezien ziet het er niet goed uit, geen bijzondere sterke scenes, geen goede acteer prestaties''

Het moet ook amateuristisch camerawerk voorstellen, anders geloof je toch niet dat een van die tieners dit verfilmd heeft.

Acteerprestaties???

Ze horen ook slecht te acteren, want ze zijn zogenaamd geen acteurs, het moet waargebeurd lijken, dus niemand mag weten dat ze ''acteren.''

avatar van tim-tp90

tim-tp90

Ik heb de film gister gezien en hij is zeker goed, die amateuristische camerabeelden, maken het eng, als het allemaal perfect gefilmd was, was er vrij weinig aan geweest.

Het enige waar ik me aan erger is dat ze naar een paar dagen meteen zwaar hysterisch gaan doen, ze verdoen gewoon een paar dagen met hysterisch rondlopen, ipv gewoon 1 kant uit te lopen.

Einde is ook goed, ik vind het wel goed dat je de blair witch niet ziet, zo wordt er ook nog iets aan je eigen verbeelding overgelaten. Alleen, wie staat er nou op het eind in de hoek?, Josh(die een paar dagen daarvoor verdween), of Micheal?

Turkeyloverz schreef:

Acteerprestaties???

Uuhh, de acteer prestaties moeten juist WEL goed wezen in een documentatie als deze. Anders komt het toch nooit geloofwaardig over van wat er is gebeurd.

Blair Witch bestaat namelijk echt, ze acteren daar niet maar het is werkelijk aan de gang. Dus dat de acteurs moeten kunnen acteren lijkt me duidelijk.

Maar zoals jij al zei, we verschillen gewoon van mening. Gelukkig mag dat nog in Nederland!

Turkeyloverz

Maar de mensen moeten denken dat het geen acteurs zijn, dus als ze te goed acteren wordt het ook niet echt geloofwaardig meer...

avatar van bigbaws

bigbaws

Skyper schreef:
Weten jullie echt zeker dat het niet echt gebeurd is:P
Dat DIT niet echt was is wel duidelijk, maar het kan ook dat het verhaal wel echt een legende ofzo is en nu is nagespeeld...
of wordt in de extra's bij de dvd vertelt dat het helemaal verzonnen is?

De regisseurs hebben voor het in premiere gaan van de film de site www.blairwitch.com opgezet. Ze hebben de hele legende verzonnen, zelfs zo ver dat ze nepintervieuws hebben met onder andere de 'moeder' van Heather. Ze hebben dat zo goed gebracht dat heel veel mensen geloofden dat er een legende was, er zijn zelfs mensen die het hele verhaal geloven (geloofden) van de drie studenten.

P.S.: die gast die in de hoek staat is waarschijnlijk Michael, ze komen daar met z'n tweëen en rennen naar beneden, beiden wordt hun camera afgepakt of iets dergelijks en zoals in de legende worden ze per 2 vermoord en eentje wordt in de hoek gezet. Nou: kijk maar gewoon terug naar wat Halcyon gezegd heeft.[

flipsen schreef:

Onzin, drie personen gaan een documentaire maken, raken vermist en dit is hun videomateriaal.

Ja, behoorlijk simpel dus.

flipsen schreef:
Ik weet niet of je het snapt, maar dit is wat de drie gefilmd hebben terwijl ze het in de broek deden van angst, hoogstandjes kun je dan niet verwachten!

Zit wat in. Misschien verkeerd geargumenteerd. Probleem is alleen dat de drie personages het in hun broek deden van angst terwijl je als kijker het totaal niet voelt. Althans ik niet. Spanningloos.

flipsen schreef:
Deze film is zeer bijzonder, alle scenes. Er is niks wat op deze film lijkt! Onzin om te beweren dat dit niet bijzonder is.

Origineel betekend niet meteen goed

flipsen schreef:
Pardon? Wat vond je dan van die scene waar Heather sorry zegt tegen alle nabestaanden? zeer knap staaltje acteerwerk. Ook het taalgebruik en de ongein die de drie uithalen is zeer realistisch.Zo doen jongeren die met een camera omklooien in het echt ook.

Ja dat is puur een mening. Je kunt het gaan bekritiseren maar ik vond de acteer prestaties zeer slecht. Ben overigens niet de enige hier die dat is opgevallen als ik de recenties zo doorlees.

flipsen schreef:
Beter inleven, niet verwachten dat het hele verhaal en alle emoties door je strot gedrukt gaan worden zoals dat vaak gebeurt.

Probeerde me genoeg in te leven, maar dat lukte niet doordat er wat ontbrak in deze film.

flipsen schreef:
Jij "verwacht" dus iets bij films. Jammer, want originele nieuwe vondsten zullen dan aan je neus voorbij gaan. Hierdoor kraak je de film ook af op punten die juist heel goed zijn.

Ik verwacht dat films mij vermaken ja. Ik kijk films voor mijn plezier, wanneer zo'n film mij persoonlijk geen bepaald gevoel kan geven (spanning, drama, angst, emotie, plezier, fun, humor etc) en het me alleen maar irriteert dan geef ik de desbetreffende film een lagere beoordeling.

Dus ik heb 'Blair Witch Project, The (1999)' bekeken en het voldeed niet. Ik zie gewoon niet hetgene wat vele er wel in zien, voor mij is het dus geen succes formule. Dat is het mooie van MovieMeter, iedereen kan zijn EIGEN mening geven.

Misschien argumenteer ik het allemaal wel niet goed. Maar het feit is gewoon dat deze film me niet kon boeien

avatar van flipsen

flipsen

Wat geinig, jij reageert nu op een bericht dat ik zelf verwijderd had, omdat ik het zelf niet zo'n geweldig bericht vond.

Iedereen heeft zijn eigen mening, blablabla, gelukkig maar. Maar daar is de kous niet mee af, misverstanden uit de weg ruimen en elkaar om proberen te lullen hoort er ook bij.

Kan ik je echt niet overhalen om dit nog een keer te zien? Het idee hierachter is namelijk briljant en de uitvoering ook. Film doet precies wat ie moet doen. Je moet er een beetje voor open staan en je in kunnen leven.

Doom

Oke, is goed. Ik ga deze film zeer binnenkort nogmaals bekijken, in de hoop dat die beter bevalt. Zou rekening houden met hetgene wat je hebt gezegd etc..

Hopelijk bevalt het. Het heeft wel een korte speelduur en zeer vlotte scenes. Dat bevalt me over het algemeen wel erg goed

We zullen zien hoe het uitpakt!

Herzieningen werken namelijk wel eens, heb ik vaak genoeg gehad.

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

Ik vind vooral die zaklamp close-up scène (zie onderkant poster) uitermate lachwekkend slecht.

avatar van BlueSword

BlueSword

U-96 schreef:

bij scary movie was die leuker.

avatar van ewalk

ewalk

Ach, ik vind het concept wel leuk. Het moet realistisch overkomen en ik denk dat het ze best wel gelukt is. Indien je met je camera het een en ander filmt zonder te monteren, waarmee je normaal naar spanning toe werkt, en zonder muziek werkt, dan vind ik het best goed gedaan hoor! Iets wat wat onsamenhanged overkomt, met wat flarden beeldmateriaal en lekker vaag kan juist heel beangstigend werken. Zoals ze zeggen bij sex; de suggestie is erotischer dan alles meteen blootgeven.

avatar van haai

haai

De 1e keer dat ik um zag, was ie aardig eng, alleen al dat gefuck *fucking dit, fucking dat* de hele tijd (onnodig)

avatar van haai

haai

BlueSword schreef:

bij scary movie was die leuker.

Haha inderdaad

avatar van Soeperman87

Soeperman87

U-96 schreef:

Ik vind de hele film lachwekkend slecht.

Dit werkje is erg overgewaardeerd als je het mij vraagt.

avatar van Maikeru

Maikeru

• 1934 berichten

Tjah, hoe zal ik het zeggen - heel erg saai en niet eng, wel origineel en leuk dat ze er zoveel omheen hebben gedaan, maar dat redt de film niet.

avatar van s0njaa

s0njaa

Ja... Ik vind het een goed verhaall.. Heel goed einde.. .. Vooral bij de aftiteling zit je (tenminste ik) vast in je stoel/bed.. met WTF is dit voor 'muziek'... (laten we het zo even noemen).. de geluiden bij de aftiteling zijn heel goed gekozen zo na dat einde.

avatar van Deek

Deek

Skyper schreef:
net gezien en ik vond hem behoorlijk eng
vooral toen ze Josh aan het zoeken waren
wel knap gemaakt om nog zo spannend te laten zijn met zo'n klein budget

precies, dat is juist het knappe van deze film, om met zo'n klein budget, zoveel spanning te cree-eren, geweldig goed gedaan, vooral het eind shot als hij in die hoek staat, prachtig gedaan, alleen hiervoor krijgt deze film van mij al 4 sterren.

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Hele goede film!

Je voelt de angst van de hoofdpersonen zeer goed.

In het begin is het eventjes wat saai, maar als de studenten eenmaal in het bos zijn en het wordt donker dan blijft de film tot en met het einde superspannend.

4,5

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

Er goed concept en af en toe erg spannend, terwijl er niks tot weinig gebeurd. Dat is misschien de kracht van deze film.

avatar van DrJ

DrJ

Nou, Ik heb m gister gezien, maar dit is er weer 1 voor het rijtje: Belabberd-saaie-film...

avatar van Van Nunen

Van Nunen

Vette film, less is more..

Vannacht maar met het licht aan slapen...

avatar van stijn1313

stijn1313

Ik heb hem een tijd geleden gezien en ik weet nog dat ik bijna in slaap viel..

en allemaal mensen zeiden dat het een hele goede film was, maar ik vond hem maar saai dus 1*

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Wat vind je er saai aan?

avatar van MovieMind

MovieMind

Deze film moest je beoordelen na het kijken vlak na de release.

Hele volkeren waren onder de indruk dat dit een documentaire was, en juist die mensen kunnen pas een echt en eerlijk oordeel geven.

Voordat ik deze film keek wist ik al wat het was....dus de magie was voor mij uit de film.

Dat neemt niet af dat ik de makers van deze film en alles eromheen geniaal vind.

Tip: je moet niet kijken met wat je al weet...

maar wat je niet zou hebben geweten.