• 9.374.498 stemmen

Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001)

Avontuur / Fantasy | 152 minuten / 159 minuten (extended version)

Genre: Avontuur / Fantasy

Speelduur: 152 minuten / 159 minuten (extended version)

Alternatieve titels: Harry Potter and the Philosopher's Stone / Harry Potter en de Steen der Wijzen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Chris Columbus

Met onder meer: Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint

Releasedatum: 22 november 2001

Plot Harry Potter and the Sorcerer's Stone

"Let the magic begin."

De jonge Harry Potter woont na de dood van zijn ouders bij z'n oom en tante, waar hij slecht behandeld wordt. Op een dag krijgt hij te horen dat zijn ouders tovenaars waren, en dat hij uitgenodigd is om te gaan studeren aan de Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Verfilming van het eerste boek uit de succesvolle Harry Potter-reeks van J.K. Rowling.

Ron Weasley

AGE-411

Al is het boek 10 keer beter

avatar van Sannepan

Sannepan

Nog weer eens een keertje herzien: verbaast me dat ik hier nog niet op gestemd had.

Ik vind alle Harry Potter verfilmingen goed (met uitzondering van deel 4), maar de eerste twee verfilmingen weten de sfeer toch het allerbeste te treffen.

De magische wereld komt tot leven. Ik ontdekte de Harry Potter wereld met deze film (was eerder te eigenwijs geweest om de boeken te lezen, omdat iedereen er over praatte) en was er meteen verknocht aan. En nu, zeven jaar later, kan ik de film nog vol genoegen kijken en helemaal in de magische tovernaarswereld duiken.

Een opmerkelijk gevoel van heimwee bekruipt me als ik deze film bekijk, het gevoel van zelf ook deel uit willen maken van deze magische tovenaarswereld, maar er ook tegelijkertijd daadwerkelijk deel van uit te maken, het gevoel dat ik ook heb als ik de boeken lees.

Deel 1 en 2 zijn de films die dat gevoel het beste bij mij op kunnen roepen (al komt deel 5 ook in de buurt). En daarmee komt bij deel 1 en 2 ook meteen het magische gevoel het meest naar boven. Als je als filmmaker het magische gevoel dat je kreeg bij het lezen van de boeken zo goed over kunt zetten op het witte doek, dan vind ik dat echt ontzettend knap. Een prestatie, en een pareltje van een film. Daar doen zelfs de soms wat gekunstelde acteerprestaties van sommige jongeren niks aan af.

avatar van loves_horror

loves_horror

Deze eerste Harry Potter film vond ik het meest magisch, met name door de donkere manier van filmen. De muziek is echt prachtig en past goed bij de film. Het verhaal is ook aardig nauwkeurig uitgewerkt volgens het boek.

avatar van Film1

Film1

Mijn favoriet.

Harry Potter 1 vind ik echt geweldig, Radcliffe is best een goede acteur voor een kind van 11 jaar (in die tijd dan), zelf had ik nooit verwacht dat deze film zo zou gaan worden wat ook het geval was bij bijv. Click ook al zijn dat natuurlijk 2 wel heel verschillende films. Harris en Smith deden ook geweldig hun rol kortom : .

Ik geef deze film een 5,0*.

avatar van Dark Knight

Dark Knight

Erg goede film echt top, hier heb ik me dus echt vroeger mee vermaakt, in de week keek ik hem wel ongeveer een stuk of 4 keer en ik ben hem nog steeds niet zat, verdiend gewoon een dikke 5,0**

avatar van Berniertje

Berniertje

Daniel laat zijn acteerprestaties echt van zijn beste kant zien. De film wijkt niet zo heel veel af, natuurlijk wel veel maar het kan erger. Verder goede special effects, en goede acteerprestaties van iedereen. Eigenlijk een klassiekertje die je een keer moet gezien hebben.

avatar van gauke

gauke

Wanneer ik terugkijk op deel 1 dan is dit een ouderwetse avonturenfilm gecombineerd met schitterende digitale 'special effects'. Alle toverkunsten uit het boek worden werkelijkheid.

avatar van Fuzzyman

Fuzzyman

Deze harry potter film vind ik het beste niet omdat er zoveel spanning in zit maar meer door de echte harry potter sfeer die ik begon te missen bij deel 3 tot deel 5.

avatar van LuCos

LuCos

Fuzzyman schreef:

Ja, ik had precies hetzelfde als jou, alleen moet ik wel zeggen dat ik film 3 filmisch gezien het sterkst vind gevolgt door film 5 (die ik als verfilming echt niet slechter kon gemaakt worden!)

Film 1 heeft ook het minst weggelaten waardoor de film voor mij ook het niveau haalt van de andere films. Alhoewel hij wel iets te kinderlijk is.

avatar van Kijkwijzer

Kijkwijzer

De spanning komt hier het beste naar boven. Beste Potter.

avatar van maxo922

maxo922

hele goede film en het klopt ook met het boek. ik vond hem in de bioscoop eng en heel spannend maar toen was ik zeven. ik heb hem tot nu toe elk jaar minimaal een keer gezien en hij boeide me dit jaar nog steeds, en hij is nog steeds spannend.

avatar van Kevin13

Kevin13

Kijkwijzer schreef:

De spanning komt hier het beste naar boven. Beste Potter.

volledig mee eens.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Beste Potter...Nee.

Maar wel een super deel...! Na The Chamber of Secrets is dit wel de beste. De 1ste 3 zijn gewoon het beste kwa sfeer, muziek, eigenlijk alles. De nieuwe delen vind ik alsmaar minder en minder worden...gelukkig dat deze wel goed zijn.!

avatar van Anouk.

Anouk.

Ik ben een echte fan, alle boeken heb ik verslonden, en van de films krijg ik ook nooit genoeg.

Jammer dat de boeken dikker en dikker werden, waardoor het moeilijker wordt ze te verfilmen. Deel 1 is het dunst en daarom het best uitgewerkt, hoewel de cast in de loop der jaren beter heeft leren acteren, vind ik. Deze heeft wel een hele goede sfeer.

Deel 1 is nog vrij kinderlijk en onschuldig, pas vanaf deel 2 zijn de beelden iets schokkender (op iemand met 2 gezichten na, ik schrok me daar echt rot van toen ik klein was).

avatar van Mierelier

Mierelier

Leuke film.. heb de boeken niet gelezen, kijk alleen de films.

avatar van joeythebest

joeythebest

Ik ben wel een fan van de Potter films.

Ik hou van de magie van zulke films.

Het zijn films die je van begin tot einde boeien.

avatar van A.J

A.J

Zeer vermakelijke film,toch heeft deze en de tweede een totaal andere sfeer dan de andere 3...Maar toch een dikke 3,5!

avatar van STEN_91

STEN_91

ehm. deze film is van 2001. toen ik hem zag was ik dus tien jaar oud. en toen wist ik het: puur verdriet. de dood hemzelve

Heb alle boeken en films ( de films tot nu toe dan) gezien/gelezen.

je merkt echt verschil tussen de boeken en de films

maar toch heel leuk

avatar van 88Fabian

88Fabian

Ik denk dat ik deze harry potter film nog het best vind.daarna werd het me een beetje teveel van het zelfde,uit huis ontsnappen en dan weer verder in zweinstein beetje makkelijk om films telkens zo te maken,met steeds weer een net andere vijand.

avatar van Don MN

Don MN

Vrij laag 3.5 ster. Dit is de ultieme familiefilm. Muziek is zo ontzettend magisch, geheel te danken aan John Williams.

avatar van Melvin Udall

Melvin Udall

Magisch 1e deel van de Potterreeks. Aanvankelijk nogal traag maar na een tijdje komt er iets meer vaart in. De personages zijn niet altijd even kleurrijk en sommigen blijven zelfs wat aan de vlakke kant, echter die krijgen in de vervolgen een nieuwe kans.

De decors en het camerawerk zijn prachtig evenals de muziek die nog lang in mn hoofd blijft hangen, erg mooi.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Don MN schreef:

Muziek is zo ontzettend magisch, geheel te danken aan John Williams.

En daarom snap ik het niet dat ze hem niet terug willen voor deel 6...

avatar van danuz

danuz

Het is de maand van kerst, warme chocolademelk en er is reeds zelfs al sneeuw gevallen. Een goede reden om me weer eens te wagen aan Harry Potter and the Sorcerer's Stone (en wellicht de andere delen). Moet zeggen dat het een behoorlijke kluif was, met een royale twee uur en een hoop bombarie is het precies wat ik me ervan herinnerende, maar iets minder cosy dan ik hoopte.

Het zijn de antiekwinkeltjes en curiosa, de kennismakingen en het ietwat onschuldige kattenkwaad in de eerste helft die me vooral bijstaan. Wanneer Fluffy en consorten hun intrede doen wordt het mij allemaal iets over de top. Zo'n zwerkbal wedstrijd is daarenboven enorm dull vastgelegd. Daarbij is enorm merkbaar dat de techniek in enkele jaren verouderd is en dat men hier toch wel heel duidelijk met bluescreen werkte.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Het begint allemaal weer erg aardig in de buurt van kerstmis te komen dus ook van de kerstfilms. Dit was de eerste waaraan ik dacht toen ik het buiten zag sneeuwen, nog dezelfde avond heeft deze film warm gedraaid in de DVD-speler, en ik heb me echt heel er goed vermaakt. De special-effects zijn zo goed, ook erg knap hoe ze het in elkaar hebben gezet (Fluffy, Norbert, de trol, Voldemort). De toen nog erg jonge Daniel Radcliffe zet een erg goede en kinderlijke Harry Potter neer, zoals dat ook jongere kinderen weet te boeien. Ook Daniel's tegenspelers doen het geweldig (Alan Rickman, Ian Hart, Maggie Smith e.a.). Vroeger als kind vond ik hem zo geweldig dat ik mijn ouders 3 keer naar de bioscoop heb weten te slepen en uiteraard deze film te bekijken, ook gisteravond kreeg ik weer dat Chris Columbus/John Hughes achtige sfeertje binnen, wat mij betreft een van de betere familiefilms. Ik verhoog mijn stem naar 5,0* en ik weet gewoon zeker dat ie daar voor altijd op zal blijven staan.

Ps : dit blijft voor mij de beste Potter-film.

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

Vermakelijke familie avonturen film die de sfeer van het boek goed benadert. Hierna worden de films steeds iets duisterder en volwassener, en die films spreken mij daardoor ook iets meer aan. Desalniettemin kijkt deze film lekker weg en laat hij je met een goed gevoel achter. 3.5*

De bekende Potter tune van John Williams is overgens geweldige film muziek!

avatar van eltorro

eltorro

1.5* voor de vette hond met drie koppen en de trol, de rest was gewoon bagger

avatar van skipy05

skipy05

ik had hem volledig anders verwacht en ook een stuk slechter. het is wel een goede film. de boeken heb ik niet gelezen. ik ga alleen de films zien. je kunt een film en een boek toch niet vergelijken. de muziek is wel zeer mooi gedaan. maar ik zie dat die door John Williams is gemaakt dus het kan ook niet anders dan goed zijn. het verhaal was niet te overdreven. met zijn 152min is hij toch redelijk lang.

Ik vind dit deel en deel 2 de beste films, waar er echt een Harry Potter sfeer is. Het lijkt wel of sinds deel drie Zweinstein opeens moderner is geworden, in deel 1 en 2 had het kasteel echt een oud tintje, maar dit mis ik toch steeds meer!

De boeken blijven trouwens het best;)

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Misschien nog wel een van de beste delen uit de serie films. De magie en de charme van de romans worden vertaald naar een stemmige familiefilm. Qua speciale effecten had het iets gestroomlijnder gekund, maar de algehele sfeer maakt alles goed. Een ware kinderfilmklassieker!