• 9.375.523 stemmen

Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001)

Avontuur / Fantasy | 152 minuten / 159 minuten (extended version)

Genre: Avontuur / Fantasy

Speelduur: 152 minuten / 159 minuten (extended version)

Alternatieve titels: Harry Potter and the Philosopher's Stone / Harry Potter en de Steen der Wijzen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Chris Columbus

Met onder meer: Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint

Releasedatum: 22 november 2001

Plot Harry Potter and the Sorcerer's Stone

"Let the magic begin."

De jonge Harry Potter woont na de dood van zijn ouders bij z'n oom en tante, waar hij slecht behandeld wordt. Op een dag krijgt hij te horen dat zijn ouders tovenaars waren, en dat hij uitgenodigd is om te gaan studeren aan de Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Verfilming van het eerste boek uit de succesvolle Harry Potter-reeks van J.K. Rowling.

Ron Weasley

Quirinus Quirrell

avatar van Dutchero

Dutchero

ILDIB schreef:

er gebeurt werkelijk niets in deze film, alleen een opsomming van (in het boek) leuke beelden..

Film voegt idd weinig aan het boek toe. Aangezien ik het boek ook al niet zo geweldig vond, krijgt deze film 2,5 *. Echt slecht was het nou ook weer niet.

avatar van darkjaap

darkjaap

goede film

doet zeker eer aan het zeer goede boek van rowling

daniel radcliff is naar mijn mening toch de beste acteur der kinderen en dat laat hij in dit deel zeker zien

darkjaap schreef:

goede film

doet zeker eer aan het zeer goede boek van rowling

Hij is de perfecte Potter!

Ik vind ook Richard Harris dé Perkamentus, Michael Gambon zal nooit aan hem tippen!!!

avatar van Bart Tönjann

Bart Tönjann

inderdaad, ben het ook eens met DarkJaap, Radcliff is een perfecte Potter, precies zoals ik me hem voorstelde vooral hier, waar hij nog zo jong is. En inderdaad Williams, Harris was een uitstekende Albus.

JohnWilliams

Was, want nu is er helaas een ander die me niet altijd heeft weten te verassen wat die andere juist wel deed.

avatar van darkjaap

darkjaap

idd de perkamentus uit dit deel was nog steeds de beste perkamentus uit de reeks ( tot nu toe )

JohnWilliams

Er komt géén nieuwe als je dat soms denkt hoor.

En deze haalt ook niet mijn aantrekkingskracht. Daarmee bedoel ik: Bij die andere voelde ik me echt veilig, bij deze NIET.

avatar van wo2-Freak

wo2-Freak

Deze film is ook echt supergoed. De 1e film van de Harry Potter reeks en samen met de vuurbeker (vind ik) de beste tot nu toe. Het blijft echt boeien, het verhaal begint hier het vervolg is afhankelijk van dit begin. Vooral Voldermort. Je moet alles op volgorde gezien hebben wil je het verhaal in zijn geheel goed begrijpen. Hier begint het, en deze krijgt dus echt een dikke vette 5!!!!!!!!!!!!

davy jones

Zeer goed begin van de Harry Potter reeks.Maar ik hoop dat Columbus niet terug komt voor de laatste want deze zijn goed maar de vervolgen beter.

Er zijn wel 2 belangrijke redenen dat ik deze film uit mij kast haal en dat is het volgende

-Harris als Dumbledore. Gambon is ook goed maar speelt in de schaduw van Harris

-Williams schreef hier nog degelijke muziek ook in deel 2 maar vanaf deel 3 begint de muziek serieus bergaf te gaan

Al bij al een goeie film

JohnWilliams

Prachtige muziek inderdaad van John Williams, helaas dat we in de delen 4 en 5 dan ook niet meer het prachtige:'Voldemort Theme' horen. Maar misschien keert hij terug voor het maken van deel 7. Het zou wel een mooie afsluiter dan worden.

JohnWilliams schreef:

Het voldemort theme is inderdaad briljant. Het is veel beter dan het "voldemort"thema van doyle

JohnWilliams

Dat stelt niks voor, en in deel 5 zit er nog geen eens een Voldemort thema in...dat is zo stom. Williams blijft echt de beste! Ook met theme's zoals: Fawkes the Phoenix, Reunion of Friends & Buckbeak's Flight.

je hebt volkomen gelijk

avatar van Bart Tönjann

Bart Tönjann

erg stom inderdaad hoe die Potter deuntjes, die de serie zo kenmerkend maken, volkomen verdwenen zijn. Wat ik leuk vond aan Williams is dat hij, als hij maar éven de kans heeft, de voldemort theme al gebruikt. Als ze over hem praten, als ze naar een duistere lucht kijken, als er iets gebeurt waar Voldemort wel eens iets mee te maken kan hebben, en uiteraard als ze Voldie dan ook zien. En dat mis ik toch echt wel.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

In dit Deel vind ik wel de Zwerkbalwedstrijd het mooiste van de delen 1,2 & 3 .

tommykonijn schreef:

In dit Deel vind ik wel de Zwerkbalwedstrijd het mooiste van de delen 1,2 & 3 .

Je hebt 100 procent gelijk.Dit is de enige echte zwerkbalwedstrijd.In deel 2 is het gewoon een actiescene en in het derde deel vind ik het niet eens een zwerkbalwedstrij met al die dementors

avatar van Isabeau

Isabeau

Dit blijft voor mij gewoon de beste HP-film. Ik zag de film vlak nadat ik het eerste boek had gelezen en de film voldeed zo erg aan mijn fantasie, dat een nieuwe verslaving geboren was. Van mijn 12de t/m mijn 18de was er elk jaar een nieuw boek en een nieuwe film, oftewel het heeft veel betekend in mijn jeugd. Je gaat toch hopen dat je ook een tovenaar bent he Hahaha!

avatar van Demoniac

Demoniac

Erg mooi gemaakte film. De decors zien er meestal heel mooi uit, de special effects meestal ook wel goed en vrijwel alle personages leveren puik werk af. Het verhaal is boeiend, maar niet altijd even geloofwaardig en af en toe had vond ik de gebeurtenissen iets te simpel verklaard. Bijvoorbeeld het moment dat Harry Potter in het ziekenhuisbed ligt en dat Perkamentus hem vertelt dat hij een speciale huid heeft vanwege de liefde van zijn moeder die zich heeft opgeofferd voor hem. Verder is er ook wel leuke humor in deze film gestopt. Die familie waar Harry Potter woont in het begin, dat gedeelte bevat ook een aantal geinige stukken en Ron is ook wel vaak een beetje een sukkeltje, wat wel grappig overkomt, zonder dat het te flauw wordt

Al met al een fijne film, die af en toe spannend is, af en toe humoristisch en ondanks zijn lengte eigenlijk bijna nergens verveelt. Alleen het zwerkbal kon mij niet echt boeien.

avatar van EspenSGX

EspenSGX

JohnWilliams schreef:

Hij is de perfecte Potter!

Zeker qua kleding niet.

Niet?

Ik vond de kleding van de oude Perkamentus (Harris dus...) veel beter. Echt heel mooi rood en gewoon echt heel passend. Beter dan dat stomme blauwe kostuum van die nieuwe...de films zijn al grauw, moet hij dat dan ook worden met zijn kleding?

avatar van Metalfist

Metalfist

Dat zegt hij toch? Hij vind dat Gambon nooit aan Harris zal kunnen tippen, zeker qua kleding niet. Dus hij zegt dat de kleding van Harris beter was.

Oh...verkeerd gelezen.

avatar van NielsP

NielsP

De eerste Harry Potter film met zo'n leuk sfeertje, net als het eerste boek. De film blijft mooi trouw aan het boek en dat is maar goed ook. Hier heb je bij beide nog het gevoel van kinderboeken en dat verandert bij de volgende Harry Potter films.

Heel erg leuke film die me als fan natuurlijk kan bekoren. En wat was Harris inderdaad een uitstekende Dumbledore.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Gisteren Deel 1 herzien en een tijdje terug Deel 2 ook en ik moet zeggen dat deze 2 Delen ook wel een dik verdiende 4* krijgen van mij, Omdat ik bij Deel 1 & 2 (Bij 3 ook nog een klein beetje) nog echt de ''magie'' voel bij het zien van de Films, Dit heeft zoveel Goeds, De beste Zwerkbalwedstrijd en de werkelijk fantastish acterende acteurs : Maggie Smith, Richard Harris, Alan Rickman, Ian Hart, Rupert Grint, Emma Watson, Daniel Radcliffe, Ook niet te vergeten zijn de fantastishe scenes zoals : De aankomst op Zweinstein en Halloween kortom : Stem verhoogd naar 4* en dat is dik verdiend.

avatar van Car-freak

Car-freak

Mooie film, echt alles was goed...

* De Cast

Sanderkeuh

^De muziek.

avatar van film_kaza

film_kaza

Harry Potter was altijd eem magische film geweest. Nu is de magie wel minder maar daardoor is het niet slecht.
Wat betreft het verhaal over de steen:
- Hagrid haalt de steen op, waarbij bij het bein al duidelijk is dat het de steen der wijze is.
- Zodra ze weg zijn van Pluisje is het duidelijk dat Pluisje de steen bewaakt.
- Bij de zwerkbal wedstrijd is het duidelijk dat het Krinkel (ben de nederlandse namen gewend ) is.
- Je ziet wel aankomen dat Voldemoort niet wint en Harry in leven blijft.

Het verhaaltje van de steen is niet hetgeen wat mijn aandacht trekt, ook acteerde de kinderen een beetje matig. De stijl van hun kwam wat ongeloofwaardig over en deed me iets teveel denken aan amerikaanse kinderen dan aan de tovenaars uit het boek. Terwijl dit niet zo was bij de volwassen acteurs. Dat is het negatieve maar het is niets vergeleken met het positieve.

Wat magie vormt in Harry Potter zijn de mooie dingen uit de wereld waardoor je word verrast. Mhh.... misschien wat onduidelijke beschrijving.
Ik bedoel de fantasie dingen als Zwerkbal wat veel indruk maakte, tovenaarschaak, door een muur heen rennen , fantasywezens als haast-onthoofde-Henk en meer dat je in Harry Potter te zien krijgt.
Dat in combinatie met erg goeie special effects, mooie landschappen en de top muziek van John Williams die zich ook bij HP bewees, maakt Harry Potter het kijken waard.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Volgens mij degene die qua sfeer nog het dichtst bij de boeken blijft. De muziek is magistraal en de sets zijn heel erg sterk. Alleen de CGI is een tikkeltje houterig.

avatar van notorious_kim

notorious_kim

super! de eerste was echt een schot in de roos, de volgende ook, behalve de 4de, die is slecht verfilmd.

avatar van Movie-smile

Movie-smile

mooie film, als ik hem niks vond had ik de andere delen ok niet gezien maar omdat ik hem zo leuk vond heb ik da wel natuurlijk gedaan