• 9.373.625 stemmen

Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001)

Avontuur / Fantasy | 152 minuten / 159 minuten (extended version)

Genre: Avontuur / Fantasy

Speelduur: 152 minuten / 159 minuten (extended version)

Alternatieve titels: Harry Potter and the Philosopher's Stone / Harry Potter en de Steen der Wijzen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Chris Columbus

Met onder meer: Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint

Releasedatum: 22 november 2001

Plot Harry Potter and the Sorcerer's Stone

"Let the magic begin."

De jonge Harry Potter woont na de dood van zijn ouders bij z'n oom en tante, waar hij slecht behandeld wordt. Op een dag krijgt hij te horen dat zijn ouders tovenaars waren, en dat hij uitgenodigd is om te gaan studeren aan de Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Verfilming van het eerste boek uit de succesvolle Harry Potter-reeks van J.K. Rowling.

Ron Weasley

Vernon Dursley

Quirinus Quirrell

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Grappig, de vorige keer was ik minder enthousiast. Ik ben kennelijk toch verbaasd dat ik hem na 6x nog zo leuk vind.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Zelfs voor kinderen moet het een groot gemis zijn dat het echte drama in het verhaal ontbreekt; een lege huls gevormd door louter fantasie. Mijn voorkeur gaat uit naar meer stilistische Nederlandse films als Minoes of Lepel.

avatar van darkjaap

darkjaap

blijft echt geweldig

geweldig verhaal ,mooi vertelt.

de achtergrond muziek maken het ook helemaal

goed geacteerd en een spectaculair spannend einde !

goede film voor jong en oud!

* * * *

avatar van Movie Jim

Movie Jim

Goed verhaal eigenlijk geweldig. alle delen tot nu toe waren erg goed en deze dus ook. .

avatar van SchinkenKäse

SchinkenKäse

Leuke film, geweldig verhaal, ook wel spannend

Toch vind ik dit weer een beetje zo'n lang en gelukkig film waarbij de held de tegenstander verslaat

ondanks dat 4*0

avatar van biosmovie

biosmovie

Dit was vroeger mijn ultieme jeugdfilm. Ik keek hem zeker 5 keer in de week, ik kon de film van buiten zowat maar kreeg weer telkens zin om hem te kijken. Uren heb ik hier naar zitten kijken en eigenlijk nooit heb ik me verveeld. 5,0*** voor deze topper die me altijd zal blijven bijstaan.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Blijft een topper, mede dankzij die prachtige, magische en aparte muziek van John Williams die me werkelijk blijft boeien. Ik draai de muziek bijna elke dag en het gaat niet vervelen!

Jammer dat de muziek minder is nu hij er niet meer is (John), maar hij keert misschien terug voor deel 6.

avatar van Timothyvdmeer

Timothyvdmeer

Blijven leuke mooie films! Hoe vaak ik ze ook al gezien heb.

De muziek en omgeving...alles is mooi! Heb net De Halfbloed Prins weer eens gelezen en kan niet wachten op de film!

Voor deze film 4.5*.

avatar van Ninto

Ninto

Laatste keer dat ik de Harry Potter films heb gezien (en heb alleen de eerste paar gezien) was ik nogal jong. Vandaar dat ik ze nu nog is allemaal ga kijken... en ik vond deze nogal tegenvallen. Maar als ik het goed heb worden de volgende wat grimmiger, spannender... volwassener zeg maar.

Dan kan het nog best leuk worden

avatar van Elineloves

Elineloves

Hoewel ik altijd zwaar anti-harry potter was, heb ik me toch een keer over laten halen om deze film te bekijken.. en ja hoor.. ik was om. Direct na de film ook het boek gelezen, gevolgt door de andere delen..

Dit deel is een mooie opstart voor de rest van de films. Dat deze nog niet zo dark & twisty is maakt me niet zoveel uit, de acteurs zijn nog jong, en naarmate ze ouder worden en meer films komen wordt de spanningsboog toch opgevoerd. Prima eerste deeltje waarin je goed kennis kunt maken met de magische wereld.

avatar van Nabiel_Martis

Nabiel_Martis

Ik vind dit de geweldigste deel van allemaal.

4,5

avatar van johanneman

johanneman

de mooiste van allemaal samen met deel 3 ook al zie je hem voor de 10e keer je blijft toch kijken , moioe magische sfeer

avatar van LEIDENAAR187

LEIDENAAR187

Ik zal bij elke harry potter film dezelfde recensie neerzetten,ik geef ze namelijk allemaal hetzelfde cijfer en dezelfde recensie...

Leuke film,vermakelijk en goed verhaal,goede special effects,leuke karakters,gewoon een goede film.

Maar niks bijzonders.

Ik hou van dit genre,en als ik nog jonger was dan +- 13 had ik waarschijnlijk een 5 gegeven,maar nu is het gewoon toch iets teveel voor kinderen.

Ja het is ook vermakelijk voor volwassenen,maar niet voor waar ik van hou.

Ik vind het nergens eng,of echt spannend,geen leuke one-liners,nergens grof,nergens luguber of hard,amper iemand die sterft en als het gebeurt niet bruut,het is kindvriendelijk,en dat mag,maar daardoor stijgt het voor mij nergens naar een hoger niveau..

avatar van xKattepiz

xKattepiz

LEIDENAAR187 schreef:

Maar niks bijzonders.

Ja het is ook vermakelijk voor volwassenen,maar niet voor waar ik van hou.

Vanaf deel 4, waar Voldemort terug komt wordt het wel wat minder kindvriendelijk, hoor. Ik heb de hele serie ook gelezen, en vooral deel 7 (het laatste deel) is heel wat harder.

avatar van LEIDENAAR187

LEIDENAAR187

xKattepiz schreef:

Dat is waar,minder kindvriendelijk maar nog steeds kindvriendelijk genoeg.
Maakt allemaal niet uit hoor,is voor kinderen en volwassenen,maar dat maakt de film toch net iets te veel op kinderen gericht voor mij,hoewel het zeker iets beter word....

avatar van Don MN

Don MN

Harry Potter and the Philosopher's Stone

Omdat ik maar één arm ter beschikking heb en niet naar school mag, kan ik slechts televisie kijken en viel mijn oog op de Potter-films. De Potterreeks kijk ik meestal rond de wintermaanden in één keer achter elkaar. Harry Potter is altijd speciaal voor mij geweest, de boeken vind ik geweldig en sloegen bij miljoenen andere mensen aan. Eind 2001 was het dan zover, de eerste verfilming was een feit.

Deel één geeft een perfecte weergave van de school uit het boek. Hoge gangen, donker, verlicht met fakkels en met vele etages komt Zweinstein akelig kort in de buurt van mijn eigen interpretatie. Wie anders dan componist John Willians zou geschikt zijn geweest voor een familiefilm als deze? Niemand! Deze man is een genie, zijn afwisselend vrolijke en treurige muziek is de perfectie aanvulling om je naar de tovenaarswereld te verplaatsen.

J.K. Rowling crëerde een jongen die gekweld was door zijn gemene oom en tante en zijn echte thuis en vrienden op school vond waar hij zijn bijzondere gave kon uitoefenen. Langzaam maar zeker komt op Zweinstein de echte Harry naar voren. Deze film objectief bekijken gaat helaas niet, al is dat toch bijna onmogelijk bij films, dus maakt het niet gigantisch veel uit. Qua boekverfilming vond ik deze altijd het sterkste, de opbouw is vlot en alle scènes leiden direct naar een volgende.

De cast ben ik enorm tevreden over, een grote verzameling goede Britse acteurs die zich met elk vervolg alleen maar uitbreidt. Op het drietal heb ik vooral bij dit eerste deel weinig aan te merken. Af en toe wordt slecht acteren van Radcliffe meteen rechtgetrokken door een volwassen medespeler. Om maar eens de perfecte belichamingen van Coltrane als Hagrid en Rickman als Sneep, als voorbeelden te noemen. De kwestie Harris-Gambon is een eeuwig durende discussie, maar voor de eerste twee is Harris gewoon perfect in mijn ogen.

Mijn stukje is meer een persoonlijke mening dan een recensie. Iemand die zich niet kan verplaatsen in Harry's situatie en snel het idee heeft naar een hoop kul te kijken zal weinig goeds vinden in deze en de resterende delen. Al begrijp ik negatieve reacties als voorspelbaarheid en flauwe slechterikken, is dat voor mij niet het geval. De magie van Harry Potter heeft me beet, laat dat duidelijk zijn.

avatar van lagaiske

lagaiske

Ik heb me vandaag de dvd box van Harry Potter aangeschaft.

Zonder ook maar iets van heel dit Harry Potter gebeuren af te weten.

Ik heb deze avond de eerste film bekeken en hij bevalt me.

Ik kijk al uit naar de volgende delen.

avatar van MNV2

MNV2

Ik heb deze film nog in de bioscoop gezien toen ik een jaar of 11 - 12 was, ik had toen de Harry Potter-boeken van J.K. Rowling nog niet gelezen en ik vind het tot vandaag de dag nog altijd een van men meest magische bioscoopervaringen. De special effects waren (toen) verbluffend en het verhaal vond ik fascinerend. Ik heb de film nu, 8 jaar later terug herzien en de magie lijkt op een of andere manier verloren geraakt te zijn. Dat heeft vooral te maken omdat ik in tussentijd de boeken allemaal gelezen heb en omdat het me opviel dat de film een wel erg ingekorte versie is van het verhaal. In die tijd zou ik de film dan ook (bijna) het maximum gegeven hebben, nu denk ik dat een 3,5 meer op zijn plek is.

avatar van darthconner

darthconner

Bij mij is het precies hetzelfde verhaal. doordat je de boeken hebt gelezen krijg je een andere visie op de film. dat is eigenlijk wel jammer. maar toch een goeie film.

avatar van ma_ris

ma_ris

Toen ik deze film in de bioscoop had gezien was ik een jaar of 14, maar het blijft een fantastisch mooie film met hele mooie muziek.

Acteer prestaties wat minder, maar ja ze waren ook nog erg jong daar natuurlijk.

avatar van Tarkus

Tarkus

Met de boeken ben ik helemaal niet bekend, en ook de films had ik (nog) niet gezien, maar je moet wel van een andere planeet komen om nog nooit van Harry Potter te hebben gehoord.

En ik was toch eens benieuwd naar wat die hype eigenlijk is.

Ik moet zeggen, de eerste film beviel me enorm, prachtige beelden, uitstekende visual effects en een mooi scenario.

De acteerprestaties zijn ook tamelijk goed, en ik vermoed dat die verder in de reeks alsmaar beter zullen worden, want ik kijk nu al uit naar de volgende prenten uit deze reeks.

Misschien een beetje laat, maar ga ze eens allemaal bekijken, beter laat dan nooit he..

avatar van jipt

Barry Pooter

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

ma_ris schreef:

Ik vond Daniel Radclife zijn acteerwerk van deel 1 en 2 anders het beste. Nu speelt hij iets minder goed.

avatar van DVD-T

DVD-T

"The magic begins"

Vorige week zag ik een trailer voor The Half-blood Prince in de bios, en dat zag er toch goed uit. Ik kreeg meteen zin om de serie eens uit de kast te pakken en te herzien. Nu ben ik zelf geen lezer van boeken en kan ik daaruit totaal geen vergelijkingen trekken met de film. Nu is film natuurlijk een heel ander medium en kun je gaan zien zonder het boek uberhaupt te hebben gelezen. Ik zou daarom ook totaal niet weten in hoeverre de films het verhaal uit de boeken volgen.

Harry Potter..... Ik had in het begin zoiets van dat zal weer zo'n vreselijke kinderfilm gaan worden. Toch ben ik blij dat ik hem een kans heb gegeven, want inmiddels kan ik al niet meer wachten op het volgende deel. The Philosopher's Stone is de introductie tot de hele serie. En dat kun je ook in alles merken. De karakters moeten op een gepaste manier worden geintroduceerd, eveneens als de hele wereld waar het zich in afspeelt. Dit wordt niet altijd even goed gedaan. Columbus wil te snel iets van de vele personages laten zien en daar ook nog eens een klein verhaal bij vertellen. In een film van dik 2 en half uur is daar inprincipe genoeg tijd voor, maar hij wil het dus zo snel mogelijk doen. Datzelfde geld ook voor de belangrijke plot hoofdlijnen. Gelukkig gaat dit iets beter als de film wat op gang is, helaas gebeurt dit pas na dik een uur. Erg jammer, daar had de regisseur wel wat meer aandacht aan mogen besteden, aangezien je de karakters wel in een aantal fims zou gaan volgen. De gebeurtenissen zijn ook te veel van de hak op de tak. Er is geen duidelijke lijn aanwezig hoe iets gebeurt, en het waarom. Het gebeurt gewoon. Gelukkig wordt veel op het einde nog eens uitgelegd , maar er blijven nog teveel dingen over die vanuit het niets komen. Cuaron zal het beter gaan doen qua vertelling, maar daar zijn we nog niet en is iets voor later.

De wereld is mooi vormgegeven, en je gelooft gewoon dat er iets bestaat als Hogwarts. Het kasteel is mooi gedaan, net als de omgeving. Af en toe wel met spuuglelijke cgi momenten, maar nooit echt heel storend. Wel vind ik dat er in deze film nog maar weinig "magic" aanwezig is. De leerlingen zitten natuurlijk in hun eerste jaar, maar ik had toch wel iets meer verwacht van de lessen en de spreuken van de leraren of de wat oudere leerlingen. Toch is de film erg vermakelijk en blijft het erg boeien. Je wilt echt weten wat de steen der wijzen is en wat het kan doen. Na het uur snel introduceren wordt er iets meer tijd genomen om het echte verhaal te vertellen, al blijft de vertelling erg pover. Het blijft echter erg leuk om te volgen. Waar ik bang was dat je geen band kreeg met de karakters, was dat het tegenovergestelde. Je gaat helemaal mee in de magische wereld van Harry Potter en zijn vrienden en leraren.

Acteerwerk van de kinderen is nog niet echt zoals het later zou zijn, en hier zijn ze nog gewoon kids en af en toe erg irritant. Dat het niet van een hoog niveau is zie je vooral af in de nuances. Toch is het wel knap wat de kids teweeg brengen, aangezien de meerderheid totaal geen ervaring had ten tijde van deze film. Daar staat tegenover het geweldige acteerwerk van de ouder cast. Ze doen het leuk, en erg goed. Alan Rickman als Snape is toch wel mijn favoriet geworden, en het is elke film weer genieten wat voor een rol hij heeft binnen het grote verhaal. Ook Richard Harris doet het fijn, ik vind Gambon wel iets beter als Dumbledore, maar Harris heeft een bepaald iets en straat iets meer wijsheid uit. Ian Hart had ik nog nooit eerder gezien, maar kon mij goed overtuigen. De rest is natuurlijk ook goed, maar je ziet nog niet echt veel van hen. De aandacht ligt meer op de belevenissen van Harry, Ron en Hermione.

The Pilosopher's Stone is een vermakelijk geheel, alleen erg jammer dat het verhaal technisch wat pover is, en dat er weinig echte magie te bespeuren is. Columbus brengt de introductie gewoon niet erg goed in beeld, en wil te snel te veel laten zien. De muziek van Williams is ook een pluspunt, prachtige score weer.

avatar van polopolo150

polopolo150

Als klein kind vindt ik het geweldig.. alleen vond ik het wel een beetje eng (en dan bedoel ik met het einde van de film waar er een hele enge stem van een geest komt)

Nu vindt ik het nogsteeds geweldig, je voelt je helemaal in die wereld. Sommige dingen waren een beetje voor mij weggelegd, omdat ik eenmaal meer van actie hou.. maar deze film blijft top.

avatar van systemofadown.be

systemofadown.be

Topfilm! De wereld van Harry Potter voelt zo leuk aan! Je kan er echt in wegdromen. Ik heb net deel 1 t.e.m. 4 opnieuw in huis gehaald op bluray... Ik heb het mij na het herbekijken van dit eerste deel zeker niet beklaagd!

avatar van Manifest

Manifest

Ik blijf bij deze film kort

Goede acteer prestaties

geweldig gefilmd

soundtrack is inderdaad heel mooi

goed verhaal

------------------------ is 4 sterren

maar omdat ik het nogal niet heb op magie en dat soort dingen

gaat er toch 1,5 ster vanaf haha

dus ik kom uit op 2.5 ster

avatar van Don MN

Don MN

"...."

------------------------ is 4 sterren

"...."

dus ik kom uit op 2.5 ster

Jaja ! Stiekem wil je gewoon tovenaar worden nu.

avatar van Sloos

Sloos

Heb nooit wat gehad met harry potter maar na aandringen van me vriendin toch maar gekeken en niet zonder resultaat!

Heb me zeer goed vermaakt! en vond het een hele leuke vermakelijke film! Ga ook zeker de hele serie bekijken want ben zeer benieuwd!

4 sterren van mij!