• 9.375.307 stemmen

The Black Cauldron (1985)

Animatie / Fantasy | 80 minuten

Genre: Animatie / Fantasy

Alternatieve titel: Taran en de Toverketel

Geregisseerd door: Ted Berman en Richard Rich

Met onder meer: Grant Bardsley, Susan Sheridan en Nigel Hawthorne

Gesproken taal: Engels, Portugees en Arabisch

Releasedatum: 19 december 1985

Plot The Black Cauldron

"Hidden by darkness. Guarded by witches. Discovered by a boy. Stolen by a king. Whoever owns it will rule the world. Or destroy it."

In het mystieke land Predanie neemt het jongetje Taran een heldhaftige taak op zich. Samen met een magisch zwaard moet Taran zien te voorkomen dat de boosaardige Hoornkoning de bovennatuurlijke krachten van een mysterieuze toverketel zal oproepen. Geholpen door de mooie prinses Elonie, het harige schepseltje Gorgi en een helderziend varkentje, moet Taran zijn afschrikwekkende vijand zien te verslaan. Onderweg leert hij de kracht van vriendschap kennen.

Taran (stemrol)

Eilonwy (stemrol)

Gurgi / Doli (stemrol)

Fflewddur Fflam (stemrol)

The Horned King (stemrol)

Dallben (stemrol)

Creeper / Henchman (stemrol)

King Eidilleg (stemrol)

Fairfolk (stemrol)

Fairfolk (stemrol)

baspls

Heb de Documentaire "Waking Sleeping Beauty" gezien. ze gaan wel veel te snel over de film heen.

baspls

Ik vind The Black Cauldron samen met films als The Rescuers, The Fox and the Hound, Pinocchio, The Aristocats, The Great Mouse Detective en Snowwhite de beste disney-film. en na Star wars, Watership Down, Stargate en Indiana Jones is het zelfs mijn favoriete film ooit!

The Black Cauldron is een LOTR achtige Dinsey, lekker spannend. hele mooie heldere achtergronden. een leuk en spannend verhaal. wel niet echt voor de allerklijnste, ik zou zeggen 9+.

De eerste film met het APT-process, eerste animatiefilm met CGI, een van de enige animatiefilms met een Cult-status, Inspiratie voor Peter Jackson, Inspiratie voor J.K. Rowling, was meer dan 12 jaar in de maak (1974 t/m 1985), kosten meer dan $44.000.000!, Debut voor Tim Burton en Andreas Deja.

ECHT GEWELDIG JE MOET HEM GEWOON ZIEN!

avatar van The Oceanic Six

Het is wel even wennen, deze vrij donkere, volwassen en soms harde Disneyfilm, maar het beviel eigenlijk wel na de vele vrolijke filmpjes met zingende prinsesjes en ADHD-hebbende sidekicks. Niet dat The Black Cauldron nou echt een topfilm is, zeker niet. Daarvoor blijft de film niet tot het einde toe boeien, maar onderhoudend was de film wel. Ik kreeg er zelfs een beetje een soort The Lord of the Rings gevoel bij, inclusief dat ik Gurgi wel wat op Smigel vond lijken. Of zoek ik nu wat te ver door?

Ik heb ieder geval genoten van de donkere sfeer en de soms prachtige details, inclusief uitstekende achtergronden. Het maakte de film toch wat anders dan de meeste Disneys. Het eindresultaat is geen topfilm, maar het is wel te prijzen dat ze eens probeerden wat anders dan hun vorige films te bedenken.

avatar van Wouter

Veel beter dan ik verwacht had. Disney's donkerste animatiefilm die misschien wat eng is voor de kleintjes, maar mij wel kon bekoren.

baspls

heb hem aan een groep kinderen laten zien op een middelbare school. vonden hem allemaal geweldig (net als ik) behalve een die het te eng vond

baspls

Lloyd Alexander (de auteur van de boekenserie "Prydain") is vandaag 89 geworden!

baspls

Waarom stemmen jullie zo vaak onder gemiddeld? het gemiddelde is gezakt van 3,22 naar 3,21. Deze film verdient minimaal gewoon een 3,69.

avatar van The Oceanic Six

baspls schreef:

Geen 3,68 maar een 3,69 dus?

Ajax&Litmanen1 schreef:

Geen 3,68 maar een 3,69 dus?

Hoe bedoel je? hij heeft een gemiddelde van 3,21 maar verdient er een van 3,69 (als het aan mij ligt een 5,00 maar dat is niet haalbaar).

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Ik denk dat hij zich afvraagt waarom je specifiek een 3,69 gunt?

Angrod_Pallanén schreef:

Ik denk dat hij zich afvraagt waarom je specifiek een 3,69 gunt?

De film is gewoon erg goed en verdient beter.

mjk87 (moderator films)

Aangezien baspls nogal eens in een ander topic de woorden black en cauldron laat vallen maakt dat een mens nieuwsgierig. De film is me niet meegevallen.

De opbouw begint eigenlijk nog best goed, rustig en traag op de boerderij, maar ergens drukte iemand dan de hendel vol open. Binnen 10 minuten is Taran al in het kasteel van de vijand en een klein uur later is de film reeds te einde. En dat voor een epische aandoend verhaal. En je denkt bij de aftiteling: wat heb ik gemist?

Want daar zit het probleem. Alle lijkt redelijk eenvoudig te verlopen, sprake van een echte queeste is er niet. Personages krijgen nergens uitdieping en gaan nooit leven, de Prinses komt vanuit het niets ineens in beeld (wie was zij eigenlijk?), Taran vindt een zwaard en is deze zo kwijt door een ruil en ga zo door. Aangezien er geen enkele opbouw of uitdieping is mis ik daardoor ook enige spanning of ander gevoel. Erg jammer, want in de basis kan dit een goede film van tweeënhalf uur opleveren. Nee, alleen Taran zelf, een nogal saaie protagonist, die droomt van een heldenbestaan. Af en toe zie je dat, maar vergelijk dat eens met Alladin die daar eerst een kwartier lang wordt geïntroduceerd vanuit alle hoeken. Of Belle, zelfde verhaal. Of Simba. Die leven en hen begrijp je, Deze Taran niet echt.

Neemt allemaal niet weg dat de animaties mooi zijn. De personages zelf zijn typisch Disney, in gedrag en tekenstijl, maar vooral de achtergronden zijn anders. Mooi gekadreerd, mooie kleuren, goed gebruik van het brede formaat. Ow ja, en wie vindt ook bewegende achtergrond lelijk? Want dan zie je duidelijk een verschil, denk aan loszittende stenen of het huisje van de heksen dat verdwijnt. Niet bepaald mooi, maar dat zal wel een praktische reden hebben. Wel viel me dat juist met zulke achtergronden op.

Al met al een prima opzet met mooie animatie, maar er had op z’n minst een vol uur bij gemoeten. 2,5*.

The Oceanic Six schreef:

Nee, dat had ik ook. Je draaft niet door. Al lijkt Gollum dan op Gurgi, want deze was eerst. En de Gollum uit de animatie van Lord of the Rings is een dikke pad met een zwaardere andersoortige stem.

mjk87 schreef:

Heel veel, Jeffrey Katzenberg heeft het alles wat het verhaal niet zou aantasten wegknipt. De films is losjes gebaseerd op de Eerste Twee boeken van de Prydain boekenreeks. Oorspronkelijk zouden alle 5 boeken samengevoegd worden maar uiteindelijk is er zoveel weggeknipt dat alleen de eerste twee overbleven. Als je precies wil weten wat je dan gemist hebt raad ik je aan de Prydain-reeks te lezen.

In het boek wel.

Eilonwy of Llyr, de Gehoornde koning heeft haar ontvoerd omdat hij dacht dat haar lichtgevende bubbel (The Golden Pelidirr) hem kon vertellen waar de ketel zich bevind. Ze is ontsnapt en zwerft door de gangen. (meer info lees The Book of Three)

Dat was ook eigenlijk de bedoeling. De film moest oorspronkelijk 120 a 200 minuten duren.

Taran valt eigenlijk niet te vergelijken met andere Disneyfiguuren om dat hij helemaal door Lloyd Alexander bedacht is. In de veel vergeten ze een belangrijk kenmerk. Taran is namelijk naïef, koppig, star, eervol en in de boeken is het zo dat hij met de tijd wijzer word.

Totaal mee eens, Dit is eigenlijk de grootste reden waarom ik de film zo goed vind er is geen enkele andere (animatie)film die zo goed en mooi gemaakt is! en dat mag ook wel met een budget van $44.000.000.

Al met al een prima opzet met mooie animatie, maar er had op z’n minst een vol uur bij gemoeten..

Dat klopt, er is een vol uur wegknipt! Dat zit namelijk zo: Jeffrey Katzenberg werd hoofd van Disneys animatie afdeling. Het verhaal en het idee van The Black Cauldron vond hij maar niets. Dus toen de pre-productie een beetje op orde was eiste Katzenberg dat scènes die te non-Disney waren weg moesten (en deze werden dus niet eens gemaakt). Toen de scénes die er wel in mochten klaar waren zij Katzenberg: KNIP 10 MINUTEN WEG. Roy E. Disney en Ron Miller knipte 3 minuten weg, omdat de film anders een PG 13-rating zou krijgen. Katzenberg werd boos en zij "IK WOU 10 MINUTEN WEG". Roy vond dit onzin en wijgerde. Katzenberg besloot de film zelf te bewerken en knipte de halve film weg. Toen de film in de bioscoop kwam vonden mensen de film veel te duister voor de doelgroep en na korte tijd was de film uit de bioscoop en werd er niets meer meegedaan. vandaar een Box Office van $2.000.000. in 1997 werd de video uitgebracht en men ontdekte een scéne waarin Eilonwy gescheurde kleren had, ze vonden dit niet geschikt en knipte dit ook weg.

mjk87 (moderator films)

Kortom, we zijn het ergens helemaal eens behalve in de uiteindelijke waardering en jij verdedigt het verhaal nog, gezien je kennis vanuit de boeken. Maar daar kan ik niet op beoordelen, zoals jij ook aangeeft heeft de film overduidelijke narratieve gebreken en had er beduidend meer in gezeten. En dat is oprecht jammer.

baspls

Heb mijn fansite aanzienlijk verbeterd nog niet helemaal klaar maar wel weer veel beter.

The Black Cauldron Fan Site

Ted Kerkjes

Ik zat zojuist even op YouTube te kijken hoe de stemmen in het Engels klinken. Ik ken namelijk van alle Disneyfilms slechts de Nederlandse nasynchronisatie. (Die vaak hartstikke goed is, maar ik ben wel vaak benieuwd hoe de originele stemmen klinken.) Taran's stem is hartstikke vet! Ik verwachtte zo'n stomme kinderstem (Zoals de Nederlandse.), maar ik kreeg een kei coole Brit te horen! Ik vroeg me nu af hoe Gugri zou klinken... nee maar!

Ik had geen Gollum verwacht! Gurgi is dan wel een beetje de Gollum van Prydain, maar ik had bij dit hondachtige wezen geen goor, groen, slijmerig monster- stem verwacht!

Ik moet zeggen dat ik de Nederlandse stem er beter bij vind passen, maar het zou natuurlijk dat hier sprake is van jeugdsentiment.

Ted Kerkjes

Heeh! Ik heb nog geen recensie voor deze film geschreven.

Laat ik dat maar eens snel gaan doen.

Deze film is (Naast Sleeping Beauty (1959) eigenlijk de enige Disney-Fantasy, èn de enige Disneyfilm die zo duister is. Taran die uit zijn leventje als Assistent-Varkenshoeder wordt gehaald om te belanden in een duistere, lugubere wereld waar De Gehoornde Koning de touwtjes in handen heeft. Tussen het gegriezel en de angst van het nergens-veilig-zijn, zijn er gelukkig nog Fflewddur Fflam, Prinses Eilonwy en Gurgi om de boel op te vrolijken, wat ze uitstekend doen.

Een film over hoop en wanhoop, zin en onzin, knabbeltjes en knaagjes en nog veel meer.

Ik kan begrijpen dat sommigen de film wat minder vinden omdat er òf weinig in gebeurd òf er te grote sprongen gemaakt worden, maar voor al deze kritiekpunten, mag je de beschuldigende vinger naar Jeffrey Katzenberg laten wijzen.

Ik ben momenteel bezig met het lezen van de boeken! Ik heb The Black Cauldron - Lloyd Alexander (1965) - BoekMeter.nl al uit en het is zeker een aanrader!

Een dikke 4,5 voor deze goede Disney!

Ted Kerkjes schreef:

Blij dat je ze goed vond! Veel amerikanen hebben juist een hekel aan de film door alle Britse stemmen. Maar ik vind ze juist ook erg prachtig. vergeet niet dat het ook niet de slechtste acteurs zijn. John Hurt, John Huston, Freddie Jones en Nigel Hawthorne zijn heel erg goede acteurs en minder bekende zoals Susan Sheridan (Moomin, Noddy ect) en Phin Fondacaro (Starwars VI: Return of the Jedi, Willow, Narnia) zijn ook zeker niet slecht. En nu merk je ook dat Gollum erg van Gurgi is afgehaald. John Byner heeft een erg leuke stem

Ted Kerkjes schreef:

Heeh! Ik heb nog geen recensie voor deze film geschreven.

Laat ik dat maar eens snel gaan doen.

Een dikke 4,5 voor deze goede Disney!

Mee eens!

baspls

Mijn The Black Cauldron Fan Site is weer helemaal vernieuwd! http://prydain.eu/tbc/. Ik werk nog aan sommige pagina's

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Ooit eens gezien als kind zo'n kleine dertig jaar geleden met de kerstdagen. Veel indruk had dit destijds toch niet op mij gemaakt. Er zat wat slijt op de Disney films in die periode en ook deze film kwam er op een moment dat de inspiratie zo'n beetje op was bij Disney.

Het doet wel Lord of the Rings achtig aan, zeker met het Gurgi beertje, dat als een soort Gollum overkomt maar dan sympathieker. Als fantasy tekenfilm vind je alle elementen van het genre terug : een kleine ork, een arme jongen die op weg is om een grote ridder te worden, het prinsesje, de heksen, een leger doden dat oprijst . Hoe zeer de vormgeving en de fantasy-sfeer verzorgd is, hoe zeer ik ook personages miste waar ik om gaf. Degelijk maar voor een Disney toch niet opperbest.

Filmkriebel schreef:

Vind ik niet, juist de beste Disney's werden rond die tijd gemaakt. En The Black Cauldron is zeer zeker niet ontstaan uit gebrek aan inspiratie. Al vanaf 1971 hadden ze geplant om de fantasy-boeken reeks Prydain van Lloyd Alexander te verfilmen.

Mocht je dingen uit met verhaal missen of vind je dat personages niet goed worden vormgegeven? Dat komt omdat er heel en dan bedoel ik ook heel veel is weggeknipt uit de film.
Degelijk maar voor een Disney toch niet opperbest.

Nou, de animatie was zijn tijd meer dan 10 jaar vooruit en veel beter dan die van alle Disney's die ervoor of erna kwamen. Er zitten geen liedjes in (voor mij is dat een pluspunt). En het is niet dat vage liedje dat we bij andere Disneyfilms zien (de meeste zijn wel goed hoor, daar niet van). Maar als ik alle jeugdsentiment weg denk is dit toch echt de beste Disneyfilm. Maar dat is mijn mening

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

baspls schreef:

Vind ik niet, juist de beste Disney's werden rond die tijd gemaakt.

Al je andere punten zijn jou mening daarover maar hier ben ik het niet over eens. De beste Disney's zijn veel vroeger gemaakt. Robin Hood, Jungle Book, 101 Dalmatiërs (zeker eens zien!)... dat waren nog eens Disneys en Black Cauldron staat daar op het vlak van kwaliteit ver van.

Filmkriebel schreef:

Natuurlijk, die zijn ook goed. Maar die zijn niet altijd even vermaakelijk. Ze behoren tot mijn favoriete films. Maar ik bedoel dat ik films als The Recuers, The Fox and the Hound, The Black Cauldron, The Great Mouse Detective en Oliver and Company nog net een tikkeltje beter vind. Overigens heb ik (bijna) alle Disney's tussen 1937 en 1988 een 5 gegeven.

The Black Cauldron Fan Site

In middels ziet hij er al zo uit: Prydain.eu - Home

In middels ziet hij er al zo uit: Prydain.eu - Home

Grapje!

Ted Kerkjes

Heeh. Nou valt de coole ''tagline'' van de film me pas op!

Hidden by darkness.

Guarded by witches.

Discovered by a boy.

Stolen by a king.

Whoever owns it will rule the world.

Or destroy it.