Genre: Actie / Avontuur
Releasedatum: 27 april 2011
Bekijk via Disney+
Plot Thor
"Courage is immortal."
De machtige, maar arrogante krijger Thor (Hemsworth) wakkert met zijn roekeloze acties een eeuwenoude oorlog aan. Thors vader Odin (Hopkins) verbant Thor naar de Aarde en hier wordt hij gedwongen tussen de normale bevolking te leven. Hij wordt verliefd op de jonge wetenschapper Jane (Portman). Terwijl zij een relatie ontwikkelen op Aarde beseft Thor wat het vergt om een echte held te zijn wanneer zijn aartsvijand duistere krachten van Asgard naar de Aarde stuurt.
- Trailer (YouTube)
King Laufey
Heimdall
Volstagg
blurp194
Als je je niet laat leiden door de vergelijking met de comics (welke? watte? moet ik me daar dan ook nog in gaan verdiepen om een mening te mogen hebben?) dan is het best een leuk filmpje. Dat het verhaal zich niet echt aan de mythologie houdt - ach, dat had ik sowieso al niet verwacht - wie dan wel?
Portman, Branagh, Hopkins, Skarsgard, Elba, Dennings, zelfs nog Rene Russo - er doen nogal wat bekende en vereerde namen mee. Nou zou ik dat wat makkelijker snappen als het plezier aan alle kanten van de film zou afspatten, maar dat is het toch ook niet helemaal. Wat heeft dan toch al deze mensen bijelkaar gebracht? Ik zie daar toch even weinig meer in dan de wens om een overweldigende blockbuster te maken, maar dat lijkt me dan toch echt volledig mislukt. Het is een aardig filmpje geworden, maar niks meer dan dat. Welke prachtige scenes uit deze film ga ik me over tien jaar nog herinneren? Welke mooie karakterontwikkeling blijft me bij? Welk van de personages wordt zover uitgediept dat we die als voorbeeld, als rolmodel gaan zien? Welke special effects of actiescenes blijven ons bij? Welke filmmuziek voor onze crematie?
Nee, zo'n film is dit echt niet. Morgen weer vergeten - en misschien maar beter ook.
Als ik even op IMDB kijk, kom ik daar het volgende citaat tegen: "Thor is a dazzling example of the superhero movie done right". Tsja, sorry - ga dan even Ben Hur (1959) kijken?
hanibaloss
ik vond het een redelijke film,maar wel beetje ameteuristisch,zeker de hoofdrol speler,ikgeef een 3 sterren complete film omdat de bijrollen vooral ijzersterk waren en special effect redelijk goed zijn.had er wel wat meer van verw8t.
hankdigger
You got to be kidding me...ik moet bijna een uur wachten tot hij zijn krachten weer terug heeft? Flinke tegenvaller.
Hellboy!
Had hoge verwachtingen, deze worden niet waargemaakt. De film werdt niet echt spannend, dus 2,5 sterren.
Kierkegaerd
Wellicht ongepast, maar dit is om gek van te worden. Iemand die nauwelijks kan schrijven, maar wel een film 'ameteuristisch' vindt.
Ik vraag me wel eens af, of we niet te verwend zijn geworden. Wat zou ons nog kunnen verbazen (naast een sterk verhaal) als het gaat om SFX?
JeroenStaarink
Wat een miss-cast + slecht verhaal. Marvel schiet samen met x-men 4 wederom de pijl mis voor mij. Die fantastic 4 was helemaal een lachertje!!!
De GeuS
Tja, ik vond Chris Hemsworth als 'Thor' best wel geschikt en het blijft natuurlijk een comicverfilming; de eerste film heeft altijd een goed uur nodig om 'te introduceren' en dan blijft er niet veel tijd over voor nog een plot; 3*
Recow
Wat stom opmerking . Alleen omdat hij misschien niet kan schrijven voel je het plicht om hem te vernederen en je geeft nog eens toe dat je er gek van word. Er is blijkbaar iets mis met jou.
Mondragon
Wat een slechte film zeg, onvoorstelbaar. 2,5 sterren voor de casting en special effect. Een 0 voor het 'verhaal' .
Drikturpin
Jammer special effects vond ik nou niet zo goed, zag er allemaal zeer nep uit ik had er veel meer van verwacht.
Drikturpin
was echt een goeie film met veel actie deze film was een topper
Volgensmij is hij juist zn kracht kwijt en moet je dr een uur op wachten.
the new guy
Nee dat was niet zo goed.
Begon trouwens wel sterk met die prachtige beelden, ook zo bij de aftiteling. Toch zou een bepaald, in mijn ogen essentieel, onderdeel beter moeten. Een God op aarde! Het wordt allemaal maar geloofd en toegestaan. Beetje jammer. De gevechten vielen tegen en wie was nou de bad guy. Allemaal een beetje afgeraffeld dus.
Volledige 2 sterren voor de prachtige beelden van ons zonnestelsel.
aSMoDeuS
Slecht verhaal, slecht acteerwerk, een neger die de blankste der blanke Goden speelt, geen respect voor de comics of, erger nog, de prachtige mythologische verhalen, etc. Bah.
mixmaster
aardige film met mooie effecten , de hoofrolspeler die Thor speelt vond ik niet overtuigend overkomen.
simpel verhaal en voorspelbaar , toch een voldoende omdat ik me toch wel heb vermaakt met deze film.
manno
ach hij is wel leuk !leuke film als je kater hebt en niet veel wil nadenken. niks meer niks minder
Piede
Nee dit was niet best. Alleen de effects erg mooi gedaan. En Natalie Portman is een lekker ding.
gauke
Op een of andere manier had ik een wat onbeholpen gedrocht verwacht, echter Thor is een tijdloos, grappig, luchtig avontuur vol actie en kitsch. Een mooi koningsdrama (generatieconflict) en tegelijk een met goede acteurs, gelukte en geweldige special effects, veel spektakel en charme. Chris Hemsworth, arrogant, trots, breedgeschouderd en een spierbundel (wat een lijf!) lijkt de optimale belichaming van de held. Op naar het vervolg.
m1701
had hier toch zeker heel wat meer van verwacht!
Bijna geen actie helaas, alleen in het begin wat.
Had ook meer gedacht dat het op hun planeet zou afspelen maar dat was ook niet zo helaas.
Dus alles viel tegen, behalve Hemsworth
3* leuk voor een keertje
essepluisje
Aardige actie film maar niet meer dan dat. Het blijft allemaal wat te kleinschalig en komt niet echt van de grond.
Portman vond ik wel heel aandoenlijk in deze film en ik vond Thor ook erg aangenaam om naar te kijken maar goed het gaat om de film zelf natuurlijk en die schoot toch wat te kort ondanks leuke elementen.
Cleanshot
Blijf niet hangen, te veel sprookjeskleuren.
Had grimmiger en harder gemogen.
Duidelijk een film gericht op het totale publiek , incl. kinderen, jammer...
Eru Iluvatar
Betere weergave op: Thor (2011): sterke opener van het blockbuster-seizoen « tasteless enterprise - tastelessenterprise.wordpress.com
Thor (2011): sterke opener van het blockbuster-seizoen
Weer een nieuwe verfilming van één van de comic heroes uit de stal van Marvel Studios, recentelijk ook verantwoordelijk voor John Favreau’s Iron Man, Iron Man II en Lous Leterrier’s The Incredible Hulk. Samen met deze films en het aankomende Captain America: The First Avenger van Joe Johnston vormt Kenneth Branagh’s Thor de opmaat voor The Avengers: een soort van ‘superhero film to end all other superhero films’ waarin Thor, Iron Man, The Hulk en Captain America zich verenigen in het gelijknamige superheldenteam om het ultieme kwaad te bestrijden.
Het personage Thor is oorspronkelijk gecreëerd door Stan Lee, de grand old man van het Amerikaanse comic hero-genre (speelde zichzelf in het geniale Mallrats van Kevin Smith). Natuurlijk gebaseerd op de gelijknamige Noorse dondergod (bij ons bekend als Donar van donderdag). De strip en deze film hebben echter een frisse, originele visie op het personage en de Noorse mythologie: Thor en de andere goden zijn hier geen daadwerkelijke goden, maar in feite een ras van oppermachtige aliens, genaamd de Asgardians, die onder leiding van de eenogige Odin (kwetsbaar en wijs vertolkt door Anthony Hopkins) heersen over het bekende universum, de ‘Nine Worlds’. Op Aarde werden ze door de Germanen vereerd als goden, maar op de planeet Jotunheim werden ze bestreden door de buitenaardse Frost Giants.
Thor, een soort van blonde Arie Boomsma, maar dan met charisma (gespeeld door Chris Hemsworth, bekend van zijn vertolking als de pa van Kirk in de laatste Star Trek) wordt vanwege zijn tomeloze arrogantie en hersenloze geestdrift door zijn vader, koning Odin van Asgard, verbannen naar de Aarde. Daar verliest hij zijn krachten en wordt opgevangen door Jane Foster, een wetenschapper gespeeld door de altijd saaie Natalie Portman. Gelukkig zorgt Kat Dennings (Defendor, Nick & Norah’s Infinite Playlist) tijdens deze aardse scènes voor de nodige komische noot. Ondertussen heeft Thor’s adoptiebroer, de slinkse Loki, de macht in Asgard overgenomen en moet de voormalige dondergod zijn thuisplaneet zien te redden van de ondergang.
Asgard en de Asgardians zijn schitterend in beeld gebracht; een mix van het Elfendesign van Lords of the Rings en Stargate. De kracht van de film ligt in de voortdurende afwisseling tussen de sprookjesachtige setting van Asgard en scènes op onze eigen planeet. Een beetje vergelijkbaar met Hellboy II: The Golden Army. De film bevat momenten met geniale humor (vooral de momenten van de verwarde Thor op aarde zijn werkelijk hilarisch: de hele bioscoop lachte mee!) maar zet op andere momenten een emotionele sfeer die overtuigend over komt.
Het acteerwerk van Hemsworth als Thor is fantastisch. Portman lijkt zowat echt verliefd te zijn op Thor, maar dat is (voorstelbaar) niet wederzijds. Het personage van Loki is niet die van een supercharismatische klassieke bad guy, maar die van een zeer realistische gemankeerde ambitieuze politicus. Kenneth Branagh is een Shakespeare-verfilmer en Thor blinkt dan ook uit in de dialogen en intriges. Het is echt een film die gedreven wordt door de personages, ook door de minder belangrijke, zoals Asgardianse heroïne Sif, de Gimli-achtige Volstagg en professor Selvig (gespeeld door Stellan Skarsgard die net als Hopkins de rol van de Scandinavische koning Hrotgar vertolkte in de Beowulf-films).
Qua camerawerk is deze film erg conservatief en traditioneel voor een comic-verfilming. De soundtrack is niet indrukwekkend of herkenbaar, maar doet zijn werk. Ook het feit dat Thor is omgezet naar 3D zorgt niet voor een betere kijkervaring, maar juist voor hoofdpijn, een goedkoop kijkdoos-effect en vage blurr vechtscènes. Daarentegen is de tempo en de toon van de film erg goed, die meer weg heeft van de speelse lichtzinnigheid van de Iron Man- en Hellboy-films dan van de zwaarmoedigheid van The Dark Knight en Watchmen.
Al met al is Thor een uitstekende superheldenfilm die zichzelf niet te serieus neemt en een hele sterke opener van het blockbuster—seizoen. Folkmetal—fans zullen stijl achterover slaan bij Stan Lee’s frisse take op de Noorse mythologie (met een zwarte Heimdal en Aziatische Asgardians), maar ik was blij verrast. Ik verheug me nu al op een vervolg en ben erg benieuwd naar de aankomende Captain America en The Avengers-films! (Eru)
8.5
P.S. De film bevat een aantal leuke referenties naar andere strips in het Marvel-universum, zoals een cameo van de toffe The Avengers-boogschutter Hawkeye en een referentie naar Tony Stark alias Iron Man (‘Is that one of Stark’s?’). Oh ja, even in de bioscoop blijven zitten tot ná de aftiteling!
RaouL#1
Eerste half uur was leuk. Veel actie, daar moet een film van deze het ook van hebben. Na half uur zakte de film echter in.
Stelde eerlijk gezegd weinig voor. Het verhaal was flauw en eigenlijk ook oninteressant waardoor het nauwelijks boeiend werd. Chris Hemsworth deed het best leuk als Thor maar de rol van Natalie Portman stelde weinig voor en is eigenlijk niet noemenswaardig. Met de actie en de special effecten zat het overigens wel goed maar als geheel stelde het toch weinig voor. Wel de verwijzing naar Stark uit Iron Man was grappig. Het groepje vrienden van Thor leek wel afkomstig van LOTR en de ijzeren man leek wel gestolen van "The day the earth stood still", dus bijster origineel was het ook allemaal niet. Al met al een film die je snel vergeten bent.
TheBlueForce
Lekker makkelijk om zo'n film af te kraken, maar als zelf gevraagd wordt om deze film te maken/regisseren, dan komt bijna niemand verder dan wat simpele effecten die gemaakt zijn met After Effects of een cast die niemand kent..
Martijnnn
Eerst de 'Avengers' afwachten, daarna beoordelen..
Dus je mag alleen maar commentaar hebben als je het zelf beter kunt... jij hebt zeker nooit commentaar?
TheShadowking
Deze film in HD gezien met mijn vriendin. In het begin dacht ik wat is dit nouweer voor circus setting. Felle psychedelische kleuren en zwaar overdreven outfits etc. Leek wel een trip waar ik in beland was. Het oogde allemaal erg goedkoop.
Later belandde Thor op Aarde en kwamen er wat komische momenten. Het beste stuk dat ik heb gezien was een gevecht met ijsmonster, want op een gegeven moment kon de film me niet echt meer interesseren en ben ik me in mijn vriendin gaan verdiepen. Film half gezien dus, maar hijs was iig beter als die andere Thor weetjewel haha dat was wel een dijenkletser.
Kosjenot
Ik vond deze film tegen vallen omdat het allemaal maar kort en bondig werd gepresenteerd. Er zat geen diep gang in. Toen ze met de hele club op aarde belandde leek het net of ik naar runescape zat te kijken. Special effects waren ook allemaal niet zo best. En die ijsco mannen ik dacht naja er zal wel een 2de oorlog uitbreken maar ook dat sloeg nergens op, bedoel je had ze net zo goed weg kunnen laten. Film draait misschien wel om Thor maar hier had veel meer diepgang in moeten zitten.
Kinder filmpje. 2 sterren vanwege blue ray.
roelv
Eerst de 'Avengers' afwachten, daarna beoordelen..
Uiteraard draait een film alleen maar om special effects. Plot, acteerwerk en regie zijn bijzaken. En als je nooit commentaar mag hebben als je iets zelf niet beter kunt, dan tja.. waarom reageer ik hier eigenlijk op?

Thor: Love and Thunder
2022

Thor: Ragnarok
2017

Thor: The Dark World
2013

Netflix gooit ook de geprezen oorlogsfilm 'Platoon' uit het aanbod

Nederlandse komedieserie 'Moedermaffia' scoort op Videoland

The Dark Knight Rises
Actie / Misdaad, 2012

Avengers: Infinity War
Actie / Fantasy, 2018
new mexicobanishment superheldgebaseerd op stripverlossingbrother against brothernorse mythologypost-credits scenemarvel cinematic universe (mcu)worlds collidegod of thunder fantasyiron skytroubled endinghospital violencesuper fighter from skymarvel comics universe