Genre: Actie / Avontuur
Releasedatum: 27 april 2011
Bekijk via Disney+
Plot Thor
"Courage is immortal."
De machtige, maar arrogante krijger Thor (Hemsworth) wakkert met zijn roekeloze acties een eeuwenoude oorlog aan. Thors vader Odin (Hopkins) verbant Thor naar de Aarde en hier wordt hij gedwongen tussen de normale bevolking te leven. Hij wordt verliefd op de jonge wetenschapper Jane (Portman). Terwijl zij een relatie ontwikkelen op Aarde beseft Thor wat het vergt om een echte held te zijn wanneer zijn aartsvijand duistere krachten van Asgard naar de Aarde stuurt.
- Trailer (YouTube)
Heimdall
Volstagg
JoBBuS
Beste line van de film:
"He drank, he fought, he did his Ancestors proud!"
Verder vond ik de dialogen af en toe tenenkrommend!
Prima actieflik, verder geen hele bijzonder film... Had ik al gezegd dat ik de actiescenes echt briljant vond?
wimnoot
Het superhelden seizoen is geopend met Marvels Thor, en ik moet zeggen dat de film niet tegenviel. Prachtige sets en kostuums, een degelijke cast, een aardig plot en dikke actie, wat wil je nog meer van een dergelijke film?
Chris Helmsworth is niet alleen fysiek een uitstekende keuze voor Thor, hij straalt ook die verwende, arrogantie uit de de hoofdpersoon uiteindelijk verbannen doet worden. Nathalie Portman speelt na Black Swan weer een wat luchtigere rol, maar de chemie tussen haar en Chris Helmsworth is goed te voelen. Antony Hopkins schudt dit soort rollen gewoon uit zijn mouw en ik vond alleen Rene Russo een vreemde keuze, daar had ik liever iemand als Helen Mirren gezien, een meer Brits type.
De film rolt in een leker tempo verder en verveeld nergens, als dit de standaard is voor de rest van de comicverfilmingen dit jaar, dan zitten we goed, al is er nog ruimte voor meer. Een 3.5.
Dstalker8
Ik lees dat er veel humor inzit. Zelf heb ik daar net niet veel van gemerkt? Wat was erzoal grappig volgens jullie wel? Wat ik wel leuk vond:
- thor wordt twee keer aangereden door auto
-als jane's materieel gestolen wordt, zit haar stagaire over haar mp-3 te praten, en dan nog iets over laptop tegen dr euh, ben de naam vergeten.
Wat nog?
Ligt eraan wat je grappig vind, de teksten waren wel grappig, zoals wat JoBBuS schreef;
Beste line van de film:
"He drank, he fought, he did his Ancestors proud!"
killer13
geweldige film! gisteren in de cinema gaan zien en het is lang geleden dat ik nog zo voldaan naar buiten ging! actie, humor, special-effects, acteerwerk, verhaal,... alles was aanwezig en tip top in orde. had eerlijk gezegd een slecht gevoel hierbij omdat marvel verfilmingen nu eenmaal niet altijd de beste zijn (hoewel het de laatste tijd wel in een stijgende lijn zit: iron man 1 &, the incredible hulk,...) maar kenneth branagh heeft me echt van m'n sokken geblazen met thor.
dikke 5*
Hector Barbossa
Super film! echt een van de betere marvel films vindt ik. Thor had af en toe een heel subtiele aanpak. De cast was helemaal niet slecht en de special effects waren geweldig. de actie scenes waren geweldig Thor die ze vermorzelt als mosselen. en het verhaal natuurlijk dat erg goed te volgen was en krachtig naar voren kwam maar ietsjes voorspelbaar was. Top film maar iets te voorspelbaar maar zeker een aanrader om te kijken.
Lennert
Ah, weer een fijne Marvel verfilming! Ik ben geen gigantische Thor (comic) kenner en kon zodoende mijn lol wel op als Germaanse mythologie liefhebber (Sif is niet blond en niet Thor's vrouw, Thor is niet roodharig en had veel bebaarder moeten zijn, Loki is geen ijsreus, de 3 vrienden van Thor komen nergens voor etc.), maar uiteindelijk heb ik toch behoorlijk genoten. Tevens ook mijn eerste 3D-ervaring, die ik zeker voor herhaling vatbaar vind!
Ik was nog een beetje onzeker over het acteerwerk van Hemsworth in het begin, omdat het de film wel meteen een bijzonder lachwekkend gewichtig karakter gaf, maar vanaf het moment dat de god op Aarde beland krijgen we gelukkig wat lichtvoetigheid te verduren die de film toch een stuk laat opknappen. Het begin in Jotunheim was erg mooi, maar een 2 uur durende film daarvan zonder enige vorm van zelfspot zou me toch wel erg langdradig worden. Gelukkig dat Thor als film net als Iron Man weet hoe drama, actie en humor gecombineerd moeten worden, waardoor het geheel een prima blockbuster vormt.
De cast zelf is bijna prima. Odin wordt fantastisch weergegeven door de immer charismatische Anthony Hopkins, Thor voldoet prima, Loki is heerlijk acherbaks en Portman en Skarsgard doen het eveneens goed als stervelingen. Jammer dat men ineens in het kader van politieke correctheid iemand als Tadanobu Asano erin moet gooien. De acteur spreekt afgrijselijk Engels, heeft het charisma van Keanu Reeves (dat is geen compliment) en valt daardoor echt compleet uit de toon. Dat een niet compleet arische cast (want laten we eerlijk zijn, zo zien de Germaanse goden er wel uit) wel kan werken bewijst Idris Elba gelukkig wel met zijn fantastische vertolking van Heimdall: episch en zeer stoer!
Het verhaal op Aarde zelf is fijn als vrolijke afwisseling, al valt de film qua special effects en design hier wel ineens heel erg tegen, omdat New Mexico nu eenmaal toch een stuk minder imposant is dan het prachtig vormgegeven Asgard. Zonder het blauwe kleurenfilter zien de goden er toch ineens ietwat kitscherig/hilarisch uit.
Allemaal totaal niet serieus te nemen, maar ik kan toch echt niet wachten tot de Avengers film. Captain America doet me nog steeds niet bijster veel, maar de mogelijkheid om Thor en Iron Man samen op het scherm te zien, laat ik toch echt niet aan me voorbij schieten!
Wanyika
Vandaag de film gezien in de Bioscoop en genoten van begin tot het einde. Mooie special effects en de personages doen het goed. Film doet iemand niet vervelen, integendeel, doet genieten tot het einde. Zodra deze op Blu Ray uit is wil ik hem hebben, en nog eens zien en genieten.
Het is Noorse/Ijslandse mythologie
Lennert
Noorse mythologie is onderdeel van de overkoepelende Germaanse mythologie. Ik zeg volgens mij nergens dat ik specifiek puur en alleen in de Edda geinteresseerd ben?
Ricochan38
Jammer dat de 3d weer niet veel voorstelde, maar de film zelf was echt spektakel, en drama /aktie en humor wisselen elkaar af zoals het hoort bij films als deze, Iron Man en Spiderman zijn daar andere goede voorbeelden van.
DVD-T
Thor is een heel ander soort held dan je zou verwachten uit de Marvel stal. Hij is niet gebeten door een spin, heeft geen technische snufjes tot zijn beschikking als Stark, en is niet blootgesteld aan gamma straling. Hij is een God, en zijn verhaal en waar hij vandaan komt is compleet anders dan de rest van het superhelden scala. Dat maakt deze film erg verfrissend binnen de franchise, en is het een leuke toevoeging in aanloop naar The Avengers.
Branagh heeft goed gekeken naar collega Favreau. Hij weet van Thor net zo'n verfrissende leuke film te maken als Favreau dat deed met Iron Man. Branagh lijkt misschien een wat vreemde keuze om een superhelden film te regiseren, maar doet dat perfect. Hij weet het verhaal goed te vertellen, en ook op visueel vlak en qua actie doet hij het toch niet slecht. Toch loopt het op het vlak van drama, iets waar Branagh's roots liggen, toch niet echt helemaal gesmeerd. De film lijkt te kort en de uitdieping van vooral de menselijke karakters lijken daardoor wat vlak. Je krijgt niet echt een binding met die karakters, en daardoor wordt je niet echt meegesleept in de menselijke kant van het verhaal. Daar tegenover staat het verhaal van de Goden en Asgard meer centraal, en werkt dat veel beter. Hier is veel meer aandacht aan besteed, en werkt erg goed. Toch doen de menselijke karakters het lang niet slecht en zijn er goede acteurs gekozen die nog een klein beetje met hun mager uitgediepte personages kunnen.
De film bevat veel afwisseling, van de Aarde gaan we naar Asgard en weer terug, en dan gaan we weer naar een ijsplaneet. De film bied dus genoeg afwisseling om het leuk en interessant te houden. Die afwisseling vind je ook terug in de gevechten, met als hoogtepunt het gevecht op de ijsplaneet, waarin je Thor in volle glorie in actie ziet. Daarbij komt ook het gebruik van de hamer het best tot zijn recht. Je ziet echt wat hij er allemaal mee kan doen, en dat was precies zoals ik mij had voorgesteld. De actie is wel schaars, en is ook erg snel weer voorbij. Dit is natuurlijk een beetje een origins verhaal. De film wil dit echter niet echt zijn, en daarom lijkt het alsof er wat aan actie mist. Toch is dat niet echt storend, en blijft het net als in de Iron Man films erg onderhoudend. Zoals gezegd heeft Branagh dus goed naar laatst genoemde films gekeken, en qua verloopt is het nagenoeg hetzelfde. Ook leuk zijn de vele verwijzingen naar andere films uit de aanloop naar Avengers. De Hulk en Iron Man komen vaak voorbij in de dialogen, en ook zien we een eerste glimp van Barton/Hawk-eye, compleet met pijl en boog .
Qua effecten ziet de film er fantastisch uit. Het scherm is rijkelijk gevuld, en overal waar je kijkt is er wat aanwezig, vooral asgard is erg mooi gemaakt. De effecten in de actie zijn weergaloos. In 3D zien enkele effecten er prachtig uit. De 3D voegt echter niet heel veel toe, en voor het eerst heb ik me een beetje gestoord aan de minder scherpe achtergronden. Dit was vooral jammer bij het ontzettend gedetailleerde Asgard. Ook het moment met de brug is erg tof gedaan, en je waant je echt in een wormhole om mee te gaan op de reis . Het geluid was dan weer wat minder. Iets te veel opgepompt, waardoor de actie scènes nogal lawaaierig overkwamen.
Acteerwerk is best te pruimen, vrij makkelijk als je een topcast met enkele veteranen tot je beschikking hebt. Ik was compleet verrast over Skarsgård, die in tegenstelling tot zijn andere rollen dit keer neit echt heel saai speelt, maar het erg leuk doet. Portman heeft er ook duidelijk plezier in, net als de ster Hemsworth. Hij doet het erg goed, en komt in zowel de dramascènes en de actiescènes goed uit de verf. Ook in de humor doet hij het erg leuk, zeker in de opvolgende, ietwat slapstick, scènes waarin hij een paar keer wordt aangereden, getaserd en platgespoten . De film neemt zichzelf niet al te serieus, en net als in Iron Man draagt dat erg bij aan de film.
Toch wel een kleine verassing, aangezien de trailers een niet zo grote indruk maakten. Thor ligt in alles op dezelfde lijn als de Iron Man films. Thor heeft gewoon een hoge fun factor, en zit vol met mooie beelden, en hoewel er weinig actie is, blijft de film van begin tot eind vermaken. Leuke verwijzingen naar andere films die in het Avengers initiatief, en naar de opkomende films. En ook nog even blijven zitten als de film is afgelopen, want er zit weer een lekker makertje na de credits . Laat de Avenger film maar komen.
Shinobi
Ik snap deze positieve berichten eigenlijk niet zo, ik heb 'm zelf gisteren in Imax 3D gezien en ik vond het maar een zoutloze ongeïnspireerde film.
Hemsworth die Thor speelt is totaal miscast, geen greintje charisma. Wel spieren, maar daarmee red je de film niet...
Het verhaal vond ik ook totaal niet boeiend en de daarbij behorende special effects vielen best tegen. Plus voor een 3D film zit hier wel erg weinig 3D in, weer uitmelkerij zoals gewoonlijk.
Snel vergeten deze film, hopelijk is Captain America nog enigszins de moeite waard.
1,5 Sterren.
Tsjah als je de CGI al slecht vindt houden wij natuurlijk weinig over om te discussiëren
3D effecten zijn inderdaad waardeloos, maar ik doe niet meer eens de moeite om het te vermelden, want dat is met elke 3D film nu eigenlijk zo.
Sasja
Aanloop naar de 'the avengers'? en wat is dat?
Deze film, the incredible hulk, Iron man en de aankomende Captain america, zullen later samen the Avengers vormen waar ook een film van komt
Dstalker8
Ik vond Thor perfect gecast, hij had de ideale arrogante uitstraling die wel bij de vroege Thor past en aan het eind is voor mij duidelijk dat hij met het karakter mee kan veranderen.
lolMarnixlol
Ik ga hem om 20:00 Zien in 3D
ben erg benieuwd nu ik die score zie
En Spider-man!
Koike88
Leuke film. Maar het 3D droeg helemaal nergens aan bij.
Totaal te verwaarlozen effect.
Ik heb hem 4 sterren gegeven, omdat ik hem eigenlijk een 7,5 zou willen geven.
Humor paste goed in de film, maar een aantal dingen kwamen op bepaalde momenten te geforceerd over. Zowel op het humoristische vlak als het dramatisch-romantische vlak.
Actie was goed en special effects waren ook goed. Er zat een lekker tempo in, en het acteerwerk was helemaal niks mis mee. Kwam erg natuurlijk over, op een aantal momenten dat Natalie Portman terugviel op de automatische piloot zonder enige emotie.
The One Ring
Ach ja, Marvel. Echt veel te marvelen valt er zelden bij hun films. Met uitzondering van Dreamworks Animations is er geen studio die zo voorspelbaar is. Thor is ook weer verre van uniek. Gelukkig bevat deze stripverfilming niet wederom een gekwelde held, maar gewoon een stoere God die constant spreekt in grootse woorden zoals het een God betaamd. Een boeiend personage levert het niet op, maar dat is eventjes weer iets anders. Thor zou zich thuis gevoelt hebben tussen de Schwarzeneggers van de jaren '80.
Helaas wordt er niet echt een noemenswaardige film omheen gebouwd. Het is allemaal erg voorspelbaar en ongeïnspireerd. Je weet wat je krijgt. Er zitten mooie sets in af en toe, maar de film geeft ons nauwelijks de kans er naar te kijken. Ook is er 3D, maar dat merk je meer aan je portomonnee dan door naar het scherm te kijken. Er is veel CGI, die maar weer eens bewijst dat men nog steeds niet overtuigend lichteffecten en stormen uit de computer kan toveren. Er lopen acteurs rond, maar wie heeft de indruk dat ze werkelijk betaald waren om te acteren? Hoe zouden ze dat kunnen zonder boeiende of anders wel leuke personages? Het opvallendste is nog wel dat Natalie Portman de saaiste rol krijgt. Gelukkig valt dat niet al te veel op, omdat ze bijna al haar scènes deelt met één van de saaiste acteurs die er bestaat: Stellan Skarsgaard, die waarschijnlijk alleen maar gecast is omdat dit een film is over Noorse mythologie en de makers dachten dat ze er dan wel een Scandinavische acteur in moesten stoppen. Die moeite hadden ze beter kunnen stoppen in het creëren van iemand die werkelijk overkomt als een schurk, want Loki staat er maar wat slapjes gemeen te doen.
Wat je hieruit allemaal kunt opmaken is vooral dat Thor een film is die weinig doet. Hij bestaat gewoon. Daarbij moet gezegd worden dat het geen echt slechte film is en zelfs geen echt vervelende. Het wordt nergens irritant of langdradig en dat scheelt al snel een hoop. De leukste momenten vond ik persoonlijk de kleine grapjes rond Thors Noorse, Goddelijke persoonlijkheid op Aarde, dus als hij koffiekoppen kapotgooit, vraagt om een paard in een dierenwinkel of Caulson 'Son of Caul' noemt (dat laatste vond ik enorm grappig, vraag me niet waarom). Voor de rest is er geen reden om deze film te zien of te vermijden. Er zijn duizenden films die je beter aan kan zetten, maar mocht je toch bij Thor aanbelanden dan is het niet vervelend om te kijken naar wat er over het scherm glijdt.
Leuke recensie en dat van Son of Caul is me niet eens opgevallen hehe
macromark
Heb me ontzettend goed vermaakt met deze film! Goede combi van serieusheid met humor! Aanrader!
Uh...nee.
Ik verwacht wel dat hij (kleine) een opwachting maakt.
FixX
Maar wel Hawkeye! We zagen Jeremy Renner al even!
ik hoop dat in de avengers hij dan wel z,n outfit aan heeft
en ook een pluspunt dat schield in ironman voorkomt en stark in the incredible hulk
en dat je zo wel een beetje lekker word gemaakt om toch weer te kijken naar de nieuwe film
zo dat alles op de juiste plaats valt
ben benieuwd hoe ze het zullen doen in captain america dat schild komt al van stark af das duidelijk
jacobine_rodijk
ik hoop dat in de avengers hij dan wel z,n outfit aan heeft
zo dat alles op de juiste plaats valt
Shift-toets stuk?
timbo_
Wat een drama weer. Kom ik in bios blijkt die film weer alleen in 3D te zien. 11.50 euro betaal ik ervoor en ik wil het niet eens is. Zeker niet bij al die films die niet eens is in 3D geschoten zijn. Kan me echt niet voorstellen dat bioscopen hier mee weg blijven komen.
Overigens verder een prima filmpje. Heb me uitstekend vermaakt met de actiescenes en het vermakelijke verhaaltje. Hopkins en Portman kan ik verder altijd wel waarderen en Chris Hemsworth vond ik ook prima. Thor zal niet tot mijn favoriete striphelden gaan behoren maar onderhoudend is hij zeker. Enige smetje is dus dat ik me in 2D waarschijnlijk nog beter vermaakt had.
Wel positief. Kreeg bij de voorfilmpjes te horen dat de laatste Harry Potter ook enkel in 3D draait. Kan ik die dus overslaan en wachten op dvdtje
Molman
Film is in mijn ogen puur op routine gemaakt, de acteurs lijken er geen zin in te hebben en het verhaal is risicoloos en buitengewoon corny. Heb wel een aantal maal met plaatsvervangende schaamte gelachen om met name Natalie Portman die op zijn best gezegd niet altijd even geloofwaardiger overkomt. Het coolste karakter in de film was volgens mij Heimdall, die trouwens in de Noorse mythologie vast geen neger was (net als een van de Chinese hulpjes). Kan met andere woorden niet in de schaduw staan van Iron Man.
Ook mij is het volstrekt onduidelijk waarom de film in 3D was, dit voegde namelijk helemaal niets toe. Enige wat indruk maakt in de Imax was het geluid.

Thor: Love and Thunder
2022

Thor: Ragnarok
2017

Thor: The Dark World
2013

Netflix gooit ook de geprezen oorlogsfilm 'Platoon' uit het aanbod

Nederlandse komedieserie 'Moedermaffia' scoort op Videoland

The Dark Knight Rises
Actie / Misdaad, 2012

Avengers: Infinity War
Actie / Fantasy, 2018
new mexicobanishment superheldgebaseerd op stripverlossingbrother against brothernorse mythologypost-credits scenemarvel cinematic universe (mcu)worlds collidegod of thunder fantasyiron skytroubled endinghospital violencesuper fighter from skymarvel comics universe