• 9.383.180 stemmen

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2010)

Avontuur / Fantasy | 146 minuten

Genre: Avontuur / Fantasy

Alternatieve titels: The Deathly Hallows / Harry Potter en de Relieken van de Dood: Deel 1

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: David Yates

Met onder meer: Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint

Releasedatum: 17 november 2010

Plot Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1

"Nowhere is safe."

Heel Groot-Brittannië wordt in haar greep gehouden door Heer Voldemort (Ralph Fiennes), die maar één doel voor ogen heeft: het opsporen en doden van Harry Potter (Daniel Radclife). Terwijl het hele land in oorlog verkeert, houden de bebrilde held en zijn twee beste vrienden Ron (Rupert Grint) en Hermelien (Emma Watson) zich schuil in de verste uithoeken van de Dreuzelwereld. Daar gaan ze op een levensgevaarlijke zoektocht naar de overgebleven Gruzielementen, de voorwerpen die Voldemorts onsterfelijkheid garanderen.

Hermione Granger

Kreacher (stemrol)

Xenophilius Lovegood

avatar van clockwork72

clockwork72

Één van de betere Harry Potter films. Film begon goed en dit deel heeft echt een heel erg duister sfeertje om zich heen hangen. De sfeer van de eerste 3/4 films is nu niet meer aanwezig. Grappig om te zien hoe zo'n serie 10 jaar geleden zo vrolijk begon en zo duister eindigt. Door dit deel ben ik nu nog meer benieuwder naar deel 2!

avatar van epic piggy

epic piggy

Ik als Die-hard potter fan.

Kan zeggen dat dit een van de beste delen tot nu toe is.

Een film kan nooit zo goed zijn als het boek, maar dit is toch wel een hoog staaltje.

Bijna alles wat in het boek kwam kwam voor in de film.

Terwijl je toch niet het gevoel had naar het einde toe gejaagd te worden.

Jammer dat de film midden in moet stoppen want je wil gewoon door kijken.

Gelukkig doen ze het niet in 1 film.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Eindelijk weer is een TOP Potter film!
En dat kan ik weer zeggen na een slecht deel 4,5 en 6!

De muziek was erg goed (vooral de eerste 10 minuten).
Naar mijn mening zitten er zoveel top dingen in deze film, maar het beste blijft natuurlijk het verhaal dat J.K. Rowling ons gaf.

De belichting in deze film was ook ontzettend goed, en de 3 (Harry, Ron en Hermelien) speelde erg goed. Allemaal positieve puntjes. Mijn favoriete deel blijft natuurlijk deel 2, erg gaaf dat ze zoveel terug denken aan deel 2! Het tekenfilmpje was ook ontzettend goed.
Het is dat in deel 3 de muziek zo goed is anders had ik deze nog voor deel 3 gezet. Maar deze Potter film is echt goed, ik ga er nog een keer heen met mijn ouders (vind ik totaal niet erg).

Maar er zitten ook een paar dingen in de film dat ik denk ...jammer...
Na de dood van Hedwig hebben ze het er nooit meer over gehad, erg jammer.
Jammer dat het afscheid van de Duffelingen zo snel ging, Oom Herman had gelukkig weer de grootste rol van de 3!! Sneep zijn rol was ook maar beperkt, jammer.
Het zwaard had een grote rol, erg tof!
De magie is wel weg maar dat kan , en accepteer ik ook.
Voldemort kwam helemaal niet teveel, juist goed dat hij iets meer kwam. De kist van Albus Perkamentus vond ik overdreven Star Wars achtig, erg jammer.

Maar veel positiefs dus en naar mijn mening 1 van de beste Potterverfilmingen. Al blijft The Chamber of Secrets de allerbeste.

avatar van Izella

Izella

Nog nooit eerder ben ik in slaap gevallen in de bioscoop, maar bij deze is het toch echt gelukt. Veels te langdradig!! Waar was de actie en de spanning? En dan uiteindelijk gaat het enige lichtpuntje in de film nog dood ook, Dobbby... waar was dat voor nodig??

Toch nog 2 sterren omdat het een harry potter film is en de magie hieromheen. Er zaten ook wel goede stukken in, alleen alles duurde zo ontzettend land... jammer!

Jessen0wnt

Waar slaat dat nou weer op? Zijn dood was nergens voor nodig, daarom beschouwt het gemiddelde publiek dit ook als een ontroerend stuk omdat het zo zinloos en oneerlijk is. Het is oorlog in de toverwereld, helaas sterven er nou eenmaal mensen/wezens. Heel oneerlijk en zinloos, maar niet echt terecht kritiek.

avatar van Izella

Izella

Jessen0wnt schreef:

Naar mijn inziens een goedekope manier om nog enige emotie in de film te gooien. Onnodig en was voor mij de ultieme killer.

Niet terecht kritiek; volgens mij heeft iedereen een andere mening en kan je niet echt bekritiseren wat ik van Dobby zijn dood vond in de film.

avatar van Akkiej

Akkiej

Izella schreef:

De regisseur is erg trouw geweest aan het boek. De dood van dobby is gewoon iets wat in het boek stond en dus ook in de film verwerkt is. Niks niet emotie in de film gooien, gewoon iets wat erbij hoorde.

avatar van lordsnoopy

lordsnoopy

Gisteren in de bioscoop gezien en -hoewel het een geweldige film is- ik vond het een beetje teleurstellend. Dit komt puur en alleen doordat ik de film tijdens het kijken al met het boek aan het vergelijken was. Sommige scenes zijn echt zoals ik ze verwacht had (zoals het verkrijgen van het zwaard); terwijl andere veel krachtiger hadden gemogen (bijv. Ron die zou veel erger moeten freaken terwijl Hermelien gemarteld wordt).
Sommige veranderingen ten opzichte van het boek zijn oke (zoals Hedwig die eerst vrijgelaten wordt) maar waarom ging Wormtail / Pippeling niet dood! En waarom heeft Harry opeens de spiegel; die ze domweg nooit in deel 5 of 6 hebben laten zien?
De film op zichzelf is fantastisch, met name de 7 Potters en de Dementors in het ministerie.
Acteerprestaties vielen niet tegen; als hadden ze misschien beter iemand anders dan Bill Nighly kunnen casten voor de Minister. Bill Nighly is goed, maar hij (met name zijn stem) past niet echt bij het karakter.
Ik ben benieuwd wat het tweede nog aan veranderingen zal meebrengen. Dan pas kan je eigenlijk deze film pas echt op waarde schatten. Nog een half jaarte wachten helaas...

Izella schreef:

Ben ik niet met je eens, je kan de scène of de manier van hoe het gebeurt niet op prijs stellen of bekritiseren maar in jouw voorgaande bericht heb je het echt letterlijk over het feit dat Dobby dood gaat, dit zit nou eenmaal in het boek. Dat is net zoiets zeggen als dat Harry beter Kees kon heten.

avatar van Genre

Genre

Izella schreef:

Volgens mij zoek jij gewoon een reden om de film af te kraken.

avatar van kobe bryant fan

kobe bryant fan

Genre schreef:

Volgens mij zoek jij gewoon een reden om de film af te kraken.

Denk ik ook heb mijn cinematicket al dus ben benieuwd maar,Rowlingschreef Dobby dood dus Yates moest het doen eigenlijk ben je nu gewoon het verhaal van Rowling aan het afkraken.

Jessen0wnt

Wel een leuke discussie omdat we vinden dat de boeken en films een apart gegeven is, maar zodra het verhaal bekritiseerd word van de film, keren we terug naar het boek. Ach, verfilmde boeken moeten het denk ik van beide hebben

avatar van the new guy

the new guy

Prima Potter film. De beste qua acteren en het vertellen van het verhaal. Niet de leukste of meest vermakelijke. Hij eindigt gelukkig wel op een nog redelijk saai gedeelte in het boek zodat het laatste filmdeel echt een fantastische rollercoaster moet worden, in 3D toch?

Jessen0wnt

Als we ze moeten geloven wel ja Zou niet heel veel problemen hebben als het niet in 3D word vertoont, maar kan op zich wel een leuke toevoeging zijn.

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

Goede film, maar de verwijzingen naar nazi Duitsland lagen er wel érg dik bovenop.

avatar van Gerard88

Gerard88

Jessen0wnt schreef:

Tja mijn mening van de film is ook zeker bepaald door het eerst lezen van het boek.

Vond het geen porum, zat op 3/4de maar wat met men telefoon te prutsen.

Actiescènes vrij kort, verhaallijn weer vrij kort in vergelijking met het boek.

Had er wat meer van verwacht omdat het in twee films is gesplitst..

avatar van Rizz

Rizz

Voor het eerst dat ik helemaal in een Harry Potter film zat. De film is duister, het acteerspel is goed, en de sfeer kan niet beter, de beste tot nu toe.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Ik denk dat Yates niet tegen TIJD kan.

Deel 5 en 6 had hij totaal verkeerd gemaakt, wat een vreselijke films waren dat zeg, vol met fouten!

Deel 7 (part 1) is echt een top film, dus wat hij heeft gedaan weet ik niet maar hij mag hetzelfde kunstje nogmaals doen in deel 2.

Yates kreeg veel meer de ruimte, ik denk dat dat het is.

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Opnieuw een matige Harry Potterfilm, snap niet wat mensen in deze filmserie zien. Matig acteerwerk van vrijwel alle acteurs (Harry en Hermelien blijven gewoon bijzonder slecht gespeeld) en het verhaal, dat wel werkt in het boek, wordt te ver uitgerekt om echt te kunnen boeien. In mijn ogen wordt er juist te weinig uit de boeken weggelaten. Ook de muziek is een beetje irritant, John Williams zorgde tenminste nog voor een leuke score met natuurlijk het bekende melodietje. Extreem slecht is het natuurlijk allemaal niet, het blijft kijkbaar, wat leuke actiescènes en special effects (wisseldrank zorgde voor wat leuke scenes) maar meer ook niet. Het boek vond ik eerlijk gezegd ook niet al te best, op een flauwe "National Treasure"-achtige manier worden allerlei vondsten en dingetjes aan elkaar gekoppeld, het moet allemaal logisch zijn maar als kijker/lezer denk je: "Het zal allemaal wel".

Oh ja, en Dobby blijft een leuk personage.

avatar van Olivia*

Olivia*

Wat een geweldige film! Ik heb hem vandaag in de bioscoop gezien en ik ben er helemaal weg van! Geweldige scenes, prachtige landschappen, ditmaal erg goed vertaald vanuit het boek!! Ik ben een groot fan van HP en ik heb alle boeken gelezen en alle films gezien, dus ik had hoge verwachtingen en deze zijn zeker uitgekomen! Top film!

Helaas weinig Sneep, weinig Ginny, weinig Wemels, weinig Hagrid en een hoop characters uit de vorige films ontbraken (omdat de film niet meer op school afspeelt, zijn characters als Anderling en de andere leraren niet te zien)

Maaarr... Daar krijgen we wel een hoop screentime voor de bad guys voor terug!! Ik was zeer blij verrast om toch nog wat shots met Dolores Umbridge te zien. En eindelijk, eindelijk, EINDELIJK meer tijd in beeld voor Helena Bonham Carter (Bellatrix), iets wat een actrice van haar niveau absoluut verdient! Wat een geweldige rol speelt zij toch! En wat een goede actrice! Ik zou willen dat ze een spin off zouden maken met alleen al de levensloop van Bellatrix!

Uiteraard zijn er ook een aantal negatieve aspecten op te noemen:

1. Te beginnen met een erg lelijke fout: Op het moment dat Bellatrix, Hermelien marteld en Harry en Ron beneden in de kelder zijn, reageren zij amper op het oorverdovende gekrijs van de gepijnigde Hermelien! Dat is natuurlijk wel een hele domme fout en absoluut niet realistisch.

2. Ik zou persoonlijk de animatie van het verhaal van de Relieken van de Dood niet op die manier in beeld hebben gebracht. Ik vond dat het afdeed aan het verhaal en ik ben van mening dat dat mooier was geweest als het gewoon gespeeld was door acteurs (+ computerwerk, of course). Als was het geen slecht animatiewerk. Ik heb me voorgenomen nog even op te zoeken wie het gemaakt heeft, want het kan aan mij liggen maar ik dacht een straaltje Burton te zien. Not sure though.

3. Voor de boekenlezers: Erg jammer dat ze het stukje waarin Lupos aan Harry komt vragen of hij mee mag op queeste niet in de film hebben opgenomen. En ik vond dat ze het stukje waarin Harry zijn oude huis ziet wel een stuk emotioneler in beeld hadden mogen brengen. Niet genoeg drama.

Al met al:
Geweldige film! Een aanrader voor alle fantasy/adventure fans. Ik durf bijna te zeggen dat het de beste HP films tot nu toe is!!

Ik ben overigens erg blij dat het in twee delen wordt gefilmd!

Uitdaging: Probeer niet te huilen wanneer Dobby overlijdt !

avatar van ImmortalTech

ImmortalTech

Dit is in ieder geval een deel dat grotendeels bij het boek blijft, wat de enige voldoende oplevert in de reeks harry potterfilms. Ik ben echt ontzettend fan van de boeken en dat maakt de films voor mij echt een tegenvaller. De hele sfeer die in de boeken tot leven komt, is gewoon nooit overgebracht via de film.

Zelfs nu het verhaal grotendeels bij het boek blijft, is de ergernis onvermijdelijk als ze toch weer afwijken van het (veel betere) verhaal van het boek. Voorbeelden die mijn ergernis opwekten zijn:
- Dat Harry en Hermelien geen wisseldrank of de onzichtbaarheidsmantel gebruikten toen zij naar Godrics Hollow gingen. Dit maakt het idee om te gaan nog veel stommer. Dat wordt nog benadrukt ook door Harry in de zin van "ik ga niet als iemand anders" terwijl hij dit in het verhaal juist wel deed.
- De manier waarop Harry zich verraadde bij de achtervolging wijkt af. Erg onwaarschijnlijk dat een uil in die chaos en snelheid nog bij Harry kan komen om hem te beschermen. De versie van het boek was beter.

Het zijn misschien kleine dingen, maar toch irriteren ze mij mateloos. De actie, wanhoop en irritatie worden dan wel weer mooi overgebracht en dit zorgt ervoor dat ik 3 sterren geef.

avatar van Shinobi

Shinobi

Een heel stuk beter dan het vorige deel, maar het weet mij niet helemaal te overtuigen.

Het donkere en onheilspellende sfeertje is wel goed neergezet, er kan op elk moment wel iets gebeuren. Dit is vooral te zien in de eerste paar scènes als Harry moet ontsnappen en de meetings tussen Voldemort en zijn onderdanen.

Ook leuk om te zien dat er weer wat mensen doodgaan, mooiste dood vond ik die van Dobby.

Kom maar op met die laatste film.

3,5 Sterren.

avatar van bassira

bassira

Iemand enig idee hoelang deze nog zal draaien in de bios?

Wil 'm graag zien in de bios, maar kan pas in de herfstvakantie

avatar van clockwork72

clockwork72

Dan is ie waarschijnlijk al uit op video.

avatar van ehs21

ehs21

lol dat duurt idd nog wel erg lang, dan kan je wss naar deel 2 En blu ray lijkt me logischer...

avatar van sierrra

sierrra

bassira schreef:

Iemand enig idee hoelang deze nog zal draaien in de bios?

Wil 'm graag zien in de bios, maar kan pas in de herfstvakantie

Bedoel je niet toevallig de kerstvakantie?

avatar van lordsnoopy

lordsnoopy

Maak je maar zorgen; de film draait minimaal tot januari.

Het zou me niet verbazen als de film pas begin maart uit de bioscoopzalen verdwijnt.

avatar van remorz

remorz

Als je een zwak hebt voor de boeken, het verhaal en de wereld van Harry Potter, scoren de films waarschijnlijk automatisch een voldoende.

The Deathly Hallows is een wat liefdevollere behandeling van het verhaal, en dat is wel zo prettig voor de kijker en boekliefhebber. Rustiger en geduldiger, met duidelijkere focus. Ook lijkt de nadruk te verschuiven van puur plot naar meer sfeer en onderhuids gevoel. De scènes onderweg bijvoorbeeld ogen radeloos, ook wanneer dat niet met dialoog ondersteund wordt. Ook de humor is wat beter gedoseerd tegenwoordig. Wat volwassener, het is al vaker gezegd.

Toch vind ik deze film niet al te sterk op zichzelf staan (we zijn tenslotte een film aan het kijken, niet enkel een boekverfilming), al is het geen argument; we kijken de film in juli wel als geheel. De scène in Goderics Eind was wel redelijk creepy en degelijk opgebouwd.

Visueel is de stijl flink gegroeid sinds deel één, al blijf je het idee hebben dat er meer inzit. Zoals de animatie van de Relieken; leuk idee, aardige stijl en kleuren, maar het design van met name de koppen van mensen is lelijk. Toch zijn de duistere visuele stijl en gematigde kleuren beter voor de ogen dan het kleurgeknetter uit de eerste delen.

Minder 'magie', minder haast en minder nadruk op het verhaal alleen maar meer sfeer en steeds verbeterende stijlvoering. Deel 2 moet het afmaken. 3,5*

avatar van Najade

Najade

Ik vond dit deel niet zo denderend. Misschien omdat ik de boeken niet heb gelezen en dit een half deel van een boek is (wat je ook duidelijk merkt) Ik vond het af en toe niet zo duidelijk, bijv toen ze in de bossen waren leek het of ze 3 dagen daar aan het kamperen waren, blijkt later uit een gesprek dat het wéken was! Niet echt duidelijk vond ik dus. Beetje rommelig. Hoogstwaarschijnlijk vind ik em goed als ik de laatste deel er gelijk achteraan kijk.

avatar van Rodger

Rodger

Echt de beste Harry Potter film tot nu toe..

echt deze was om te genieten.. 4.5 **