Genre: Thriller / Sciencefiction
Gesproken taal: Engels, Japans en Frans
Releasedatum: 22 juli 2010
Bekijk via Prime Video
Plot Inception
"Your mind is the scene of the crime."
Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) is een meesterdief, gespecialiseerd in het “stelen” van waardevolle geheimen in de droomstaat van een mens, wanneer de geest het kwetsbaarst is. Cobb is hierdoor een gewilde speler in de verraderlijke nieuwe wereld van bedrijfsspionage, maar dit heeft hem tegelijkertijd ook tot een internationale vluchteling gemaakt, wat hem alles kan kosten wat hij ooit lief had. Nu krijgen Cobb en zijn team van specialisten een nieuwe taak aangeboden. Een 'laatste' taak die ervoor kan zorgen dat Cobb zijn oude leven weer terugkrijgt. Deze taak is niet het stelen van een idee, maar het plaatsen van een idee. Als ze slagen, dan kan het de perfecte misdaad zijn. Maar er is ook een levensgevaarlijke vijand, iemand die altijd Cobb's volgende zet lijkt te voorspellen...
- Spoilertopic
- Inception: The Shooting Script (BoekMeter)
- Inception (MusicMeter)
Peter Browning
Mal Cobb
Maurice Fischer
lykathea
Haha, dat kan helemaal niet binnen Nolan's gestelde regeltjes. Nadat hij haar mbv het tolletje overtuigde dat ze in een droom leefde, werpt ze zich voor een trein. En sterven, DAT had desastreuze gevolgen in Limbo, weet je nog ?
sorry gmx, jij bent degen die misvat. Als je sterft in limbo, dan kom je terug in de echte wereld. Sterven in een (te) diepe droomlaag, DAAR schuilt het gevaar, want dan kom je in limbo terecht en kan je werkelijkheid en droom niet meer onderscheiden - en dus kan je niet zomaar jezelf neerschieten - als je dat WEL doet in limbo, kom je weer terug in de werkelijkheid. Maar wel met het gevaar dat 'your brain has already been turned into scrambled eggs' omdat je te lang in limbo zit.
Timba69
Wat is er mis met de val van dat busje? Heb ik iets gemist?
Blijkbaar wel dus. Het achterovervallen van een stoel maakt iemand wakker, maar een val met een busje in de diepte niet.
Musicer
^^Nja, dat kun je wel uitleggen doordat het slaapmiddel bij de Fischer zaak veel sterker was dan wat ze in het begin v/d film gebruikten bij Saito.
gmx
Dat was alleen het geval als je een natuurlijke dood zou sterven in Limbo, als ik me niet vergis, dan zouden je hersens pulp zijn geworden. Als je zelfmoord pleegt ontsnap je voordat het zover is gekomen.
Nope, er wordt geen enkel onderscheid gemaakt tussen een natuurlijke dood of (zelf)moord.
@ lykathea: Het probleem is dat Nolan een loopje neemt met zijn eigen definities van "Limbo". Eerst zegt hij dat Limbo een (mogelijk oneindige) droomtoestand is waarin je terecht komt als je in het 3e level sterft. Later zegt hij dat Limbo niks meer is dan een droom level (a dream within a dream). Zie deze conversatie, nav de vraag van de stagaire aan Dom hoe hij Limbo heeft ervaren. Dit is dan Dom's antwoord:
01:15:59,502 --> 01:16:00,969
We were working together.
01:16:01,137 --> 01:16:04,800
We were exploring the concept
of a dream within a dream.
01:16:05,008 --> 01:16:06,270
I kept pushing things.
01:16:06,442 --> 01:16:10,105
I wanted to go deeper and deeper.
I wanted to go further.
01:16:10,613 --> 01:16:15,482
I just didn't understand the concept that
hours could turn into years down there...
01:16:15,652 --> 01:16:18,382
...that we could get trapped so deep...
01:16:19,222 --> 01:16:22,521
...that when we wound up on the shore
of our own subconscious...
01:16:23,126 --> 01:16:25,651
<i>...we lost sight of what was real.</i>
01:16:31,734 --> 01:16:34,294
We created.
We built the world for ourselves.
01:16:35,939 --> 01:16:37,930
<i>We did that for years.</i>
01:16:39,075 --> 01:16:41,043
<i>We built our own world.</i>
01:16:42,412 --> 01:16:44,107
How long were you stuck there?
01:16:45,281 --> 01:16:47,374
Something like 50 years.
01:16:50,787 --> 01:16:51,947
Jesus.
01:16:54,257 --> 01:16:55,588
How could you stand it?
01:16:55,758 --> 01:16:58,488
It wasn't so bad at first,
feeling like gods.
01:16:58,661 --> 01:17:01,687
<i>The problem was knowing
that none of it was real.</i>
01:17:01,865 --> 01:17:06,268
Eventually, it just became impossible
for me to live like that.
01:17:06,436 --> 01:17:07,835
01:17:16,613 --> 01:17:21,846
<i>A truth that she had once known,
but chose to forget.</i>
01:17:24,787 --> 01:17:27,278
Limbo became her reality.
01:17:28,625 --> 01:17:30,422
What happened when you woke up?
01:17:30,960 --> 01:17:34,623
Well, to wake up from that
after years, after decades...
01:17:35,698 --> 01:17:40,192
<i>...to become old souls thrown back
into youth like that?</i>
01:17:41,104 --> 01:17:44,870
<i>I knew something was wrong with her.
She just wouldn't admit it.</i>
01:17:46,242 --> 01:17:48,506
Eventually, she told me the truth.
01:17:48,945 --> 01:17:52,312
<i>She was possessed by an idea.</i>
01:17:52,482 --> 01:17:58,182
<i>This one very simple idea
that changed everything.</i>
01:17:59,322 --> 01:18:01,790
That our world wasn't real.
Dom was er op een gegeven moment dus mee klaar dat ze in een droomwereld leefden (Limbo). Zn vrouw vond het echter geweldig en wilde vergeten dat ze aan het dromen waren: "Limbo became her reality". Daarom verborg ze dat tolletje, ze wilde het vergeten dat ze aan het dromen was. Tot dus Dom haar er aan herinnerde dat ze droomde en haar kon overtuigen dat 't beter was om zelfmoord te plegen om zo terug te keren. Echter, had hij er geen rekening mee gehouden dat dat idee door zou kunnen blijven werken in de realiteit. Dat is het hele concept van Inception immers.
Maw het probleem schuilt erin dat Nolan Limbo eerst definieert als een droomtoestand waarin je terecht komt als je in het 3e level sterft en later in de film herdefinieert hij limbo als een regulier droomlevel (a dream within a dream). En DAT is nou precies wat ik bedoel als ik zeg dat hij de kijker niet serieus neemt.
The-Batman
Limbo is de wereld waarin je niet meer weet wat nou echt is en wat niet.Dom Cobb is een goed getrainde dromer,hij wist beter dan ze vrouw wat echt was en niet.
gmx
En wat houdt dit dan volgens jou in:
01:17:11,307 --> 01:17:15,209
<i>She had locked something away,
something deep inside her.</i>
01:17:16,613 --> 01:17:21,846
<i>A truth that she had once known,
but chose to forget.</i>
Het is toch duidelijk, met name vanwege het feit ook dat ze de kluis en tolletje laten zien tijdens deze tekst, dat ze het tolletje in de kluis verstopt, waarmee ze er voor KIEST om te vergeten dat het een droom is. A truth she had once known, but *chose to forget* staat er. Er staat duidelijk dat het probleem was dat ze WISTEN dat ze aan het dromen waren. Dom vond 't maar niks om in die droom te leven. Echter, zij hanteerde een andere oplossing en koos er voor om te vergeten dat ze droomde.
gmx
Overigens, prima als je iets wilt beweren maar laten we dan afspreken dat je beweringen onderbouwt met stukjes subtitle, anders wordt het allemaal zo compleet onzinnig. Laten we ons beperken tot de definities die Nolan van Limbo geeft en niet zelf allemaal dingen gaan verzinnen.
Stephan
Oneens. De eerste definitie is het technische deel, het feitelijke... de tweede definitie is wat het psychologisch voorstelt, meer filosofisch. Is prima met elkaar te rijmen.
gmx
Leg eens uit wat je probeert te zeggen ? Met bovenstaande kan ik weinig.
gmx
Overigens, weer een plothole: waarom liep Dom zo moeilijk te doen met de zoektocht naar dat tolletje ? Hij kon gewoon hen beiden met een bom opblazen in Limbo. Dat had gelijk als positieve 'bijwerking' gehad dat ie geen inception had gepleegd en zij dus geen zelfmoord in het echte leven had gepleegd. Maar goed, dat laatste wist Dom natuurlijk destijds nog niet dus dat zal ik Nolan niet aanrekenen
Karl van H.
Dat is niet zo netjes, gmx, zoiets doe je niet met je vrouw... ik niet in ieder geval, wat jij doet moet je zelf weten
gmx
Hehe, nou ja, of je nou een bom gebruikt of beiden, zoals Nolan verkiest, op de treinrails gaat liggen, dat maakt dan toch ook niet zo veel meer uit, wel ? Bovendien is 't maar een droom, he
Der is een spoilertopic.
Heb 't net effe snel doorgelezen, het staat echt tjokvol onzin. Dat is overigens niet (alleen) de auteurs aan te rekenen, maar des te meer Nolan, omdat er geen hout van z'n hele verhaal klopt, hij begrippen herdefinieert, en er tig plotholes inzitten. Het heeft weinig zin om dan uberhaupt een 'spoiler topic' te beginnen. Overigens maakte het vinden van dit linkje, gepost door Reinbo, het doorspitten van dat topic wel de moeite waard: http://i.imgur.com/JiPqw.jpg
(verwijderd)
Nee, hoor. Ik zal binnenkort uit de doeken doen hoe je dit uitermate flauwe raadseltje van Nolan zonder "plotholes" kunt oplossen. Voor nu laat ik jullie wellicht in verwarring achter met :
... slaap zacht.
lykathea
Een voorbeeld: met de redenatie dat Nolan "iets" zou zeggen, kan je ook beweren dat hij een loopje met de kijker neemt door Cobb en Mal constant als redelijk jonge personen te laten zien in limbo, immers later toont hij dat dit niet zo is en dat Cobb en Mal 80 jaar oud zijn geworden in limbo en dat met terugwerkende kracht beredeneerd kan worden dat de beelden die we eerst hebben gezien een Mal en Cobb zouden moeten tonen die véél ouder waren - aangezien de tijd al enorm verstreken was. Zo'n stelling over het loopje nemen met de kijker, is correct, maar niet om de reden dat hij het publiek niet serieus neemt, maar juist omdat niet (alleen) Nolan als externe focalisator spreekt, maar juist de interne focalisatie belangrijk is, het is namelijk Cobb die - dit specifieke - verhaal over limbo verteld, en pas tijdens de confrontatie met Mal op het eind herinnerd (c.q. verteld) hij het hele verhaal en pas dan zien we Cobb en Mal als oude personen (ook, uiteraard, als ze op de treinrails gaan liggen). Die beelden en de suggestie staan in het teken van het narratieve.
Maar terugkomend op je vorige stelling, er wordt dus niet (alleen) door Nolan iets gezegd maar er wordt juist gezegd door Cobb dat hij de "droom in een droom" exploreerde, waarna er direct gezegd wordt door diezelfde Cobb dat hij verder wilde... nog verder. Dit is redelijk ambigue, gesteld kan worden "verder' in dezelfde droom - maar in wat dan, in wel opzicht? - of verder in nog meer droomlagen, een statement dat veel gegronder is aangezien er later meermaals naar gerefereerd wordt dat Limbo pas "bereikt" wordt als je sterft in een veel "diepere/verdere" droomlaag, en Cobb daar met zijn vrouw ook terecht komt. De causaliteit is daarmee toch echt wel behandeld.
Voor mij is deze discussie over limbo slechts een detail die - hier - opgeblazen wordt (tot plothole) maar het zegt wel degelijk iets over hoe de film aanschouwen wordt. Als zelfs dit soort concepten die in zijn tijd-ruimte-causaliteit trits correct wordt behandeld én geponeerd al - ten onrechte - in twijfel worden getrokken, dan is het einde echt ver te zoeken. Waar ik je eerdere statements echt van een zeer aantrekkelijke aard vond, omdat ze discussie-opwekend waren, zie ik nu toch steeds meer het zoeken naar fouten in, en erger nog, daarmee het compleet misvatten van Inception. Fouten zoeken en eventueel vinden is uiteraard niet hetgeen tegengegaan moet worden, maar dat constante geschreeuw om plotholes waarbij juist degene die het hardst schreeuwt het concept volledig misvat wordt wel erg saai en overtrokken. Tevens wordt daarbij constant de keuzevrijheid van de karakters in ogenschouw genomen (namelijk : waarom deden ze niet wat anders) maar wordt steevast de keuze die ze wel maken vergeten. Het feit dat ze een keuze hebben maakt een "plothole" al een stuk minder aannemelijk. Maar blijkbaar is het een sport geworden alles wat ook maar een beetje tegendraads lijkt te benoemen als al dan niet - mega grote omgwtfbbq - plothole
gmx
Het gaat niet om de zoektocht naar fouten an sich, het gaat er om dat ik mij, als kijker, gewoon enorm heb zitten irriteren tijdens het kijken aan een aantal plotholes. Vervolgens doen liefhebbers van deze prent zoals jij voorkomen dat het verhaal gewoon klopt. Het is dan toch niet meer dan logisch dat er een aantal voor de hand liggende plotholes aangegeven worden ?
Zoals ik al eerder aangaf, de meerderheid van de kijkers zal het allemaal worst wezen of 't verhaal nou klopt of niet en dat is hun goed recht en begrijp ik ook. Alleen, als er op dit forum mensen in de veronderstelling zijn dat het verhaal klopt en het zelfs goed in elkaar zou zitten, dan is het logisch dat daar een discussie op volgt. Inmiddels zijn er een aantal zeer essentiele plotholes aangegeven die nog niemand heeft kunnen weerleggen (uiteraard omdat ze ook niet te weerleggen zijn) en daarmee is dat punt inmiddels wel gemaakt, alhoewel het mij niet duidelijk is of jij je nog steeds op het standpunt stelt dat het verhaal gewoon klopt ... In dat geval wil ik de grootste onzinnigheden in het verhaal best nog wel even op een rijtje zetten voor je.
Samenvattend: prima dat je van deze film genoten hebt en een hoge waardering toekent (dat is immers ieders goed recht), maar ga nou niet doen alsof het verhaal zelf goed in elkaar zit.
The-Batman
Haha je zit moeilijk te doen.
Klopt. Want :
Niet het vallen doet zo'n pijn, maar in het neerkomen zit het venijn.
Maar, als je nu aangegeven had, dat het rollebollen van het busje over het talud, de dromers wakker had moeten maken dan had je helemaal gelijk gehad. Of, sliepen ze toen nog niet?
(verwijderd)
Je bedoelt of Cobb nog aangesloten zit aan The Dream-Machine in het vliegtuig of aan het strand?
Want in het vliegtuig zit ie gewoon nog aangesloten aan de machine natuurlijk,bij fischer is het idee geplant,en weet niet exact meer wie Cobb is nadat ie wakker wordt,omdat ie de droom niet goed heeft herrinert na alle waarschijnlijkheid.
Maar Fischer is toch eerder wakker geworden dan Cobb en Saito, wat dan als gevolg heeft dat Fischer ziet dat hij aangesloten zit aan dat droom-apparaat, waardoor hij weet dat er iets met hem is uitgehaald. Of niet soms?
The-Batman
Nee,die injectie heeft arthur of iemand anders uit het team.al uit fischers pols gehaald lijkt me.
(verwijderd)
Evengoed ziet Fischer wel dat Cobb en Saito aan dat droom-apparaat zijn aangesloten, en zal hij onraad ruiken.
gmx
Haha je zit moeilijk te doen.
Volgens mij is Dom de enige die moeilijk doet.
lykathea
Wauw, wat een dooddoeners, zeg. En inhoudelijk helemaal niks over wat ik gezegd hebt. Je zegt dat er een discussie ontstaat - waar je zelfs zelf deel van bent(!) - maar negeert in je tekst nu alles waar ik het in de discussie over had.
Nergens ga je in op de interne focalisatie die essentieel is in jouw misvatting, maar je komt met een dooddoener dat "het verhaal niet klopt, en dat ik niet moet doen alsof dat wel zo is." Hoe bedoel je doen alsof? Ik kom toch echt met een gegronde analyse, en ik zie jou het ook niet onderuit halen...
Dit is echt een ultiem zwakte bod.
AC1
Wauw, wat een dooddoeners, zeg.
'Zwaktebod'
Zichzelf superieur opstellen door de andere te kleineren en te ridiculiseren is vervelend doen.
lykathea
De gehele discussie in ogenschouw nemend vind ik het inderdaad een zwaktebod om niet inhoudelijk in te gaan op een gehele lap tekst die ik typ. Daarmee stel ik mijzelf niet boven iemand anders, degene is zelf met de stelling naar voren gekomen.
Juist het tegenovergestelde - alhoewel minder stellig - zou ik beweren dat zeggen dat ik zou "doen alsof" als denigrerend zou kunnen worden beschouwd. Maar boeiend, ik hou het liever op de discussie zelf - of het missen daarvan.
Ps. Alleen maar op bepaalde momenten ergens midden in een discussie - of die net is afgelopen - een vervelend en snerend berichtje posten, dat is vervelend doen. En alweer off-topic gaan. Saaai.
SPEEDROCK
Op zich aardige film, maar ik vind het niet de klapper die het zou zijn volgens velen. Het thema is interressant maar ik had moeite het allemaal te volgen. Het is allemaal wat verwarrend af en toe.
Ik mistte ook een introductie tot het fenomeen droomimplantatie/delen van dromen etc. Nu begint de film zonder een uitleg hoe deze techniek begonnen is en hoe het werkt. Je ziet alleen wat mensen op een therapeutische bank liggen en er schijnt een soort van koffer met apparatuur te werken, maar dat is het dan.
Ik moet zeggen dat sommige special effects imponerend waren, zoals als het straatbeeld dat ineens omhoog krult op de plek waar je normaal de wolken ziet.
Billy-Pilgrim
Ik vind het wel jammer dat men zo zit af te trekken op ieder klein foutje in het plot dat ze kunnen ontdekken. Jongens, het is sciencefiction. Nolan creëert een alternatieve werkelijkheid en kijkt vervolgens wat hij daarmee kan doen. In iedere science fiction film kun je plotholes ontdekken. Vooral naarmate het idee ingewikkelder wordt. Feit is wel dat dit een film is, geen boek. Het idee is deels bedacht om nieuwe cinematografische mogelijkheden (zoals de veelgenoemde botergeile straat scene in Parijs) te maken.
Als het je puur gaat om mensen die beweren dat alles klopt op hun plaats te zetten heb je natuurlijk groot gelijk. Maar je geeft de film tegelijkertijd een erg laag cijfer. Wat mij doet vermoeden dat diezelfde plotholes ook een impact op je beoordeling hebben gehad. Dat is wel zonde, want, zoals ik al zei. Het is werkelijk niet zo heel belangrijk. We zijn geen wetenschap aan het beoefenen hier. Het blijft slechts kunst, of entertainment zo je wilt.
I Feit is wel dat dit een film is, geen boek. Het idee is deels bedacht om nieuwe cinematografische mogelijkheden (zoals de veelgenoemde botergeile straat scene in Parijs) te maken.
Dat is dan meteen het enige vernieuwende shot uit de gehele film, rest van de 2,5 uur is gewoon oubollige cinema.
gmx
En inhoudelijk helemaal niks over wat ik gezegd hebt.
Gast, lees je eigen tekst. In je eerste alinea zit je te zeveren over 'interne focalisatie' omtrent een scene die ik uberhaupt nooit genoemd heb. En je bent dan kwaad dat ik daar verder niet op in ga ?
Vervolgens zeg je dat het niet echt uitmaakt wat 'limbo' is (slecht een detail, toch ?) en of het in de film verschillend gedefinieerd wordt. Ok, prima, maar dan wordt het toch een beetje een zinloze discussie En in je laatste alinea zet je uiteen waarom we maar niet zo moeten hameren op plotholes. Dat het voor jou niet belangrijk is dat het verhaal voor geen meter klopt is inmiddels wel duidelijk, ben benieuwd wanneer je gaat inzien dat dat voor sommige andere kijkers wel degelijk relevant is.

Wereldberoemde sciencefictionfilm 'Inception' van Christopher Nolan is vanavond op televisie

Wereldberoemde scifi-thriller 'Inception' van Christopher Nolan binnenkort te streamen op HBO Max

De tien best beoordeelde films van de jarige Leonardo DiCaprio (49)

Vijf Oscar-winnende films die op Netflix te vinden zijn

The Shawshank Redemption