• 9.379.413 stemmen

Gesproken taal: Engels, Hebreeuws en Italiaans

Releasedatum: 21 januari 2010

Plot A Serious Man

"…seriously!"

Terwijl Jefferson Airplane op de radio klinkt, valt het leven van de Joodse professor Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg) in 1967 uit elkaar. Zijn vrouw wil van hem scheiden, zijn dochter steelt geld van hem voor een neuscorrectie en zijn zoon houdt zich bezig met rock-'n-roll en blowt liever met z'n vrienden dan dat hij zich op z'n Bar Mitswa voorbereidt. Daarnaast zit hij opgescheept met zijn sociaal gehandicapte broer die weigert het huis te verlaten en wordt zijn hoofd ook nog eens op hol gebracht door de beeldschone, naakt zonnebadende buurvrouw. En aangezien dit nog lang niet alle problemen van Larry zijn, wordt het hem erg moeilijk gemaakt om 'een serieuze man' te zijn.

Lawrence 'Larry' Gopnik

Don Milgram

Rabbi Nachtner

avatar van casperspook

casperspook

Wat een teleurstelling zeg...

Komedie???

Zonde van mijn tijd

casperspook schreef:

Wat een teleurstelling zeg...

Komedie???

105 minuten

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Bij deze film zat ik maar te wachen op een climax die niet kwam. Ik zat er echt op te wachten wanneer Larry eindelijk zijn "vrouw" eens een keer keihard te waarheid zou vertellen of die minnaar van haar eens op zijn giechel zou slaan. Dat de goede man eindelijk eens van zich af zou bijten. Ik had het eigenlijk wel een beetje verwacht maar het kwam maar niet. Nu weet ik wel dat dit aan mijn eigen verwachtingspatroon lag en niet aan de film zelf maar ik kan het toch niet helpen dat ik een beetje teleurgesteld was.

Een open einde kan ik wel waarderen in een film maar dit einde was wel heel erg open. Eigenlijk kun je het amper een einde noemen zo abrupt was het. Heel de film zat ik ook een beetje op zoek naar het verband tussen het eerste voorstukje en de rest van de film. Ik moet bekennen dat ik het niet ontdekt heb,.

De film weet wel emotie op te wekken. Emotie met een lach en een traan. Dat kon ik wel waarderen. Ik zie dat deze film een heleboel mensen wel gegrepen heeft dus ik vind het jammer dat dat bij mij niet gebeurd is want ik zag er aan de andere kant toch wel "iets" in. Helaas heb ik het zelf niet kunnen ontdekken. Wel een film die ik toch nog een keer wil bekijken om te zien wat ik er dan van vind.

avatar van pim-klaver

pim-klaver

a facking waste of my time

Redlop

A Serious Man is een wanhopige zoektocht binnen de grenzen van wetenschap en religie om het gewone leven betekenis te geven.

Zoiets vermoedde ik al.

avatar van schip010

schip010

Woody allan ellende. gewoon niet goed genoeg, kan mij niet voldoende boeien, alhoewel de film ook weer in een bepaald opzicht origineel is. Jewish en soms met een glimlach.

Je moet van dit soort van films houden.Maar dan nog, Coen brothers moeten het wel goed doen. No country for old men was veel beter.

avatar van oemoemenoe

oemoemenoe

droge film voor droge mensen.

kwartier voor einde gestopt met kijken , is ook helemaal niet erg.

mis er niks aan.

Kronos

Stemmen op een film die je niet helemaal hebt gezien... oemoemenoe toch.

Kronos schreef:

Stemmen op een film die je niet helemaal hebt gezien... oemoemenoe toch.

Als je na 1 1/2 uur kijken klaar bent met dit gezeik dan heb je echt wel recht op een mening en dus een stem.

Redlop schreef:

Als jij de essentie niet begrijpt of toevallig niet helemaal in je straatje ligt, is het niet meteen gezeik

kuk schreef:

Klopt, en als mijn mening niet in jouw straatje past is het ook niet gelijk gezeik.

kuk

Zie je mij dat ergens zeggen dan?

Anyway, ontopic een idee?

Redlop

Wat mij ergert aan A serious man is het feit dat de Coens een intellectuele komedie wilden maken. Het is te theoretisch en daardoor vooral niet grappig.

Niettemin wordt er op commando veel gelachen omdat veel bezoekers op die manier het signaal willen afgeven dat ze de humor van de Coens begrijpen.

avatar van Theunissen

Ik heb eerlijk gezegd ook niet de humor van deze film ingezien. Stukken die zogenaamd grappig moesten zijn (zoals o.a. het begin) vond ik totaal niet uit de verf komen.

Deze en "Burn After Reading" vind ik toch de minste van de Coen broertjes welke ik tot nu toe heb gezien.

Redlop schreef:

We mogen pas lachen als ook jij het leuk vind? Valt ook niet mee om de wat subtielere vormen van humor te zien als je al die gekkebekkentrekhumor gewent bent. Wees blij dat er nog filmmakers zijn die een film wat inhoud willen meegeven ipv al die platvloerse zooi waarmee de bioscopen volgeprogrammeerd zijn. Staat deze film je persoonlijk niet aan is dat jammer en op naar de volgende. Maar blijf niet zeiken over een film waar je geen zak van begrepen hebt.

Redlop

Ik geef antwoord op de vraag van KuK of ik on topic wil reageren. Wat betreft gekkebekkentrekhumor is Ik ben Joep Meloen de laatste die ik gezien heb, maar als ik jou mag geloven worden bioscopen ermee volgeprogrammeerd, ik dat neem ik dan direct van jou aan.

SandLover

Een Hollandse klassieker, maar geef maar mij de humor van de Coens.

SandLover schreef:

Een Hollandse klassieker, maar geef maar mij de humor van de Coens.

Nogal erg simplistisch om te stellen dat als je dit niet leuk vindt, dat je dan maar naar onderbroekenlol moet kijken.

De Coens zijn al met al een erg gehypt duo met een onaantastbare cultstatus, blijkt maar weer.

SandLover

Heb ik een iets te zwart witte kijk op het leven?

Ik doe niet mee aan hypes, ik kijk gewoon goede films. Volgens mij staan er ook geen lange rijen voor de bios als de Coens weer eens een film uitbrengen. Als Bay of Cameron weer eens een pulpfilm uitbrengen is dat dan geen hype? Om over die troep van eyeworks nog maar te zwijgen. Schijnbaar houd ik van cultfilms. 3 werf hoera.

SandLover schreef:

Heb ik een iets te zwart witte kijk op het leven?

Geen idee, maar als het gaat over (cult)films ben ik geneigd daar ja op te antwoorden. De Coens behoren echt niet tot cult, die zijn al lang door Hollywood ingelijfd. Daarbij vergis je je in de rijen bij de bioscopen. True Grit trekt volle zalen. De combi Coens < - > Jeff Bridges staat garant voor financieel succes.

Kronos

Goed zo. Dan kunnen ze met die opbrengst weer een pareltje maken dat minder aanspreekt bij het grote publiek. Zoals The Man Who Wasn't There en A Serious Man.

SandLover

Jij begint zelf over cult en nu is het weer geen cult. Laten we het er op houden dat ze gewoon goede films maken.

avatar van Skycrawler

Skycrawler

Redlop schreef:

Of de subtiele humor is voor jou te moeilijk om te bevatten.

Skycrawler schreef:

Of de subtiele humor is voor jou te moeilijk om te bevatten.

Dat denk ik zelf ook.

Dat denk ik zelf ook.

Nou blijkbaar want de Coens hebben helemaal niet intellectueel willen doen. Los van de hele discussie over de gebroeders zelf wil ik het graag gewoon bij deze A Serious Man houden en die is voor een groot gedeelte autobiografisch. Niks quasi intellectueel dus, maar gewoon eigen belevingswereld. Dat die bijvoorbeeld doorspekt is met religie, is voor mij een aangename bijzaak die het geheel een fantastische extra laag geeft. Maar zoals ik wel vaker heb gezegd over dit pareltje: enkel te genieten voor een selecte groep. Dat jij het overigens lachen op commando noemt, zegt meer over jou dan over mensen die hiervan wellicht écht genieten. Ja dat zou zomaar echt mogelijk kunnen zijn!

Kronos

Het is trouwens volgens mij niet het soort komedie waarbij om de haverklap gelachen dient te worden. Volgens mij heb ik slechts een keer hardop gelachen. Voor de rest zat ik vaak met een glimlach om de lippen. 't Is zo'n film om in stilte en zorgvuldig van te genieten. De dijenkletser van de week draaiden ze in de andere zaal.

kuk schreef:

En daarmee doelde ik op de bioscoopbeleving van deze film (en van meerdere latere Coen-films). De hele film door wordt er gelachen, prima maar ik vraag me dan af waarom.

avatar van Skycrawler

Skycrawler

Dat jij het niet begrijpt wil nog niet zeggen dat anderen het ook niet begrijpen. Humor is heel breed.

Ik verkies een film zoals dit dan bijvoorbeeld boven achterlijke humor zoals in White Girls en de Scary Movie films. A Serious Man is voor mij vele malen grappiger.

Skycrawler schreef:

Dat zei ik hierboven zelf al. Als er tijdens deze film steeds hard gelachen wordt, zal er mij wel iets ontgaan zijn.

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Zandkuiken schreef:

Best een boeiende prent van de Coens, maar wat mij betreft zeker niet het magnum opus waarvoor ie hier en daar al 'ns wordt versleten. Daarvoor wist A Serious Man me niet genoeg mee te slepen.

Zeer goede acteerprestatie wel van Michael Stuhlbarg: Larry laat inderdaad geweldig over zich heen lopen, maar Stuhlbarg speelt het overtuigend genoeg om op veilige afstand te blijven van de karikatuur. Vind 'm uiterlijk overigens een beetje een alledaagsere versie van Joaquin Phoenix. Sterke rol in ieder geval.

Ook op visueel vlak is deze prent weer als vanouds degelijk, zonder dat de Coens me écht al omver hebben weten te blazen. De muziek is me op het goedgebruikte Somebody To Love na minder opgevallen.

Intrigerende film, maar in mijn ogen behoort ie niet tot de toppers van deze cineasten.

Nog eens herbekeken en toch wel een sterke film. Bij momenten erg grappig en met veel vakmanschap gemaakt. Ik ga naar ruim 3,5*.