• 9.116.416 stemmen

Met onder meer: Will Forte, Bruce Dern en Bob Odenkirk

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 27 februari 2014

Plot Nebraska

"Life's not about winning or losing. It's about how you get there in the end."

Een alcoholistische vader denkt dat hij een miljoen dollar heeft gewonnen. Zijn familie probeert hem er echter van te weerhouden om de lange reis van Montana naar Nebraska te maken om zijn prijs in ontvangst te nemen. Zijn zoon, die niet gelooft dat hij het winnende lot heeft, wordt hierdoor gedwongen om met hem mee te reizen en hem uit de problemen te houden. Tegelijkertijd heeft hij de kans om de band met zijn vader na jaren weer aan te halen.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

avatar van killerfreak

killerfreak

Film doet bij momenten denken aan The Straight Story, maar dan een meer "hedendaagse" versie (ondanks/mede dankzij het zwart-witgebruik). Van dementie over marketing tot geldaftroggeling. Het passeert allemaal en stemt op die manier tot nadenken

avatar van stefan dias

stefan dias

Zwart-wit stoort me niet an sich, maar dan verwacht ik écht zwart-wit: films als Pi of Eraserhead. Deze lijkt in kleur gefilmd te zijn en dan heeft ergens iemand aan een knopje gedraaid en heeft gedacht 'hey, waarom niet.' Ik snap de meerwaarde niet. Jammer want de fotografie was echt mooi en ik miste toch die bleke winterkleuren.

Verder was het wel aardig. Dern acteert buitenaards goed. Een starre oude man, die nergens om sympathie bedelt en ook niet 'ontdooit', die gewoon tot het bittere einde zichzelf blijft, niet meer geholpen kan worden.

Wat me stoorde aan deze film was heel het uitgangspunt en het scenario. Het klopte voor mij gewoon niet, ik geloofde er geen snars van… Eén simpele ziel die in het sprookje gelooft (of doet alsof), tot daar aan toe, maar een heel dorp idioten opvoeren? Ik weet dat er veel morons in de wereld zitten, maar het werd me allemaal wat te kolderesk. Ik geloofde ook geen snars van die lamme goedzak van een zoon… was me allemaal net iets te glad. Bruce Dern speelde op eenzame hoogte.

avatar van BlueJudaskiss

stefan dias

BlueJudaskiss schreef:

Waarom?

daarom:

Zwart-wit stoort me niet an sich, maar dan verwacht ik écht zwart-wit: films als Pi of Eraserhead (en net nog Ida). Deze lijkt in kleur gefilmd te zijn en dan heeft ergens iemand aan een knopje gedraaid en heeft gedacht 'hey, waarom niet?' Ik snap de meerwaarde niet. Jammer, want de fotografie was echt mooi en ik miste toch die bleke winterkleuren.

avatar van wimaroca

BlueJudaskiss (moderator films)

wimaroca schreef:

Zwart-wit is zeer slecht voor zo'n roadmovie's ,is gewoon jammer

heeft inderdaad helemaal geen meerwaarde

Het is mooi! Hoeveel meerwaarde wil je hebben?

avatar van nijkerkbert

nijkerkbert

Prachtige roadmovie. Prachtige rol ook van Dern. Met name de hilarische conversaties in de familie waren fantastisch! 4☆

avatar van Mark de Jong

Mark de Jong

Pracht film.

avatar van SmackItUp

SmackItUp

Inventief.

Nebraska is een bijzondere vertelling van een man die aardig de kluts kwijt lijkt. Hij zegt weinig, hij maakt zich niet druk en toont geen enkele interesse. Behalve voor één ding: zijn prijs in ontvangst nemen. Echter zit er meer achter deze emotieloze man. Payne weet op een mooie manier een troosteloos sfeertje op het doek te toveren door fijn gebruik van zwart-wit, uitgestrekte velden en oubollige dorpjes. De ontmoetingen onderweg zijn niet allemaal even boeiend, maar op deze manier krijg je wel een goed beeld van deze familie en hun verleden. Af en toe licht ontroerend, maar vaker grappig, met dank aan Squibb die wat mij betreft uitblinkt in deze tragikomische Payne film met gratis happy ending.

Ruime 3,5*

avatar van davert89

davert89

Fijne lome film om op een vrije middag te kijken! Het zwart-wit gebruik, de achtergrondmuziek en de uitgestrekte landschappen, het draagt allemaal bij aan de juiste sfeer die deze film weet neer te zetten.

avatar van FlorisV

FlorisV

De film haalt het voor mij niet bij de andere van Payne (Election, Sideways en About Schmidt, waar deze nog het meeste van weg heeft), maar is best aardig en het wist me ook langzaamaan te raken. Vooral doordat de historie van de alcoholist en koppige oude man duidelijker wordt, een man die eigenlijk als voornaamste manco heeft dat hij een goedzak is die iedereen die hem een verhaaltje vertelt gelooft en enorm misbruik van zich heeft laten maken. Prachtige rol van Dern ook, ik ken hem nog van Silent Running, oei oei de tand des tijds is medogenloos. Iedereen speelt erg naturel.

Het meest schrijnende in het verhaal is dat zelfs op zijn kwetsbare oude dag de nodige parasieten nog geld ruiken. Aan lompe hillbillies geen gebrek. De film laat ook een enorme triestheid zien als het gaat om de vele half seniele oudjes die vooral naar de tv zitten te staren. Zoals het Payne betaamt maakt hij niets mooier dan het is. Zonder dat het sentimenteel wordt.

Grappig wel als ze die compressor stelen. De mooiste scene vond ik de muilpeer in dat cafe door de zoon die eindelijk beseft hoezeer zijn vader uitgebuit en vernederd is. De toenadering tussen vader en zoon is ook een eenvoudige, maar prima afsluiting.

Het blijft wel een wat kaal gegeven, dat sloom gefilmd is en het zwart-witte maakt het nog kaler. En dat is voor een film die in het prachtige Montana begint toch wel erg jammer.

avatar van JanLo

JanLo

Astrid Pluijmaekers schreef:

Jammer dat het in zwart wit is

Ik denk dat men op die manier wat eerder verwacht dat het de cult status krijgt.

avatar van Film Pegasus

Ik hou wel van zwart-wit in film, het geeft soms iets tijdloos of is esthetisch een meerwaarde. Hier is het een onderdeel van een geforceerde arthouse film. Zet dezelfde film in kleur en je hebt een flauwe tv-film. Nochtans boeiend onderwerp waar mee kon gedaan worden. Maar het acteerwerk is vrij slecht en het script is een rommeltje. Hier en daar krijg je een interessante dialoog en het concept zet tot nadenken. Maar meer is het ook niet.

avatar van Richardus

Richardus

Blijft een heerlijke rol van Dern

avatar van des1

des1

Derde keer dat ik m zie. Een film die alleen maar beter wordt, hoewel het me ook wel triest maakt. Van 4,5 naar de volle 5*.

avatar van Rotterdam@1

Rotterdam@1

Al direct van begin af aan, is duidelijk dat de oude man geen enkele prijs gewonnen kan hebben, maar als roadmovie is het een intrigerende film. Beetje traag hier en daar en het gaat om de reis, nietwaar? vader/zoon en niet om de bestemming. Treurig en eenzijdig beeld van bejaarden, mooie beelden van de natuur.

avatar van IH88

IH88

“Does he have Alzheimer's?”

“No, he just believes what people tell him.”

“That's too bad.”

Mooie film weer van Alexander Payne. Het acteerwerk van Dern, Forte, Odenkirk en Keach, de zwart-wit beelden, de dialogen en de manier waarop het verhaal zich rustig ontvouwt. Alles straalt vakmanschap uit. Wanneer je Woody Grant op het laatst door dat stadje ziet rijden leef je ook echt met hem mee, en dat trotste gezicht van zijn zoon was ook mijn reactie. Payne weet altijd op een oprechte en scherpe manier de tekortkomingen van de mens bloot te leggen, maar gelukkig laat hij ook de mooie kanten zien.

avatar van Baboesjka

Baboesjka

Een erg mooie, meeslepende film. Een verhaal dat mij wist te ontroeren, maar dat ook humor bevat waar ik echt om kon lachen. Het zwart-wit beeld vind ik sfeervol. Ik was er niet gelijk enthousiast over, ik houd meer van kleur, maar naarmate de film vorderde, wist het mijn hart te veroveren. Erg leuke en interessante personages, sterk acteerwerk en ondanks de lange speelduur, wordt de film wat mij betreft nergens saai. Ik had er zelfs nog langer naar kunnen kijken. Een fijn en vermakelijk geheel. Een favoriet! 4,5*

avatar van TMP

TMP

Fijne roadmovie met een prima rol van Bruce Dern. Het uitgangspunt is simpel en het verloop van het plot is ook vrij eenvoudig, maar het is erg prettig om naar te kijken. Er wordt treffend in beeld gebracht hoe sommige mensen zich gaan gedragen als ze denken dat iemand (opeens) veel geld heeft. Er wordt een prettig sfeertje gecreëerd, daaraan dragen de soundtrack, de fraaie landschappen en het gebruik van zwart-wit beelden hun steentje bij.

avatar van Robi

Robi

In het begin kreeg ik gelijk hoge verwachtingen van de film omdat ik nogal overeenkomsten zag met Paris, Texas. In beide films maken twee familieleden een lange reis door een ruig landschap. En in beide films heeft één van die familieleden daar eigenlijk geen zin in, maar wordt door de situatie min of meer gedwongen. Toch ontwikkelt Paris, Texas zich aanzienlijk meer en daar komt ook op een gegeven moment een mooie plotwending. Bij Nebraska is het verhaal een stuk simpeler en ontwikkelt de film zich ook niet zo heel veel meer na het begin. De film kijkt wel heel aangenaam weg met mooie plaatjes en mooie muziek. En ook spreekt de algehele sfeer en het tempo me wel aan. Al had de film ook wel ietsje korter gemogen. Verder zit er ook hier en daar leuke subtiele humor verwerkt in een aantal scenes. Zeker als de hele familie bij elkaar komt.

avatar van vinejo

vinejo

Heel erg genoten van dit schitterende “kleine” filmpje. Er zit heel veel in, als je wil weten wát, bekijk hem of lees de zes pagina s over deze film op Moviemeter (leuke site waar films worden besproken door casual -maar veelal zeer gedegen en opmerkzame- viewers)

avatar van ZenZin

ZenZin

Zedenschets over lompe bewoners van achtergebleven gebieden waar een zoon toenadering zoekt tot zijn vader die het niet waard lijkt en het ook niks kan schelen, tamelijk treurig eigenlijk.

avatar van mrklm

mrklm

Woody Grant [Bruce Dern] denkt dat hij $1.000.000 heeft gewonnen en aangezien hij niet meer mag rijden is hij vastbesloten om desnoods te voet van Billings in Montana naar Lincoln in Nebraska te reizen om zijn prijs te claimen. Zoon David [Will Forte] probeert zijn norse, eigenwijze vader tevergeefs duidelijk te maken dat het gaat om een advertentie en besluit uiteindelijk zijn vader maar een lift te geven. De gezamenlijke rit resulteert in een serie ontmoetingen en incidenten waardoor David zijn vader en zijn moeder [June Squibb] in een ander daglicht gaat zien. Gestructureerd als een traditionele roadmovie, maar de mengeling van kleurrijke en herkenbare karakters en de onsentimentele, maar hartverwarmende manier waarop vader en zoon naar elkaar groeien maken dit tot een buitengewoon vermakelijke genreklassieker. Bruce Dern won de Gouden Palm voor beste acteur, maar ook June Squibb blinkt uit in een foutloze cast. De melancholische score van Mark Orton en de prachtige zwart-wit fotografie van Phedon Papamichael zijn de kersen op de taart.

avatar van Brandt

Brandt

Prachtige melancholische film over oude mensen en dingen die voorbij gaan. Het is dat er voldoende humor in zit, een mens zou er treurig van worden.

avatar van John Milton

John Milton

• 22096 berichten
  • 11969 stemmen

Van de week enorm genoten van Sideways, en deze is ook raak. Hele fijne, heerlijk kabbelende film met karakters waar ik graag bij wilde zijn. Mooie companion piece voor The Straight Story (1999). Mooi geschoten ook en een prachtige score, zoals mrklm al aangeeft. Ik had deze in 2014 in de bios moeten zien, toen hij hier draaide. Kwam het niet van, maar dan had hij zeker mijn eindlijst gehaald

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Flauw.

Zagerig drama over een onsympathieke vader en een de rest van z'n familie. Bruce Dern is knorrig, maar behalve dat kan hij niks van z'n rol maken. Tegenspeler Will Forte is dan weer een saaie muis. Duidelijke keuzes, maar het zorgt m.i. niet voor een geslaagde dynamiek. Het maakt de film lamlendig. Het trieste zwart-wit moet voor extra weemoedig cachet zorgen, maar dat is een losse flodder als het allemaal zo interessant niet is. Spijtig, ik had er meer van verwacht.

avatar van Leen_K

Leen_K

scorsese schreef:

Prachtige film waarin een oude man in de veronderstelling is dat hij een miljoen heeft gewonnen.

Volgens mij is hij niet in de veronderstelling dat hij een miljoen heeft gewonnen. Hij doet alsof, om zijn zoon te forceren met hem op reis te gaan.