• 9.379.134 stemmen

Gesproken taal: Engels, Hebreeuws en Italiaans

Releasedatum: 21 januari 2010

Plot A Serious Man

"…seriously!"

Terwijl Jefferson Airplane op de radio klinkt, valt het leven van de Joodse professor Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg) in 1967 uit elkaar. Zijn vrouw wil van hem scheiden, zijn dochter steelt geld van hem voor een neuscorrectie en zijn zoon houdt zich bezig met rock-'n-roll en blowt liever met z'n vrienden dan dat hij zich op z'n Bar Mitswa voorbereidt. Daarnaast zit hij opgescheept met zijn sociaal gehandicapte broer die weigert het huis te verlaten en wordt zijn hoofd ook nog eens op hol gebracht door de beeldschone, naakt zonnebadende buurvrouw. En aangezien dit nog lang niet alle problemen van Larry zijn, wordt het hem erg moeilijk gemaakt om 'een serieuze man' te zijn.

Lawrence 'Larry' Gopnik

Rabbi Nachtner

avatar van Nand

Nand

John Lee Hooker schreef:

Right... daarom stond er ook een vraagteken achter.

Ik geef toe dat ik deel ben van het moviemeter-probleem...

John Lee Hooker schreef:

Altijd heerlijk als er dan mensen op zoiets gaan antwoorden... oke kerk of geen kerk dat doet er niet toe.

Dat doet er zeker wel toe, want als je dat niet eens snapt na deze film dan lijkt het me logisch dat je 'm ook niet kan waarderen. Plus dat je op zich best minimaal mag weten wat het verschil tussen een synagoge en een kerk is. Misschien eens 5 minuten studie van maken, kan echt geen kwaad..

avatar van Nand

Nand

kuk schreef:

Nou nou... Ook niet overdrijven.

kuk

Overdrijven? Ik drukte me nog vrij vriendelijk uit

avatar van goongumpa

goongumpa

John Lee Hooker schreef:

Echt slaapverwekkend is het, met saaie pakken, bureaus en lege decors. Bijvoorbeeld wanneer Larry aan de lange tafel zit met drie asbakken, daar komt een mollige man bijzitten die een pijp rookt. De gehele achtergrond is gevuld met boeken, en er zitten hier maar een stuk of drie verschillende tussen. Dat maakt het voor mij gewoon een stuk saaier

Het klinkt lullig, maar ik vrees dat je het punt van deze film je ontgaan is...

John Lee Hooker

Haha kuk, kom op zeg. Synagoge, kerk, wat jij wilt. Dat maakt totaal geen verschil, weet jij ook. Wil je iets hebben om mijn mening af te kunnen kraken ofzo? Die blijft in ieder geval hetzelfde, dus doe geen moeite aub.

Trouwens, de poster: Dit is echt de spectaculairste still van de film, de man die op het dak staat. ( hij kijkt naar de zonnebadende buurvrouw. Lachen zeg. )

@ goongumpa: waarom denk je dat?

avatar van goongumpa

goongumpa

De film steekt juist de draak met dat ordelijke, geregelde (saaie) leventje van de Serious Man. Vandaar ook die droge, statische totaalkaders met saaie, grijze achtergronden. Het is net het punt van de broertjes Coen dat het saai is.

John Lee Hooker

Ja, Gopnik heeft een saai leven. Maar er kan toch wel iets meer leven ingeblazen worden voor de kijker? Ik heb de humor niet kunnen vinden, dus voor mij was het gewoon slaapverwekkend en irritant helaas. Sommige mensen in de zaal zaten te lachen bij bepaalde scenes en ik vroeg me echt af waarom. Omdat er een stilte valt, omdat hij er geen raad mee weet... was voor mij echt geen reden om te juichen.

John Lee Hooker schreef:

Dude, ik probeer me niet lullig uit te drukken, maar alles wat je uitkraamt bewijst dat je helemaal niks van het verhaal hebt gesnapt. Die zit namelijk overvol van de (religieuze) verwijzingen en dubbele bodems. En als je dus niet eens een kerk en een synagoge uit elkaar kunt halen, de bedoeling van de setting of zo'n verwijzing naar een bijbelverhaal (afbeelding poster) niet snapt, dan is het inderdaad een lege bende. Je hoeft het echt niet leuk te vinden en dat zal mij ook worst wezen, maar het is duidelijk dat het idee wat de Coens hiermee hebben niet helemaal overkomt op jou.

John Lee Hooker

Bedankt voor je reactie, maar ik denk dat het idee van de gebroeders Coen me gewoon niet aanspreekt. Ik heb sirieus zitten kijken.

avatar van Lurtz

Lurtz

Een redelijk langdradige film over een oersaaie man wiens leven overhoop wordt overgooit door extreme karaktertjes. Iets te simpel geprobeerd (zoals bij alle films bij de broers Coen). Het is alleen bij enkele scenes leuk.

avatar van Dead01

Dead01

• 1977 stemmen

Gisteren voor het eerst gezien en moet zeggen toch geen slechte film.

Het is niet een standaard film vind ik want hoe sommige zaken zijn gang gaan vind ik wat verrassend.

Zeker hoe Larry alles op neemt echt prachtig gedaan, de gezichten die hij dan geeft .

Voor de rest zeker geen slechte film.

3,5 sterren

Lurtz schreef:

Hoe kan je ruim 1.5 uur nu langdradig vinden vraag ik mij dan stiekem af

John Lee Hooker

Waarom zou dat niet kunnen...? Niet gek toch als er vrijwel niets gebeurd en het allemaal maar flauw is.

kuk

Ja met zo'n theorie zou een reclamespotje van 30 seconden ook langdradig kunnen zijn. En jij heb het idée dat er niets gebeurt, terwijl er juist elke minuut tientallen dingen te beleven vallen. That's somin' else

John Lee Hooker

Dat kun je dan bij elke film wel zeggen... dat er vanalles te beleven valt en dat je heel veel kunt ontdekken.

avatar van johan_sb2

johan_sb2

mmm, vond dit een vreselijk trage film. had na de vele recensies iets heel moois verwacht maar viel me dus zwaar tegen.

kuk schreef:

Kan je kort uitleggen wat de Coens willen zeggen met deze film? Want ik behoor ook tot de onnozelen op het gebied van de Joodse symboliek. Overigens vind ik het beetje een zwaktebod als je tot de intimi moet behoren op het gebied van de Kabbala om deze film op zijn waarde te toetsen, maar dat is mijn persoonlijke opvatting over film in zijn algemeen.

Kronos

Ik ben zeker niet ingewijd in Kabbala-toestanden. Het kan bijdragen, maar nodig is het echt niet om van deze film te genieten. Het verhaal is inhoudelijk immers zo universeel dat je al een buitenaardse kameel moet zijn om niet te kunnen meeleven en geen herkenning te voelen. Dat er nóg meer in de film zit dan ik er uithaal stoort me niet. Het intrigeert me eerder.

Kronos schreef:

Het verhaal is inhoudelijk immers zo universeel dat je al een buitenaardse kameel moet zijn om niet te kunnen meeleven en geen herkenning te voelen. .

Stel ik ben een buitenaardse kameel. Kan je mij in Aardse woorden uitleggen welke herkenning je voelt? Iets wat we nog niet wisten?

avatar van Apster

Apster

Kronos

Dat hangt er van af wie je met 'we' bedoelt en wat 'jullie' nog niet wisten.

Maar dat het leven zich niet laat regelen bijvoorbeeld, vond ik wel herkenbaar.

Kronos schreef:

Maar dat het leven zich niet laat regelen bijvoorbeeld, vond ik wel herkenbaar.

Het lijkt me sterk dat de Coens omtrent zo'n obligate boodschap een film maken. Ik had gehoopt dat je wat meer kon vertellen over:

Kronos schreef:

alle dubbele lagen, verwijzingen en ideeën die achter dit meesterwerk schuilgaan

kuk

De Coens maken nooit rond één boodschap een film. Sterker, ik heb niet het idee dat ze uberhaupt een film willen maken met een opgedrongen boodschap. Ze doen gewoon wat ze leuk vinden, gebruiken hun kennis (die dus veel op joodse tradities is gebaseerd) en intelligentie en komen zo met de meest uiteenlopende dingen die altijd herkenbaar zijn.

En zonder hier zelf uitleggerig te worden, zou ik je adviseren om het nog een keer te proberen. Het is namelijk waarschijnlijk de humor dieje niet aanstaat en als gevolg daarvan wordt de rest van het verhaal van ondergeschikt belang. Maar zodra je daar doorheen prikt, zie je overal hints, grapjes, verwijzingen en nog allerlei kleins en groots dat ik ook lang niet allemaal kan plaatsen natuurlijk (:

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Redlop schreef:

Oef, dat vraagt wel héél erg veel empathisch vermogen hoor....!

Een fantastische film. De Coen-brothers leveren altijd kwaliteit.

avatar van MrLee

MrLee

Kon me geen enkel moment boeien...

avatar van Bibelonseberg

Bibelonseberg

Vond het wel een leuke film, kon me wel boeien maar was wel teleurstellend met het einde. Als dit artistieke waarde zou moeten hebben dan begrijp ik de Coen Brothers niet helemaal. Voor de rest heel hilarisch en blijft boeien.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Laoslander schreef:

Ok over de vlaamse keuken komen we er niet uit, laten we het dan over de vlaamse humor hebben.

YouTube - den draad in de gloria

je moet toegeven qua sfeer strookt het toch een beetje met die van a Serious man

Heb het nu eindelijk eens gekeken, maar ik vond er helaas weinig aan. 'A serious man' is toch andere koek in mijn beleving.

Kronos

In de Gloria kent ook wel betere momenten. Maar het heeft weinig of niets met de sfeer van A Serious Man te maken vind ik.