• 9.378.789 stemmen

Gesproken taal: Engels, Hebreeuws en Italiaans

Releasedatum: 21 januari 2010

Plot A Serious Man

"…seriously!"

Terwijl Jefferson Airplane op de radio klinkt, valt het leven van de Joodse professor Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg) in 1967 uit elkaar. Zijn vrouw wil van hem scheiden, zijn dochter steelt geld van hem voor een neuscorrectie en zijn zoon houdt zich bezig met rock-'n-roll en blowt liever met z'n vrienden dan dat hij zich op z'n Bar Mitswa voorbereidt. Daarnaast zit hij opgescheept met zijn sociaal gehandicapte broer die weigert het huis te verlaten en wordt zijn hoofd ook nog eens op hol gebracht door de beeldschone, naakt zonnebadende buurvrouw. En aangezien dit nog lang niet alle problemen van Larry zijn, wordt het hem erg moeilijk gemaakt om 'een serieuze man' te zijn.

Lawrence 'Larry' Gopnik

Sarah Gopnik

Don Milgram

Rabbi Nachtner

Nand

Wat doen die Coen broers hun personages toch aan?! Jaja, gewoon zien die handel. Maar deze is niet voor iedereen. Hij is ver boven Raising Arizona en Ladykillers maar deze zou ik toch niet in de top5 van de Coens zetten. Niettemin, heel goede film maar speciaal.

avatar van bladerunner2007

bladerunner2007

Was erg benieuwd en vond hem niet helemaal "goed". Kon het verhaal wel volgen, maar het begin? Geen idee, had hem bijna uitgezet. Ik begrijp de Coen-bros , het is gewoon een dag uit het leven van, maar het kabbelde maar voort, het is dit keer mijn film niet.

avatar van CritiCom

CritiCom

Joel en Ethan Coen hebben de voorbije jaren pareltjes als 'The Big Lebowski', 'Burn After Reading' en 'No Country For Old Men' afgeleverd. Ze staan in de filmwereld bekend als de meesters van de zwarte komedie, en dat hebben ze nog maar eens bewezen met deze prent. Ze tonen een wanhopig personage, Larry Gopnik, dat verloren loopt in deze ingewikkelde wereld vol (bizarre) dreigingen en intriges.

De film neemt de kijker mee naar de jaren '60 in Amerika, en de Coens slagen er meteen in om de sfeer meesterlijk neer te zetten. De muziek klopt, de klederdracht klopt...alles klopt.

De hoofdpersonages worden geïntroduceerd volgens de regels van de kunst, waarna de plot traag op gang begint te komen. Vergis je niet: deze film bestaat volledig uit symboliek, wat betekent dat er niet gemikt wordt op een breed doelpubliek. 'A Serious Man' bevat talloze verwijzingen naar het Joosde geloof, die men bij een eerste kijkbeurt zeker niet zal snappen. De charme van de film zit hem in de subtiele bespotting van de Amerikaanse maatschappij, de fantastisch uitgewerkte dialogen en de wondermooie cinematografie.

De humor van 'A Serious Man' is nog een delicaat punt. Sommige mensen zullen ervan smullen, terwijl anderen het allesbehalve grappig zullen vinden. Als voorbeeld neem ik de scène waarin de jonge Rabbi Scott uit het raam kijkt en zegt: “Just look at that parking lot!”. Om deze quote te snappen zal je natuurlijk eerst naar de film moeten kijken.

Er werd gekozen voor minder bekende acteurs (Michael Stuhlbarg komt uit de theaterwereld), wat de identificatie met de personages nog makkelijker maakt. De acteerpresaties zijn stuk voor stuk onberispelijk, wat het voor mij moeilijk maakt om ook maar één minpunt te ontdekken in deze prent. Als ik een zeurpuntje zou moeten vinden, dan zou ik opteren voor het toch wat trage tempo van de film. Tijdens enkele scènes kan dit wel wat vervelend zijn.

Ik kan jullie wel vertellen dat de gemiddelde tiener (of zelfs “kijker”) deze film niet naar waarde zal kunnen schatten. Daarvoor is hij veel te diepzinnig en ondoorgrondelijk. Verwacht geen onderbroekenlol of spetterende actiescènes, want dan zal je behoorlijk teleurgesteld zijn. Ben je op zoek naar een goed staaltje cinema met degelijke acteurs? Dan is deze film iets voor jou.

Het is een feit dat de kijker iets in de film moet stoppen voor hij er iets van terugkrijgt. De film helemaal snappen zal je waarschijnlijk nooit doen, maar dat maakt de kijkervaring net zo uniek. Als je goed oplet, zal je het algemene thema wel kunnen achterhalen...

Mijn score: 9/10

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

En die Schrödinger's cat: Is Larry Gopnik de 'kat'? Is/gaat hij nu dood of niet, of is hij beide? Accepteert hij de omkoping, of gumt hij na het telefoontje van de dokter de C- weer uit voor een F?* Of gaat die tornado...? De kijker zit niet in de 'box' en het is slechts aan de Coens om deze te openen, maar dat zullen ze nooit doen en dat maakt dat ik deze film nog vaak zal zien...

"Logischerwijs is er voor de kat geen enkele onzekerheid of hij nog leeft of dood is. Onzekerheid zit dus alleen in de waarnemer." (Wiki)

* Net als het hilarische gesprek tussen Gopnik en student Park of de envelop nu wel of niet daar ligt en met welke intenties.

avatar van casimir

casimir

A Serious man is dankzij zijn goed uitgewerkte personages en conversaties mijn top 10 binnengeslopen. Alweer een parel van de Coen-brothers.

avatar van TinkerTex

TinkerTex

Het begin is enorm bizar en het einde laat nog enorm veel vragen open. Ik kan me voorstellen dat mensen zich bedrogen uit voelen. Ikzelf vind het wel intrigerend en heb genoten. Zeker niet hun beste, maar een goede zeker wel.

avatar van rokkenjager

rokkenjager

TinkerTex schreef:

het einde laat nog enorm veel vragen open. Ik kan me voorstellen dat mensen zich bedrogen uit voelen. .

Ik vind het juist heerlijk als een film na afloop bij mij meer vragen oproept dan antwoorden geeft.

Laoslander

A Serious man is een bijzonder intelligente komedie die continu vlijmscherp staat en geen moment flauw of onnozel wordt. Bovendien is deze visueel ook nog eens bijzonder knap uitgewerkt.

Prachtprestatie ik snap niet dat deze zo laag scoort.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Verhoogd naar 4,0. Veel te bijzonder voor een 3,5.

avatar van Kronos

Kronos

Laoslander schreef:

Prachtprestatie ik snap niet dat deze zo laag scoort.

Te subtiel voor de 'doorsnee'kijker.

Zonder daarmee iemand voor het hoofd te willen stoten.

avatar van DragQueen

DragQueen

De coens leveren een prima film af, die toch wat beter is dan de gemiddelde coens prent. qua sfeer, sets en aankleding zit het meer dan goed, en is er op de details gelet. maar ook de ondersteunende soundtrack is geheel passend. de personages zijn ook intrigerend, en worden sterk vertolkd door de, tussen haakjes, wat onbekendere cast. het verhaal zit subtiel in elkaar, en leent zich voor een 2e kijkbeurt. boeiende film, die ook cinematografisch goed in elkaar steekt. het enigste wat ik jammer vond, is dat je op het eind toch met onbeantwoorde vragen blijft zitten. maar laat dat nou net de bedoeling zijn. 3,5 ster.

avatar van Partyboooi

Partyboooi

Waarschijnlijk typisch een -hier-moet-je-van-houden-film?? Ik vond er echt geen ruk aan, heb ook niks met het Joodse geloof of zo dus waarschijnlijk kan ik me nergens in verplaatsen. Maar zo te lezen zijn er genoeg mensen die er wel van genoten hebben.

avatar van Raapsteel

Raapsteel

Ik vind dat de film tveel doordraaft in Joodse kringen. Je moet haast wel Joods zijn om het te kunnen volgen. Verder is de film te netjes en komt het niet echt van de grond. Ik zat te wachten op wat stoutere ontwikkelingen maar het bleef een beetje sudderen. Wel beter dan de gemiddelde film maar had wat beters verwacht.

avatar van Precies

Precies

Saai. Het verhaal gaat niet echt ergens naar toe. Niet ons type film.

Precies schreef:

Saai. Het verhaal gaat niet echt ergens naar toe. Niet ons type film.

Ons als in ''Ons gezin/ wij als koppel'' of Ons als in ''Ons koninkrijk der Nederlanders''?

Oh ik hoop zo hard dat je het tweede bedoeld

Nand schreef:

Oh ik hoop zo hard dat je het tweede bedoeld

hahaha ja provocatie op moviemeter!

avatar van kuk

kuk

Ik vind t echt jammer voor de mensen die hier niet van kunnen genieten. Gun het iedereen namelijk

avatar van legian

legian

CritiCom schreef:

en wie zie jij onder de gemiddelde tiener?

ikzelf zie mezelf ook nog als tiener en toch heb ik me prima vermaakt met deze film. dus mischien dat ik een uitzondering op de regel ben ofzo, maar vroeg 't me toch wel af.

avatar van kuk

kuk

Hmm ik denk dat ie meer bedoelt dat niemand alle dubbele lagen, verwijzingen en ideeën die achter dit meesterwerk schuilgaan worden opgemerkt door de kijker?

Karl van H.

Bij de gemiddelde tiener stel ik me een jongen voor die samen met mij naar Transformers 2 is gegaan en na afloop constant zei hoe mooi de actiescènes (en met actiescènes bedoel ik Megan Fox) waren. Die zal inderdaad niet volop van deze film kunnen genieten, denk ik.

Karl van H. schreef:

Ja maar dat zijn dan ook meestal geen filmliefhebbers he

Karl van H.

We hadden het dan ook over gemiddelde tieners, niet over gemiddelde tieners die tevens filmliefhebbers zijn

Karl van H. schreef:

Ik wil een statistisch onderzoek zien over hoe je kwam tot deze bevindingen.

Karl van H.

Gebaseerd op hooguit drie personen in mijn omgeving. Een vrij betrouwbare steekproef dus

avatar van legian

legian

Karl van H. schreef:

maar ik zeg ook na 't zien van die film dat ik de actie scene's erg vet vond ( dan ook echt de actie zelf niet Fox).

en toch heb ik erg van deze film genoten

Laoslander

ach het hangt er allemaal maar net vanaf hoe veel je er mee bezig bent. Ik ken een handje vol 50ers die Rambo op 1 zetten

avatar van xangadix

xangadix

Rambo I of Rambo IV?

Laoslander

geen idee maar zo veel verschil zit daar nu ook weer niet in. dat is ook zo bij Saw

avatar van xangadix

xangadix

Wowowow there's MAJOR difference!

Laoslander schreef:

Sorry maar er is een massiv verschil.