Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005)
Genre: Sciencefiction / Fantasy
Geregisseerd door: George Lucas
Met onder meer: Hayden Christensen, Ewan McGregor en Natalie Portman
Releasedatum: 19 mei 2005
Bekijk via Disney+
Plot Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith
"The saga is complete."
De Clone Wars razen naar hun hoogtepunt als Kanselier Palpatine wordt ontvoerd door General Grievous, een inmiddels bekende Jedi-doder. Anakin Skywalker en Obi-Wan Kenobi strijden als broers in dit gevecht om hem te redden en ze gaan een laatste confrontatie aan met de leider van de seperatisten, Count Dooku. Maar als de Jedi Council eindelijk een manier heeft gevonden om de Clone Wars tot een einde te brengen en de vrede in het melkwegstelsel te herstellen, houden ze er geen rekening mee dat Anakin zich langzaam tegen de Jedi Council keert als hij een keuze moet maken tussen Obi-Wan en zijn heimelijke vrouw Padmé, die hij in een visioen heeft zien sterven. De mysterieuze Sith Lord Darth Sidious slaat voor een laatste keer hard toe en alle gebeurtenissen leiden naar de eerste Star Wars film uit 1977 als George Lucas het laatste hoofdstuk in zijn verhaal afsluit.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Star Wars: Revenge of the Sith (BoekMeter)
- Star Wars Episode III: Revenge of the Sith (MusicMeter)
- Game (GamesMeter)
C-3PO
Count Dooku
Queen of Naboo
harm1985
Het hele verhaal van die drie films is bout, als ik politiek wil zien, kijk ik wel politiek24, is nog begrijpelijker ook. Daarbij, Anakin loopt zogenaamd over naar de 'Dark Side' omdat hij Padme wil beschermen, op basis van een vage droom waarin ze sterft, en dan doodt hij haar uiteindelijk zelf in zijn woede, als een soort selffulfilling prophecy, om vervolgens aan het eind te vragen hoe het met haar is. Klopt geen drol van, een Sith onder invloed van the Dark Side maalt daar niet om. Er zit geen greintje creativiteit, originaliteit of inzicht in deze film en zijn twee voorgangers. Welke debiel bedenkt het nou dat robots 'auw' zeggen als ze worden neergeschoten of überhaupt praten? Je zou denken dat robots die zo geavanceerd zijn, op een andere manier communiceren, via een draadloze verbinding als BlueTooth wellicht en alleen maar hoeven te spreken naar mensen. En General Grievous, had er niet iets langer over die naam kunnen worden nagedacht? Zelfs over het eindgevecht is niet goed nagedacht, want waar Darth Vader in Return of the Jedi nog wenkbrauwen had (en lang niet zo verminkt was) is hier ineens Anakins halve gezicht weggefikt, 1 blik op de oude film had dit kunnen voorkomen worden. In plaats daarvan gaan ze zitten sleutelen aan de Original Trilogy.
ehs21
Hij heeft die dromen ook over zn moeder gehad en haar daardoor verloren dus waarom is het gek dat ie het nu ook gelooft / bang voor is. Op dat moment is hij nog niet overgelopen en als ie wel Vader geworden is is ie niet gelijk uberslecht. Er zit aan het einde van deel 6 tenslotte ook nog steeds goed in hem terwijl ie dan al heel wat meer moorden etc. op zn kerfstok heeft. Als er dus iets onrealistisch is dan is dat het wel. Waarom zou ie zich dan opeens tegen de Emperor keren??
Dat robots auw zeggen is humor, dat het lame ass humor is vind ik ook maar dat ga je toch niet serieus nemen / over zeiken. Zelfde geldt voor de wenkbrauwen van Vader.
harm1985
Ok, maar waarom wurgt hij Padme dan? Kennelijk begrijp je de werking van de Dark Side niet helemaal.
ehs21
Omdat ie boos is en een vlaag van verstandsverbijstering heeft. Jij bent wel expert op het gebied vd Dark Side?
White Trash
Het eind met de 'geboorte' van Darth vader is echt epic! Hier nog niet heel vaak genoemd is General Grivieous die vond ik ook wel cool zker voor een computer animatie.
bennyboy
ik vond deze niet zo erg goed als de rest van de star wars reeks alleen het einde was wel hard (vanaf het moment dat obi wan met anakin en order 66.
de reactie is niet zo oud maar het is zeker 3 jaar gelden dat ik de film gezien heb dus ik dacht: ik geef hem een herkansing. met een nieuwe blik zonder verwachtingen en jongen, wat is dit een gigantisch goede film. vanaf het eerste moment zat ik er helemaal in. maar tog vind ik tussen 3 en 4 een groot gat zitten. eigenlijk zouden ze er een extra film bij moeten maken.
bijv. over die game die zich daartussen afspeelt spel over gat tussen 3 en 4 ietsje meer diepgang en verhaal (van de game) en je hebt een prima film.
iemand die wil sponseren??? ik heb nog een paar acteurs nodig

maar weer verder waar ik was, vooral het acteerwerk vind ik geniaal met name van Anekin en mace.
en yoda ziet er schitterend uit.
alles bij elkaar geef ik het 4* voor een geweldige avond
ehs21
Nou zoveel verhaallijn heeft die game niet hoor, is ook gewoon een swing van goed naar bad plus een liefdesverhaal. Lang niet genoeg om een film mee te vullen, maar er komen wss nog 2 delen dus dan zou het evt kunnen. Maar je kunt ook gewoon die games spelen en dan weet je het verhaal ook
sierrra
Hij wurgt Padme helemaal niet. Palpatine laat hem geloven dat hij dat heeft gedaan. Padme was nog in leven, maar heeft de zin om te leven opgegeven .
jipt
Fijne afsluiter, samen met Empire Strikes Back de beste. Laat de slechte humor uit deel één en twee achter wegen om daarna je Star Wars vrienden keihard af te slachten. Alles is veel duisterder en serieuzer, geen gezemel, geen Jar Jar en geen robots die overal maar mee naar toe moeten omdat het "grappig" is.
Special effects van Lord of The Rings niveau en veel beter dan het afschuwelijke deel twee.
djmike19
ik vind het een goede film ik heb deze film zelf ook
hij is best leuk maar best voorspelbare film
DennZo
Beste van 3 nieuwste (!) Star Wars films, dat is een ding wat zeker is. Neem later even de tijd om het wat uitgebreider te onderbouwen, want daar is het nu toch echt te laat voor.
Wat ik wel nog kwijt wil is dat mensen zoals 'harm1985' echt de rating zo vernaggelen. 0,5 is absurd. En daarbij kloppen de gegeven argumenten ook nog eens van geen kant. Vraag me dan serieus af of je de film dan wel eens gekeken hebt. Beetje jammer.
Threeohthree
Zoals je ziet, Harm is fan van de old school reeks. (IV, V, VI). Dus heel verwonderlijk is die0,5 niet.
DennZo
Harry Plinkett's review van Episode III is eindelijk uit. Opnieuw een ontzettend grondige, boeiende, komische analyse van de talloze problemen die dit deel van de nieuwe trilogie plagen. Verplicht kijkvoer!
Geniaal
. Wat hij zegt klopt in principe wel, maar ik stoor me niet heel erg aan de dingen die hij aanhaalt. Lijkt me ook tergend om een film altijd op zo'n manier te benaderen...
SilverGun
Het knappe vind ik dat hij juist niet afgeeft op dingen die alleen de echte fanboys als storend zouden ervaren en een normale filmliefhebber niet zouden boeien. Het is een genadeloos scherpe en uitgebreide uiteenzetting van het onderbuikgevoel dat de meeste Star Wars liefhebbers al jaren hadden.
sierrra
Dit is gewoon een hoop stom gelul.
harm1985
Heb deel III nog niet gezien, maar de review van deel I al wel en het kon niet treffender. Door I, II en III en de reviews ga ik IV, V en VI nog meer waarderen (en de SE haten).
Eerder is hier al eens een discussie geweest over de light-saber gevechten. Plinkett geeft hele nieuwe inzichten hierin. Waar het bij IV, V en VI vooral ging over de achterliggende emoties, zijn de gevechten hier tot in de perfectie geoefende en dus niet-spontane emotieloze over gechoreografeerde gevechten, met als summum het eindgevecht tussen Anakin en Obi-Wan. Waar er in Star Wars nog echte emotie achter dat gevecht zit, hoe stuntelig ook (valt best mee IMHO) ontbreekt dat hier compleet. Het is gewoon een belachelijk gevecht dat er alleen maar 'cool' moet uitzien. Zoals Plinkett al zegt, het had gerust in één ruimte kunnen spelen en maar ene minuut of drie hoeven duren, in plaats van een half uur.
SilverGun
Dit is gewoon een hoop stom gelul.
Ja hoor
Je moet nog uit de ontkenningsfase komen denk ik.
sierrra
Als die Plinkett nu eens wat nuttigs met zijn leven gaat doen dan dit oeverloze geleuter over een film die hij blijkbaar toch niks aan vind.
Waarom geef je een 0,5 aan een film die je niet gezien hebt.
Hij heeft het over de review (over episode III) van Dhr. Plinkett
SilverGun
Leer anders eerst even begrijpend te lezen voordat je bijdehand gaat doen. Door maar wat random opmerkingen als 'stom gelul' en 'oeverloos geleuter' te spuien kom je daarnaast vooral over als een onnozele fanboy.
harm1985
Ik heb deze films allemaal wel eens gezien en zelfs de fanedits ervan en eerlijk is eerlijk, als er een hoop bullshit is uitgeknipt, zoals uit deel 2, zijn ze nog enigszins te pruimen. Zoals dat geblaat over medicholrians en die prophecy.
Wat er mis is met deze films is dat ze totaal niet stroken met de originele trilogie. Het feit dat alles voor een green screen is opgenomen helpt niet mee, de actiescenes zitten propvol met crap en dat had ik op zich nog wel willen slikken als ik me verbonden voelde met de personages, zoals in de originele trilogie. Maar dat is nu niet het geval. Komt bij dat door al die green screens de films er erg steriel uitzien, hetgeen me nog verder afstoot. Zoals Plinkett al opmerkte, kennelijk was Lucas de ontberingen van het opnemen van Star Wars (1977) zo beu dat hij er nu voor gekozen heeft om vanuit zijn luie stoel in een gecontroleerde omgeving deze films te maken.
Daarbij zijn de dialogen dramatisch en dan ook nog eens saai in beeld gebracht, het is continue hetzelfde, of ze zitten op een bank, of ze lopen door een gang of hal en gaan dan stilstaan om te praten. En dan is het continue het shot/reverse shot.
Deze drie films hadden maar één doel (en dat is niet eens zoveel mogelijk geld verdienen) maar om Anakin in het pak van Vader te krijgen. Wat het verschil is tussen de originele trilogie en deze films is dat Vader daar deel was van een groter verhaal. Nu is dat op zich geen probleem, je zou deze drie films als karakterstudie van Anakin kunnen zien, maar dan is het gewoon heel erg slecht uitgewerkt. En dan wordt dat verhaal over het stichten van the Empire er nog bij de haren bijgesleept ook. Je krijgt nergens het idee dat de Jedi slimme doortastende wezens zijn. Yoda heeft geen moment inzicht in de interne kwellingen van Anakin, terwijl hij dat met al zijn wijsheid toch zou moeten kunnen doorzien. Zelfs zonder de force te beheersen is dat al duidelijk! Daarnaast is het zo fucking obvious dat Palpatine niet helemaal kosher is, maar niemand die erover nadenkt om hem eens nader te onderzoeken, terwijl hij duidelijk machtsgeil is. En dan laten ze zijn bewaking over aan Anakin zodat Palpatine hem kan beïnvloeden, terwijl Mace Windu daar al zijn twijfels over heeft, een simpele spionage camera was genoeg geweest.
Dan is er nog de relatie tussen Anakin en Obi-Wan. Wat ik uit Star Wars (1977) opmaak is dat ze goede vrienden waren, Obi-Wan zegt het zelfs letterlijk en dat hij een goede man was, die verleid is door de dark side. Dit terwijl Anakin eigenlijk van kinds af aan een ongelooflijk irritante kerel is met een duister randje die continue loopt te ruziën met Obi-Wan. Als de insteek dan is dat het een karakterstudie is, waarom zien we dan alleen deze kant van Anakin? Ik had veel meer sympathie voor hem gevoeld als we wat meer van hem gezien hadden. Tussen Phantom Menace en Attack of the Clones zit een hoop tijd, waarin een hoop gebeurd is en dit had kunnen helpen ons emotioneel verbonden te voelen met Anakin. Vergelijk het even met de training van Luke door Yoda in Empire, oneindig veel beter.
Zoals Plinkett al zei, toen hij deze film vergeleek met Citizen Kane, Welles (die ook volledige controle had over zijn film) gebruikte veel special effects of een verhaal te vertellen. Lucas gebruikt een verhaal om special effects te laten zien.
Stu-Pot
In elk geval een zeer goede review
Episode III staat straks ook op het programma, ben benieuwd.
harm1985
Een samenvatting van Plinkett, voor degenen die geen zin hebben om de hele 110 minuten uit te zitten, al is het wel zeer de moeite waard.Ik geef aan het begin ook aan dat ik hem parafraseer.
Al was ik al voor zijn reviews van mening dat deze films bout zijn. De actiescenes zijn over the top, steriel, vaak langdradig en geen logisch gevolg van achterliggende emoties.
nakada
Ik ben het anders wel eens met Sierra : een hoop gelul.
harm1985
Dat komt omdat Han, Luke en Leia onderdeel zijn van een groter verhaal en hun personages niet uitgediept hoeven worden (in de zin van zoals dat hier zou moeten gebeuren). Maar ze 'groeien wel'. Luke groeit van sukkeltje die op de boerderij van zijn oom werkt uit tot Jedi, Han van clandestiene smokkelaar tot behulpzame held. Daarnaast onstaat er een romance tussen Han en Leia, eentje die geloofwaardig is en niet geforceerd. Zoals Plinkett al zei, je ziet dat ze verliefd zijn, bij Padme en Anakin moet je dat worden verteld, zo weinig chemie is er, niet in de laatste plaats door de belachelijke dialogen. Als ik tegen mijn vrouw me zo had gedragen als Anakin tegen Padme, dan was ik nog steeds vrijgezel geweest. Daarnaast hebben Han en Luke een beetje een hekel aan elkaar, en worden ze later vrienden.
I-III moet het verhaal zijn van Anakin, tenminste, dat denk ik, maar toch kan ik me geen moment in hem inleven. We leren hem ook niet echt kennen, behalve dat hij een zeur is, die over alles en iedereen gefrustreerd is, en dat wordt keer op keer herhaald. En dan in deel 3 gaan ze ineens ook nog de 'goede' kant van Anakin laten zien, dat ie dat ruimteschip aan de grond zet (met die scene is overigen ook het nodige mis, maar dat laat ik aan Plinkett over) en gaat ie 'ineens' uit de goedheid van zijn hart een random clone trooper helpen, terwijl die oorlag al 3 jaar bezig is ofzo en er al duizenden zijn gesneuveld.
Het klopt gewoon van geen kanten. Tel daarbij op dat er een hoop ingewikkelde Star Wars shit inzit, waar niemand wat van snapt, tenzij je alle boeken hebt gelezen en spellen hebt gespeeld. Bij Star Wars (1977) wordt je als kijker meegenomen door Luke, die er ook allemaal geen zak van snapt, en terwijl alles aan hem wordt uitgelegd, steekt de kijker ook wat op. Ik begrijp nog steeds geen zak van I-III, van het begin met de blokkade vanwege Space Tax tot hoe Palpatine the Empire weet te stichten (hadden ze em niet gewoon moeten afzetten nadat de oorlog afgelopen was, dat was wel gewoon de bedoeling, daarnaast hadden ze ook gewoon security beelden kunnen laten zien van hem en Anakin aan de senaat, zoals Plinkett ook al zei.)

Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker

1980

Star Wars
1977

Nieuwe 'Star Wars' trilogie aangekondigd met Simon Kinberg aan het hoofd

De tien best beoordeelde films van de jarige Ewan McGregor (53)

Hayden Christensen was verrast dat hij werd gecast voor de rol van Anakin Skywalker: 'Het was onmogelijk'

Deze 'Star Wars'-acteurs hadden een hekel aan hun eigen personage

Star Wars
Fantasy / Sciencefiction, 1977

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi
Fantasy / Sciencefiction, 1983
showdownstrijdlava vulkaanchosen onepolitiekvervolgprequelromantiekdeath startragic herotragedievisioncult figure planethatreddream sequenceexpectant motherruimte-operachancelgalactic warburn injury allegoricaltragic romancefall from gracegraphic complexpower violencedepressingcruelpowerful