• 9.375.307 stemmen

Per Qualche Dollaro in Più (1965)

Western | 132 minuten

Genre: Western

Alternatieve titels: For a Few Dollars More / Voor een Paar Dollar Meer

Oorsprong: Italië / Spanje / West-Duitsland / Monaco

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Clint Eastwood, Lee Van Cleef en Gian Maria Volonté

Gesproken taal: Italiaans

Plot Per Qualche Dollaro in Più

"The man with no name is back... the man in black is waiting... a walking arsenal - he uncoils, strikes and kills!"

Een bende beruchte criminelen onder leiding van El Indio bereidt een bijzondere bankoverval voor. Twee premiejagers besluiten samen te werken om de bende op te rollen. Maar een van hen, Douglas Mortimer, heeft blijkbaar andere doelstellingen dan alleen de beloning.

Col. Douglas Mortimer

avatar van Wouter

Sort of.

avatar van Fryce

Fryce

Heerlijke film. Zit lekker veel rauw dialoog en sfeer in. Mijn dvd begon op het laatst te haperen wat erg jammer was. Desondanks een erg lekkere film vol met afwisseling goed acteerwerk en heerlijke karakters.

avatar van Nomak

Nomak

Erg goede western met topacteurs in de hoofdrollen.
Ik ben blij dat de film op het einde serieuzer van toon is dan Il buono, il brutto, il cattivo. Dat wil echter niet zeggen dat het ook meteen een betere film is, beide films hebben namelijk hun sterke punten. Het zijn allebei erg mooie en erg goede films.
Clint Eastwood doet wat hij erg goed kan, zoals zo vaak zit hij erg goed in zijn rol. Toch vind ik hem hier niet het beste personage. Lee Van Cleef is ook zo een topper, wat een uitstraling die man heeft.
Maar het is Gian Maria Volontè die hier de show steelt in de rol van Indio. Wat een personage, een echte bandiet.
Films over revolverhelden zijn altijd interessant, en qua kwaliteit staan de films van Sergio Leone toch bovenaan.
Het einde is dan ook een zenuwslopende scene als Mortimer en Indio oog in oog staan. Wat een blikken dat die mannen hebben, geweldig. En dan de muziek erbij, en de melodie van dat horloge.
De muziek in de film is natuurlijk van erg hoog niveau, zoals je van Ennio Morricone kan en mag verwachten.
Dan nog een vermelding voor Luigi Pistilli, ook een man die hier erg goed acteert en schittert als kompaan van Indio. Ik herkende hem als de broer van Tuco in Il buono, il brutto, il cattivo. Ook daar spatte hij van het scherm af in de beste scene van die film.
Per Qualche Dollaro in Più is dus zeker een aanrader voor elke filmliefhebber.

avatar van lykathea

lykathea

Goede western, maar net als z'n "voorganger" A fistful... zeker niet de superieure film die ik eigenlijk wel van Leone verwacht had, zeker gezien z'n latere films.

Lee van Cleef geeft in mijn optiek de enige noemenswaardige acteerprestatie in deze film. Clint is Clint, en dat is vaak genoeg, maar het was wel weer behoorlijk automatische piloot, waardoor van Cleef nog meer ging opvallen. De rest van de cast wordt uitstekend gebruikt door Leone, waardoor ze nooit irriteren, maar acteren kunnen ze allerminst. Ook het verhaaltje is maar wat slap en mak uitgewerkt, maar daar tegenover staat een sfeer waar je u tegen zegt. Zoals wél echt gewoonlijk is de muziek van Morricone weer prachtig en de vele mooie beelden met toepasselijke close ups maken de film toch een mooie, alhoewel lege, ervaring.

avatar van ®Tc

®Tc

Het cowboy-leven kon me ook in deze prent weinig boeien.

Per Qualche Dollaro in Piu of For a Few Dollar More is voor mij net zoals de andere westerns: Saai verhaal, belachelijk laag tempo, lelijke setting. Ik mag nog zoveel westerns een kans geven altijd krijg ik hetzelfde op de boterham, zal nooit mijn favoriet genre worden. Alhoewel ik van die hoed-schiet-scène wel genoten heb.

Grootste pluspunt aan deze Leone is opnieuw met straatlengtes voorsprong Enrico Morricone. Echt een talent die man jammer dat zijn soundtrack altijd tot op het puntje wordt leeggezogen door Leone. Net zoals in de andere westerns is de theme goed maar ben je die tegen het einde van de film strontbeu gehoord.

avatar van BjornH

BjornH

Naar mijn mening een stuk beter dan A fistfull of dollars, maar nog steeds niet zoals ik had gehoopt. Dat komt mede door het verwarrende plot en de weinig overtuigende personages. begrijp me niet verkeerd....ik vind de kolonel en de slechterik in de film hele toffe personages, maar ze nemen beslissingen in de film die niet navolgbaar zijn. Dit maakt ze niet geloofwaardig. Zoals bijv Indio die gewoon iedere gewone bandiet aanneemt en alles toevertrouwt zoals ook bij de kluis die hij gewoon effetjes door een vreemdeling laat openmaken

Daarnaast komt de slechterik in de film op mijn een beetje als een mietje over xD.

Desalniettemin zette Eastwood weer een respectabele bountyhunter neer en mag ik de kolonel in mijn meest favoriete rij van filmpersonages inlijsten. Ook de muziek excelleerde weer en waren de omgevingen de sfeer om van te smullen. Daarnaast waren de eindscene en de hoed-wegschiet-scene echt fantastisch.

3.5* vooral vanwege rare acties van de personen. Anders was t punt boven de 4* uitgekomen.

planet_of_death

Na het iewat tegenvallende maar zeker niet slechte) A Fistfull of Dollars ben ik benieuwd naar Leone´s tweede western. Iemand idee war ik m kan krijgen?

planet_of_death schreef:

hier.

avatar van Devoo

Devoo

Net gekeken, vond hem schitterend.

avatar van powerman

powerman

Natuurlijk lang niet zo goed en onovertroffen als "The good, the bad and the ugly' maar bijna nét zo legendarisch, mede dankzij de bijdrage van de charismatische figuren als Gian Maria Volontè, Lee van Cleef en uiteraard Clint Eastwood in deze tijdloze klassieker. Het is met name de mimiek van de acteurs, de prachtige close ups van de filmers die samen met de sterke muziek een film plaatsen die staat als een huis. En dan mis je dialogen of zelfs een diepgaand verhaal niet.

We krijgen gewoon een verhaaltje te zien, die door grimmige spanning, humor, en actie volkomen voldoet aan alle verwachtingen van een goede Western. Zelfs na 4 keer kijken nog even boeiend. Geweldige scénes als de ontmoeting tussen Clint Eastwood en Lee van Cleef, maar ook de brute Gian Maria Volontè, en helemaal de geweldige bijrollen, zoals de stokoude man die naast de spoorbaan woont, gewoon een absolute must voor liefhebbers van Western, een 'must see' deze film, die zonder meer top de top van het genre gerekend mag worden!

avatar van Leno

Leno

Sterk vervolg op a Fistfull. Het verhaal is veel grootser opgezet en rechtvaardigd dan ook de veel langere speelduur. De muziek is erg mooi en daarmee wordt ook wat grootser uitgepakt. Er zitten enkele memorabele scenes in (met name de climax) en de cast is uitmuntend. Eastwood, van Cleef en Volonté zijn prachtig aan elkaar gewaagd.

Jammer is wel dat de schietscenes soms wat knullig zijn. Als iemand geschoten wordt zie je daar niet eens wat van bij het slachtoffer, bij welke ook weinig aandacht is besteed aan motoriek.

AddictedToMovies schreef:

hier.

Dank en sorry voor de zeer late reactie.

No matter.

AddictedToMovies

Uitstekende western van Sergio Leone. Sergio Leone zorgt hier voor een ingewikkeld plot, prachtige beelden en een aantal onvergetelijke beelden. Clint Eastwood en Lee van Cleef spelen weer geweldig. De film loopt redelijk vlot op een Leone manier dan. Ennio Morricone levert weer een mooie score af, vooral dat klokje tijdens de shootouts was geweldig. Het slot van de film is ook prachtig, net zoals al zijn andere westerns.

planet_of_death

Vandaag eindelijk besteld via Bol... ben benieuwd.

Don MN

Met The Good, The Bad and The Ugly en Once Upon a Time in the West als respectievelijk nummers één en twee in je Top 10 kan het toch niet meer stuk.

Niet echt nee...

planet_of_death

Sergio leones vervolg op A Fistfull of dollars is 1 van de beste westerns allertijden.

Het sublieme acteerwerk, de vrije shots en de mooie soundtrack zorgen er voor dat je voor de buis gekluisterd blijft.

4,5 ster ( Geweldige film, maar niet zo goed als zijn opvolger )

avatar van chevy93

chevy93

Op aanraden van AddictedToMovies heb ik deze film gekeken.

AddictedToMovies op 16 oktober 2009 schreef:

Tip: Kijk For A Few Dollars More. Die vind je vast ook geweldig en heeft ook een mooie eindconfrontatie (weer met zo'n machtige Morricone score!).

Bedankt daarvoor, want het was inderdaad een prachtige film!

Alweer zo'n zoektocht net zoals in The Good, The Bad & The Ugly.

En Clint Eastwood, wat een superacteur is het toch. Hij heeft voor mij een soort idolenstatus. Zo machtig als hij zijn rol neerzet!

Ik moest wel even wennen aan het feit dat Lee van Cleef opeens een helper was, aangezien ik hem toch ken als The Bad in de nagenoeg gelijknamige film .

Misschien ga ik zelfs van dit genre houden?

Gewoon de volle mep! 5,0*

'Where life had no value, death, sometimes, had its price.'

avatar van Hakunamatafaka

Hakunamatafaka

Zo, net gekeken mijn 5e film van sergio leone alweer, denk als ik de besten nu wel gehad heb, maar ga de andere 2 ook nog kijken.

avatar van otherfool

otherfool

Heerlijke kerstavond gehad met Clint, Lee en een blik vol vuig kijkende Italianen. Onvergetelijke scenes te over (het meesterlijke hoedje schieten spande de kroon), maar het is vooral de algehele sfeer die over de film hangt die het hem doet. Zwetende mannen, een hoop wapengekletter en de onmisbare Morricone; zo worden ze niet meer gemaakt!

4,5*.

avatar van Roel Bogers

Roel Bogers

Eindelijk gekocht, mooie special edition box, ziet er erg goed uit. Nu heb ik de zogenaamde trilogie compleet. Is het de moeite waard om ze allemaal achter elkaar te kijken?

Fistfull of Dollars heb ik pas gezien, maar The Good & the Bad is als een hele tijd geleden. Zal wel een lekkere Clint/Leone/Morricone avond zijn zeg.

Roel Bogers schreef:

Is het de moeite waard om ze allemaal achter elkaar te kijken?

Ik zou ze zeker niet alledrie op een dag kijken. Het probleem is dat dezelfde acteurs andere personages spelen, wat nogal een vreemde kijkervaring geeft. Proficiat met deze mooie aankoop.

avatar van Roel Bogers

Roel Bogers

Ik dank u

In hoeverre is het dan een trilogie? Wel raar dat personages andere rollen hebben. Zover ik had begrepen heeft het alleen iedere keer dezelfde hoofdrolspeler, de man zonder naam, maar naast dat zijn er weinig verbanden.

avatar van jordandejong

jordandejong

Roel Bogers schreef:

Ik dank u

Ja klopt de verhalen horen niet bij elkaar.

avatar van chevy93

chevy93

Ik vind het geen trilogie. Er zit weinig tot geen verband tussen de verhalen.

Alleen sommige acteurs zijn hetzelfde (bv. Eastwood & van Cleef).

Alhoewel van Cleef niet in de eerst (Fistfull of Dollars) zit

planet_of_death

Wellus . Je bedoelt zeker Wallach.

avatar van jordandejong

jordandejong

Wallach komt alleen in The Good The Bad And The Ugly voor.

Van Cleef in GBU en For A Few Dollars More.

planet_of_death

Oeps verkeerd gelezen. Je hebt gelijk ja.

Encyclo.nl:

2. Trilogie
Oorspronkelijk bij de klassieken, met name in Griekenland, gebruikte term voor de opvoering van drie onderling inhoudelijk samenhangende drama`s op één dag. De term werd later overgenomen voor elk drietal drama`s dat deze inhoudelijke samenhang vertoont, ongeacht de wijze van opvoering.
Gevonden op http://www.dbnl.org/tekst/bork001lett01/

3. Trilogie
Een veelgebruikte term voor een veelgebruikt fenomeen in de strip- en filmwereld. Een trilogie (ook wel drieluik genoemd) is een verhaal dat verteld wordt in drie afzonderlijke delen en die dus na elkaar één enkel geheel vormen.
Gevonden op http://www.depoort.com/aspscripts/termin

Al zijn de films: Per Un Pugno Di Dollari, Per Qualche Dollaro in Più en Il Buono, Il Brutto, Il Cattivo bekend als de Dollar-trilogie twijfel ik of het als een échte filmtrilogie beschouwd mag worden nu deze discussie in gang is. Het is geen drieluik (3.), maar er is zeker inhoudelijke samenhang (2.). Hebzucht kan als centrale thema gezien worden, al speelt in dit deel wraak ook een rol.