• 9.381.586 stemmen

Geregisseerd door: Andrea Arnold

Met onder meer: Katie Jarvis, Kierston Wareing en Michael Fassbender

Releasedatum: 22 oktober 2009

Plot Fish Tank

"Live, love and give as good as you get."

Mia is een 15-jarig meisje, dat altijd in de problemen is en dat is uitgesloten van school en is verbannen door haar vrienden. Op een warme zomerdag brengt haar moeder een mysterieuze vreemdeling mee, genaamd Connor, die belooft om alles te veranderen en liefde in hun levens te brengen.

avatar van starbright boy

Ik kende Arnold van haar interessante debuut Red Road. Ergens is deze film veel traditioneler dan dat debuut, maar tegelijk is het ook een opvallende stap vooruit. Fish Tank staat in een decennialange Britse traditie van sociaal drama. In die zin zou je het bijna een genrefilm kunnen noemen. Maar dan wel een heel erg goede. Een die dat genre ook haast weer ontstijgt.

Heel erg goed is bijvoorbeeld hoe Fish Tank in de huid van Mia gaat zitten. Je ziet de wereld door Mia's ogen en ik groeide in haar personage. De film is vrijwel totaal subjectief en gaat daardoor verder dan waarnemen. Ook heel erg goed is Katie Jarvis die zeldzaam geloofwaardig is met haar complexe karakter dat erg vaak van emotie verschiet. De film lijkt af en toe bijna de focus te verliezen, gaat naar het einde bijna te vaak haar eigen motto, niets is zoals het lijkt, nog eens laten zien maar het blijft net binnen de perken.

Wat de film nog een stapje hoger zet is de nadruk op hele kleine dingen op veel momenten in de film, zoals een bijna onopvallende blik waardoor je begrijpt waarom ze later terugkeert naar de jongen in de trailer, de intimiteit die ze opzoekt in haar dansscenes en hoe kwetsbaar ze daar ineens is, de blikken door het raam, noem maar op.

Verrassend sterke film, 4.0*

avatar van joey1973

joey1973

Ik had de recensies al gelezen en op aanraden van een medeforumlid ben ik toch geïnteresseerd geraakt.... het verhaal op zich stelt weinig voor en is enorm voorspelbaar, maar WOW, wat een acteerwerk! Alleen daarom al blijft de film boeien, zo ontzettend realistisch en knap neergezet al duurde het even voor ik werd meegesleurd in het personage van Mia.

Twijfel tussen 3,5 of 4 sterren, maar het is toch 3,5 geworden, op gevoel, kan niet uitleggen waarom, maar ik ben kritisch op de raarste momenten

avatar van juliegirlxoxo

juliegirlxoxo

Het verhaal zelf was enorm goed,maar van het camera werk werd ik misselijk,alsof het met een amateurs camera was.En wees nu zelf even heel eerlijk zo goed dansen kon ze ook weer niet.

Redelijk.

Het eerste uur is veruit het beste, dan lijkt het allemaal nog ergens heen te gaan. Het Britse lagere milieu is boeiend vertoeven, de personages zijn lekker onbeschoft en rudimentair. Jammer genoeg mist de film daarna aan kracht.

Het tweede deel duurt te lang, is een beetje doelloos en serveert nogal voorspelbaar en weinig verheffend drama. Films als deze willen nogal eens té graag zielig overkomen en daar heeft Arnold wel een handje van weg. Jammer, want verder was het best sterk geacteerd, nu boet de film veel in.

Visueel wel erg lelijk, vreselijk beeldformaat en brak camerawerk. Soundtrack is ook niet al te boeiend, al zorgen de dansscenes wel voor wat apartere accenten. Iets betere soundtrack keuze had de film ook wel goed gedaan.

Vond het uiteindelijk wel oké, maar meteen ook weinig opvallend of uitdagend. Filler voor arthouse bioscoopjes, waar mensen naartoe kunnen die weten wat te verwachten. Er had zeker meer ingezeten als het tweede deel wat eerlijker was geweest.

avatar van stinissen

ARD (Fish Tank, zondag 1 april, 23:35 uur)

avatar van Spartaan1986

Spartaan1986

Misschien iets te overtrokken als geheel. Vooral het rokende zusje en vriendinnetje vond ik wat geforceerd de grens opzoeken. Wel puik acteerwerk van Jarvis en Fassbender en de film weet te boeien ondanks de lange speelduur.

soom

Katie Jarvis is duidelijk geen echte actrice. Ze doet maar wat eigenlijk, terwijl de ervaren acteurs haar opvangen en beter zijn in hun spel. Maar van Katie was ik niet echt onder de indruk.

Wel natuurlijk van Michael Fassbender, die best een goede rol neerzet. Ben best benieuwd naar meer filmrollen van zijn hand, want hij is interessant.

Fish Tank is verder best een aardige film, grauw en met een beetje realisme. Ben ook best benieuwd naar meer van Andrea Arnold.

avatar van BBarbie

BBarbie

soom schreef:

Als dat zo is, hoe verklaar je dan deze awards en nominaties van Katie Jarvis?

BBarbie schreef:

Als dat zo is, hoe verklaar je dan deze awards en nominaties van Katie Jarvis?

Nouuu... Waarschijnlijk omdat de mensen die deze awards uit gedeeld hebben, iets anders naar haar performance kijken dan ik deed. Ik vond duidelijk merkbaar dat Michael en Kierston zoveel ervarener waren, dat zij in feite verdoezelden dat Katie Jarvis niet echt kaas gegeten heeft van acteren.

avatar van mister blonde

mister blonde

Volgens mij bedoel je wat anders dan verdoezelen, anders is het een vrij bizarre opmerking.

mister blonde schreef:

Ik bedoel precies wat ik schrijf .

avatar van mister blonde

mister blonde

Dat is dan vreemd. Als je duidelijk merkbaar vond dat die twee zoveel beter waren, verdoezelen ze het blijkbaar juist helemaal niet voor je. Het is een contradictie. In de ene helft van je zin vond je iets duidelijk merkbaar, wat in de tweede helft van je zin opeens verdoelzelt wordt.

Het lijkt me sowieso vreemd dat twee bijrolspelers die sterker zouden spelen, het vermeende matige spel van de hoofdrolspeler zouden verdoezelen.

mister blonde schreef:

Okay, je hebt gelijk, dat ik een contradictie gebruikte. en had ik het wellicht een beetje anders moeten formuleren, kwam het gedeelte over verdoezelen er een beetje verkeerd uit. Maar wat ik dus in elk geval vind, is dat Katie Jarvis niet kan acteren. En dat Michael en Kierston dus beter waren dan zij. Mijn woordkeus/taalgebruik is niet altijd even goed gekozen, omdat ik gewoon dingen eruit gooi, die ik ervoer/denk te zien.

avatar van frans123

frans123

Weer een sociaal drama van het eiland waar ze kinderen haten.Grof taalgebruik,kinderen en teeners die streetwise zijn. Trage film, die met de helft lengte aan kracht zou winnen. Na een half uur wilde ik hem uitzetten,want ik vond het eerste uur vervelend. Een oscar voor het jongere zusje van mia (waar hier niemand het over heeft).. Een film die als je hem niet gezien hebt ,niks aan mist. Het acteerwerk redt het niet zo erg interessante verhaal. 2 sterretjes.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Dat ze in Engeland kinderen haten is misschien te pessimistisch, maar soms valt het wel erg op. Zo heb ik het wel ervaren toen ik 6 jaar geleden in Londen was, in de stad zelf kwam je maar weinig kinderen tegen, de meeste kinderen (en pubers) die ik toen heb gezien zaten op een school met uniform en met hele hoge hekken om het schoolplein en werden nog tamelijk ouderwets opgevoed. Verder mochten ze ook niet zonder begeleiding Harrods binnen of shoppen. Dat is dan het imago die ik heb meegekregen, maar ik kan er wel naast zitten.

Maar ik denk dat het inderdaad wel een beetje de betutteling is dat de kinderen/pubers in Engeland zo uit hun vel springen, het lijkt ook een behoorlijk bekend thema te zijn geworden daar, zo heb je ook Eden Lake, The Veteran, Harry Brown, Boy A, Attack the Block (Adult/Kidulthood moet ik nog zien) enz enz waarin het term "jeugdbende" een stereotype begint te vormen. Elk verhaal is anders, maar toch heb ik wel door waar er op gedoeld word.

Maar Fish Tank gaat weer een beetje de andere kant op. Ook hier krijgen we te maken met zo'n iemand. De 15 jarige Mia die zich totaal niet thuisvoelt in de groezelige achterbuurt van Essex en der eigen ook totaal niet onder controle heeft en behoorlijk agressief is en al flink word uitgekotst in haar buurt. Logisch natuurlijk, want haar status is niet bepaald rooskleurig. Ze mag er nog wel goed uitzien maar haar innerlijke die geeft er een flinke draai aan. Zoals gewoonlijk is dit weer iemand die stennis op straat schopt en het thuis ook niet bepaald goed heeft. Haar zusje gaat ook de afgrond in en haar moeder is een alcoholist die open dag houd voor de kerels in de buurt, totdat ze de midden 30-er Conner aantreft (die ook erg indrukwekkend is neergezet door Fassbender. Conner lijkt zo wel de boel op te bloeien in het verscheurde gezin, ondanks het feit dat het niet altijd even rooskleurig gaat. Wat er precies over gezegd kan worden is gewoon erg moeilijk. Mia lijkt haar rust te hebben gevonden maar ondertussen...

Alles slaat natuurlijk ook om wanneer Mia van bil gaat met Conner Vanaf dat moment is de spanning flink te snijden en kan je ook maar weinig goeds verwachten. En alsof dat nog niet genoeg is, vooral wanneer Mia erachter komt dat Conner al die tijd overspel had gepleegd met haar moeder, terwijl hij ondertussen zelf nog een gezinnetje heeft. Het laatste half uur grijpt je wel even naar de strot. (Nee het is geen door een toiletpapier gesponserde goede tijden, slechte tijden!!!)

Erg knappe Urban-drama dus die zo zijn verrassende wendingen heeft, licht puntjes, donkere puntjes, realistisch acteerwerk en ook een grimmig sfeertje van de kleurloze saaie achterbuurten. Ik vond dit weer een sterke coming of age film.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Bijzonder (on)aangenaam.

Op het eerste zicht lijkt Fish Tank zo'n doorsnee realistisch en droog sociaal drama te worden. Dat blijkt uiteindelijk totaal niet het geval, want na de ietwat onstuimige intro van Mia verandert de film in een fijngevoelig en karaktergedreven drama.
Het fijnste aan Fish Tank is de ontwikkeling tussen Mia en Connor. Die laatste haalt - ondanks de gespannen gezinssituatie - het beste in haar naar boven. Maar elke medaille heeft een keerzijde en ook dat aspect vind ik erg sterk uitgewerkt - vooral vóórdat de bom barst voel je dat er iets met Connor is.
Na goed anderhalf uur film dreigt het een beetje in te kakken. De ontvoering had écht niet gehoeven, de auditie dan weer wel - ik vond het al vreemd dat zo'n dansmoves interesse zouden oproepen.
Het einde maakt dat ene missertje dan wel weer goed en is wat mij betreft het enige passende.

Maar hét pluspunt is zonder twijfel Katie Jarvis. Katie-wie?, zal u denken. Wel, ik dacht dat ook. Wederom blijkt echter dat naamsbekendheid geen voorwaarde is voor fenomenaal acteerwerk. Jarvis zet hier een enorm sterke rol neer. Ze haalt werkelijk alles uit haar rol. Ik ben alleszins compleet weggeblazen en durf zelf zeggen dat dit de beste vrouwelijke hoofdrol is die ik ooit gezien heb.
Ook Michael Fassbender mag zeker niet onvermeld blijven, want die zet wederom een sterke rol neer. Hetzelfde kan gezegd worden van de actrice die het kleine zusje vertolkt.

Na een kwartier kijken had ik nog mijn twijfels over de manier waarop Fish Tank in beeld gebracht is. Het camerawerk is namelijk nogal slordig op enkele momenten. Maar eerlijk is eerlijk; "losse" cameravoering kan best intens zijn en dat is het soms ook. De film bevat een heleboel ijzersterke, harde en rauwe scènes. De seksscène (en ik doel niet op de daad zelf, maar voornamelijk op de opbouw) en die waarin Connor Mia na de ontvoering een slag in het gezicht verkoopt springen er voor mij uit.
Door de stortvloed aan sterke karaktermomenten is het muzikale mij volledig ontgaan, op de dansmuziek na. Zulke muziek is helaas niet echt mijn ding.

Diepe buiging voor Jarvis.

avatar van Zeriel

Zeriel

Uitstekende film, die juist helemaal niet zo voorspelbaar verloopt, en toch niet ongeloofwaardig wordt.
Als ze in dat huis in de woonkamer pist....

Goed de filmtechniek is net zo rauw als Essex, maar in dit geval vond ik het niet storend.

Sergio Leone schreef:
Gewoon van straat (de trein dacht ik) geplukt, blijkt uit de extra's. Erg sterke hoofdrol.

De film gekeken, omdat Fassbender erin speelt.,na het zien van Shame en Prometheus, Een topacteur, blijkt ook hier weer en in ik hoop dat ie nog in veel films te zien zal zijn.

avatar van Triple G

Triple G

Realistisch typisch Engels drama waar niemand slecht acteert en Katie Jarvis domweg schittert. Kritiek op muziek of camerawerk vind ik weinig interessant. Verre van de kern van deze film en die derhalve zonder op die punten te schitteren uitermate weet te boeien. Want het verhaal is noch origineel noch briljant. Het is de kunst om een dergelijke situatie zoals deze te vangen en zonder poespas de kijker gekluisterd te houden. En daar is Arnold uitstekend in geslaagd.

avatar van wwelover

wwelover

Sterke en vrij heftige film. Vind dat soort Britse films wel leuk, en mooi om te zien ook die typische aso's. Maar ze worden dan ook wel heel goed vertolkt door de cast. En vooral Fassbender en Jarvis zijn fantastisch. Lijkt me vooral voor Fassbender best een lastige rol, maar ja dat zijn volgens mij al zijn rollen.

avatar van Ste*

Ste*

• 2073 berichten

Op zich ligt deze film in de lijn van vergelijkbaar Engels drama, maar deze film heeft soms veel meer sfeer. Kan niet precies duiden waar dat aan ligt, maar iets met het camerawerk, de geluiden, de wolkenluchten, de omgevingen... ik vond alles heel duidelijk een bepaald gevoel oproepen, en omdat je zo dicht op de huid van Mia zit is het een realistische kijkervaring. Wel duurt de film net wat te lang. Er had wat van de trage opbouw afgekund, maar ook wel wat van het al te veel escalerende tweede deel. Het stuk met het kleine meisje is spannend en ook weer sfeervol in beeld gebracht, maar voelt uiteindelijk vrij nutteloos. De auditie vond ik dan wel weer erg treffend.

Over de gehele speelduur genomen net niet boeiend genoeg voor 4*, maar toch zeker wel een ruime 3,5* 7,5/10

avatar van Oliveri

Oliveri

Sterk drama met een enigszins misleidende omschrijving hierboven. Verder is er het nodige (prima) omschreven in de commentaren hiervoor.

avatar van Ricardan

Ricardan

Er is al een heleboel geschreven over deze film waarbij ik mij in posistieve zin kan aansluiten.

Sommige schrijven dat Katie Jarvis niet kan acteren, da's waar, ze speelt de rol alsof ze juist helemaal zichzelf is. Knap dus! Ook haar kleine zusje in de film speelt haar rol erg goed.

Dat andere, oudere acteurs, meer ervaring hebben spreekt voor zichzelf, het maakt de film alleen maar meer realistischer...

Mooi, sterk en typisch Engels drama.

avatar van Dievegge

Dievegge

Met relatief sobere middelen wordt hier een realitisch beeld geschetst van een Brits eenoudergezin uit een lager sociaal milieu.

De moeder is erg jong (resultaat van een tienerzwangerschap?) en werkeloos. Ze is meer geïnteresseerd in feestjes dan in het opvoeden van haar dochter.

De dochter zelf groeit in chaotische omstandigheden op, heeft ruzie met haar vriendinnen. Dansen is een poging om iets zinvols met haar leven te doen.

De nieuwe partner van haar moeder doet de hoop oplaaien dat ze een normaal functionerend arbeidersgezinnetje kunnen worden. Hoe ernstig zijn bedoelingen zijn, zal moeten blijken.

De acteurs vond ik zeer goed, ook hoofdrolspeelster Katie Jarvis. Zij werd van straat opgepikt toen ze met haar vriendje ruzie aan het maken was. Van een lucky break gesproken. Haar personage lijkt uiteraard op haarzelf. Voorlopig heeft ze geen andere rollen gekregen.

Het is een voorbeeld van sociaal realisme: een milieu tonen zonder opsmuk. Geen bombastische of sentimentele muziek, geen dure effecten. De titel Fish Tank (Engels voor aquarium) suggereert dat we kijken naar mensen die opgesloten zitten in een sociaal milieu, zoals vissen in een aquarium.

avatar van Dennis Evahi

Dennis Evahi

Deze film pakte mij. Zeer goed acteerwerk. Alsof je naar een reality docu zit te kijken. Rauw. Het is zoals het is. De setting klopt. Kon mij inleven in het karakter van het meisje Mia. het kleine zusje van Mia vind ik ook super goed acteren. Eigenlijk alle karakters. Het meest bekendst is Michael Fassbender. Die speelt ook fantastisch. Een goedzak die uiteindelijk toch een grove fout maakt met alle gevolgen van dien. Muziekkeuze ook goed. Een film die ik later nog een keer ga bekijken. Aangename verrassing deze film.

avatar van je80roen

je80roen

Voor mij het beste Engelse sociale drama ooit. Kan Ken Loach nog een puntje aan zuigen

avatar van bjerik76

bjerik76

wat een heftige trailer, binnenkort s kijken

avatar van bjerik76

bjerik76

Mooie ontroerende film.

Goed geacteerd en mooie/sterke scenes.

Ik was blij dat het niet helemaal een neerwaardse spiraal film was met al te schokkende scenes zoals in andere films waarin hoofdpersonen van de ene ellende in de andere terecht komen.

De familiedans ergens op het eind van de film was erg sterk.

De engelse kunnen er wat van.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Lekkere inkijk wederom in de Engelse ransboel. De lagere milieus daar zijn een dankbaar onderwerp voor filmmakers en okee, het is ook boeiend en schrijnend tegelijk om een film die zich daarin afspeelt te zien. Maar als je meer van dit genre gezien hebt, kom je tot de conclusie dat Fish Tank niet heel veel verrassende dingen te bieden heeft. Een opstandige puber ligt voortdurend in de clinch met haar alleenstaande moeder. Haar zusje zorgt voor de komische en bijdehande opmerkingen. Vervolgens verschijnt Michael Fassbender op het toneel als nieuwe partner van de moeder en dat zorgt voor wat reuring. Allemaal goed uitgevoerd hoor, dat wel. Alleen het einde was erg suf.

avatar van K. V.

K. V.

Deze was op tv en 'k vond het ook geen misse film. Ondanks dat er niet echt een groots verhaal in zit blijft het toch boeiend en blijf je toch kijken hoe de film evolueert.

Verder vond 'k het overtuigend gebracht.

Tja, 'k vond hem wel eens de moeite om te bekijken.

avatar van N00dles

N00dles

Kreeg 'm aangeraden en begon eraan zonder ook maar te weten waar de film over zou gaan. Door er zonder verwachtingen in te gaan beleef je naar mijn mening een veel puurdere filmervaring dan wanneer je iets weet over acteurs, het plot of de beoordeling.

Het bleek een mooie coming-of-age-film te zijn, met dat rauwe, Britse achterwijksfeertje waar ik wel van hou. Het deed hier en daar denken aan de films van Mike Leigh, maar het heeft gelukkig wel een eigen stijl.
De hoofdrolspeelster doet het goed, naturel en zonder franje. Daar kunnen bijv. Hollywoodse en Nederlandse acteurs/actrices wat van leren. En dan te bedenken -hoorde ik achteraf- dat zij gewoon van de straat geplukt was.
Ook de rest van de cast deed het uitstekend.

Het plot lijkt soms een beetje af te dwalen, bijvoorbeeld wanneer ze dat kind ontvoerd, maar terugkijkend past het op zich goed in de ontwikkeling die de hoofdpersoon doormaakt.

Een welverdiende 4*