Genre: Mystery / Thriller
Gesproken taal: Engels en Duits
Releasedatum: 18 februari 2010
Bekijk via Netflix
Plot Shutter Island
"Some places never let you go."
De film speelt zich af in 1954. U.S. Marshall Chuck Aule (Mark Ruffalo) en zijn nieuwe partner Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) gaan op zoek naar een moordenares, die ontsnapt is uit TBS-kliniek 'Ashecliffe Hospital' voor langgestraften op Shutter Island, een eiland voor de kust van Massachusetts. Aangenomen wordt dat ze zich daar nog verborgen houdt. Een web van intriges en misleiding zorgt er al snel voor de nodige problemen. Zo krijgt Daniels van de plaatselijke doktoren geen toegang tot de archieven van het hospitaal, die hem de broodnodige informatie zouden kunnen verschaffen. Een plotseling opstekende orkaan verbreekt de verbinding met het vasteland, waardoor ze nu op zichzelf zijn aangewezen. Diverse langgestraften maken van de verwarring gebruik, om uit de kliniek te ontsnappen.
Teddy Daniels
George Noyce
Deputy Warden McPherson
Warden
Bottleneck
Ja maakt mij niet uit, maar vind het nogal verwarrend omdat je eerder aangaf:
Dat hij dat dan ook daadwerkelijk blijkt te zijn, had niemand kunnen voorspellen. Je wist het toevallig(!) gewoon en dan even pronken met het feit dat je het al 'wist'.
De wijze waarop zijn we in ieder geval eens.
chevy93
Ik snap dat het misschien wat verwarrend overkomt. Maar sommige mensen vatten het begrip 'voorspelbare film' verkeerd op.
Details kun je nooit weten, want dat is per film verschillend.
Maar een voorspelbare thriller is bijvoorbeeld een thriller waarvan je het einde al weet. Een voorspelbare misdaadfilm is een film waarvan je al weet wie er dood gaan (of wie de moordenaar is).
Voorspelbaar is een rekbaar begrip. En zo is het niet alleen met films. In de sport heb je een voorspelbare wedstrijd. Dat wil niet zeggen dat je weet wat er precies gaat gebeuren. Maar dat je bijna zeker bent wie er wint.
Bottleneck
Ik zeg ook nergens dat je de details of aanloop kunt voorspellen, maar dat je eerst zegt dat het einde niet te voorspellen is en nu opeens wel.
joostus
Zit nou niet op elk woord dat ik zeg te bitche en proberen het te weerleggen zonder dat je begrijpt wat ik bedoel.
Ik geef een voorbeeld.. je kan tijdens een mafia film VERWACHTEN dat de mafiabaas dood gaat.. Dus ik zeg niet dat dat ook echt gebeurt. En ik zeg ook niet dat ik dat van elke mafia film denk, dat de baas dood gaat. Ik geef alleen een voorbeeld, je kan bijvoorbeeld ook verwachten dat de mafiabaas de andere mafia baas vermoord, of dat de mafiabaas opgepakt word enz. Ik bedoel dus alleen maar te zeggen wat je ook uit andere berichten kan leiden: Je kan zoveel van een film verwachten en voorspellen wat je wil maar je kan het in de meeste gevallen net als bij deze film niet onderbouwen. Je kan niks zeker weten, alleen maar dingen ervan verwachten.
Filmkriebel
Dus je vindt Shutter Island een onvoorspelbare film met een voorspelbaar einde?
En trouwens, het einde is niet voorspelbaar door die last minute twist van het laatste zinnetje. Misschien kon je wel raden dat hij dan zelf een patiënt was, maar dan nog kon je dit allerlaatste moment niet voorzien. .
chevy93
Kijk, ik wil af en toe best meegaan in jouw My way or no way-spel, maar je moet niet met slechte voorbeelden komen van totaal andere type films. Bovendien klopt je argument niet eens.
Sorry dat ik jouw lievelingsfilm aanval, maar het einde van deze film is gewoon voorspelbaar. Ik ben heus de eerste niet die dat zegt. Tuurlijk, 100% zeker weet je het nooit, maar er zijn genoeg aspecten uit de film te noemen waarom je het einde al aan zag komen.
Dus je vindt Shutter Island een onvoorspelbare film met een voorspelbaar einde?
De hele film had ik de verwachting dat er lobotomie op hem gedaan zou worden. Ik was ook verrast toen het niet gebeurde, tot het laatste zinnetje en dat is weer zo'n 'dacht ik het niet'-momentje. Wat wel interessant aan het hele lobotomiegebeuren was de vraag wanneer het zou gebeuren, door wie en waarom?
joostus
Joostes schreef: Ik geef een voorbeeld.. je kan tijdens een mafia film VERWACHTEN dat de mafiabaas dood gaat..
Chevy schreef: Waarom zou je dat verwachten? Je hebt totaal geen argumenten om zoiets te denken.
Zo shit jij luisterd echt niet :O :s. Het is een VOORBEELD. Zit toch niet alles uit de context te halen lees dan ook de dingen die er om heen staan! Wat ook in dat bericht staat is dat je ook iets anders kan verwachten.. Ik zeg niet dat ik perse dat verwacht of dit verwacht, ik geef alleen een VOORBEELD hoe jij iets bijv. kan verwachten. Maar wat ik daar dus mee wil zeggen wat ook in dat bericht stata: 'je kan verwachten en denken en voorspellen wat je wil. Alleen je kan het niet onderbouwen. Dus STEL ik verwacht dat de mafiabaas dood gaat of ik weet zelfs al dat die dood gaat, dan kan ik in de meeste gevallen nog niet onderbouwen dat dit echt gebeurt en HOE.
Enig idee wat 'verwachten' betekent?
Rosicky
Wat een onzin zeg. Maffiabaas. Als je in een thriller als deze al ver voor de daadwerkelijke climax met een behoorlijke nauwkeurigheid kunt voorspellen hoe het einde eruit gaat zien, dan is de film te voorspelbaar . Daar heb ik geen maffiabazen voor nodig. Natuurlijk heb je geen 100% zekerheid, en hou je andere opties open, maar dit was echt het meest voorspelbare einde dat ik me kon indenken.
chevy93
Ik haal niks uit de context.. Dat is juist het hele punt. Elke keer als ik met een goed tegenargument komt, zeg je elke keer precies hetzelfde.
Nu moet je even goed lezen: Jouw argument gaat niet op, omdat je 0 argumenten hebt om jouw verwachting te ondersteunen. Bij deze film gebeuren er minimaal 5 dingen waarmee ik logisch kan verklaren, waarom ik verwacht dat het zo zou lopen.
Jij schijnt gewoon nog steeds niet te snappen wat de definitie van een voorspelbare film is, dus bespaar jezelf een heleboel tijd (en bovendien een afgang) door niet zo koppig te zijn...
joostus
No offence maar die laatste zin schrijf je hopelijk aan je zelf. Want jij bent degene die het nog steeds niet begrijpt..Maargoed, komt de uitleg nog 1 keer duidelijk:
Laat ik voorop stellen dat dit een voorbeeld is en dus helemaal niet iets is wat ik perse vind..
Kijk: Stel ik kijk een romantische film (mischien dat dat makkelijker te begrijpen is voor julie). En tijdens die film in het begin komt een vrouw een jongen tegen en die praten gezellig, en je kan zien aan hun dat ze het naar hun zin hebben enz. en daarna gaan ze weer weg.... Dan zou ik KUNNEN 'verwachten' dat ze elkaar nog wel een keer tegen kunnen komen en waarschijnlijk uiteindlijk samen eindigen, want he tis namelijk een romatische film. Maar dat is puur alleen maar een verwachting. Ik weet dan nog niet hoe dit gaat gebeuren en waneer en waarom en wat dat te maken heeft met de rest van de film. Dus kan ik die verwachting nog niet onderbouwen en wil ik graag de film afwachten tot de uitleg van het plot er is, waar dan waarschijnlijk mijn verwachting word bevestigd...
Okey nu terug vertaald naar shutter island: Stel ik zie aan het begin van de film een briefje met daar op 'who is 67'. Dan kan ik VERWACHTEN dat leonardo dat zelf is, maar dat kan ik NIET weten. En ik kan dan verwachten dat uiteindelijk blijkt dat leonardo zelf degene is die gek is, maar ik heb geen idee hoe dat allemaal gekomen is en waarom dit en waarom dat... Dus wil ik wel graag weten HOE en wat en waarom enzovoort. En dat word uitgelegd in de twist.. de scene in de vuurtoren. Daar krijg je een antwoorden op 'hoe is hij gek geworden' namelijk doordat hij neit wil accepteren dat zijn vrouw zijn kinderen heeft vermoord en hij zijn vrouw. En daar krijg je antwoord op 'waarom zijn vrouw zijn kinderen heeft vermoord'. En daar word pas bevestigd dat leonardo zelf gek in zijn hoofd is en dus niet gek is gemaakt, omdat er bijvoorbeeld ook word uitgelegd dat hij er al 2 jaar zit.. Dus dan pas kan je je VERWACHTING onderbouwen.
Wat ik hier dus mee wil zeggen is dat het voor mij er zeker toe doet dat je niet alleen in grote lijnen de film door hebt. Dus ik vind het zeker belangrijk dat ej weet met de details en de uitleg en de twist enz. hoe het plot precies in elkaar zit. Dus klopt het naar mijn mening niet als men zegt 'dat doet er niet toe' Want zonder de uitleg, de details, de twist enz. kan je je verwachting en wat je voorspelt hoe het afloopt helemaal niet odnerbouwen. Maargoed daar kunnen meniingen over verschillen natuurlijk
Madecineman (moderator films)
Voor de liefhebbers, en die zijn er nogal zo blijkt...
Ik heb een spoiler topic geopend voor deze film.
Dino_V
Heb me cijfer bijgesteld naar 4.5 .. Wat een geniale film dat mensen er zolang over na kunnen denken en praten..

Rosicky
Heb je dit nou tegen mij of niet?
peterx43
Conclusie en verhaal van de film: een gek die alsmaar doorflipt. Wat moet je daar mee? Het acteren is niets op aan te merken,maar het verhaal is te schizofreen . Helemaal geen triller, maar flauw drama en het einde een totale afknapper. Die Dicaprio heeft hetzelfde complex als Marlon Brando: op't eind gaat hij er altijd aan. Dus een slecht einde was al in het vooruitzicht.
In ieder geval 'k ga er zeker geen tweede keer naar kijken.
Een film met de dezelfde topic ,A Beautifull Mind, was heel wat interessanter.
mllereiny
Erg mooie film, vooral ijzerster acteerwerk van Leo! Hoewel ik halverwege de film al enigzins door had hoe het zou gaan eindigen bleef ik toch de hele film geboeid. Een aanrader.
VS-
echt een super goede film! wist niet wat ik van deze film moest verwachten. van begint tot eind boeiend.
jadolino
Persoonlijk vind ik dit een topper , gewoon om het feit dat hij me bezig houd. In het begin van de film had ik het idee , er is echt iets mis op dat eiland. leo is de dectective die een ontsnapte modenaares dient op te sporen.
Steeds blijf je in die illusie totdat naar mijn inzien ver op laatst van de film geheel omdraait en er iets mis is met teddy. En hij een persoon inzich zelf creeert, die de daad van de moord van zijn kinderen en zijn vrouw al dan niet door de vrouw dan hijzelf heeft gepleegd, neerzet door een ontkenningsfase. Tenzij ik het niet heb begrepen. Deze film verdient het nog een keer om weer eens voor te gaan zitten.
mooie rol gepeeld door Di Capro.
booyo
Ik zal je een PM sturen wat mijn mening is hoe het einde in elkaar zit. Kijk maar of je hem leest en wat je er mee doet en wat je er van vind.
Stuur ook maar naar mij dan, want ook in mijn ogen is het gewoon zo dat hij weer terug gevallen is. Ik vond het daardoor trouwens totaal geen slecht einde, in tegendeel.
Geef zelden de volle mep aan een film na de eerste kijk beurt, maar Shutter Island onderscheidt zich zeer duidelijk van de rest. Wat een gave film! Zit perfect in elkaar, fucked nog al met de mind, en is boeiend van begin tot eind. Echt een topper!
Apster
Scorcese laat zien ook met dit genre goed uit de voeten te kunnen. Het is geen typische Scorcese film, maar daarom niet minder goed. De film heeft een beklemmende sfeer en een score waarvan je kippenvel krijgt. DiCaprio speelt overtuigend, de rest van de rolbezetting is ook goed. De film probeert je op een dwaalspoor te brengen, maar op een gegeven moment weet je dat het een en ander niet klopt door het scenario en dat er wat anders aan de hand is. Daardoor is het einde ook wel enigszins voor de hand liggend. De scene aan het slot, waarin DiCaprio zijn dode kinderen uit het water haalt, gaf mij in ieder geval wel weer de rillingen.
mcdaktari
Vrij redelijke film, al moet ik wel zeggen dat ik er wel iets meer van verwacht had, maar heb er toch van genoten. 3,5 ster.
Ik vind wel dat de sfeer heel goed over gebracht word
Ed Bloom
Voor mij is dit de beste film die ik in jaren heb gezien. Het verhaal zelf vind ik niet uitermate bijzonder, in die zin dat ik al vrij snel het idee had welke kant het verhaal op zou gaan. Maar de score, onderhuidse spanning en acteerprestaties zijn van zo’n hoog niveau dat mij dat niets kan schelen. De eerste droom van Daniels is mijn favoriete scène van de film. Zo prachtig surrealistisch, het kon niet beter… Niet alleen Daniels schrok wakker uit zijn droom, maar ik ook. 5 sterren en een plaats in mijn top 10.
shockdog
4 sterren.. zó'n goede film is het toch ook weer niet? Die flashbacks waren best saai en het einde was goed, maar niet brilliant (naar mijns inziens afgekeken van the sixth sense).
evervaet
Goed geacteerd en mooie plotwending, maar absoluut niet my kind of movie.
FatMike
- 1976 stemmen
Shutter island: al ver voordat deze Scorsese die bioscoop in ging
zag ik de trailer en wist wie patiëntje 67 moest zijn.
De film wordt nergens spannend en ik vond de hele bende zo voorspelbaar als wat! Acteerwerk is niks mis mee en de film ziet
er over het algemeen genomen goed uit.
Vooral veel drama, waardoor de scherpte van het ingrediënt thriller flink wordt afgezwakt.
Gewoon leuk om een keer gezien te hebben en het daarbij te laten,
want in alle eerlijkheid: bij films als deze blijf ik zitten kijken omdat
ik wilde weten hoe de puzzelstukjes in elkaar gingen vallen en
of mijn voorspelling bij het zien van de trailer klopte,
en dat deed het.
Een kleine 2,5 ster.
Kadafi
Leuke hersenspoeling deze film. Een goede psychologische thriller.
Madecineman (moderator films)
Berichten verplaatst naar Film > Spoilers > Shutter Island
Movielicious
Ik vond Shutter Island wat tegenvallen maar dat komt waarschijnlijk omdat dit ook niet echt mijn soort film is. Sommige mensen vergelijken hem bijvoorbeeld met (Iknip filmtitel) en die vond ik al helemaal niet goed... Qua sfeer en acteerwerk heb ik absoluut niets aan te merken. Maar het verhaal verliep mij net iets te traag en ruim voor het einde kon je al voorspellen waar het heen zou gaan. Over een brilliant einde kan ik dus niet spreken. Ik blijf steken bij 3*.
Timmy757
Weet niet echt wat ik van deze film moet denken. Hij is zeker niet slecht, maar de film bleef ook totaal niet hangen. Eigenlijk gebeurde er vrij weinig in de film...maar hij werd ook weer niet saai... Het plot is ietwat verrassend maar ook zeker weer niet briljant
Ik hou het toch maar op een neutrale 3*
neo
Een reeks berichten verwijderd al dan niet aangepast vanwege grote spoilers. Svp opletten dat de vergelijking met een andere film soms al een enorme spoiler kan zijn. Daarbij helpen tags ook niet echt, want andersom om kan het ook een spoiler zijn.
dutchtuga
Terugkeer van Scorsese naar zijn betere werk en absoluut zijn beste film met DiCaprio in de hoofdrol. Vooral de introductie van Shutter Island is een indrukwekkend stukje cinema. De doem soundtrack die door deze scène raast brengt je als kijker al snel in een mysterieuze en donkere sfeer. Het verhaaltje is verder prima te volgen en hoewel je het einde van mijlenver ziet aankomen, blijft de film behoorlijk onderhoudend met een aantal scènes om van te smullen. Audiovisueel heb ik echter beter werk gezien van Scorsese. Shutter Island deed vaak te klassiek aan om echt van een visueel genot te spreken. Ik wil dit echter pas bij een tweede kijkbeurt definitief beoordelen, gezien het feit dat mijn aandacht automatisch meer was gevestigd op het script en het verloop van het verhaal (logisch bij een eerste kijkbeurt), waardoor visueel mij dingen kunnen zijn ontgaan. Ik kan daarom niet wachten op de herziening hiervan op Blu-Ray. Ik ben in ieder geval blij dat Scorsese weer eens een bovengemiddelde film heeft afgeleverd. Nu nog weer een samenwerking met DeNiro en Scorsese doet weer helemaal mee!

Psychologische thriller 'Shutter Island' met Leonardo DiCaprio vrijdag op televisie

Psychologische thriller 'Shutter Island' met Leonardo DiCaprio komt binnenkort weer naar Netflix

Psychologische thriller 'Shutter Island' met Leonardo DiCaprio wordt vanavond uitgezonden op televisie

De langverwachte 'Shutter Island'-prequelserie 'Ashecliffe': hoe staat het daar eigenlijk mee?

The Green Mile
Fantasy / Drama, 1999