• 9.378.109 stemmen

Mystery / Thriller | 138 minuten

Genre: Mystery / Thriller

Geregisseerd door: Martin Scorsese

Met onder meer: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo en Ben Kingsley

IMDb beoordeling: 8,2 (1.619.863)

Gesproken taal: Engels en Duits

Releasedatum: 18 februari 2010

Plot Shutter Island

"Some places never let you go."

De film speelt zich af in 1954. U.S. Marshall Chuck Aule (Mark Ruffalo) en zijn nieuwe partner Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) gaan op zoek naar een moordenares, die ontsnapt is uit TBS-kliniek 'Ashecliffe Hospital' voor langgestraften op Shutter Island, een eiland voor de kust van Massachusetts. Aangenomen wordt dat ze zich daar nog verborgen houdt. Een web van intriges en misleiding zorgt er al snel voor de nodige problemen. Zo krijgt Daniels van de plaatselijke doktoren geen toegang tot de archieven van het hospitaal, die hem de broodnodige informatie zouden kunnen verschaffen. Een plotseling opstekende orkaan verbreekt de verbinding met het vasteland, waardoor ze nu op zichzelf zijn aangewezen. Diverse langgestraften maken van de verwarring gebruik, om uit de kliniek te ontsnappen.

Chuck Aule

Deputy Warden McPherson

avatar van Bartt88

Bartt88

planet_of_death schreef:

Dat minpunt is nou niet echt een minpunt te noemen. Weizigheid kan ook goed zijn.

In jouw optiek, misschien heeft hij altijd alles liever duidelijk en zonder wazigheid.

avatar van teun25

teun25

Shutter Island een geweldige film met een goede cast, een verhaal dat erg simpel begint en steeds verder wordt uitgediept met uiteindelijk een ijzersterk open einde.
Het genre; psychologische drama/thriller was beter op zijn plaats geweest, want ik had zoals velen hier een totaal ander soort film verwacht.

Voor velen is het einde een raadsel, ik zal proberen hieronder de plot volgens mijn eigen interpretatie uitleggen. Zoals al eerder gezegd het blijft een open einde, dus kun je het einde van de film op verschillende manieren interpreteren wat uiteindelijk ook het doel van de regisseur zou zijn.

Je kunt de plot van de film op verschillende manieren interpreteren. Dit is mijn (meest logische interpretatie):
Op het einde van de film zie je DiCaprio met zijn psychiater Chuck op het trappetje zitten. In deze scene lijkt DiCaprio nog steeds gek te zijn, en vraagt wat de volgende stap is(gedraagt zich dus nog als Marshall ‘Teddy’). DiCaprio zegt dat het hier slecht is en dat hij naar het vasteland wilt gaan, nu zie je Chuck denken; Het rollenspel heeft niet geholpen, hij is nog steeds gek. Vervolgens schudt de psychiater Chuck zijn hoofd naar de directeur van de T.B.S.-kliniek , en wilt hiermee zeggen dat het rollenspel niet heeft gewerkt en DiCaprio nog steeds gek is. Vervolgens staat DiCaprio op en zegt: 'Which would be worse: To live as a monster or to die as a good man?'
Oftewel: Is het erger om te leven als een monster, of om te sterven als een goed mens. Met deze zin blijkt dat hij juist wel bij bewust zijn is. Dan staat DiCaprio op en loopt weg. Chuck kijkt verbaast en roept; 'Teddy' ? Met de achterliggende gedachte; ben je nu bij bewust zijn of niet. Maar DiCaprio reageert hier niet op want hij weet dat hij Andrew is, en niet Teddy.

Oftewel op het einde van de film is DiCaprio (Andrew) bij bewust zijn maar doet net alsof hij gek is zodat de artsen en de psychiater denken dat hij nog gek is waardoor hij lobotomie moet ondergaan en dus zal sterven als een goed mens en niet verder moet leven als een monster. Hij zorgt er dus zelf voor om de hersenoperatie te ondergaan zodat hij niet meer herinnert dat hij zijn vrouw heeft vermoord, en dus voor zijn gevoel kan doodgaan als een goed mens.

Shutter Island, één van de betere films van de laatste tijd.

“You're a rat in a maze.”

avatar van Herisson

Herisson

Mooie uitleg Teun 25.

Ik vond het 2e stuk van de film wel veel beter dan het eerste, iets teveel wazige terugblikken waardoor het verhaal niet op gang kwam, maar het 2e deel maakte veel goed!

avatar van DiStefanO

DiStefanO

'Which would be worse: To live as a monster or to die as a good man?'
Sterk staaltje met aardige twist.
Duidelijk een aanrader.

avatar van qwatje

qwatje

Duidelijk een van de mindere werken van Scorsese.

Na zo'n 10 minuten was al duidelijk hoe het in elkaar zat.

Rollen worden verder aardig ingevuld, maar het ligt er gewoon zo dik boven op wat er aan de hand is. Film wordt voor mij dan ook nergens spannend, ook relatief weinig drama. Tsja, gewoonn net niet 2,5* voor het goede acteerwerk.

avatar van bitch1984

bitch1984

film zojuist gekeken!..super film..kan iemand mij vertellen hoe ik onzichtbaar een tekst neer zet zodat mensen die de film nog moeten kijken het niet ongewild zien.

avatar van Cinemaniak

Cinemaniak

bitch1984 schreef:

Tekst die je wil verbergen selecteren en daarna op het [ ! ] die je boven het tekstvakje ziet.

Q Jones schreef:

Is het boek ook nog leuk als je de film eerst hebt gezien

Ja ik vind van wel ik heb de film eerst gezien en heb het boek nu bijna uit. Hij is voor 10 euro te bestellen bij bol.com. Voor mij verduidelijkt het wel een hoop en de personages krijgen meer diepgang.

avatar van Q Jones

Q Jones

Oke bedankt

avatar van Klaas-Jan

Klaas-Jan

Het is 1954 en we zien een indrukwekkend, afgelegen eiland uit de mist opdoemen. Het eiland stikt van de meest gestoorde criminelen uit heel Amerika. Je kan er alleen via de haven komen én van weggaan. Dat is de setting voor Martin Scorsese’s nieuwste film, Shutter Island. Eén van de vrouwelijke gevangenen, of patiënten zoals de psychiater ze liever noemt, is ontsnapt. Dit zou natuurlijk absoluut onmogelijk moeten zijn, ze snappen er dan ook de ballen van. Aldaar begint het grote mysterie. US Marshall Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) komt met de boot op het eiland aan, samen met zijn partner, Chuck Aule (Mark Ruffalo).

De sfeer zit er gelijk goed in. Optrommelende muziek, donkere kleuren, uiterst gespannen bewakers. Het gaat hier klaarblijkelijk om een uiterst gestoorde vrouw. Dat blijkt ze ook te zijn, ze heeft haar drie kinderen één voor één verdronken en daarna aan tafel gezet om nog een laatste maaltijd te nuttigen. En nu is ze ontsnapt.

De federale agenten worden, zoals zo vaak in Hollywood, niet geweldig geholpen door de lokale autoriteiten. Waaronder door Dr. Cawley, gespeeld door Ben Kingsley, die zijn rol als mysterieuze, alwetende psychiater goed neerzet. Dr. Cawley is groot fan van een alternatieve behandelingsmethode: begrip tonen. Iedereen op het eiland gedraagt zich ook wat apart, niet alleen de gevangenen/patiënten. Later zal blijken waarom. En dan is er ook nog “The Lighthouse”, een mysterieuze vuurtoren waar niemand iets over kwijt wil.

Shutter Island is verfilmd naar het boek van Dennis Lehane. Het is al de vierde film van Martin Scorsese waarin Leonardo DiCaprio een hoofdrol vertolkt, eerder deed DiCaprio dat in The Aviator, The Departed en Gangs Of New York. De twee lijken elkaar dus wel te mogen. DiCaprio komt in Shutter Island goed uit de verf, evenals de rest van de cast.

De film zit vol met flashbacks en dromen van Teddy Daniels. Agent Daniels heeft gevochten in de Tweede Wereldoorlog en daar de meest vreselijke dingen gezien (concentratiekamp Dachau). Ook is zijn vrouw Dolores nog eens overleden bij een brand in hun flat. Die dingen kan hij maar moeilijk loslaten. Sommige flashbacks en dromen voegen eigenlijk niets toe, sommige zijn te pretentieus ‘apart’ en mysterieus, alsof Scorsese soms wat David Lynch-achtige taferelen in zijn film wil stoppen. Dat kan hij toch beter overlaten aan David Lynch zelf.

Je zit toch 138 minuten lang geboeid te kijken, inclusief wat schrikmomenten. Dat is knap van Scorsese. Het blijft natuurlijk een thriller en dat is het zeker. En een goede ook. Je wordt echter niet helemaal gegrepen. Het verhaal is daar toch wat te dun voor, sommige scènes lijken te veel op elkaar, het kabbelt af en toe een beetje voort. Het plot is goed uitgedacht en wordt mooi verfilmd, maar een The Usual Suspects gevoel krijg je er bij lange na niet van. Een goede thriller met een goede sfeer, goede muziek en hele mooie plaatjes. Gewoon een lekkere film.

avatar van Parisa

Parisa

@ Klaas-Jan: Ik vind je stuk te veel neigen naar spoilers. 1710 mensen hebben hem al gezien, maar toch. Laat anderen hem ook eerst zien voordat ze hier 'alles' al lezen.

avatar van elvisinho

elvisinho

Erg goede film vind ik. De verhaallijn voelt wel een beetje gestolen van Breaking dawn. De laatst uitgesproken zin, maakt de film net wat anders

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Nog nooit van gehoord.

avatar van jumperjack

jumperjack

Goede film, van tijd tot tijd zelfs spannend, maar ik heb me gedurende de film meerdere malen afgevraagd of Daniels zelf misschien niet aan waanideeën leed. Daarom 4 sterren in plaats van vijf, maar ik heb me echt geen minuut verveeld.

avatar van Le Edzel

Le Edzel

Sterke film m.i. Al zag je het misschien een beetje aankomen (ik dan), welke kant het op zou gaan; toch bleef ik vol spanning kijken. En dat om 2.00 's nachts.

Vond de cast ook sterk acteren, persoonlijk vind ik dit 1 van Leo's beste rollen.

avatar van BerryRight

BerryRight

Het is een goeie film, maar ik hou niet van films met een open einde.

avatar van Jesse93

Jesse93

En wat is hier open aan??

Als je wat berichten terug leest kom je achter het hele plot

avatar van Bartt88

Bartt88

Er zijn meerdere manieren om het einde te interpreteren dus voor hem kan het best een open einde zijn. Voor mij is er maar 1 einde maar dat geldt niet voor iedereen, als je wat ''berichten terug leest''.

kayltje

Ik vond het ook een open einde. Het kan voor mij nog steeds 2 kanten op dus duidelijkheid is er voor mij niet. Is ook het enige dat ik een beetje jammer vond aan de film.

avatar van Jesse93

Jesse93

Misschien snap je het door de film nog eens later terug te kijken met de informatie die je al hebt.

Jesse93 schreef:

Ja daarom lees ik nu ook het boek. Ik vond het een super toffe film en het einde vond ik echt jammer. Ik koop de film ook nog wel op DVD dus het kwartje zal vast wel vallen binnenkort haha!

avatar van Asiandragon

Asiandragon

Viel tegen. Halverwege de film wist ik al waar we naar toe zouden gaan. Jammer, de film begon sterk.

avatar van chevy93

chevy93

kayltje schreef:

Ja daarom lees ik nu ook het boek.

Het boek staat qua einde los van de film. Scorsese heeft er een andere draai aan gegeven dan Lehane (auteur van het boek).

chevy93 schreef:

Oh ok, interessant. Ik ben bijna bij het einde nu dus het zal mij benieuwen.

avatar van Rodger

Rodger

Echt weer sinds lange tijd een goeie thriller...weer zo'n film die niet verveeld van begin tot einde.. 4*

avatar van chevy93

chevy93

Misschien is het leuk om verder te kijken dan de Jaren '90 & '00. Ook daarvoor zitten genoeg leuke films die niet vervelen van begin tot einde

avatar van mock turtle

mock turtle

de film is boeiend genoeg alleen vond ik het al met al een vervelend plot. er zijn nou onderhand wel genoeg films waarin het juist helemaal omdraait: misschien ooit erg verrassend en origineel, maar heden ten dage niet bijzonder meer

avatar van RealLife

RealLife

Prachtige film.

Jammer trouwens dat er weer een hele hoop idioten zijn die het einde te voorspelbaar vonden. Maar als ze het plot dan nog verder gaan zoeken is het einde "dom en vergezocht". En zo is het natuurlijk nooit goed.

Het einde was gewoon passend bij de film. Ik zag hem persoonlijk niet aankomen maar dat komt omdat ik WEL kon genieten van de film en dus geen tijd had om erover te speculeren.

avatar van Justinw

Justinw

Lekkere Thriller,

hAd hoge verwachtingen, maar die keerden weer om in een wat lagere verwachting. Maar na de prent dan zelf gezien te hebben, ben ik overtuigt van de sterkte van deze film.

De film steunt natuurlijk zwaar op zijn plot. In het begin lijkt het een standaard thriller te worden, maar dit buigt om tot iets wat je niet voor mogelijk hield of uberhaupt aan gedacht had. Dit is weer zon ouderwetse mindfuck maar een hoogst ingewikkelde., niet zoals bij The Game waar 1 zin eigenlijk alles verklaart. De film zelf geef genoeg uitleg en verklaart alles. Behalve de eindscene, daarvoor raad ik de uitleg van Teun25 aan De eindscene liet me wat vertwijfeld achter maar door de uitleg van Teun is deze scene echt een geniale scene. Ik raad aan om deze film te zien in opperste concentratie. Dus niet halfgebakken op een bank waar je ligt te dommelen.

De 2e keer als je deze film ziet is de verassing er wel af. Maar Scorsese en DiCaprio zorgen ervoor dat er genoeg moois overblijft. De donkere mysterieuze uitstraling die Scorsese meegeeft is van een hoog niveau. De ondersteunende soundtrack daarintegen is vrij standaard. Niet verkeerd maar ook niks bijzonders.

DiCaprio is toch wel weer op dreef. In deze film overtuigd hij mij van zijn acteerprestaties. Body of Lies viel zwaar tegen, Titanic de film is niks voor mij. The Departed was gewoon goed en Whats Eating Gilbert Grape heb ik nog in mijn collectie staan. Inception is dan ook de film waar ik op dit moment het meest naar uitkijk.
De hele cast overigens is van een goed niveau. Mark Ruffalo en Ben Kingsley dragon ook hun steentje bij.

Een punt waar Klaas-jan over sprak was het Lynch achtige. Ik ben dus blijkbaar niet de enige. Als het op het einde allemaal niet was verklaard etc. Dan was dit zo een script geweest zijn van Lynch.
De scenes in het Dachau kamp waren ook van een goed niveau alleen het had nog wel wat donkerder gemogen.

Zeer goede Thriller en als je deze film goed vondt jij dit een goede film dan raad ik The Game en The Usual Suspects aan. Zijn anders maar ook van een zelfde niveau.

* * * *

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Vond je de soundtrack standaard? En On The Nature Of Daylight van Max Richter dan?