• 9.378.659 stemmen

Antichrist (2009)

Drama / Horror | 108 minuten / 104 minuten (Cut "Catholic Version")

Genre: Drama / Horror

Speelduur: 108 minuten / 104 minuten (Cut "Catholic Version")

Oorsprong: Denemarken / Duitsland / Frankrijk / Zweden / Italië / Polen

Geregisseerd door: Lars von Trier

Met onder meer: Willem Dafoe, Charlotte Gainsbourg en Storm Acheche Sahlstrøm

Releasedatum: 29 oktober 2009

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot Antichrist

"When nature turns evil, true terror awaits."

Terwijl een echtpaar de liefde bedrijft, valt hun kind uit het raam en sterft. De vrouw raakt in een diepe depressie. Haar man, zelf therapeut, wijst de medische behandeling die ze krijgt af en wil haar genezen met rationele praatsessies. De vrouw heeft een diepe maar onbestemde angst die verband lijkt te houden met het woud waar ze eerder aan een historisch onderzoek naar religieus gefundeerd geweld tegen vrouwen werkte. Om haar met die angst te confronteren reist het paar af naar het woud dat de Bijbelse naam Eden draagt.

avatar van prikadel

prikadel

mij iets te vaag

avatar van Hectometerpaal

Hectometerpaal

Laoslander schreef:

hè mensen toch! 0,5 is toch onrealistisch laag???? bedenk alvorens dat Lars von Trier beslist intelligenter is dan de gemiddelde proteststemmer hier

Beetje sneu om te zeggen dat laag stemmen betekend dat je niet intelligent genoeg bent.

En zelfs onintelligente mensen begrijpen één vraagteken......Tis niet zo dat we weten dat het om een vraag gaat vanaf een stuk of 4 vraagtekens.

Redlop

Mooie ode aan heksen en andere door welke redenen dan ook verwarde vrouwen door de eeuwen heen. Dat Ode aan Tarkovsky had voor mij niet gehoeven. Voorlopig 3,5*

lykathea schreef:

Grappig, opmerkelijk, en stuitend, het niveau van sommige reacties op deze film. Ik wil écht niet denigrerend overkomen hoor, maar als je dít een ranzige pornofilm vind, heb je ofwel gewoon écht niet gekeken (en zuig je alles uit je dikke duim) of heb je zo'n verstoord realiteitsbeeld dat je misschien eerst bij jezelf moet nagaan of misschien jouw visie van wat nou "porno" is en wat niet juist heel vreemd en scheef is.

Of je kijkt regelmatig pornofilms waarin diepe psychologische thema's doorgrond proberen te worden. Dan wil ik graag suggesties

Ik heb soms ook het gevoel dat er hier zijn die een andere film gezien hebben dan ik...

avatar van iggybiggie

iggybiggie

De mooiste momenten waren die met de verschillende diertjes.

Maar wat ik echt gek vond was het relatieve gemak waarmee Willem rondzeulde met die slijpsteen. Veel meer dan een paar ooh's en aah's kwamen er niet uit. Leek me toch vrij pijnlijk!

-fal schreef:

lange, maar boeiende post met ook dit:

De kloppende ader waar Demini eerder ook op wees is ook opvallend, maar gezien als teken van het kwaad leidt die observatie tot een tegenspraak: de man met kloppende ader (het kwaad) overwint de vrouw (het kwaad). Of zou de logica zijn: de vrouw is het kwaad, en als ze de man lang genoeg treitert, wordt die het ook wel. Hm, onbevredigend.

Zit de tegenspraak niet in jouw betoog? Je kan stellen dat volgens het christelijke geloof de vrouw het kwaad als erfzonde meezeult, en inderdaad speelt de film met dit thema. Maar niet alle vrouwen werden vervolgd als heks. Stellen dat de vrouw equivalent is voor "Het kwaad" is niet erg consequent. De vrouw in de film is toch ook eerst "emotioneel getreiterd" door het verlies van haar kind, verergerd met de schuldgevoelens geen goede moeder geweest te zijn, voordat het "Kwade" in haar de overmacht neemt van de rede, en ze zich verliest in haar wrede daden.
De betreffende schots waren voor mij een verwijzing naar het kwaad, onze roots met de natuur, zoals ik eerder aanhaalde, dat in ieder van ons sluimert, en het kan halen van de rede (en beschaafdheid) wanneer men de controle over zijn emoties verliest.

Verder stel je zelf:
(de film) problematiseert net de ontkenning van of angst voor de (eigen) menselijke natuur.

Je zou moeten bedoelen vrouwlijke natuur dan?

(spoiler:)Nadat de man haar tegen de muur vast zet met zijn handen om haar keel, zie je hem even aarzelen. Er volgt een z/w close-up van een breed vlak kloppend vlees van haar en hij neemt het definitieve besluit haar te doden. Iets later zie je een shot van zijn kloppende ader waarna voor het eerst ingezoomd wordt op zijn vingers die haar keel dichtknijpen.
De suggestie die er van uit kan gaan is dat hij niet alleen de vrouw wurgt, maar vooral ook de kloppende ader zélf, inclusief zijn eigen.

Als kwaad ziet (!) hij de natuur, [..] Kortom, het lichaam dat de cartesiaanse mens (Ik denk (!) dús ik ben) eigenlijk helemaal niet wil hebben, zoals ook de christen het lichaam vooral als broedplaats van zonde ziet. Daarmee is het niet zozeer de natuur waar het om draait, als wel de angst ervoor. De film toont de natuur niet als slecht, maar problematiseert net de ontkenning van of angst voor de (eigen) menselijke natuur. [...]

Ik blijf die shots zien als een verwijzing van de regisseur naar de ontwakende verdrongen krachten..., Niet als een waarneming van het hoofdpersonage, en ik denk zeker niet dat na de ondergane martelingen hij nog bezig is met te analyseren waar al dat kwade vandaan komt. De regisseur speelt hier weer wel mee in de slotscene, voer voor onze fantasie, symboliek om onze hersenen met te pijnigen.

wibro schreef:

[...] Misschien geeft dit artikel in het NRC Handelsblad mij meer duidelijkheidheid. http://www.nrc.nl/film/article2395065.ece/Lars_von_Trier_over_vrouwen,_religie,_depressies_en_sprekende_dieren] Lars von Trier over vrouwen etc... [...]

Bedankt voor de link!

avatar van wiccan999

wiccan999

Ik heb m gisteren bekeken.Er is nogal wat ophef over deze film en ik snap best wel waarom.sommige scenes hoefde niet zo duidelijk in beeld gebracht te worden van mij.Een horror is deze film in mijn ogen zeker niet.

Op zich 2 scenes in de film die angstig kunnen worden opgevat maar daar blijft het bij, verder veel drama.Dit was voor mij wel weer zon film waar ik eigenlijk niet lekker inzat,maar toch wilde afkijken om te weten hoe het afloopt.uitstekent.

Vond het acteerwerk wel heel goed.

Ik geef een laag cijfer simpelweg omdat het verhaal in mijn ogen iets te ingewikkeld was , en ook langdradig in het midden van de film.

avatar van Anatolia

Anatolia

Het schiet me nu te binnen dat de term "gynocide" in de ondertiteling steeds vertaald werd als "genocide". Of is mij dat abusievelijk zo bijgebleven? Zo nee, dan is het toch wel een behoorlijke blunder gezien de thematiek van de film.

avatar van deft0nes

deft0nes

Anatolia schreef:

Ja, het valt mij nu ook pas op! Inderdaad slecht!

avatar van $pecial

$pecial

Het liefst kijk ik zonder ondertiteling een film, want ik snap niet hoe sommige woorden/zinnen worden vertaald, zó slecht!

Antichrist heb ik wel met subs bekeken, maar dat was inderdaad niets. Ik wacht lekker op de orginele NL bluray!

avatar van gotti

Vreemd, raar, maar voor het eerst sinds tijden weer een bevredigende Von Trier film. Ben hem nog aan het verwerken. Later misschien meer...

Anatolia schreef:

Haha, dat viel me ook al op ja.

avatar van -fal

-fal

• 2028 berichten

Demini schreef:
Zit de tegenspraak niet in jouw betoog? (...) Stellen dat de vrouw equivalent is voor "Het kwaad" is niet erg consequent.

Inderdaad, dát is onzin. Het gaat dus ook niet om de concrete vrouw, maar om de beelden er van. Eva als zondige verleidster is er slechts één. Een ander, evenmin vrolijk makend voor de concrete vrouw, is de volledig sexlose heilige Maria die met serene blik naar haar kindje kijkt dat ze bij voorkeur zonder vlekjes gekregen heeft. Schril contrast met het beeld van de naakte vrouw die zich in de film kronkelend overgeeft aan haar lust als ze tegen de boom masturbeert. Pure horror voor de Maria-fan. Dát beeld wil de rationalist, de verlichte mens, de christen liever niet zien. (moderne variant: schande, dit is porno)
Beelden van seksueel assertieve vrouwen hebben in het westen meestal een negatieve lading (gehad?).

Je zou moeten bedoelen vrouwlijke natuur dan?

Nee, want in mijn lezing is er helemaal geen reele vrouw, maar een vlees geworden, gelaagd beeld van de vrouw/natuur zoals gemaakt door de man/ratio/beschaving. De vrouw heeft door de eeuwen heen amper de mogelijkheid gehad zelf beelden van zichzelf te maken. De man raakt dan ook verstrikt in zijn eigen karikaturale beelden en angsten van de werkelijkheid die de film tot in het absurde doorvoert.

Ik zie de film als een constructie, als een filosofisch spel tussen tegenstellingen waarin die pool die zichzelf superieur acht aan de andere, net het onderspit delft.
Dat zit al in het uitgangspunt van de reis als de man eigenlijk zegt: "Weg die pilletjes, laat mij(n ratio) dat klusje maar eens even klaren". Wat onder zijn bezielende leiding volgt is, uhm, pijnlijk. Hopelijk heeft ie meer verstand van verzekeren.

ik blijf die shots zien als een verwijzing van de regisseur naar de ontwakende verdrongen krachten..., Niet als een waarneming van het hoofdpersonage, en ik denk zeker niet dat na de ondergane martelingen hij nog bezig is met te analyseren waar al dat kwade vandaan komt.

Die analyse maakt hij ook niet, eigenlijk loopt hij door de film alsof ie nergens ook maar enig benul van heeft.

Toch zie je hem uiterst beheerst en weldoordacht haar vermoorden. Zelfs als hij een moord pleegt blijft hij de redelijkheid zelve, en, als je de logica van het verhaal volgt, heeft hij eigenlijk ook geen andere keuze. Zij drijft hem er toe, hij kan niet anders (Freud grinnikt). Even aangenomen dat weglopen geen optie is, zou hij in een rechtszaak best wel aannemelijk kunnen maken dat zijn daad pure, affectloze, zelfverdediging was. Ironisch, als het uitstapje naar het bos eigenlijk een demonstratie moest zijn van zijn superioriteit.

Je formuleert hier precies de tegenstelling die de film volgens mij net ondermijnt: rede, controle en beschaving zijn goed, en hun tegendeel - emotie, verlies aan controle en natuur - zijn kwaad. Je kunt daar zoals jij doet mee instemmen, of net de verkniptheid van die als onverzoenlijk gebrachte zwart-wit tegenstellingen in zien.

-fal schreef:

[...] Pure horror voor de Maria-fan. Dát beeld wil de rationalist, de verlichte mens, de christen liever niet zien. (moderne variant: schande, dit is porno) [...]

Die zit! ...Aan sommige reacties hier op het forum te zien....

Nu begrijp ik die plots veel beter. Mijn foutje, ik ben dikwijls nogal blind voor die dingen.

Verder lijk je me (andermaal) een interresante zienswijze te formuleren maar moet ik het eerst toch nog eens enkele malen herlezen en laten bezinken voordat ik kan uitmaken of ik die ook kan delen.

Demini

...Of beter, de film eerst nog eens herbekijken

avatar van LinkVink

LinkVink

Wow, dit is de reactie wat ik had, toen ik de aftiteling zag.

Ongelofelijk, zo goed in beeld gebracht, onvergetelijk!

Ik zal binnenkort meer erover schrijven, maar aanrader voor iedereen! Alleen zou kinderen er weer niet naar laten kijken.... 16+!!

avatar van Reinbo

Meesterlijk, gruwelijke kunst. 5* voor 104 minuten intens heftige cinema.

Eindelijk heeft Von Trier zijn belofte ingelost....

avatar van Cosoco

Cosoco

Ook net terug uit Cinerama?

Ik vond het ook geweldig, Von Trier overtreft zichzelf.

Redlop

Ik doe er ook een halve * bij. Beklijvende film. Ook interessante recensie in het NRC via de link van Wibro trouwens.

Koenr schreef:

Ook net terug uit Cinerama?

Ik vond het ook geweldig, Von Trier overtreft zichzelf.

Cinerama, draaide helaas niet in zaal 1.

Een ware knock-out. Heb zelden de hele speelduur zo gebiologeerd naar het doek zitten staren. Soms vol mededogen, dan weer vol afgrijzen...

Ik vind overigens al die achtergrondstukjes over vrouwenhaat, heksen en depressies nogal oninteressant gewauwel. Voor mijn werkt de film vooral als wonderschone nachtmerrie.

avatar van Montorsi

Montorsi

Reinbo schreef:

Cinerama, draaide helaas niet in zaal 1.

Zaten meer in Antichrist dan in zaal 1 (The Informant) als ik me niet vergis. Hij loopt toch opvallend goed voor een film die niet bepaald de gemiddelde stelletjes zal aantrekken.

Phobophile schreef:

De term 'horror' was absoluut van toepassing, mijn groeiende afgrijzen in aanmerking nemend toen ik begon te beseffen dat ik naar een onbegrijpelijke, pretentieuze kutfilm zat te kijken. Precies wat ik had gehoopt toen ik hoorde dat Von Trier een horror ging maken dus.

De film gaat over complexe mensen met bijzonder moeilijke emoties. Hoe ik dat weet? Nou, dat is natuurlijk duidelijk te merken doordat de vrouw tijdens het neuken steevast in janken uitbarst. Zeer complex. En omdat een vechtpartij altijd uitmondt in neuken. En daarna weer janken natuurlijk. Een ware kermis van ingewikkelde emoties die de cinemafijnproever uiteraard op waarde weet te schatten.

Tussen de onbegrijpelijke emoties door blijft ook het horror-aspect niet onderbelicht. Al vroeg in de film zoomt L. Von Trier bijvoorbeeld, zonder enige verklaring of aanleiding overigens, in op een vaas bloemen en wordt de kijker tegelijk vergast op enge geluiden. Of wat te denken van die shot van een paar berkenboompjes in combinatie met enge geluiden. Het nut van de scènes is me nog steeds niet duidelijk, vooral omdat iedere context volledig ontbrak, maar ik moet zeggen dat de adrenaline bij mij wel begint te stromen als ik een bos bloemen of een paar berken zie.

Dan zijn er nog die geweldig uitgewerkte karakters, levensecht, wat een genie is die Von Trier toch. Kind gaat dood. Moeder gaat janken, masturberen, man slaan en dan neuken, janken en dan neuken, man slaan en dan janken en dan weer neuken. Enfin, de gebruikelijke kost bij iemand die een kind verliest, neem ik aan.

Vader daarentegen is veerkrachtiger van geest. Hij begint al snel vol goede moed therapie te geven aan moeder. In tegenstelling tot moeder de vrouw is hij goed gehumeurd en lijkt hij zich niet al te druk meer te maken over dat incidentje met dat kind dat uit het raam flikkerde. Misschien was het een onsympathiek kind, ik weet het niet, maar hij was er in ieder geval erg snel overheen. Gaf de film wel wat luchtigs, moet ik zeggen.

Als kers op de taart was er het schitterende camerawerk. Bij wijze van cameraman had men een parkinsonpatiënt uitgerust met een shouldercam. Tjongejongejongejonge, was me dat even non-conformistisch. Echt nog NOOIT gezien. Dat die Von Trier het aandurft, zo'n stijlbreuk met zijn eerdere werk. Shouldercam, hoe komt die man erop.

Voor mij maakte het de film in ieder geval extra confronterend. Ik voelde me veel meer betrokken bij de gebeurtenissen omdat ik in het echte leven ook altijd alles op en neer schokkend waarneem. Had dus echt het idee dat ik erbij was.

Absoluut een aanrader deze prent. Zit nog na te genieten van alle onbegrijpelijke emoties waar ik getuige van ben geweest. Niet kijken als je fobie hebt voor bossen bloemen, want dan zit er wel een heel eng shot in deze parel van een film.

P.S. Ook niet kijken als je bang bent voor stijve piemels. Dit is een film voor liefhebbers en die lijden natuurlijk niet aan die kleinburgerlijke angst voor close-ups van copulaties en erecties. In 1998 vond ik het porno-gegeven enorm vernieuwend in Idioterne en elf jaar later vind ik het nog steeds buitengewoon vernieuwend. Ben niet zo burgerlijk dat ik dat niet vernieuwend vind ofzo.

Lees dit net.

Gelukkig geeft de schrijver indirect zelf toe er geen snars van begrepen te hebben...

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Hoe dan ook, blijft een geweldig stuk

Redlop

Ik heb het ook met genoegen gelezen, ofschoon ik het er niet mee eens ben. Over die onbegrijpelijke emoties: naar mijn mening was de vrouw voor het ongeluk al in de aanloop van een psychose, getuige de foto's van de schoenen die steeds andersom aangedaan werden. Lijkt me van enige krankzinnigheid getuigen.

Of ik snap er gewoon geen reet van, kan ook

avatar van Reinbo

Ik lees vooral dat iemand bij elke analyse de plak volledig mis slaat.....

Snap ook niet wat mensen niet snappen.... Man en vrouw verliezen kind en tijdens de verwerking hiervan draait zij langzaam volledig door en veranderd van een scheppende (Christus) in een vernietigende (Antichrist) kracht. Je kan het vervolgens wel tot op het bot door analyseren, maar ik geniet liever na van de geweldige sfeerschepping. Dat het om archetypes gaat en vol met symboliek is gestopt lijkt me ook nogal duidelijk en vaak wondermooi en treffend gedaan.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Reinbo schreef:
Snap ook niet wat mensen niet snappen....
Mag ik dan van jou ook even weten hoe dat precies zit met dat shot wanneer Dafoe door het bos loopt en we al die lichamen in de grond zien? En het eindshot met al die vrouwen die op 'm afkomen?

Redlop

Als ik voor mijn beurt mag praten... Dafoe lijdt aan visioenen. De vos, het hert, de vogel. Ook de vrouwen spelen zich af in zijn visioen. De vrouwen representeren de gynocide door de eeuwen heen. Letterlijk zegt hij in de film... weet je hoeveel vrouwen er in de 16de eeuw zijn vermoord? Psychotisch gedrag werd vroeger als hekserij gezien met alle gevolgen van dien. Daarom meen ik ook dat deze film een ode is aan die vrouwen. .

HarmJanStegenga schreef:

Geen idee, mooi gruwelbeeld. Zoals ik aangaf, heb niet de behoefte er te veel achter te zoeken. Heb daarom ook niet het idee dat ik iets niet snap.

avatar van $pecial

$pecial

De vos, het hert en de kraai werden die niet gesymboliseerd als de drie bedelaars? Immers als die kwamen gebeurden er iets verschrikkelijks. Moet hem snel herzien, misschien dat alles dan beter op zijn plaats valt en kan ik ook eindelijk een oordeel geven.