Genre: Drama / Horror
Speelduur: 108 minuten / 104 minuten (Cut "Catholic Version")
Denemarken / Duitsland / Frankrijk / Zweden / Italië / Polen
Geregisseerd door: Lars von Trier
Met onder meer: Willem Dafoe, Charlotte Gainsbourg en Storm Acheche Sahlstrøm
Releasedatum: 29 oktober 2009
Bekijk via CineMember
Plot Antichrist
"When nature turns evil, true terror awaits."
Terwijl een echtpaar de liefde bedrijft, valt hun kind uit het raam en sterft. De vrouw raakt in een diepe depressie. Haar man, zelf therapeut, wijst de medische behandeling die ze krijgt af en wil haar genezen met rationele praatsessies. De vrouw heeft een diepe maar onbestemde angst die verband lijkt te houden met het woud waar ze eerder aan een historisch onderzoek naar religieus gefundeerd geweld tegen vrouwen werkte. Om haar met die angst te confronteren reist het paar af naar het woud dat de Bijbelse naam Eden draagt.
hansbreda
Nu nog eens geprobeerd, maar blijft een vervelend filmpje, maar dat had ik al verteld! Blijft 0,5*
Laoslander
hè mensen toch! 0,5 is toch onrealistisch laag???? bedenk alvorens dat Lars von Trier beslist intelligenter is dan de gemiddelde proteststemmer hier
Val.Broman
Een visueel meesterwerk.
Ik begon met hoge verwachtiging aan de film gezien de prachtige trailer. De openingsscene is geniaal in mijn ogen, prachtig gedaan in slowmotion. Maar naarmate de film vorderde vond ik het allemaal steeds minder worden. De horror scenes vond ik niet verassend, ik vond het allemaal te gemakkelijk. Waarom in hemelsnaam zo'n schikeffect? dat is toch helemaal niet nodig voor een film als deze...
Ik had tijdens de film al het gevoel dat Trier veel naar Tarkovsky heeft gekeken en dat vermoeden werd bevestigt aan het einde van de film: 'Dedicated to Andrei Tarkovsky'.
Verder vond ik dat de acteurs te weinig pijn vertoonde( fysiek ) wat afdeed aan de geloofwaardigheid van de film.
Von Trier heeft hiermee een zeer mooie film mee afgeleverd maar er helaas verhaaltechnisch te weinig uitgehaald; 4*
Matthiasc88
De Metro vandaag:
Zien als je van films als The Shining en The Blair Witch Project hebt genoten en je dus wel wat spanning kan hebben.
Welke mafkees trekt zulke scheve en misleidende vergelijkingen?
idd daar heb je compleet gelijk in...
en daarbij the blair witch project, komaan zeg, das echt nul noppes niks!
Joljols
Onduidelijkheid, niet alleen in wat het allemaal betekend, maar ook wat ik ervan vind; wat het met mijn emoties doet.
Ik begon de film te kijken samen met mijn vriendin. Echter, rond de meest dramatische scènes trok ze het niet meer en liep ze weg. Ik ben even met haar meegegaan zodat ze kalmeerde, maar wilde heel graag zien hoe de film eindigt.
Wat een film... Hoewel ik begrijp dat m'n vriendin de film niet heeft af kunnen kijken merk ik dat ik er naarmate de tijd verstrijkt na de film te hebben gezien ik er steeds meer door wordt geboeid. De bizarre beelden, het contrast tussen de personages, de muziek en de visuele technieken brengen de dubbele bodems van dit verhaal op een zeer speciale en gepaste manier.
Val.Broman
Hopen dat de NL blu-ray release niet lang op zich laat wachten, heb nu al zin in een herziening.
wibro
Deze film vanavond bekeken en ik moet zeggen dat ik het visueel een van de mooiste films vind van Von Trier die ik gezien heb. Vooral de proloog oogde ontzettend mooi. De zin "Dedicated to Andrei Tarkovsky" in de aftiteling had Von Trier gerust achterwege kunnen laten, want dat de stijl van Tarkovsky in deze film aanwezig was was zo duidelijk als maar zijn kon. De score zeg maar gerust bizarre geluiden deden mij sterk denken aan de geluiden in Tarkovsky's Solaris en ook aan Vinyan.
Tot zover dus alleen maar positiefs over deze film van Von Trier. Maar nu komen wij bij het verhaal, dat imo volledig in duisternis is gehuld. Wat wil Von Trier hiermee duidelijk maken? Zijn het soms de waandenkbeelden of dromen van Von Trier zelf die wij te zien kregen, want hij heeft zelf in een interview gezegd dat hij in een zware depressie zat toen hij deze film maakte. Ik kan aan het hele verhaal eigenlijk geen touw vastknopen, althans nog niet. Misschien geeft dit artikel in het NRC Handelsblad mij meer duidelijkheidheid. http://www.nrc.nl/film/article2395065.ece/Lars_von_Trier_over_vrouwen,_religie,_depressies_en_sprekende_dieren] Lars von Trier over vrouwen etc... Deze film die ik af en toe zeer shockerend vond - vooral de zelfverminking door de vrouw - zal daarom nog lang door mijn hoofd blijven spoken. Ondanks de onduidelijkheid van het verhaal krijgt deze film van mij niettemin een zeer ruime voldoende en dat ligt aan het oogverblindende camerawerk.
4,0*.
Bélon
De Metro vandaag:
Welke mafkees trekt zulke scheve en misleidende vergelijkingen?
Mario Wisse, "journalist"-zombie
Eigenlijk is het best wel triest dat iemand die zo'n oppervlakkige analyse van een film geeft de film pagina van een krant vol mag kliederen (al gaat het misschien wel wat ver om de Metro krant te noemen)
Mario Wisse, "journalist"-zombie
Het trieste is dat de onwetende het voor waar aanneemt, vervolgens de Antichrist gaat bekijken en daarna uiteraard zwaar teleurgesteld is - hoe kan het ook anders - en vervolgens deze film een 0,5* geeft zodat deze film op MovieMeter volledig ten onrechte niet meer dan een laag gemiddelde overhoudt.
joyce100
Sorry maar vindt het een waardeloze film, en houd toch echt van dit soort films
COBHC666
Het is zeker begrijplijk dat er mensen zijn die deze film als een reminicentie aan de absurditeiten van het menselijk bestaan typeren, als een controversiële film die puur op walging uit is, maar werkelijk ieder gruwelijk moment was opgedragen aan een weldoordachte theorie over de kwaadaardigheid van de vrouw, en de naïviteit van de man (is het wel zo absurd? lijkt de vraag).
Het ging van Trier volgens mij ook wel om het shoqueren, maar toch, de symboliek en verborgen betekenissen dropen er vanaf waardoor deze film een echte doordenker is die op verschillende manieren blijft boeien.
De acteurs zijn geen buitenissige hollywood acteurs en (alsof het causaal verbonden is) durven dus veel meer te laten zien, wat resulteerde in veel absurditeiten maar ook in subliem acteerwerk en geloofwaardige personages!
De omgeving was prachtig, de sfeer drukkend, de muziek onweerstaanbaar (vooral op het begin, maar ook de sfeermuziek die me echt kippenvel bezorgde), het verhaal ingenieus, het acteerwerk briljant, kortom, een superfilm die ik iedereen aan kan raden!
gr.
AJ
dutchtuga
Sorry maar vindt het een waardeloze film, en houd toch echt van dit soort films
Wat voor soort films?
Al DeNiro
Zonder twijfel de slechtste film van het jaar.
De schokkende beelden waarover iedereen het heeft, stellen ook weinig voor.
Knisper
Eindelijk eens iets van von Trier in de bioscoop gezien. En wat de man ook maakt, het is uiteindelijk altijd wel een belevenis. Antichrist is daarop zeker geen uitzondering. De opening is sowieso al magistraal; indrukwekkende samensmelting van beeld en muziek. Wat daarna volgt is behoorlijk indrukwekkend, ook al raakte het me niet heel erg. Maar aan het einde voelde ik me wel behoorlijk in de maag gestompt en was ik er ook al wel even stil van. Een hoop interessante thematiek (die ook tot nadenken stemt), wat er al met al toch wel voor zorgt dat von Trier het beoogde gevoel goed over weet te brengen.
Tarkovsky zal trots zijn!
horrorfreak14
Wat een **rotfilm! Zo ongelooflijk saai! Ik wou eigenlijk 0 stemmen maar dat kan helaas niet.
En t was nog goor ook! Het was niet eens horror, het was gewoon porno met een paar vreemde dingen erbij.
DwarreI
Tarkovsky zal trots zijn!
Daar geloof ik geen bal van.
maikel1986
dit is egt een waardeloze film drama/horror??
nou ok beetje drama maar meer een porno film
hier zat ik niet egt op te wachten ligt al in de vuilnisbak:P
wibro
dit is egt een waardeloze film drama/horror??
nou ok beetje drama maar meer een porno film
hier zat ik niet egt op te wachten ligt al in de vuilnisbak:P
Die recensie van jou kan anders ook in de vuilnisbak. Deze film heeft niets maar dan ook helemaal niets met porno te maken.
Snakesonic
Wat een lage score zeg.
Ik vond hem erg goed, een van de betere films van dit jaar samen met 500 days of summer & Up
t-i-m
ik denk dat het het probleem is hoe het genre is genoemd en de trailer in elkaar zit...het doet overkomen als een thriller/horror dus gaan er mensen heen die nooit naar zo'n soort film zouden gaan, dus waarschijnlijk de film vet crap vinden omdat ze iets heel anders hadden verwacht.....tsja ik weet ook niet hoe je het genre dan zou moeten noemen....en ik vind de trailer wel heel mooi..voor mij 1 van de betere films van dit jaar
Macmanus
Aardig maar had op meer gehoopt.
Begon bad ass, beetje typische muziek, maar de beelden waren awesome. Je moet ook iets lekker slow opnemen als je de red hebt! Aardig om dan het grootste gedeelte minder gestileerd te filmen, lekker contrast. Maar helaas werkt de film bij mij niet. Ik zou bijna willen zeggen dat de film weinig te melden heeft, en de symboliek nogal interessant doenerij is. Ware het niet dat ik er de beesten niet begreep en er vast hele mooie symboliek in schuil ging. Heb de laatste tijd iets teveel leuke dingen te doen en een best wel gezellig leven om uren op het internet te gaan struinen naar antwoorden, om dan uit te komen op iets wat ook wel makkelijker had kunnen worden verteld. Maar als je dat doet je wellicht de kritiek krijgt dat het plat en makkelijk is.
Ik kreeg bij deze film teveel het studentenfilm syndroom tot me, angstig zijn om niet intellectueel over te komen dus het langdradig en ingewikkelder te maken dan nodig is. En daardoor dus traag en saai te worden. von Trier heeft gelukkig meer ballen dan filmstudenten en deelt hier en daar wel een paar klappen uit waardoor je toch wel tegen je buurman verteld "wat ik nu toch heb gezien!" (Hoewel het reuze meeviel uiteindelijk 1 echt nare en een wat ongemakkelijke cumshot.) Maar afgezien daarvan en het hebben van een red, had het toch bijna op de grote stapel saaie meuk kunnen vallen.
3 sterren.
eRCee
- 1979 stemmen
En tot slot: von Trier heeft in een interview gezegd* dat hij de film zag als een denkoefening waarin hij een standpunt verdedigt waarmee hij het absoluut niet eens is. Dat gebruik ik als argument voor mijn "alles heeft een dubbele bodem", maar je mag gerust betogen dat hij het met mijn lezing wel eens eens zou kunnen zijn en dat die dus daarom verworpen moet worden
Heh, inderdaad, dit pleit zelfs zwaar voor mijn interpretatie.
Maar je stuk is duidelijk en je haalt interessante dingen uit de film.
Macmanus
Als de begin scene iets niet is, dan is het wel bad ass.
Look was gewoon bad ass, inhoud natuurlijk diep tragisch bladiebla...
-fal
- 2028 berichten
Op zo'n manier loop je namelijk het gevaar continu je eigen visie/waardeoordelen/levensovertuiging over de film te plakken, in plaats van dat je de film voor zichzelf laat spreken en zodoende de mogelijkheid geeft je blikveld te verruimen.
Als je er nog zin in hebt: heeft de film je blikveld met jouw lezing verruimd?
Malick
demcon
vies film zeg!!!!! ik heb de film doorgespoeld, wat een belachelijke domme stomme film, sommige stukken hebben weg van een lelijke vieze porno film, bllaaaa bah bah
kuypedelic
Prachtig gefilmd, maar het verhaal had veel beter uitgewerkt kunnen worden
lykathea
Grappig, opmerkelijk, en stuitend, het niveau van sommige reacties op deze film. Ik wil écht niet denigrerend overkomen hoor, maar als je dít een ranzige pornofilm vind, heb je ofwel gewoon écht niet gekeken (en zuig je alles uit je dikke duim) of heb je zo'n verstoord realiteitsbeeld dat je misschien eerst bij jezelf moet nagaan of misschien jouw visie van wat nou "porno" is en wat niet juist heel vreemd en scheef is.
Of je kijkt regelmatig pornofilms waarin diepe psychologische thema's doorgrond proberen te worden. Dan wil ik graag suggesties
eRCee
- 1979 stemmen
Als je er nog zin in hebt: heeft de film je blikveld met jouw lezing verruimd?
Het heeft me wel laten nadenken. Bijvoorbeeld over de vraag of de bijbel dan wel 'de kerk' echt zo'n positie ten opzichte van vrouwen inneemt, of daarin die kant op gaat. Dus ja.

Sciencefictionfilm 'Prometheus' van Ridley Scott komt binnenkort naar Netflix

Stalker