• 9.414.697 stemmen

Geregisseerd door: Wilson Yip

Met onder meer: Donnie Yen en Simon Yam

Gesproken taal: Mandarijn, Japans en Kantonees

Plot Yip Man

"The celebrated Kung Fu master of Bruce Lee."

Een waargebeurd verhaal dat zich afspeelt in de jaren 30 in Fuoshan (China). Ip Man wordt door de hele stad bewonderd om zijn vechttechnieken en zijn integere levenswijze. Hij neemt als enige meester in de stad geen leerlingen aan en leeft een rustig, gelukkig leven. Wanneer de invasie van Japan een einde maakt aan zijn gelukzalige leven en het leven van al zijn stadsgenoten verandert de zaak. Een Japanse generaal daagt de verschillende meesters uit het stadje uit tot een gevecht. Ip Man is terughoudend en vindt het belangrijker om zijn gezin te onderhouden. Zijn houding verandert wanneer blijkt dat sommige gevechten tot de dood gaan...

Zhou Qing Quan

salvuccio

Mooie film en goed drama. Sinds jaren weer eens een goede M.A. film. Topper

avatar van Xen0n

Xen0n

Komt er een 2e deel na deze film!? Dan is dat goed dat ik het weet, want voor je het weet zit je je tijd wederom te verdoen, maar nu met deel 2

avatar van breedbeeld

breedbeeld

@ Onderhond.

Chinese Kung Fu against godfather 1974 met o.a Jan Willem Stoker.

Peter Yin, één van de acteurs , was mijn zwager, anders had ik het ook niet geweten, en J.W was echt geen partij voor hem.

Chinese Kung Fu against godfather - FilmTotaal.nl

Stukjes en commentaar:

RTV Rijnmond

avatar van Santino Corleone

Santino Corleone

Hele goeie film met prachtige Kung Fu technieken, ip man schijnt de ouwe meester te zijn van Bruce Lee. Je krijgt ook aan het einde van de film een foto te zien, ip man samen met Bruce Lee.

Maar los daarvan was het een heerlijke actie film, met een goede verhaallijn. Een echte aanrader!

*4,5

avatar van Jiv

Jiv

Een erg mooie film in de catagoie van Martial Arts! Voor liefhebbers van Fearless zeker een aanrader. Geweldig gefilmd, mooie technieken gebruikt. Verhaal zat er goed en boeiend in elkaar en de acteerprestaties zijn verder ook prima. Mooie soundtracks gebruikt, dat creërde een mooie sfeer in de film.

Nog niet gezien en MA-liefhebber? KIJKEN! 4.5

• 1953 stemmen

Na SPL en DTG van Yip gezien te hebben had ik hier totaal geen interesse in en verwachtingen van. Laatst de trailer gezien, die me toch wel nieuwsgierig maakte en gelukkig maar.

Grootste verschil met twee eerdere films is de setting, die nu veel realistischer is en waar Yip zich gelukkig ook aan heeft weten te houden. Geen walgelijke muziekjes, vervelende kleder- of haardracht, geen overbodig drama tussen de vechtscenes door. Maar de bezetting van de Japanners die ruimte biedt voor wanhoop en vechtkunst. Zeer sterke vechttechnieken en scenes die uitstekende en harde combo's bevatte. Dit allemaal mooi en evenwichtig in beeld gebracht. Ook zag ik eindelijk de echte technieken die Donnie Yen beheerst, waar ik dat in andere films veel minder had vanwege touwtjes werk. Heel mooi om te zien. Martial-arts zie ik het liefst zo realistisch en hard mogelijk en gelukkig bleef het touwtjeswerk in deze film zeer miniem, als het gebruikt werd was het goed. Verder nog een aantal karakters die de film extra power geven en leuk zijn om te volgen als de hele mooie vrouw van ip man, zijn zoontje die onder meer de kamer binnenkomt op zijn driewieler tijdens een gevecht en de arrogante bandiet met zijn grote mond.

Heel erg goed dit, ben benieuwd of Yip hier een nieuwe weg mee inslaat of dat het eenmalig is.

Ramon K schreef:

SPL is bijvoorbeeld vreselijk serieus en dan vind ik dat Yip het drama overtuigend moet brengen. Ik vind dat ie dat daar niet goed doet. Dan irriteert het fake sentiment.

~

Als Wilson Yip hier qua drama weer flink de mist in gaat dan zou hier, mooie gevechten ten spijt, zo maar weer een onvoldoende kunnen komen.

~

Ik weet trouwens niet hoeveel fightscenes deze nieuwe film van Yip telt, maar in de twee van hem die ik zag werd er te weinig gevochten.

De andere twee die ik van Yip zag waren voor mij ook zwaar onvoldoende, mijn argumentatie was dezelfde als die van jou. Hier is hij daar gelukkig bovenop gekomen; iets grotere hoeveelheid gevechten, ook wat meer verdeeld, sentiment en drama zijn veel minder zoet en fake, geen CG-onzin. Ik zou hem je wel aanraden in ieder geval

avatar van validius

validius

!!!!*Lucky schreef:

bedankt!

en je kunt hem ook in verschillende Chinese giftshops door nederland bestellen en dan halen ze hem uit hong-kong voor je.

Bigking.nl

Geweldige martial arts film. Heeft qua gevechten wat weg van Fearless, met wel wat wire-fu, maar nergens te storend en de ook klappen lijken weer eens hard aan te komen.
Mensen die een martial arts film trouwens op acteerprestaties beoordelen snappen er niks van. The Fast & The Furious beoordeel je ook op de autoraces en Save The Last Dance draait om het dansgeweld. Overigens ben ik verre van fan van die laatste twee films. De acteerprestaties vind ik overigens nog wel te pruimen en het verhaal wordt goed gespeeld. Je hebt absoluut niet het gevoel dat het als kapstok dient voor de gevechten, zoals je wel eens in andere films hebt.

Wat betreft propaganda: de Japanners heeft zich in China vele malen erger misdragen dan wat in deze film getoond wordt en dat komt uit het toetsenbord van een groot Japan-fan (kan niet wachten tot ik weer in dat land ben). Die leider werd zelfs nog min of meer sympathiek in beeld gebracht. Zo keurde hij het af dat er iemand werd neergeschoten, wilde hij de eerste vechter in de eerste plaats laten leven totdat diegene bloed in z'n gezicht spuwde en werd Ip Man netjes behandeld en handelde hij zelf min of meer eervol.

Mensen die dit soort films met een dikke onvoldoende beoordelen snappen er overigens maar weinig van de kunst die het daadwerkelijk is. Het is alsof je een Hollywood film beoordeelt op één van die vele tenenkrommende handgevechten. Daarnaast scoort de film op vrijwel alle vlakken ver boven gemiddeld. De choreografie was briljant, het camerawerk zeer tof, de setting is geweldig verzorgd, het tempo is goed etc. Er valt werkelijk zeer weinig aan te merken op deze film.

breedbeeld schreef:

Wist niet dat dit a chat site was, but if so hoe zit het met de historische kennis hier?

Noem de enige Kung Fu film die in Nederland gemaakt is en wanneer.

Ik mag hopen dat je niet de tenenkrommende Nederlandse film Fighting Fish bedoelt, maar Jacky Chan's best vermakelijke Who Am I dat grotendeels in Rotterdam werd gefilmd.

Dat zijn er dus twee overigens, kenner

Bigking.nl schreef:

Dat zijn er dus twee overigens, kenner

breedbeeld heeft inmiddels het antwoord al gegeven, even teruglezen..

Ben het hier niet geheel mee eens. Acteerprestaties spelen altijd mee voor mij in een film, ongeacht het genre. Bij een martial-arts film waarbij de gevechten zo goed zijn dat ze de film dragen, zoals in deze maar bijvoorbeeld ook flicks van Tony Jaa, worden ze minder belangrijk. Onzin om mensen die acteerprestaties ook meenemen als onwetend te beschouwen, tenzij ze inderdaad de film geheel daar op beoordelen. The Fast and the Furious beoordeel ik zeker niet alleen vanwege de autoraces.

avatar van Erwinner

Erwinner

Ik denk dat er hoop mensen zijn die Fast a t Furious een paar keer per jaar kijken omdat die races zo geweldig zijn, hetzelfde geldt voor kung-fu films. Vrij logisch dat ze zo'n film dan hoog beoordelen en alle matige dingen op de koop toe nemen.

• 1953 stemmen

Dat geloof ik graag, mijn punt was alleen dat mensen die deze films dus ook op acteerprestaties beoordelen allesbehalve onwetend zijn.

J.T.O

Ik weet niet. De meeste race en dans films zijn volgens mij niet echt super. En laten we zeggen in hun genre vind ik het niet goed genoeg om alleen het racen of dansen te beoordelen. Ik denk persoonlijk dat het niet echt helemaal te vergelijken is. Er zijn veel meer MA films dan race of dans films, het is bijna net alsof MA een genre op zichzelf is naast de gewoonlijke "actie" genre. En dat kan ik niet van racen of dansen zeggen.

Het hangt van mij een beetje af wanneer ik de film beoordeel op de gevechten alleen, ik denk wel bij de oudere films zoals Prodigal Son ben ik wel sneller geneigd om minder te letten op het verhaal enzovoort (terwijl bij Fearless bijvoorbeeld let ik wel meer daar op).

avatar van Spetie

Is dit trouwens een vechtrfilm in de stijl van Ong Bak of is het meer Hero stijl?

avatar van kArIzMa_Movie

kArIzMa_Movie

Dit is de actiefilm van het jaar voor mijn oom. Hij zei: "Kijk Ip Man, meer zeg ik niet."

Ben hier nu zeer benieuwd naar!

avatar van doodah

doodah

Spetie schreef:

Na wat ik in de trailer heb gezien, denk ik dat het het best te vergelijken is met Fearless. Ong-bak is veel directer en het is ook zeker niet in de stijl van Hero.

avatar van finalman

finalman

Meer in vechtstijl van Hero.

avatar van doodah

doodah

Toch niet? Hier zweven ze toch niet in en zien de gevechten er ook niet louter symbolisch uit.

Het is toch allemaal wat realistisch bedoeld en dus eerder in de lijn van Jet Li's Fearless.

Niet?

avatar van Nomak

Nomak

Ip Man is zeker niet in de stijl van Hero.

Fearless is inderdaad een betere vergelijking.

avatar van finalman

finalman

ohja, ik verwarde fearless met hero.

Ik bedoelde inderdaad Fearless, m'n excuses

Spetie schreef:

Hero is Wuxia. Ong Bak is een martial arts film, dus eigenlijk meer vergelijkbaar met Ong Bak, hoewel de martial arts in deze twee films totaal verschillend zijn, dus eigenlijk ook niet.

Wuxia: Hero, House of Flying Daggers, Crouching Tigers Hidden Dragon, Kung Fu Cult Master, 3 Kingdoms, Swordman II, Painted Skin, A Chinese Ghost Story -> symbolistiek, bovennatuurlijke krachten, oude China setting, code van warrior en mooie vrouwen. Het is een beetje vergelijkbaar met hetzelfde mythologische/romantische ridder-en draken tijd van het Westen, maar dan in het Chinees.

Martial Arts: Ong Bak, Fearless, Once Upon a time in China, Fong sai Yuk, Ip Man, Fist of Fury. -> Dit zijn de meeste films die jij leuk vindt denk ik. Maar het varieert wel heel erg in hoeverre ze realistisch zijn. Ip Man vind ik vrij realistisch en Once Upon a Time in China weer minder, alhoewel dat geen Wuxia is (misschien tussenin).

Martial Arts(old skool): Prodigal Son en bijna vrijwel alle Shaw Brothers producties -> spreekt voor zich, zit misschien ook nog enkele vroege wuxia producties in.

Je hebt ook films zoals Police Story, Wheel on meals, My Lucky Stars, Invisible Target enzovoort. Dat zijn eigenlijk meer actie films, maar met vooral veel gevechten onderling (dus voor elk fan van die MA wel aangeraden).

J.T.O schreef:

Ong Bak is een martial arts film, dus eigenlijk meer vergelijkbaar met Ong Bak

Chuck Taylor schreef:

Oke, leuk.

Chuck Taylor schreef:

breedbeeld heeft inmiddels het antwoord al gegeven, even teruglezen..

Argh, een kung fu film en geen martial arts. Die kende ik overigens niet.

Het gaat mij erom dat een martial arts film met geweldige gevechten een onvoldoende krijgt vanwege de acteerprestaties, dan snap je er in mijn ogen weinig van. Niet dat de acteerprestaties an sich worden meegenomen.

Overigens kan ik me ook geen martial arts films voor de geest halen die me overdonderden wat betreft het verhaal en de acteerprestaties. De grote martial artists hebben het ook nooit moeten hebben van hun oscarwaardige optredens, maar van hun unieke skills en charisma. Anders zou je elke Bruce Lee film een onvoldoende kunnen geven vanwege de acteerprestaties .

De vergelijking met The Fast & The Furious en Save the Last Dance vind ik dan ook wel opgaan. Als je aan fans van die films vraagt wat ze de beste momenten vonden, dan durf ik te wedden dat ze als eerst die ene autorace oprakelen of de meest spectaculaire dansscene. Ik geef zelf geen zak om dansende jongeren, dus dan zou ik me inderdaad gaan ergeren aan de belabberde verhaallijn en de matige acteerprestaties. De vraag is dan of dat de film niet goed is of dat ik zelf gewoon de verkeerde film zit te kijken.

avatar van Ramon K

Ramon K

Mwa... Ik ken er genoeg eigenlijk. Ik denk dat men dat onderschat. Ik weet dat David Chiang voor de Shawproductie Bo Sau een award kreeg voor beste mannelijke hoofdrol oa. Punt is dat wij westerlingen hun acteerwerk anders beoordelen en dat wij met een soort van minachting het genre benaderen. Plots zijn misschien simpel, maar vaak wel erg goed uitgevoerd. Misschien wel een pak beter dan de actieflicks en wraakfilms uit het Westen.

J.T.O

Maar in drama of komedies komen de acteerprestaties van acteurs ook beter tot hun recht, omdat ze echt de kans hebben om wat emoties te laten zien in tegenstelling tot vele martial arts films.

Zolang ze op beeld maar "stoer" overkomen, niet slecht geacteerd is dat toch gewoon voldoende? Ik heb redelijk wat gezien en het valt reuze mee met dat slechte acteerwerk waar mensen het over hebben.

avatar van coldheaven

coldheaven

Ramon K schreef:

Nog steeds niet de film gekeken, Ramon?

avatar van Ramon K

Ramon K

Nee! Is ie in Nederland eigenlijk al uit?