menu

Yip Man (2008)

Alternatieve titels: Ip Man | 葉問

mijn stem
3,80 (1377)
1377 stemmen

Hongkong / China
Actie / Biografie
106 minuten

geregisseerd door Wilson Yip
met Donnie Yen, Simon Yam en Siu-Wong Fan

Een waargebeurd verhaal dat zich afspeelt in de jaren 30 in Fuoshan (China). Ip Man wordt door de hele stad bewonderd om zijn vechttechnieken en zijn integere levenswijze. Hij neemt als enige meester in de stad geen leerlingen aan en leeft een rustig, gelukkig leven. Wanneer de invasie van Japan een einde maakt aan zijn gelukzalige leven en het leven van al zijn stadsgenoten verandert de zaak. Een Japanse generaal daagt de verschillende meesters uit het stadje uit tot een gevecht. Ip Man is terughoudend en vindt het belangrijker om zijn gezin te onderhouden. Zijn houding verandert wanneer blijkt dat sommige gevechten tot de dood gaan...

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=BmkvuHpfrkk

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Ceeda7
3,0
Ik ben geen echte liefhebber van het genre, toch kon deze film mij veel beter bekoren dan het bijzonder zwakke Fearless met Jet Li.

Het eeuwenoude verhaaltje van onderdrukking wordt weer eens opgeborsteld, maar de film kijkt toch lekker weg door de leuke montage. De vechtscènes zijn natuurlijk het hoofdthema van de film.
Dieptepunt van de film was dat Ip Man alle arbeiders en zelfs meten van 85(!) de gevechtsport leerde. Bijzonder belachelijk. Geef mij dan maar meer verhalen en mythe's zoals het onevenaarbare Hero

Al bij al toch vlot vermaak. 3*

2,5
Ik ben niet echt fan van dit soort films en ik weet nu zeker dat ik het ook niet ga worden. Want hoewel deze film mooi geschoten is en de gevechten erg goed gedaan zijn (gelukkig blijft de hoeveelheid wire-fu binnen de perken) is het verder een "draak" van een film,

De film bevat niet alleen veel cliches maar zet ze allemaal ook nog eens extra dik aan. De karakters zijn een-dimensionaal (Ip Man is integer en oprecht, zijn vrouw is toegewijd etc,), het acteerwerk stijf en de dialogen veel te plechtig.

Daarnaast wordt het verhaal, dat op zich nog wel te doen is, ook nog eens erg slecht verteld (meerder malen zijn opdringerige teksten nodig om uit te leggen wat er gebeurd is. wat is er gebeurd met "show don't tell) en is het weel heel erg mager verhulde pro-China propaganda.

Nee, deze film doet het voor mij duidelijk niet

avatar van witboek
5,0
Nog steeds niet

avatar van shimahero
4,0
Sterke martial arts film

avatar van MartiN_
4,5
Wat mij betreft de beste martial art film! Zeer indrukwekkende vechtscénes, met uitzonderlijk veel zorg in beeld gebracht. De geluidseffecten zijn perfect en de soundtrack is ook van goede kwaliteit.

Goed karakter die Ip man. Laat zich niet zomaar gaan, behalve als het onrecht te groot word. De gevechten zijn geweldig, vooral de kalmte en de totale beheersing vind ik bijzonder. Er zitten een aantal heerlijke euforische momenten in, ook in de vervolgen trouwens wat ik stuk voor stuk vermakelijke films vind.
De een dimensionale karakters waar Doctari het over heeft, leg ik vooral neer bij de Chinese cultuur, die op bersoonlijk vlak altijd erg beheerst is, en waar vrouwen ook vaak toegewijd en gewillig zijn, en in mindere mate bij de makers, die volgens mij een prima prestatie leveren, met een combinatie van authenticiteit en vermaak.

avatar van psychopath
5,0
Beste martial arts film sinds de eeuwwisseling voor mij.

De gevechten zijn vlot en hard en Donnie Yen zet ip man goed neer, de invasie van Japan vind ik ook goed weergegeven.

avatar van Shinobi
4,0
Echt een heerlijke film met een uitstekende rol van Yen als de bescheiden Yip Man.

Mooie vechtscènes en een goed verhaal met een vleugje humor (in de eerste helft dan).

Leuk om de transformatie van Yip Man te zien, in het begin is hij nog een kalme man, maar zodra hij te horen krijgt dat zijn vriend is overleden, maakt al die kalmte plaats voor woede als hij het tegen de Japanners moet opnemen.

De film deed me overigens wel een beetje aan Fearless denken.

Dikke 4,0 sterren.

avatar van tattoobob
4,0
Fantastische film....de beste van de reeks overigens

avatar van sinterklaas
3,0
Een geinig filmpje dat erg normaal begint, met een paar gevechtjes, wie is de sterkste enz, en tegen de helft word de film een oorlogsfilm, met de Japanse invasie. Wat ook voor een paar sterke momenten zorgt. De gevechtsscenes zijn ook weer prima en het verhaallijn is ook goed. Voor de rest wel allemaal een beetje hetzelfte liedje (op die oorlogsgedeelte na dan)

Dat hele verhaal rond die Japanners, en Yp Mans wraak, en de uitdaging met die Japanse vechters was ook vrij bijzonder.

3,0*

avatar van Black Math
4,0
Stoere film. Ik kijk niet heel vaak actie, en ik ben deze vooral gaan kijken met in gedachte dat de nieuwste film van Wong Kar-wai ook over Ip Man zal gaan, maar ik ben er zeker niet vies van. Zeker Chinese actiefilms doen het goed bij mij met als absolute uitschieter Hero, dus het kan geen kwaad om ze eens wat vaker op te zoeken.

Ip Man stelt in ieder geval niet teleur. Wing Chun schijnt niet echt een mooie vechtstijl te zijn, maar vooral effectief. Dat is voor een gedeelte terug te zien in de film, want veel tegenstand heeft Ip Man niet. Gaat gewoon even lekker gaat knokken met 10 Japanners met slechts beurse vuisten na afloop en ook de eindbaas is redelijk snel geveld.. Ergens is dat een beetje jammer, want echt spannend wordt het zo niet. De effectiviteit gaat desondanks niet heel erg ten koste van de schoonheid van de gevechten. Toegegeven, niet zo mooi gechoreografeerd als in Hero, maar de gevechten zien er erg vloeiend uit en worden ook nog eens erg fraai in beeld gebracht.

Verhaaltje was niet echt vervelend, maar voelde toch een beetje overtrokken aan. De oorlog wordt vrij serieus uitgebeeld, maar hoe Ip Man er onverslaanbaar tussen loopt is dan weer verre van realistisch. Ik krijg er haast zo'n Inglourious Basterds gevoel bij. Niet heel erg sophisticated dus, maar who cares, het lijkt vooral een kapstok te zijn voor vette actie. Gevaar bij dit soort films is dat het verhaal in de weg gaat zitten, en af en toe neigt het naar melodrama, maar niet zo erg als in bijvoorbeeld Fearless. Veel storen doet het verhaal dus niet.

Ik heb begrepen dat de tweede Ip Man vooral meer van hetzelfde is en daarom niet zo heel erg boeiend als je deze net hebt gezien, maar ik ben er dusdanig enthousiast over dat het zomaar kan zijn dat ik het vervolg toch op vrij korte termijn ga kijken. Ook zat ik na afloop meteen veel op internet te lezen over Wing Chun, dat doet zo'n film dan toch maar. 4*.

avatar van Film Pegasus
4,5
Film Pegasus (moderator)
Herbekeken en toch zeer goed meegevallen. Deze film is een mix tussen perfect uitgewerkte martial arts en een drama. In een periode van oorlog tussen China en Japan blijven zaken als eer toch nog overeind. Dingen die meehelpen aan het morele verzet tegen de bezetting. En dat werd toch wel goed uitgewerkt hier. Versterkt door de geweldige soundtrack en het camerawerk leef je zowel mee met de actie als met het drama. Donnie Yen is als gegoten in deze rol die bij namen als Jet Li bvb niet zou passen. Maar Donnie Yen is de rustheid zelf die alles geeft voor Wing Chun die in zijn ogen meer een manier van leven is dan louter een gevechtsport. Enkel de liefde voor z'n gezin kan hem daar van weerhouden. Als het puur om de sport zou gaan (het les geven en zo) is hij niet zo enthousiast. Als hij het zelf moet doen wel natuurlijk. Als er eer aan te pas komt komt hij pas helemaal los. De gevechten tegen de Japanners zijn dan ook zeer passioneel. Prachtig om zien!

avatar van filmamator
4,0
Na de Japanse binnenval in China verandert het leven van grootmeester Yip Man drastisch. Voor de bezetting beoefende hij zijn vechtkunst met plezier en altijd met respekt. Tijdens de bezetting is daar de luxe niet voor en moet hij het gebruiken om zijn gezin - en volksgenoten te beschermen van de o zo wrede Jappen.

Film die het vooral moet hebben van de geweldige actiescènes, iets waar Yip Man werkelijk in uitblinkt. Ook het verhaal en akteerwerk zijn van verbazingwekkend hoog niveau dat de Chinezen nogmaals hebben bewezen een meester te zijn in het maken van dit soort films. Zonder meer een terechte notering in de top 250.

Binnenkort staat het tweede deel op de planning.

avatar van Le Edzel
4,0
Erg sterke, mooie martiaal arts film. Naast prachtige vechtscene's, ook sterk acteerwerk. Verhaal verliep vlot en heb me geen moment verveelt.

Donnie Yen is perfect geknipt voor de rol van Yip Man, straalt een en al rust uit en overtuigd in zijn rol al gezinshoofd en meester in martial arts.

Erg geslaagde film!

avatar van The One Ring
3,0
Een aardig martial-artsfilmpje, maar ik begin me stilaan toch af te vragen of er ooit een werkelijke klik tussen mij en het genre zal komen. Vervelend vind ik het niet, maar het weet me nooit op het puntje van mijn stoel te krijgen, zelfs niet als het zo goed gedaan wordt als in Yip Man. Ik ben denk ik sowieso meer van de wat meer flamboyante versies van dit genre, met zeer gestileerde gevechten en goed gebruik van de omgevingen. Ik mis misschien het oog van de kenner om goede moves te onderscheiden van slechte. Sterker nog, ik kan je niet het verschil vertellen tussen de ene vechtsport en de andere; ik zie het niet. Al was het duidelijk dat ze hier niet aan het sumoworstelen waren.

Niettemin waren de gevechten hier wel leuk om te kijken en het hoogtepunt van de film. Wel jammer van de matige climax. Dat gevecht tegen die Japanse generaal was veel te kort en Yip Man verslaat hem zonder enige moeite. Erg spannend is dat niet. Gelukkig is dit een zeldzame film in het genre waarin de scènes tussen de gevechten niet stomvervelend zijn. Niet dat het verhaal nu echt goed is. Het is wederom nogal sentimenteel en de propaganda valt niet te missen. Als geschiedenislesje hoef je het ook niet te zien, want ik kennelijk is zo goed als niets hier waargebeurd, ondanks dat Yip Man echt bestaan heeft. Een pluspunt is wel dat er hier eens niet slecht geacteerd wordt. Donnie Yen blijft zowaar overeind in de dialogen, evenals zijn tegenstanders. Alleen die vrouw was erg matig (en wat een ondankbare rol heeft ze; alleen maar klagen over de acties van haar man, ondanks dat die allemaal natuurlijk zeer nobel zijn).

Het keek weg, het was zo om, ik heb me een avondje vermaakt. Tegen het vervolg zie ik ook niet op. Ik kan hier ook wel gemakkelijk bij voorstellen dat het fantastisch is voor de liefhebbers van vechtsporten. Maar indruk maken doet het niet. Wel een stuk beter verteerbaar dan het enigszins vergelijkbare Fearless, dat dan weer wel.
3*

avatar van j0enne
3,5
Waarom gebruiken ze bij veel Aziatische films van die gruwelijk lelijke slow motions?
Verschrikkelijk, van die hele wazige. Echt enorm zonde.

avatar van Angelo2
4,0
Bij dit genre films heb ik vaak dat het verhaal mij niet zo boeit en ik de film enkel kijk om de mooie aktie- en gevechtscenes. Echter wist deze film me de gehele duur te boeien. Een vleugje drama, wat geschiedenis en vooral prachtig in beeld gebrachte actie waar ze in hollywood alleen maar van kunnen dromen. Zelden zulke goede gevechtscenes gezien. Hard, strak uitgevoerd en een choreografie om je vingers bij af te likken. De sympathieke Donnie Yen steelt hier de show en dat te bedenken dat de beste man 45 jaar is ten tijden van deze film. Een 8,5

avatar van mar007
4,0
Prachtige mix van martial arts en drama.
Binnenkort het tweede deel ook maar eens kijken.
Spectaculaire gevechtscenes en goed acteerwerk.
Zeer geslaagde film!

avatar van Tarkus
3,0
Hoewel niet mijn favoriete genre is deze film me toch wel redelijk bevallen.
Het feit dat het zich afspeelt tijdens de Japanse bezetting is natuurlijk een pluspunt.
De vertolkingen zijn prima en de martial arts, voor mij toch altijd weer het struikelpunt zijn goed en nergens overdreven.
De film kon me dus wel bekoren.

avatar van Picker
3,0
Ik ben geen fan van het genre maar heb deze film zonder moeite uitgekeken. Gelukkig is het overdreven bovennatuurlijke gedoe hier minimaal aanwezig.

avatar van kumori1
5,0
hele goeie film door deze film heb ik nu alle films al van donnie yen gezien vind die kerel geweldig dikke 5

avatar van Onderhond
4,0
kumori1 schreef:
door deze film heb ik nu alle films al van donnie yen gezien

Echt alle 50? Zitten een paar erg obscure filmpjes tussen.

avatar van dreambrotherjb
Op Free Record Shop kost de Ip Man Trilogy op Blu-Ray (zonder extra's) evenveel als de eerste Ip Man film op Blue-Ray mét extra's...

Trilogy kopen of toch voor de aparte eerste gaan? Iemand advies:)?

avatar van Iron Maiden
4,0
Daar heb je toch geen advies voor nodig van mensen die je niet kent.
Koop gewoon wat je zelf wilt.

2,5
TMP
Qua vechtscènes en visueel gezien best een aardige film. De film kijkt op zich ook wel aardig weg. Het houterige acteerwerk, clichématige plot, en het niet al te interessante hoofdpersonage Ip Man zorgen er echter voor dat deze film niet al te lang zal blijven hangen.

avatar van Brabants
4,0
Magistrale film met een prachtig decor van China voor en tijdens de Japanse bezetting.

Het imposante leven van Yip man en de wing chun tak die onder zijn toewijding in deze film transformeren in onwaarschijnlijk mooi gestileerde vechtscènes.

Verder is Donnie Yen toch wel bij uitstek een prima vertolker van Yip man.

avatar van jumpstylemovie
4,0
Vreselijk vette Martial Arts film met Donnie Yen als de zeer kalme IP man. De sets in deze film zijn ontzettend goed, de vechtscénes nog beter. Dit is hoe ik het wil zien. Lekker snel gemonteerd, klappen als in Dragonball Z en dat soort dingen. De scéne waarin IP man het in zijn eentje tegen 10 man opneemt is waarschijnlijk het mooist. Dat hij dan 10 klappen per seconde uitdeelt alsof hij tegen een boksbal slaat... onbetaalbaar. Het vervolg is ook erg goed maar ik geef deze een hoger cijfer.

4,0
Ja,Diit is werkelijk een van de beste Martial Art Films ooit,heb het zelfs nagelagen op Wikipedia die Yip Man en alles klopt wel zo,n beetje zelfs Bruce Lee is bij hem op de Koffie geweest.

avatar van LPereboom
4,0
Wat vind ik dit een heerlijke film, mooie en verfijnde actie scenes die origineel en heel vloeiend over gaan op het scherm! ? in dit genre vind ik dit 1 van de betere films!

avatar van horizons
4,0
Toffe martial arts film die ook nog eens een achtergrond verhaal met wat meerwaarde heeft. Maar het zijn de gevechten die er toch bovenuitspringen.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:56 uur

geplaatst: vandaag om 16:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.