Genre: Actie / Biografie
Geregisseerd door: Wilson Yip
Met onder meer: Donnie Yen en Simon Yam
Gesproken taal: Mandarijn, Japans en Kantonees
Plot Yip Man
"The celebrated Kung Fu master of Bruce Lee."
Een waargebeurd verhaal dat zich afspeelt in de jaren 30 in Fuoshan (China). Ip Man wordt door de hele stad bewonderd om zijn vechttechnieken en zijn integere levenswijze. Hij neemt als enige meester in de stad geen leerlingen aan en leeft een rustig, gelukkig leven. Wanneer de invasie van Japan een einde maakt aan zijn gelukzalige leven en het leven van al zijn stadsgenoten verandert de zaak. Een Japanse generaal daagt de verschillende meesters uit het stadje uit tot een gevecht. Ip Man is terughoudend en vindt het belangrijker om zijn gezin te onderhouden. Zijn houding verandert wanneer blijkt dat sommige gevechten tot de dood gaan...
Yip Man
Shao Dan Yuan
Hu Wei
Zhou Guang Yao
Leviwosc
Een crewlid mag zijn mening dus niet op deze manier uiten? Gelukkig ben ik geen crewlid, want dan zou ik nu onmiddellijk afstand doen van die "eer".
Baggerman is ook maar een mens, ook hij heeft het recht om zijn mening kracht bij te zetten. Hij is nergens over de schreef gegaan.
Een crewlid behoort het goede voorbeeld te geven. Ja, ik verwacht dus enige behoudendheid van iemand die wordt geacht te functioneren namens de site.
Dat iemand de Aziatische wijze van denken niet begrijpt is tot daar aan toe. Menigeen hier zijn immers gewone Nederlanders die van toeten noch blazen weten over de rest van de wereld. Maar het ook nog ondersteunen met dergelijke krachttermen; dat kan ik met maar één woord omschrijven: schandelijk!
Baggerman
Een crewlid behoort het goede voorbeeld te geven.
Het is wel steeds op eieren lopen blijkbaar.
Verder vind ik je hypothese met Wesley en Yolanthe zeer overdreven..
Lijkt me niet. Je mag er van uitgaan dat de vrouw van Yip man wist met wie ze trouwde: iemand die tot dan toe leefde voor de Wing Chun. Ze komt op mij in de film niet erg sympathiek over als ze hem constant verbiedt te sparren. De vergelijking met Wesley/Jolanthe gaat niet scheef als ik zeg dat ik voor Wesley hoop dat Jolanthe niet zo is als de vrouw van Yip Man.
En als pakweg Harry Vermeegen zich hypothetisch bij Wesley zou melden voor een potje hooghouden in de tuin en Jolanthe zou de hypothetische uitspraken doen die ik aangaf, durf ik te wedden dat de meerderheid hier mijn karakterisering 'zeikwijf' dan zouden onderstrepen en beamen.
Dat iemand de Aziatische wijze van denken niet begrijpt is tot daar aan toe.
Yip Man's vrouw attitude heeft volgens mij niets van doen met een Aziatische manier van denken, eerder een Westerse manier van denken. Sterker nog, haar karakter in de film gedraagt zich juist typisch Westers, vergelijkbaar met die van Rosamund Kwan in 'Wong Fei Hung'
De gewraakte passage over Yip Man en het weigeren van de zakken rijst heeft natuurlijk alles met de Aziatische wijze van denken te maken en dat weet ik dondersgoed. Ik hoef het met die manier van denken echter niet eens te zijn en ik mag me daar ook best aan irriteren!
Om andere irritante karakters uit andere films als voorbeeld te pakken: Leslie Huben (John Litgow) in 'At Play in the Fields of the Lord' en Reverend Spellgood uit 'The Mosquito Coast': zedenpredikers die alle Indianen in de Amazone wil kerstenen.
Mogen we hun karakters óók niet meer onsympathiek, dom en/of irritant vinden? Vanuit hun karakter denkend doen ze heel goed werk en zijn het tòch bijna heiligen!
Ik heb respect voor personen en dus ook het persoon 'Yip Man'. Voor ideologieën, godsdiensten en sentimenten als bijvoorbeeld 'eergevoel' heb ik geen enkel respect als deze andere mensen kwetsen of benadelen en ik mag die opinie best uiten.
Als praktisch denkend mens denk ik dat de magen van Yip Man's gezin en de mensen in zijn buurt beter gevuld waren met rijst als nu met Yip Man's gevoel voor eer.
Leviwosc
Bedankt voor je uitleg, maar dat maakt het gebruik van die krachttermen niet ongedaan. Woorden als 'Jappen' en 'untermenschen' sieren niemand!
Baggerman
In deze context waren deze woorden misschien wel wat cru en bot, maar niet misplaatst. Het tuig dat tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft huisgehouden in China 'Jappen' noemen vind ik gezien hun misdaden nog wel ruimschoots kunnen. En dat het gros van deze Japanners Chinezen en Koreanen toendertijd untermenschen vonden is gewoon een feit.
Wellicht suggereerde mijn woordkeuze dat ik het met de Japanners eens zou zijn geweest en ook alle Chinezen untermenschen zou vinden als deze zich allen zo zouden hebben gedragen als Yip man, maar die suggestie wil ik dan graag wegnemen. Het begrip 'untermensch' is één van de meeste foute concepten dat ooit door mensen is bedacht en ik zou geen enkel individu of bevolkingsgroep zo willen typeren! Ik gaf alleen aan dat ik zo begreep dat Japanners zo dachten.
ZaKaRo
ik heb toevallig gister nog yip man 2 gezien.maar vind deel 1 toch beter!geef deel 1 een 4 en deel 2 een 3....alvast
.Ik weet niet of anderen deel 2 gezien hebben?
Pistons
Perfect gemonteerde film met heerlijke actiescènes. Donnie Yen past goed in zijn rol van bescheiden kung fu koning.
Sjoerdow
Erg mooie typische film.
De vechtscenes worden weer briljant in beeld gebracht zoals ze dat alleen in azië kunnen.
Muziek is ronduit prachtig aan het einde. Donnie Yen speelt een hele mooie rol en vertolkt die meer dan goed!
Doe daar de onderhoudende humor (Ah June op zijn driewieler bij dat eerste gevecht is echt hilarisch) bij en je hebt eigenlijk een prima film.
Number23
Nou heftige discussies hiero.
Onderhoudende en vermakelijke film, niets meer, niets minder
marko09
geweldige film de gevechten waren super mooi en ik heb niks te klagen over deze film
een dikke 5* voor ip man!
Bruens
prachtige film! paar super gevechten, deze komt binnenkort rond de top 100 binnen denk ik zo, meer dan terecht!!!!!
dominion
Prachtige Martial-Arts film!
De gevechten waren mooi in elkaar gezet en het deed me ook een beetje denken aan de oude Shaw Brothers films.
Donny Yen acteerde ook heel sterk.
Het had ook een heel interessant verhaal dat me de hele tijd bleef boeien.
Dus zal ik de vervolgen ook maar een keertje opzoeken.
5,0
MoFeDu
Ip-Man, een prima actiefilmpje dat echter een klein beetje in de weg wordt gestaan door het nogal zwakke verhaaltje.
Aan goede actie schiet deze film in ieder geval niet te kort, de gevechtschoreografie is erg mooi, de muziek maakt het een beetje bombastisch maar precies in de juiste mate en de actie wordt fijn in beeld gebracht dankzij prima camerawerk.
Ook visueel heb ik niets te klagen over deze film, op dat vlak was de film dan ook prima in orde maar ook niet echt iets bijzonders. Waar ik me wel een beetje aan stoorde was het nogal zwart/wit verhaaltje wat eigenlijk totaal niet in de film leek te passen. De laatste scéne met wat informatie over de Chinees-Japanse oorlog vond ik echt compleet misplaatst en sloot totaal niet bij de film aan. Ook het feit dat de naam Bruce Lee er nog snel even door werd gejast vond ik een beetje vervelend.
Dan rest een film boordevol heerlijke actie die grotendeels zeer vermakelijk is, acteerwerk liet hier en daar wat te wensen over en dat opgelaten geschreeuw de hele tijd was ook een beetje irritant. Verder gewoon prima 3.5*
Phally
Geweldige film, practige actiescene's zeer goed gefilmd en een zeer knap verhaal erbij, top!
jorissimo
Zeer vermakelijke film over een interessant figuur. Sluit me aan bij de andere recensenten die de actiescenes zeer goed vinden. Ga zeker ook het tweede deel zien.
Brimmi
De film begint al met de prachtige soundtrack, die precies bij de stijl van de film past. Ook het decors is erg mooi vormgegeven (vooral in het begin, voor de invasie. Daarna wordt het een grauwe boel, maar dat draagt wel weer bij aan de vijandige sfeer). Camerawerk is goed, vooral bij de gevechten. De extreme slow-motion shots aan het einde vond ik een beetje overdreven.
Helaas stelt het verhaal niet veel voor, en wordt het allemaal nogal cliché uitgewerkt. Het einde is erg voorspelbaar, en de verloop van de film is vrij standaard. Er wordt redelijk geacteerd, hoewel het voor mij soms erg nep overkwam (ernstig verontwaardigde grimassen en schreeuwen enzo, het zal wel aan de cultuurschock liggen, ik kijk meestal Hollywoodfilms).
Dat neemt niet weg dat dit een erg goede actiefilm is, de vechtscenes zijn fantastisch. Visueel een erg goede film.
tal1b
Onderdrukking tijdens de bezetting vd jappaners in China, vond ik niet echt een zwak uitgangspunt.
'n mooie basis om je tijdens de gevechten in te leven.
Vooral het gevecht, tegen die 10 jappeners is legendarish.. kippevel, iedere keer..
Hoezo, zwak verhaaltje?
MoFeDu
Wat je nu zegt heeft werkelijk niets met het verhaal te maken. Kan een mooi uitgangspunt zijn, maar dat heeft toch niets te maken met het verhaal in de film? Vond het gewoon een beetje overgedramatiseerd en gemakkelijk om dat er zo overdreven bij te halen, ach wat hebben ze het allemaal erg. Vond het er niet echt bij passen.
Bruens
prachtfilm, Donnie Yen zet de rol van Yip Man hier super neer. De inhoud vind ik ook super de rust die hij uitstraalt maar tegelijkertijd worstelt hij met van alles in zijn hoofd. De oorlog wordt naar mijn mening ook goed in beeld gebracht ( eens een keer niet over het lief en leed van de soldaat). Over de vechtpartijen hoef ik niet te spreken denk ik, dat is hierboven al genoeg gedaan. Een van de beste films die ik ook gezien heb. Nu snel de sequel kijken, hopelijk zie ik er alvast een stukje Bruce in voorkomen.
tal1b
Wat je nu zegt heeft werkelijk niets met het verhaal te maken.
eerder alles dan niets.
De vrijheid om je Kung Fu te beoefenen? Kung Fu is een levenstlijl in China.
Een hele filosofie zit erachter
(van oorsprong zelfs religie)
Die jappanners ontnamen dat stukje vrijheid..
MoFeDu
Dus? Heeft toch niets te maken met de originaliteit van het verhaal in de film? Is eerder alleen maar minder origineel, al helemaal omdat het ogenschijnlijk alleen gebruikt wordt om wat extra -compleet misplaatste, maar dat terzijde- emotie op te wekken.
tal1b
Kung fu staat hier centraal.
wolfmanrene
Film draait in het Hong Kong Filmpanorama in EYE 18 jan 19:00 EYE Vondelpark
en ook tijdens het komende IFFR!
nightbreed
Normaliter vind ik dit soort films niet om aan te zien en erger ik me aan het feit dat de natuurwetten altijd aan de laars worden gelapt. Ik moet bekennen dat ik dít filmpje wel zeer vermakelijk vond. Ik zat zelfs steeds te hopen dat de hoofdrolspeler de vloer zou aanvegen met zijn tegenstanders (schaam).
Kr!kke
Prachige film...
De gevechten zijn echt prachtig in beeld gebracht, en zijn gewoon enorm spectaculair op zich. Mijn complimenten dus voor de regisseur, maar zeker ook voor de bedenkers van die vechtchoreo's. En dan zijn er natuurlijk de acteurs die ze moeten uitvoeren: echt respect voor die kerels. Donnie Yen doet het dan ook echt geweldig, net als de rest van de cast.
Ook leuk aan deze film is het feit dat het niet louter over het vechten gaat. Hoewel ik het hoofdzakelijk een actiefilm vond, zit er toch ook een drama-gehalte in de film. Het feit dat het gezin terecht komt in armoede in het groter geheel van de Japanse bezetting heeft toch een positief effect op het verloop van de film.
Tenslotte nog even vermelden dat ik de slotscène (zeg maar het laatste gevecht) echt enorm goed vond. Het was niet het gevecht op zich, maar eerder het vervolg van die scène die ik echt geweldig vond. De ondersteunende muziek en de close-ups die gebruikt werden toen Ip Man neerging, waren echt perfect.
Geweldige film!
Montorsi
Een vrij lege huls.
Een vrij typisch martial-arts verhaaltje, eer, oprechtheid, dat soort dingen. Allemaal niet bepaald cliché-vermijdend, integendeel. Stuk voor stuk lege personages, allemaal in dienst van het bewaren van de eer en glorie van Ip Man, die was natuurlijk wijs, goed, ingetogen en oprecht. Dit in tegenstelling tot de Japanners die hard, gruwelijk en woest waren. Het is eigenlijk een aardig verkapte propaganda film om het Chinese volk op te waarderen. Stond er nou op het einde écht iets van 'In 1945 werden de Japanners verslagen, eindelijk wonnen de Chinezen' ??
Nee vond het echt weinig bijzonders. Het verhaal is niks meer dan het toewerken naar een clash die zich al halverwege aandient en waar de uitkomst toch ook niet als een verrassing zal zijn gekomen. Dat slotgevecht zelf was ook wel heel cliché, met zo'n gebruikelijke 'turn-over' in het gevecht waar Ip dan ineens de overhand krijgt.
Moet gezegd dat de gevechten zelf vaak wel erg tof in beeld werden gebracht, eigenlijk het enige wat me nog een beetje bij de les hield. Ze konden allemaal ook echt razendsnel handelingen uitvoeren, knap om te zien. Jammer genoeg dat er op acterend vlak niet zoveel van dat talent overbleef. Nemen we de acteurs van het slotduel; Ip kijkt continu attent voor zich uit, beleefd, maar wel eentonig, Miura kijkt continu boos, wreed, maar al even eentonig. Acteren kun je het eigenlijk amper noemen. Visueel valt vooral op het contrast met de gevechten, die waren (erg) sterk geschoten, de dramatische scenes allemaal erg saai en ouderwets in beeld gebracht. De soundtrack was ook dertien in een dozijn voor dit soort epische martial-arts films.
Een genre wat me amper ligt. Vind het vooral behoorlijk saai, en zo beperkt.
Bruens
Ip had daar de hele tijd de overhand, op een schop en stoot na. verder heb je wel een beetje gelijk over het propaganda gehalte, in werkelijkheid was Ip tijdens de oorlog in Hong Kong dacht ik.

Yip Man 4

War Photographer
Documentaire, 2001

Huo Yuan Jia
Actie / Drama, 2006
foreignervechtsportenkung fukatanabraveryricemarketsporttragic herosecond sino-japanese war (1937-45)racismesadistmasterwing chunbayonet