• 9.383.742 stemmen

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)

Avontuur / Fantasy | 178 minuten / 208 minuten (extended edition)

Genre: Avontuur / Fantasy

Speelduur: 178 minuten / 208 minuten (extended edition)

Oorsprong: Nieuw-Zeeland / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Peter Jackson

Met onder meer: Elijah Wood, Ian McKellen en Viggo Mortensen

IMDb beoordeling: 8,9 (2.184.427)

Releasedatum: 20 december 2001

Plot The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

"One ring to rule them all."

Een eeuwenoude ring, die jaren zoek is geweest, wordt gevonden en komt bij toeval terecht bij de kleine Hobbit Frodo. Als de tovenaar Gandalf erachter komt dat deze ring eigenlijk de Ene Ring is waar de slechte Sauron naar op zoek is, gaat Frodo samen met Gandalf, een Dwerg, een Elf, twee Mensen en drie andere Hobbits op een groots avontuur om deze te vernietigen.

[reactie op bericht van Sjoerd]

Het hangt er vanaf wat je verwacht van een film. Moet een film alleen maar zo dicht mogelijk bij het bronmateriaal proberen te komen, moet een film alleen maar de basis leggen voor allerlei vervolgen, of moet een film gewoon op zichzelf een boeiend verhaal vertellen? Dan kies ik voor het laatste. En aangezien deze film 'vrij slecht op zichzelf staat' (wat je laatste zin al impliceert), is het dus gewoon een slechte film, punt uit. Geplande vervolgen en structuur van het bronmateriaal doen niet terzake.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Een film die niet op zichzelf staat is bij voorbaat slecht? Wat een onzin.

avatar van SilverGun

SilverGun

Dat is wel het laatste wat Peter Jackson wilde met deze film. Als je je ook maar een beetje zou verdiepen in het proces wat vooraf ging aan FotR, zou je weten dat de makers er alles aan hebben gedaan om de juiste balans tussen "aantrekkelijk voor Klaas Doorsnee" en "trouw aan het boek en meer dan interessant voor fans ervan" te vinden.

Phooze

Vind ik een beetje te kort door de bocht.... en mag ik je er even aan herrineren dat je hier je mening verkondigt en niet een of ander feit... je mag het een slechte film Vinden, maar het IS nog geen slechte film, punt uit.

Sjoerd

Precies Boordappel, Silvergun en Phooze. Ben het helemaal met jullie eens. Het is nu 4 tegen 1, die kunnen we hebben toch ...

Phooze

Ik wil weer even reageren op de film nadat ik de film, op de extended dvd, met commentaar van 1. de writers 2. de visual effect people en 3. de cast heb gezien. Echt waar, briljant gewoon.

Het commentaar van de writers / producers geeft erg veel achtergrond info over de verschillen tussen de film en het boek (ze vertellen jammergenoeg ook enkele dingen over de volgende 2 films wat ik toch spoilers vond).

Het commentaar van de visual effects mensen was gewoon erg interessant omdat me dat erg interesseert (beetje mijn vakgebied).

Het commentaar van de cast, en dan vooral van de hobbits, is gewoon zo fokkin grappig, om je te bescheuren gewoon !

De commentaren sluiten gewoon prachtig aan op de klasse die de film al heeft. Hij gaat van 5,5 naar 6 sterren

avatar van Jos2

Jos2

Wat doe je dan?

Phooze

Het is niet echt mijn werk, maar mijn interesse ligt wel daar. In mijn opleidingen heb ik ook veel met video en 3d gewerkt en heb al sinds terminator grote interesse in visual effects in films, vandaar.

Op het moment hou ik me bezig met multimedia applicaties. Van websites tot cd/dvd producties dus.

Kheb er zelfs even over gedacht vorig jaar om te solliciteren bij wetaFX toen ze om mensen vroegen, maar toch heb ik het niet gedaan omdat ik nog geen werk ervaring heb in deze branch en me dus nog niet goed genoeg acht. Zeker niet op het niveau van (hollywood) films.

Wat doe jij?

avatar van BS

BS

Zoals vele heb ik net de Extended versie gekeken EN beluisterd.

De "bios-versie" is meer actie-gericht.Deze versie gaat meer in op verhaal en achtergrond en in wat langzamer maar zo veel rijker aan verhaal.Denk dat deze voor de bios te lang is maar voor dvd issie perfect!

Ik heb zelf de boeken niet gelezen en dat wil ik ook niet.Het vergelijken is te moeilijk om een goed oordeel te geven over de film zelf.

Ik ben helemaal overrompeld, een bijna nieuwe ervaring is het geworden.

Moet alle extra's nog gaan bekijken en beluisteren maar de film zelf is voor mij naar 5 sterren gegaan.TOP TOP TOP, ka het niet anders zeggen.

avatar van Wouter

]Ik begin het vermoeden te krijgen dat je de film niet eens hebt gezien en van een vooroordeel uitgaat dat alles uit Hollywood inspiratieloze rommel is, gemaakt om zoveel mogelijk geld op te brengen.

Dit is geen Hollywood product.

Queto Yurlunyur

Als je je ook maar een beetje zou verdiepen in het proces wat vooraf ging aan FotR, [...]

Wat ik dus niet ga doen, aangezien ik uitsluitend het resultaat beoordeel en niet de mate waarin de makers hun doelen hebben gerealiseerd (wat die ook geweest mogen zijn).

[...] zou je weten dat de makers er alles aan hebben gedaan om de juiste balans tussen "aantrekkelijk voor Klaas Doorsnee" en "trouw aan het boek en meer dan interessant voor fans ervan" te vinden.

Maar ik reken mij tot geen van die twee groepen.

Ik kan je verzekereren dat ik deze film wel degelijk gezien heb, moet ik nu al getuigschriften gaan tonen voor ik een film mag aanvallen?! Overigens is er genoeg Hollywoodpulp dat ik wel hoog gewaardeerd heb, al heb ik het in de meeste gevallen niet zo op dat type films (maar zoals Wouter al opmerkt: dit is niet eens een Hollywoodfilm).

---

En met mijn uitspraak "aangezien deze film 'vrij slecht op zichzelf staat' [...], is het dus gewoon een slechte film, punt uit" bedoelde ik natuurlijk '... vind ik het dus gewoon een slechte film" (waarvoor het gebrek aan climax overigens niet de enige, maar wel de voornaamste reden was). Met deze uitspraak beoogde ik uitsluitend aan te geven dat geplande vervolgen en de structuur het bronmateriaal niet van invloed zijn op mijn beoordeling (iets wat ik al meerdere malen gezegd heb, maar de twee zag ik herhaaldelijk terugkomen als argument) - het was niet mijn bedoeling te pretenderen een feit te vermelden.

Sjoerd

Dus Queto, als ik het goed begrijp vind je dit alleen een slechte film, omdat hij bestaat uit meerdere delen. Vind ik echt een bijzonder dom en kortzichtig argument. Deze film is bedoeld als "drieluik" maar jij blijft stug volhouden dat je elke film los van elkaar moet kunnen zien (dat is misschien ten dele wel waar, maar uiteindelijk is het 1 verhaal. Dus helemaal loskoppelen kan je ze nooit).

Als deze film idd de enige was en dit was het einde van het totale verhaal geweest, dan had ik het ook maar een beetje een raar einde gevonden. Maar je weet toch dat er nog meer komt :S...

avatar van Jordy

Jordy

helaas nog geen tijd gehad voor de commentaar-tracks, maar ben toch wel erg benieuwd inmiddels

avatar van EmDee

EmDee

Dat is zijn manier van film kijken. Hij geeft daarbij goede argumenten.

En toch blijft hij reacties ontvangen van: geen filmkenner/geen liefhebber/niet gezien. Op de filmquiz op de chat bewijst hij elke keer weer het tegendeel.

Ik hecht daarom veel waarde aan zijn kritiek/motivatie. Alhoewel ik het er niet mee eens ben.

avatar van Jordy

Jordy

ben gisteren ook begonnen met het cast-commentaar, erg leuk inderdaad ("hey, that's that guy from Deep Impact!")

tijdens de beruchte auto-in-de-achtergrond scene heb ik ze even alle 4 beluisterd (waar Sam zegt "nog een stap lopen en ik ben verder dan ooit van huis"). Beetje krom dat Peter Jackson zegt "sommigen zagen een auto, maar ik zie 'm niet hoor". De post-production crew vertelt echter dat ze de auto voor de dvd-release weggepoetst hebben...

avatar van Hobbes

Hobbes

nou heb ik um 5 keer in de bios gezien. en ik heb de DVD-screener thuis liggen (die versie was al 3 maanden voor de eerste DVD-release te krijgen) en ik zie ook geen auto.

je ziet wat glinsteren in de verte...maar daar maak ik geen auto van. die screener es vergelijken met mijn DVD

Phooze

In de extended dvd versie lijkt het nu op een rokende schoorsteen. Volgens mij was het inderdaad in de biosversie een auto.... dacht ik

Als merry en pippin appels naar ze toe krijgen gegooit schijnt het ook zo te zijn dat er op een van die appels nog een sticker zit

Queto Yurlunyur

Dank je voor je steun, EmDee

avatar van gimli f

gimli f

ben gisteren ook begonnen met het cast-commentaar, erg leuk inderdaad ("hey, that's that guy from Deep Impact.

Hahaha...was inderdaad erg leuk.

Dus ik ben niet de enige freak die de extended versie (3,5) 4 keer heeft gezien, in alle mogelijke uitvoeringen en met alle mogelijke commentaar...

Phooze

Nououou, ik moet de versie met het commentaar van de design afdeling nog kijken..... maar dat gaat snel genoeg gebeuren !

avatar van jay73

jay73

gimli, maak je geen zorgen. Er zijn altijd anderen die het net zo bont maken als jij. Neem mij nou bijvoorbeeld...

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

Zag 'm vanavond voor het eerst ...

ik durf het haast niet te schrijven, maar ik was allesbehalve onder de indruk.

Het is misschien gewoon niet mijn soort film met die toverij, trollen en elfjes en zo,

Misschien moet het zo maar ik vond de personages zeer oppervlakkig, tranerig Hollywoodiaans, clichématig, allemaal brave en moedige lieden ...

En het "einde", tja ... eigenlijk is deze film dus het eerste deel van een driedelige miniserie dan ?

Ik geef 'm 3 voor sommige fantastische beelden

Kijk 'm nog 'ns binnenkort maar denk niet dat ie nog veel hoger komt dan deze 3.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Tony, dat kan toch? Je bent echt niet de enige hoor

Sjoerd

in het boek draait het ook constant om eer en moed enzo, dus wil je dat ze dat uit de film laten om het minder "Hollywoodiaans" te laten lijken ofzo? Vind ik eerlijk gezegd wel een beetje raar...

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

Kijk, ik ga geen polemiek aangaan, je bent er voor of er niet voor. Elk zijn ding.

En LOTR is dus niet mijn ding, ik zak zelfs nog een halvetje : 2,5

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Nix hollywoodiaans aan deze film.

Wat een woord trouwes: Hollywoodiaans

Soort indiaans , maar dan anders...

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

haha wat grappig zeg...

avatar van GerwinF

GerwinF

Hollywoodiaans? Ja een film met een groot budget die groots wordt opgezet is snel hollywoodiaans te noemen natuurlijk. Maar toch ben ik het er niet helemaal mee eens, hij verfilmd in principe gewoon de boeken.

avatar van gandalf

gandalf

Hoe dan ook, zeker als je de 4 disk edition goed bekeken hebt, kun je alleen maar respect hebben voor deze film. Van het half uur extra film matriaal vind ik het uitgebreide stuk van de Gouw over de manier waarop hobbits leven het allermooist, ik denk dat ik later ook in een hol onder een heuvel ga wonen...