C'era una Volta il West (1968)
Genre: Western
Speelduur: 165 minuten / 175 minuten (Italiaanse gerestaureerde versie) / 145 minuten (bioscoopversie, VS)
Alternatieve titels: Once upon a Time in the West / Er Was Eens in het Verre Westen / Het Gebeurde in het Westen
Italië / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Sergio Leone
Met onder meer: Henry Fonda, Charles Bronson en Claudia Cardinale
Gesproken taal: Italiaans, Engels en Spaans
Releasedatum: 3 november 2016
Plot C'era una Volta il West
"There were three men in her life. One to take her… one to love her —and one to kill her."
Brett McBain is een welkomstfeest aan het organiseren voor Jill, de vrouw waarmee hij de vorige maand getrouwd is in New Orleans. Wanneer hij en zijn drie kinderen neergeschoten worden door 'desperados', erft Jill de grond van haar man. Er is echter een spoorwegbouwer die een spoorbaan aan het aanleggen is dwars door het land dat Jill geërfd heeft. Maar dan komt er uit een onverwachte hoek een redder in nood.
Jill
Frank's Gunman
Sheriff
Brett McBain
kort0235
Wanneer je een commentaar bij een film wilt plaatsen en dat commentaar is niet positief over die film, dat is prima ieder heeft een eigen mening en daarvoor is dit medium om dat kenbaar te maken. Wil je dat de rest van de gebruikers je commentaar serieus nemen zorg dan in ieder geval dat je de ins en outs van de film kent, schrijven dat Tielemans aan de muziek heeft meegewerkt en dat Jane Fonda er in mee speelde zorgen er nou niet direct voor dat ik jouw commentaar serieus neem.[/quote]
Helemaal mee eens Waidman. een beetje dom commentaar van Markie.
Epitaph
Zeer trage film
Traag - Langdradig - Spagetti (Western)
Deze film is briljant in al z'n traagheid.
Japie1971
Vandaag voor de zoveelste keer gekeken en het blijft een meesterwerk. Zeker traag in vergelijking met de hedendaagse films maar subliem in zijn vorm, zijn verhaal en de dialogen..... zo worden ze niet meer gemaakt helaas....
thunderball
dus Toots Stielemans heeft niet mondharmonica in deze film gespeeld, maar betekent dat dan ook dat de vrouwenzangstem die je hoort niet die is van Ria Valk?
Shit! Wat een ontgoocheling!
d.a.f.
wouw, wat een meersterwerk!! wat een muziek alleen al!!!! magnifiek! Echt een geweldige film!!! de eerste film die van mij 5* krijgt!!!
tijdloze magnifieke western!!! Deze film kun je eindeloos blijven kijken!
sun
Prachtige film,het eerste kwartier van de film alleen al is geweldig, er wordt niet gesproken, de scenes worden gerokken ( de gezichtsuitdrukkingen zijn fantastich ), een onvergetelijk moment dat zich de hele film doortrekt.
De muziek is overgeweldig en past perfect bij deze klassieker.
4,5
feanaro surion
Zeik de film eens niet af maar geef eens inhoudelijk commentaar.
kiriyama
Alhoewel ik geen western fan ben vind ik dit toch een prachtige film en de beste in z'n soort.
Oscar Wilde
Zeik de film eens niet af maar geef eens inhoudelijk commentaar.
feanaro surion
Hehe, je hebt duidelijk niks van deze film begrepen, de prachtige beelden en de spanning + het acteerwerk deden je ook niks?
En weinig dialogen is nu ook al een negatieve kwalificatie...?
Je kan veel zeggen, maar niet dat er nietszeggende scenes inzitten.
Goodfella_90

Bij nader inzien een halve punt omlaag. Van een 2 naar 1,5.
Ieder z'n mening zullen we maar zeggen.
Bij nader inzien een halve punt omlaag. Van een 2 naar 1,5.
Weinig dialogen, klopt wel een beetje, maar beelden spreken, vertellen ook een verhaal, daarnaast de dialogen die er zijn zijn messcherp en soms vol humor, bekijk de film nog eens en let dan goed op wat er gezegd wordt.
feanaro surion
Éen van de sterke punten is juist de dialogen, die als ze voorkomen erg sterk zijn, en voor wapengekletter moet je niet hier zijn, het gaat juist om de spanning die perfect wordt opgebouwd.
Helemaal mee eens.
orbit
- 12092 berichten
Sowieso zijn de dialogen ijzersterk in Leone's films. Alle dialogen hebben een functie en ze zeggen in hun minimalisme juist vaak meer dan een ouwehoerfilm van 3 uur.
Dikkie Post
In het kader van ik moet de top 100 toch allemaal op zijn minst een keer gezien hebben deze maar eens een keertje gekeken, maar tjonge jonge niet aan mij besteed hoor, moet toegeven ziet er heel mooi uit maar da's dan ook alles, verhaal is echt niet zo bijzonder en zeer voorspelbaar en mede door het rekken van de scenes kreeg ik juist het idee of ik naar een soap zat te kijken. Waren drie hele lange uren!!
djelle
C'era una Volta il West ofte Once upon a Time in the West, of in het Nederlands: 'Er was eens in het verre westen'... een Italiaans genie van een regisseur die Sergio Leone heette! Hij bracht ons cinematografisch smulwerk zoals dit prachtige werkje hier. C'era una Volta il West is een heerlijke western waar ondermeer de muziek en Leone's fantastische stijl meermaals voor koude rillingen zorgen.
Geen zoveelste langdradig epos vol oppervlakkige dialogen, geforceerde karakteruitwerkingen, voorspelbare gebeurtenissen en een weinig variabele cameravoering, nee, C'era una Volta il West doet het met weinig woorden, machtige symboliek en een maalstroom aan geweldige audiovisuele effecten die steeds verrassen. Niet de cowboyfilm met heel erg veel wild geschiet of een snel yankeetempo, maar een aaneenschakeling van ontzettend mooie scenes waar creativiteit en sfeer vanafdruipen. Een sfeer die in hoofdzaak lekker cool en stoer is (niet alleen voor en tijdens shootouts), maar terzelfdertijd ook verwikkeld in een pakkend intermenselijk verhaal. Genieten is de boodschap.
C'era una Volta il West:
Dikke 5 sterren.
djelle
Dank u. Mooie top 10 die je daar hebt (maar ik zou 'C'era una Volta il West' op nr 1 plaatsen).
ap1947
Prima sfeervolle western van Sergio Leone, maar net ietsje minder dan b.v. The good the bad and the ugly.
Toch 4*
.Fee.
Ik vond dit zeker een mooie film! En ik houd wel van westerns, ik denk dat het daaraan ligt. Ik vind bijvoorbeeld The Good, The Bad and The Ugly ook zo super!
us_raider
- 2034 berichten
Hele goede film, prachtige landschappen onder begeleiding van de intrigerende (mondharmonica-)muziek zorgt voor een zeer mooie sfeer. De emoties worden uitstekend neergezet door de goede acteurs.
maxcomthrilla
Lange tijd geleden dat ik een western gezien heb, de laatste was The Good, The Bad and The Ugly. Jarenlang heb ik ook een afkeer gehad van dit genre, dat heeft volgens mij alles te maken met het feit dat ik de cowboy/indianenshow in Ponypark Slagharen nooit zo denderend vond. Al dat geknal en dat onverwachte lawaai, was niets voor mij.
Na al die traumatische ervaringen mezelf dan toch maar eens gewaagd aan deze film. Lang geleden gezien en hij stond nogal laaggewaardeerd terwijl ik me er eigenlijk geen goed beeld bij kon vormen waarom eigenlijk.
De film komt langzaam op gang, en begint onverwachts. Ik had nooit verwacht dat het jongetje gedood zou worden aan het begin, ik dacht dat hij dan wraak zou gaan nemen op de moordenaars van zijn vader
De intocht van Claudia Cardinale mocht er ook zijn, ze was een lust voor het oog. Op het moment dat zij naar die boerderij reisde vond ik het jammer dat ze werd opgehouden in het café door de geketende gevangene . Op dat moment haalde het de vaart uit de film, terwijl het later toch wel een context van betekenis was.
De actie in de film vond ik wat tegenvallen, op de hoes van de dvd deed Leone mij geloven dat bijna niemand deze film zou overleven. Dat viel wel mij, er waren erg weinig vuurgevechten en doden. In TGTBATU werd er veel meer op los geschoten.
Ik begreep ook niet dat de voormalig gevangene ineens Brett diende en Charles Bronson bevrijdde uit de coupé. Hij stond toch aan de kant van Frank? .
De landschappen werden aardig in beeld gebracht en af en toe kon ik echt genieten van de camerabeelden. Vooral toen Frank door de coupés liep en de camera van onderen meewandelde.
Het verhaal en de wraakgevoelens van Charles Bronson vond ik ook mooi belicht! Leuke rol van Bronson en totaal anders dan ik van hem gewend ben.
Toch viel de film mij 100% mee, de verhaallijn was niet superdenderend, de actie niet hoogstaand maar het werd ook nergens echt saai. Het eindshot vond ik ook mooi gevonden. Leuk ook dat de muziek af en toe stopte en weer doorliep .
Ik waardeer deze film maar eens flink op met 2,5*. Toch maar eens wat vaker een western proberen. 3,5*
Maxcomthrilla schreef
[/quote]De muziek paste goed bij de film, dat tunetje van The West Side Story ondersteunde de emoties van m.n. de vrouw. Toch had ik constant dat deuntje uit TGTBATU in mijn hoofd zitten. Die ga ik binnenkort zeker eens herzien, wellicht dat ik die film beter vind dan deze film.
Heb ik dan iets gemist na tig keren deze film te hebben gezien, ik heb nooit een deuntje uit West side story gehoord.
[quote]
Wanneer je de scene van de burgeroorlog eruit haalt dan valt het in GBU ook heel erg mee wat revolvergevechten betreft, tip voor jou, probeer eens de special edition dvd te kijken, misschien dat je dan een ander inzicht in de film krijgt.
maxcomthrilla
Ik weet ook niet zeker of een muziekstuk uit The West Side Story kwam, maar ik meende van wel. Het was in elk geval uit een musical uit de jaren `60. Leone heeft de sound die ik bedoel in elk geval niet zelf gecomponeerd.
waidman
Ik denk dat jij je toch vergist, Leone maakte niet de muziek, maar Ennio Moricone en de muziek bij deze film is toch echt wel origineel.

Once upon a Time in America
1984

Ratelslangen, revolvers en rovers: Dit zijn de beste westernfilms

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

Klassieke Filmschurken van 1930 tot 1968

Apocalypse Now
Oorlog, 1979

Nuit et Brouillard
Documentaire / Historisch, 1956
verlies van geliefdeshowdownbountypremie jagerkleine stadsadnesschantageharmonicaanti heroauctionsterven en doodpeasantkrankzinnigheidwesterswedding party spaghetti westernarizona territoryintercontintental railroad outlaw gangwater pumpmysterious characterboom townrailroad companyhope for a new liferailroad construction preserved film