• 9.379.389 stemmen

C'era una Volta il West (1968)

Western | 165 minuten / 175 minuten (Italiaanse gerestaureerde versie) / 145 minuten (bioscoopversie, VS)

Genre: Western

Speelduur: 165 minuten / 175 minuten (Italiaanse gerestaureerde versie) / 145 minuten (bioscoopversie, VS)

Alternatieve titels: Once upon a Time in the West / Er Was Eens in het Verre Westen / Het Gebeurde in het Westen

Oorsprong: Italië / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Henry Fonda, Charles Bronson en Claudia Cardinale

Gesproken taal: Italiaans, Engels en Spaans

Releasedatum: 3 november 2016

Plot C'era una Volta il West

"There were three men in her life. One to take her… one to love her —and one to kill her."

Brett McBain is een welkomstfeest aan het organiseren voor Jill, de vrouw waarmee hij de vorige maand getrouwd is in New Orleans. Wanneer hij en zijn drie kinderen neergeschoten worden door 'desperados', erft Jill de grond van haar man. Er is echter een spoorwegbouwer die een spoorbaan aan het aanleggen is dwars door het land dat Jill geërfd heeft. Maar dan komt er uit een onverwachte hoek een redder in nood.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Ik krijg dat bericht van Lv92 maar niet uit mijn hoofd. De mooiste vrouw die ooit geleefd heeft komt op haar 78ste gewoon naar een Zeeuws kustplaatsje om nog een keer te praten over een film van een halve eeuw geleden... Prachtig!

avatar van loneranger

loneranger

Een ware klassieker. Door de prachtige fotografie, de fantastische soundtrack van Ennio Morricone en niet in de laatste plaats door het sterke acteerwerk. De inktzwarte schurk Frank goed neergezet door Henry Fonda die meestal de good guy speelde, de zwijgzame Harmonica treffend gespeeld door Charles Bronson en de heldhaftige en aantrekkelijke Claudia Cardinale als Jill. Ik ben op zich niet echt een westernfan maar deze moet je minstens een keer gezien hebben.

del ponte

Vraagje: cheyenne scheert zich op het einde van de film, maar als hij kort erna dan sterft bij harmonica is hij plots niet meer geschoren. Heb ik iets gemist?

avatar van Lv92

Lv92

del ponte schreef:

Hij scheert zich niet.

del ponte

Jill zegt toch: je bent eigenlijk best een knappe man nadat hij zich heeft geschoren?

avatar van Lv92

Lv92

del ponte schreef:

Volgens mij snijdt hij zichzelf enkel en is hij z'n baard nooit kwijt.

avatar van W.V.

W.V.

Lv92 schreef:

Volgens mij snijdt hij zichzelf enkel en is hij z'n baard nooit kwijt.

Hij onderneemt een poging om wat haren te verwijderen maar stopt daarmee als hij zich snijdt, Jill reageert met die opmerking nadat Cheyenne zich heeft opgefrist.

W.V. schreef:

Hij had propere kleren aan, zijn baard stond niet meer zo wild, maar in de volgende scene waarin hij sterft heeft hij terug een wildere baard en vuile kleren, vandaar dat ik dacht iets gemist te hebben

avatar van W.V.

W.V.

Moet ik binnenkort nog maar eens een keer bekijken, zou ik dan ook iets gemist hebben?

avatar van ronnieboy

ronnieboy

Geweldig om te lezen dat deze gigant weer een bioscoop re-release gaat krijgen vanaf 3 november. Maar natuurlijk weer niet bij ons, blijkt na enig onderzoek. Wat leven we toch in een heerlijk land !

John Milton

Hoezo niet? Waar baseer je dat op?

of bedoel je met 'ons' in de buurt van waar jij woont? Als je zegt land lijkt het alsof je bedoelt dat hij in heel nederland die re-release niet krijgt. Ik zag wel dat hij in Utrecht pas in april 2017 bij het LHC gaat draaien. Dat duurt nog even. Maar de persvoorstelling is eind deze maand, dus hij zal elders inderdaad begin november wel uitkomen.

avatar van lezertje

lezertje

Lv92 schreef:

Hij scheert zich niet.

Of hij heeft een hele snelle baardgroei. Ik meen me trouwens ook een scène te herinneren dat hij met een mes langs zijn gezicht schraapt. Maar heb geen idee meer waar dit zit in de film.

avatar van Zuster Stein

Zuster Stein

Hij snijdt zich op het moment dat er geschoten wordt, je ziet dan een bebloede snee op zijn wang. In de volgende scenes is de snee niet meer te zien, een klein foutje. Overigens blijf ik van mening dat Frank geen psychopaat is, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de hoofdpersoon van Lawrence of Arabia, die langzamerhand wel verandert in een psychopaat.

avatar van Wouter

Re-release. Vanaf donderdag

Bélon

Mooi artikel. Ik ga de kans om 'm deze week op het het grote doek te zien niet laten liggen.

avatar van thunderball

thunderball

Deze vanavond in Dordrecht gaan zien.

Gaaf om mijn favoriete film allertijden in de bioscoop te kunnen aanschouwen. Mooie ervaring!

Bélon

Zo dat was een mooie ervaring. Wat wel opvalt is dat films er met de huidige (digitale) technieken veel beter uitzien -je merkt het vooral aan de scherpte- en ook de audio is nu een stuk beter (vooral te merken aan clipping in sommige scenes). Logisch want deze film is bijna 50 jaar oud. En een doek van ca. 15 bij 6 meter laat beperkingen ook veel duidelijker zien dan een TV scherm. Dat is overigens een technische beoordeling die niets afdoet aan de inhoud en vormgeving: de cinematografie is geweldig en de soundtrack ook. In een film met weinig dialoog heb je acteurs nodig die alleen al door hun vertoning, screen presence (charisma) afdwingen. Cardinale, Fonda, Robards en Bronson doen dat. Het tempo is langzaam: in het begin wordt de toon al mooi gezet door Fonda die door een vlieg wordt lastig gevallen, geweldige scene. Een meesterwerk.

Mijn 5,0* blijft uiteraard staan

Bélon schreef:

Eh?

Jack Elam toch?

avatar van thunderball

thunderball

Dat met die vlieg was natuurlijk niet Fonda, maar Jack Elam.

Edit: Oh! Brix is me al voor geweest!

Bélon

Jullie hebben gelijk. Meteen maar het boek Something To Do With Death besteld, dan kan ik mijn kennis over Leone wat bijspijkeren.

avatar van de grunt

de grunt

Is het een nieuwe scan?

Bélon schreef:

aanrader!

avatar van Lavrot

Lavrot

Ik zou zeggen grijp die kans om deze audiovisuele opera van de dood in optima forma te beleven: ga naar de bioscoop !

Lees geen boeken, maar beleef films.

de grunt schreef:

Is het een nieuwe scan?

Geen idee. De Nederlandse distributeur van de re-release, EYE zegt:

Leone’s beroemde spaghettiwestern is digitaal gerestaureerd.

(link)

Maar goed dan weten we nog niet wanneer en door wie. Via IMDB is wel te achterhalen dat de film ook in Frankrijk opnieuw is uitgebracht: (Splendor Films (2016) (France) (theatrical) (re-release) (restored version)

Hier de Franse trailer: IL ÉTAIT UNE FOIS DANS L'OUEST - Bande-annonce HD Ressortie 28.09.16 - YouTube

Aan het einde van die trailer wordt ook nog vermeld: "En régistration numérique supervisée par Martin Scorsese." Ik kan daar verder weinig over vinden.

Wie het weet mag het zeggen

Lavrot schreef:

Lees geen boeken, maar beleef films.

Beleef films, en vergroot dat genot waar mogelijk door daarnaast (de juiste) boeken te lezen

• 19685 berichten

a.s. maandag of dinsdag nog maar eens bekijken in de plaatselijke bios.

Benieuwd hoe het nu bevalt, na zovele jaren.

In ieder geval geen vriendin meenemen, dat heb ik destijds wel geleerd.

Misschien wel boterhammen...

(wordt vervolgd )

• 19685 berichten

Vandaag dus, zoals gepland, nog eens bekeken op het grote witte doek, in de bioscoop.

Dat viel zeker niet tegen.

Het aantal bezoekers wel, negen, met mij erbij.

Het was al veel te lang geleden dat ik de film nog in het theater gezien had om mij die beleving nog exact voor de geest te halen.

Wat ik me wel herinnerde waren de indut momenten, door de tergende traagheid van de film.

Ook nu sloegen die tijdens de eerste helft toch weer een beetje toe.

Verder had ik daar echter geen moeite meer mee.

Door het grote scherm waren de details natuurlijk beter herkenbaar dan op DVD of Blu-ray (die ik wel in huis heb)

Daar heb ik deze keer dan ook speciaal op gelet, en het was zeer prettig om te zien hoever Leone daarin gegaan is.

De veel geroemde stationscène, met camerashot van boven, met zicht op het stadje(Flagstaf-Arizona) is wel mooi, maar eigenlijk is het stadje niet al te indrukwekkend.

De interieurs, costumes etc. maakten op mij meer indruk.

Merkwaardig genoeg viel me nu pas echt op hoe goed Jason Robards eigenlijk in zijn rol is.

Waarschijnlijk heb ik mij bij eerdere kijkbeurten op andere dingen gefocused .

De gerestaureerde film ziet er prachtig uit, en het geluid vond ik stukken beter dan dat in The Good The Bad And The Ugly, die ik een aantal jaren geleden nog eens in de bioscoop zag.

Dat klonk nogal blikkerig vond ik.

Ik ben blij dat ik de gelegenheid nog eens gekregen heb om de film te zien waarvoor hij bedoeld is, op een groot scherm.

Een top western is het zeker, en Leone's meesterwerk zonder meer.

De "beste western" vind ik het niet, maar die bestaat wat mij betreft eigenlijk ook niet.

Er zijn er zovele, die allemaal om de een of andere reden wel iets hebben dat voor die benaming in aanmerking zou kunnen komen

Ik zou niet kunnen kiezen.

Mijn waardering met een halve ster verhoogd, door deze hernieuwde bioscoop ervaring.

Brix schreef:

Bam. Daar hoopte ik op!