C'era una Volta il West (1968)
Genre: Western
Speelduur: 165 minuten / 175 minuten (Italiaanse gerestaureerde versie) / 145 minuten (bioscoopversie, VS)
Alternatieve titels: Once upon a Time in the West / Er Was Eens in het Verre Westen / Het Gebeurde in het Westen
Italië / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Sergio Leone
Met onder meer: Henry Fonda, Charles Bronson en Claudia Cardinale
Gesproken taal: Italiaans, Engels en Spaans
Releasedatum: 3 november 2016
Plot C'era una Volta il West
"There were three men in her life. One to take her… one to love her —and one to kill her."
Brett McBain is een welkomstfeest aan het organiseren voor Jill, de vrouw waarmee hij de vorige maand getrouwd is in New Orleans. Wanneer hij en zijn drie kinderen neergeschoten worden door 'desperados', erft Jill de grond van haar man. Er is echter een spoorwegbouwer die een spoorbaan aan het aanleggen is dwars door het land dat Jill geërfd heeft. Maar dan komt er uit een onverwachte hoek een redder in nood.
Jill
Frank's Gunman
Sheriff
Brett McBain
Uzza_Sparta
ik heb altijd gedacht dat amerikaanse westerns eigenlijk verleden tijd waren toen ze spaghetti westerns begonnen te maken , en toen de western weer populair werd begonnen die amerikanen weer westerns te maken?
Sam Peckinpah kwam eigenlijk wat later met zijn ruige westerns zoals the Wild Bunch en Pat Garrett. zeker als je vergelijkt met bijv. Major Dundee
trebremmit
Nee hoor, staat gewoon los van elkaar, John Wayne zijn beste westerns komen uit de jaren zestig en zeventig. Terwijl er spaghetti's gemaakt werden gingen de Amerikanen ook gewoon door.
AGE-411
Waarom heeft iedereen altijd zo'n hoge pet op van haar? Tjah lekker wijf maar het is maar een simpel rolletje wat ze hier heeft. Zie er verder niet echt een sterk actrice in.
Ik heb het niet echt voor de vrouwen, maar de rol die ze hier speelt is echt werelds. Zelden/Nooit een actrice zo goed zien acteren. Die blik in haar gezicht alleen al
Ze hoeft zelf niets te zeggen in de hele film.
Ook haar rol is gewoon poëtisch, net zoals de rest van de film. Blikken in de ogen van de hoofdrolspelers zegt eigenlijk genoeg.
Kwam er overigens net achter dat ik in 2010 twee keer 5 sterren heb uitgedeeld. Twee keer een Leone film
(the Good, the Bad and the Ugly pas in 2011 verhoogd).
Zij heeft wel de hoofdrol in deze film
Fonda, Robards en Bronson doen ook mee, maar Cardinale heeft de hoofdrol op alle originele posters
Fortune
Zij heeft wel de hoofdrol in deze film
Nee, die menig deel ik totaal niet. Ze heeft zeker een belangrijke rol en levert een aardige prestatie. Ze doet het ook wel heel goed en past perfect in haar rol maar kan dit niet echt een van beste noemenswaardige vrouwelijke rollen noemen in de filmgeschiedenis.
yeyo
De tagline gaat nochtans ook over haar: "There were three men in her life. One to take her... one to love her... and one to kill her."
Ze is in ieder geval de katalysator van de film, zoals Cathy Downs in My Darling Clementine.
Uzza_Sparta
jaren geleden had ik een docu gezien over vrouwen in belangrijke rollen en ik weet zeker dat er vertelt was dat "Once Upon A Time In The West is the greatest movie ever made with a female leading role"
Toch niet 30 jaar geleden

nee, ongeveer 5 jaar geleden - en was volgens mij tijdens deze docu
50 Films to See Before You Die (TV 2006) - IMDb
EDIT: maar ik zie nu dat deze film niet in voorkomt, dus misschien andere met die christopher Frayling die vaker over Sergio Leone wat vertelt
aspro
klopt het dat hij binnenkort op blu-ray uitkomt?
en weet er dan iemand misschien wanneer dat is.
Uzza_Sparta
klopt het dat hij binnenkort op blu-ray uitkomt?
en weet er dan iemand misschien wanneer dat is.
volgens deze link op 31 mei 2011 in de VS
shimahero
YouTube - My Choice 705 - Ennio Morricone: Once Upon a Time in the West
Dit is echt een heel mooie film met veel sfeer en de fantastische muziek van ennio morricone
Dogie Hogan
Leone kon goede films maken, mede omdat hij in zijn creativiteit niet beperkt werd door die Hays code aka Production Code censuur.
Omdat de filmkeuring in de VS veranderde kon ook deze Western daar uitgebracht worden.
Aangezien er buiten de V.S. steeds beter films uitkwamen, konden die binnen de VS door die censuur niet gedraaid worden of moesten er gekuiste Amerikaanse remakes gemaakt worden, zoals o.a. van enige Franse films. Uiteindelijk kregen de Amerikanen eind jaren 60 dus een andere filmkeurig en konden ook rauwe en realistische films geproduceerd worden, zoals we die tegenwoordig kennen en ook tot 1936 in Amerika gemaakt werden (nu pre-Code films genoemd).
* Hays Code: volledige tekst
* Bron.
Dogie Hogan
De beste Western ooit krijgt van de Duitsers een geweldige Blu-ray release: inkl. mondorgel!
Nu alleen nog een Colt 45 erbij als extra
Die wil ik ook wel ben as zondag jarig dus jongens...
Kabouter Lesley
Geweldig verhaal.
Geweldige muziek.
Geweldige acteerprestaties.
Geweldige sfeer.
Beste film ooit. 5*
Akron777
Best een mooie uitvoering. Wel een "aparte" vertaling van de titel.
Roger Thornhill
John Wayne zijn beste westerns komen uit de jaren zestig en zeventig.
Ik betwijfel of de geschiedenisboekjes je hier gelijk geven. Tussen 1939 en 1959 maakte Wayne Stagecoach, Angel and the badman, Fort Apache, Red River, She wore a yellow ribbon, Rio Grande, The searchers en Rio Bravo. Me dunkt dat daar geen Rio Lobo of True grit tegenop kan.
trebremmit
Kwestie van smaak mischien, maar uit de jaren zestig en zeventig kwamen The Man Who Shot Liberty Valance, Chisum, The Cowboys, The Sons of Katie Elder, The Shootist, Big Jake en The Alamo.
Laat ik het zo zeggen, ik vind die westerns leuker dan zijn jaren veertig en vijftig westerns, en Rio Bravo vind ik een verschrikkelijke film.
Arnhemmer
Geweldig verhaal.
Geweldige muziek.
Geweldige acteerprestaties.
Geweldige sfeer.
Beste film ooit. 5*
bobo_25
nog nooit gezien , wel de moeite waard om vanavond te kijken dus?
AGE-411
nog nooit gezien , wel de moeite waard om vanavond te kijken dus?
Als je houdt van mooie films, en niet op ziet tegen de lange speelduur, dan is deze zeker aan te raden
Beste film ooit.

Once upon a Time in America
1984

Ratelslangen, revolvers en rovers: Dit zijn de beste westernfilms

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

Klassieke Filmschurken van 1930 tot 1968

Apocalypse Now
Oorlog, 1979

Nuit et Brouillard
Documentaire / Historisch, 1956
verlies van geliefdeshowdownbountypremie jagerkleine stadsadnesschantageharmonicaanti heroauctionsterven en doodpeasantkrankzinnigheidwesterswedding party spaghetti westernarizona territoryintercontintental railroad outlaw gangwater pumpmysterious characterboom townrailroad companyhope for a new liferailroad construction preserved film