Genre: Misdaad / Actie
Releasedatum: 30 juli 2009
Bekijk via Prime Video
Plot Public Enemies
"America's Most Wanted."
De jaren 30 worden in de Verenigde Staten gekenmerkt door misdaden en gangsters die het land onveilig maken. John Dillinger (Johhny Depp) is een bekende bankrover en moordenaar die steeds uit de handen van de politie glipt. Tijdens haar zoektocht naar Dillinger en zijn collega's Baby Face Nelson en Pretty Boy Floyd krijgt de politie de hulp van een nieuwe instantie, de eerste federale politiemacht: de FBI. Melvin Purvis (Christian Bale) leidt het groepje agenten dat probeert om de gevaarlijke gangsters te arresteren.
John Dillinger
Charles Winstead
Phil D'Andrea
Alvin Karpis
The One Ring
Ik zie wel waar Daja op doelt. Ik vond Bale hier erg vaal/ kleurloos/kil overkomen. Een warmere look had in ieder geval dat kille wat afgezwakt. 't is toch logisch dat de look mede bepaald hoe je een karakter ervaart.
En als je iemand fotografeert bij zonsondergang (Magic light) dat maakt dat je die persoon sneller een warme persoonlijkheid toedicht dan als je dezelfde foto maakt om 12 uur 's middags met hard licht van boven. Zo werkt de fotografie nu eenmaal.....
Ja, maar hoeveel voegt digitaal hieraan toe? De film is kil gefilmd. Veel scènes vinden plaats in het donker of in grauwe gebouwen. De kilheid die jij in Bale ziet hier zou dan denk ik eerder daardoor beïnvloed zijn en niet door het digitale. Daarbij denk ik dat Bale hier meer vlak overkomt omdat de film niet op zijn personage focust en Bale te weinig ruimte krijgt om er wat mee te doen. Daarbij vind ik Bale de laatste jaren sowieso wat vlak. Na Rescue Dawn heeft hij volgens mij geen echt rond karakter meer gespeelt.
Klopt, maar het digitale leent zich erg goed om het kil te filmen (te goed), daarin is het wat mij betreft zelfs een beetje doorgeslagen. Film heeft gewoon meer teksture dat digitale video. En op een of andere manier mis ik juist dat in deze film. Het wordt allemaal te vlak. En als dat de bedoeling was, vind ik het een verkeerde keuze.
The One Ring
Je moet me de termen 'texture' en 'vlak' even uitleggen in deze context, want ik zou zeggen dat je juist door het digitale in deze film meer details zag en het lijkt me stug dat iemand zal ontkennen dat er meer diepte in de beelden zat.
Daarbij neem ik aan dat toch ook gewoon warme kleuren kunt filmen en ze warm laten overkomen in digitaal. Mann heeft echter altijd een kil uiterlijk meegegeven aan zijn films. In ieder geval vanaf Heat.
fappie
- 2005 stemmen
Daar heb je wel gelijk in. In The Dark Knight had hij nog enigsinds diepgang in zijn rol(3:10 to Yuma misschien ook een beetje), maar ook niet heel veel. Maar dat zijn ook voornamelijk blockbusters en opzicht kan hij zichzelf nog redelijk redden in deze films. Hij speelt nog wel aardig goed, maar hij kan veel beter.
Ik heb trouwens geen verstand van camera's, maar ik vond het camerawerk wel erg geslaagd. De camera ,die steeds schokkerig bewoog, wordt door veel mensen gezien als irritant. Ik vond het wel wat hebben.
wwelover
Ik heb genoten in de bioscoop, de film was weliswaar niet de topper die ik had gehoopt dat het zou zijn, maar ik heb me erg vermaakt. Het verhaal was interessant, had misschien iets anders gebracht kunnen worden. Wat minder overdreven soms. Maar voor de rest is het gewoon een spannende thriller, onderbouwt met briljante muziek.
Cast is erg goed. Johnny Depp is ook zelden op een slechte rol te betrappen, en deze rol was weer op zijn huid geschreven, al speelt hij wel veel in biografie films bv. Finding Neverland en Blow. Ook Christian Bale was weer erg sterk, en ik was onder de indruk van Marion Cotillard,
renalpha
Veel hoef ik er niet over te zeggen.
Ook in de bioscoop gezien en het was een geweldige film.
Dit wist me vanaf het begin tot het eind te boeien.
-happy
Inderdaad, dat was ik nog vergeten, in het begin werd ik gewoon dol van dat heen en weer gezwaai, later werd het wat minder en zeker bij de schietscènes kon ik het wel waarderen, maar echt bijdragen deed het nooit.
Ja, zoals liegen over je geboortedatum wanneer er gevraagd wordt. Weet nog goed dat we als 15-jarige naar Kingdom of Heaven wouden, de langste van de groep naar de kassa stuurde en die toen vrolijk zijn echte geboortedatum vertelde...
ach, The Pacifier was ook leuk...
ja maar dat word een beetje lastig als je 14 bent
oke ik zie er wel iets ouder uit ( de meesten denken dat ik 15 ofzo ben)
tripledrummer
Camera werk was apart. Niet echt irritant, sommige shots gewoon apart gefilmd...
Muziek vond ik niet heel erg geweldig, dat was jammer.
Verhaal was magertjes, wel lekker vol met actie en natuurlijk een vleugje romantiek.
Acteer werk was perfect. Van alle hoofdrolspelers trouwens. Hoe kan het ook anders?! Twee van de beste acteurs van dit moment! Johnny Depp toch af en toe zo'n typisch geintje er tussen door, wat we kennen uit PotC. Christian Bale had een wat terug getrokken rol, wat ik wel jammer vond.
Jaren 30 goed en realistisch neergezet. Alleen ik zag bij een bankoverval een BAR (geweer). Ik ben toch van mening dat dit een Amerikaans geweer is vanuit de WOII. Weet iemand hier meer van??
Gebasseerd op een waargebeurd verhaal. Dat maakt het altijd wel net iets spannender, te bedenken dat dit allemaal echt gebreurd is!
Erg vermakkelijke en goede film. Overtrof mijn verwachtingen!
Minpunten:
- Ietswat mager verhaal
- Mindere muziek
Pluspunten:
- Goed acteerwerk
- Goed uitgewerkte personages door acteurs
- Apart camerawerk
- Realistisch beeld jaren 30
- Goeie actie
- Leuke scenes & humor (bijv. dat John Dillinger geinterviewd word als hij de bak ingaat door journalisten)
*4,5 (eigenlijk tussen 4,0 en 4,5)
Arabyus
Leuke film. Gisteren in de bios gezien. Alleen het einde stelde me ietswat teleur.
Vond de personages alles behalve goed uitgewerkt.
Veel te oppervlakkig, de actie begon vanaf minuut 1 en het karakter van Dillinger werd te langzaam uitgewerkt.
Purvis(Bale) vond ik al helemaal slecht uitgewerkt, veel te weinig scenes om een goed beeld te krijgen wat voor persoon Purvis eigenlijk is. Eerlijk gezegd wordt het karakter van Bale helemaal niet uitgediept.
Toch raar omdat dit de man is die achter Dillinger aan zit.
m1701
Ik vond de film redelijk langdradig
Het is dan Dep natuurlijk weer geweldig acteert. Maar het was echt boring. Het einde was ook erg jammer! Had wel wat langer mogen duren.
Bale vond ik niet heel erg overtuigend, een beetje mat zelfs.
De manier van filmen vind ik wel erg gaaf! En de jaren 30 zijn erg goed weergegeven!
3* niet vanwege het verhaal maar van de rest eromheen
Psyché et Amor
Ik vond hem erg tegenvallen.
Het verhaal was heel erg mager waardoor ik niet echt in de film kwam. Ik vond hem erg langdradig, vooral de eerste helf van de film.
Depp was goed maar is zeker beter geweest. En ik was niet onder de indruk van de andere acteurs.
De muziek vond ik bij veel scenes totaal ongeschikt.
Roel Bogers
Ik vond hem niet zo tof.
Slecht wil ik Public Enemies niet noemen, maar ik verliet de zaal zeker niet voldaan. Een tegenvaller, there, I said it...
Ik ben geen fan van Depp, maar ik ga niet ontkennen dat het een geweldige acteur is. Bale vind ik een vele leukere acteur, maar vond ik maar magertjes presteren in deze film. Depp vond ik ook niet overtuigend. Men kan meer verwachten van namen als Depp en Bale. Erg jammer.
Daarnaast vond ik het overmatig gebruik van de shaky-cam erg vervelend, Dat hele gedoe had ik na 5 minuten al wel gezien. Verder ben ik ook niet te spreken over de muziek en de manier waarom het magere verhaal wordt gebracht, het einde vond ik al helemaal niet goed. Het wist me gewoon niet te pakken! Saai is een woord wat op mijn tong ligt.
Wat ik wél goed vond aan Public Enemie (nee, het is niet een en al slecht) was de setting. Ik ben sowieso altijd heel erg gecharmeerd van de jaren 30, 40 en 50 in films. De jaren 30 in deze film zijn schitterend in beeld gebracht, zo goed heb ik het zelden gezien. Ik heb het hierbij vooral over het oog voor detail.
Alles voelt erg echt en authentiek, de karakteristieke mafia-achtige pistolen die de nodige trommelmagazijnen leegschieten. De prachtige zwarte auto's, de kleding, vliegtuigen, theaters, cafe's ect. Allemaal tot in het kleinste detail uitgewerkt.
Veruit het beste punt van Public Enemies.
Ik kan de film niet echt aanraden, behalve als je misschien echt into dat jaren 30 wereldje bent. Public Enemies heeft hier en daar mooie momenten, maar van zo'n cast had ik meer verwacht.
(verwijderd)
ik had eigenlijk verwacht dat hij verschrikkelijk zou worden, omdat miami vice mogelijk de rottigste ervaring voor mij in de bioscoop was. Maar ik vond 'm prachtig, johnny depp speelt vind ik zijn beste rol hier (niet over de top, maar wel een fascinerend karakter) en is ook nog 's weer erg geestig (mede door z'n tekst). Er zitten een aantal prachtige scenes in (john in de bios, john bij de fbi, john vlak voor z'n laatste moment in de film, de reclame campagne voor de politie voor jongetjes die een heldendaad verricht hebben). Christian Bale heeft niet een al te boeiende rol maar dat vond ik ook wel passen, de cops zijn hier eerder de badguys (christian bale hangt er een beetje tussen in). Ook het camarawerk werkte hier potdosie nog 's, vermoedelijk ook omdat ik hier benieuwd was wat er zou gebeuren en niet naar een stel apathische b-karakters zat te kijken zoals in Miama Vice. Ook was het geluid hier een stukken beter en de dialogen gingen hier ook ergens naartoe. Ook word ik overigens niet warm of koud van een speedboot die voorbijscheurt en vind ik dat ook nogal een zwaktebod (in miami vice) hier waren er gelukkig natuurlijk nog geen speedboten. Ook de soundtrack was zeer passend vond ik, enige minpunt vond ik de wat geforceerde romantische scenes in 't begin (vooral bij 't paarderennen, johnny depp houd een link crimineelpraatje en zijn geliefde valt op de één of andere manier opeens in katzwijm).
Maar voor de rest één en al lof, chapeau!
Peake
Verhaaltechnisch niet meer dan een aardig kat en muisspel. De stijl daarentegen, die soms sterk doet denken aan het werk van Melville, vind ik weergaloos goed. Is het gebruik van HD in Miami Vice al indrukwekkend, hier levert het naar mijn mening ronduit dynamische en vooruitstrevende cinema op.
boez
De film kon beter gemaakt worden.
Goed verhaalijn maar slecht uitgewerkt.
Gr Sebas
candymancandyman
Goeie film, goeie aktie, goeie acteurs. Delen van de film kwamen precies overeen met zijn ware leven.Dat is wel eens mooi dat er niet al te veel in wordt verzonnen.
Parisa
Voordat we deze film zijn gaan kijken heb ik recensies hier gelezen. Ons gezelschap bestond uit mensen die van veel actie hielden en mensen die hielden van een goed verhaal. Uit de recensies die ik las begreep ik dat deze film een combinatie van beiden moest zijn en daarmee perfect voor ons gezelschap. Dit klopte.
Degenen die van actie hielden konden hun hart ophalen aan de shoot outs. Ik heb nooit geweten dat dit zo heette trouwens. Wat ik bijzonder daaraan vond was dat elk soort geweerschot weer anders klonk. En dat het inderdaad leek alsof je er middenin stond. Verder vond ik het ook prettig dat de meeste shoot outs niet heel lang duurden op 1 na, die gewoon super in elkaar zat, waardoor ik het gevoel zou kunnen hebben in de zoveelste schietfilm beland te zijn.
De manier van filmen vond ik helemaal niet storend. Maar ik was dat al gewend van de Bourne trilogie, en daar vond ik het ook passend. Het maakt een film heel wat minder statisch en maakt het ook makkelijker om je in te leven in een verhaal of in een shout out. Zeker omdat ik het laatste vast nooit mee ga maken.
Ik ben ook een fan van close ups. Zeker als de acteurs karakteristieke koppen hebben. Ze hoeven van mij dan niet eens het mooiste van de wereld te zijn.
De manier waarop het verhaal van Dillinger werd verteld sprak me aan. Het is niet een film die binnen mijn toppers komt omdat hij voor mij dan weer net iets miste, maar dat ligt niet aan de acteurs. Vat mij betreft heeft de hele cast het goed gegaan. Ook iedereen met bijrollen.
Ik ben een fan van Depp en hij deed het weer erg goed. Ik vond het ook mooi om hem een keer te zien huilen. Heel even liet het karakter dit zichzelf maar toe. Ik vond het wel knap gedaan. En ik vond het ook wel komisch dat de hele cast hem maar gelijk Johnny ging noemen. Het was ook grappig om Depp te horen vragen wat hij in Indiana (geloof ik) moest doen toen hij van gevangenis moest verhuizen.
Ik ben geen fan van Bale, maar deze rol speelde hij wel zeer overtuigend. Ik geloofde beide mannen wel.
Verder las ik dat velen vonden dat de bijrollen onbelangrijk gemaakt waren, maar er toch veel emotie bij kwam kijken. Wat men niet verwachtte. Ik denk dat de manier waarop het verhaal werd verteld wel klopte met de werkelijkheid. Dillinger was waarschijnlijk iemand die niet met zijn gevoelens te koop liep, maar ze wel degelijk voor mensen had. Zo kwam het tenminste op mij over. Bovendien moest hij ook geregeld van vrienden wisselen.
Cotillard deed het hier ook goed. Zij leek net als veel dames in de film zo weggelopen te zijn uit de jaren 30. (Ze leek een beetje op mij in deze film. Al is zij mooier natuurlijk. lol.) Ik vond haar een zeer plezierige love interest. Die veel meer deed dan alleen mooi zijn. Dat is waarschijnlijk de grootste valkuil voor vrouwelijk publiek.
Verder, de jaren 30. Enkele scenes lieten overduidelijk blijken dat het in die tijd speelde. Uit andere was het veel moeilijker te halen. Het had ook nu en om de hoek kunnen zijn, bij wijze van. Ik vond dus dat ze dit nog wel wat meer door de film hadden kunnen halen.
De tijd was voorbij voordat ik er erg in had. Ik had het idee dat ik pas een uurtje zat te kijken toen hij al afgelopen was. Voor nu 3,5*.
tukkerstein
Tegenvallertje van Michael Mann. Johnny Depp speelt weer een van z'n gebruikelijke misdaadrollen en Christian Bale speelt in mijn ogen opnieuw een vlakke en saaie rol. Tuurlijk heeft Bale wel wat goede rollen op zijn naam staan, maar ik vind de soort van "hype" na zijn laatste films erg overdreven.
Het verhaal was leuk om te volgen maar op geen enkele manier speciaal of extra boeiend.
De set is echt prachtig aangekleed, komt volledig authentiek jaren 30 over.
De fotografie vond ik zelf ook een beetje tegenvallen, de HD-cameratechniek vond ik in Miami Vice en zeker Collateral veel beter overkomen. Misschien heel rot om te horen voor Michael Mann, maar sommige camerabeelden waren zo ruizig (met name in donkere binnenscenes) dat ik toch vaak moest denken aan Funniest Home Videos. Zonder de grapjes dan, want veel humor zit er niet in deze film (en terecht, zou ook ongepast zijn volgens mij).
Kon beter. 3,5*
mnrk
Leuke film van Michael Mann...geen bijzondere film,maar zeker niet slecht.
Johnny Depp speelt weer geweldig in deze film, wel dik in orde is de hele jaren 30 setting (auto's ,kleding, wapens en gebouwen).
Ook Christian Bale speelt aardig, had wel wat meer van hem verwacht alleen, ook zijn rol had mss wat beter uitgewerkt kunnen worden.
Maar voor de rest een leuke film om gezien te hebben...
dlm_de_campos
Ik weet dat het een waargebeurd verhaal is, maar ik miste wat karakter in de film. Public Enemy nr.1 part1&2 hadden dat echter wel. Waarschijnlijk als ik Public Enemy nr.1 part1&2 niet had gezien, vond ik hem een stuk beter.
***
alcapachino
3.5 voor de jaren 30 sfeer , de tommy guns , de auto's en depp!
snuiter5
Niet heel speciaal, maar zeker een leuke film om te kijken. Vooral het einde vond ik teleurstellend. Wat vooral mooi neergezet werdt in de film was de relatie tussen de personages John dillenger en Melvin Purvis.
Vooral die ene zin was prachtig: 'What keeps you up nights mister Dillenger ?' - Coffee
Al met al 3.5*
joaquim05
goede film maar probeer hem maar niet te vergelijken met "Heat" omdat die film moeilijk te overtreffen is.
Roel B
Matte film. De personages werden nauwelijks uitgewerkt en het verhaal vond ik niet boeiend. Omdat de beide hoofdrollen werden gespeeld door prima acteurs (beiden niet op hun best) en omdat de jaren 30 sfeer prima is neergezet was het allemaal nog net te doen. Maar ik voelde geen enkele emotie tijdens het kijken van deze film. Na de prachtige Heat en prima Collateral een tegenvallertje van Mann dus.
AGE-411
Gisterenavond laat deze nog even meegepikt in de kinepolis in Gent. Als er 15 man in die zaal zat was het al veel.
Eerste ergernis, en ik zie net dat er hier al commotie rond was. De beeldkwaliteit vond ik met momenten zeer flauw. Ik kan niet goed uitleggen wat ik er zo flauw aan vond, maar ik vond het nogal home-camera achtig.
En nog iets waar ik me enorm aan geërgerd heb is dat sommige opnames precies zeer onstabiel zijn. Zie maar eens op 00:05; struikeld daar iemand tegen de camera aan ofzo?
En dat zie je spijtiggenoeg vaak terugkomen in de film, en dan vooral net op de momenten waar een actiescene begint.
Ik ging eigenlijk kijken met een wrang gevoel. Ik heb Johhny Depp eigenlijk nooit gemogen, en de Pirates-serie vond ik ook maar een gemiddelde zaterdagavondpulpfilm om thuis te zien in de zetel, onder de voorwaarde dat je niets beters te doen hebt.
Daarnaast was ik wel curieus, want ik heb het nogal op de retro-sfeer uit de jaren 20 en 30. King Kong bijvoorbeeld; die vond ik voor die reden al prachtig.
En dat lukt eigenlijk maar matig, vooral doordat er niet veel beelden en scene's zijn die de sfeer van welleer moeten weergeven. Enkel op het einde met dat bioscoopbezoek krijg je echt het gevoel dat je je in de jaren 30 bevind. Vooral in het begin bij de bevrijding van zijn vrienden uit de gevangenis was het - indien ik niet was ingelicht over de tijdsgeest van de film - bijna onmogelijk te weten dat het zich 70 jaar geleden afspeelde.
Ook doorheen de film heen wordt dit niet echt benadrukt. Enkele extra sfeerscenes zouden dat al totaal kunnen veranderen.
Johhny Depp vond ik niet tegenvallen, evenals de handlangers, die allemaal een zeer overtuigende rol neer zetten.
Enkel de vrouw was de enige die niet echt in het oog sprong kwa acteerprestraties.
De verhaallijn lijkt met op enkele details na te kloppen. Wat ik dan ook weer een pluspunt vind, vooral omdat de film nog genoeg actie en spanning weet te bevatten, wat niet evident is voor films die de verhaallijn trachten te volgen.
Ander pluspunt is het waarheidsgetrouw einde waar de held (of crimineel) om het leven komt met een kogel door het hoofd wanneer hij de bioscoop uit kwam. Ik vroeg me in het begin van de film al af of ze dat effectief gingen verfilmen, of dat ze de hoofdpersoon een happy end met zijn vrouwtje op Cuba zouden geven.
Iets anders waar ik even spreekwoordelijk op het puntje van mijn stoel ging voor zitten en begon te nagelbijten was toen John Dillinger de dame ontmoette. Zou de film verneukt worden door een titanic-verhaal? Neen dus. Geen overbodig saaie en neppe liefdescenes en quote's. Overal blijft dezelfde vaart in het verhaal.
Toch heb ik me fantastisch goed vermaakt, al heeft dat wellicht met het gezelschap te maken.

Teleurstellend...
De film deed me eigenlijk niks. Ik vond het een nogal langdurende film (ruim 2 uur!) voor een standaard verhaal. Ik heb sowieso niet zo heel veel met de gangsters al zagen een aantal er best wel cool uit met hun lange jassen, bolhoed en dik machinegeweer eronder, maar verder doet die periode me weinig..
Het plot is ook niet heel bijzonder en de uitwerking eigenlijk ook niet. Het acteerwerk is wel prima maar ik had moeite mijn interesse erbij te houden. Tussendoor zijn er gelukkig wel veel shoot outs zodat het een beetje kijkbaar blijft.
Wat me opviel is ook dat ik de beelden wel er grauw vond uit zien. Ik ben geen film technicus maar het mocht wel iets fraaier in mijn ogen.
Krappe onvoldoende: 2,5*
fappie
- 2005 stemmen
Ik heb Heat vandaag gezien. Ik vond het niet zo bijzonder. Ik vond het nog enigszins vergelijkbaar met deze film.
prikadel
hou normaal gesproken niet van misdaad/actie films! maar toch heb ik deze met véél plezier gekeken
goede acteurs en een boeiend leuk verhaal!
movieminder
Vond de personages alles behalve goed uitgewerkt.
Toch raar omdat dit de man is die achter Dillinger aan zit.
Juist! Ook mijn gedachte. In 140 minuten verwacht je wel wat meer diepte in de personages maar ik vond dit dus erg tegenvallen.
Ik kreeg gewoon geen medeleven in de personages, ook in Dillinger niet.
Naar mijn idee ligt dit zeker niet aan de acteurs maar aan het verhaal/ script.
Verder was het zeer zeker de moeite om hem te zien.
Ik geef hem dan ook een 3,5

Misdaadfilm 'Public Enemies' van Michael Mann vanavond te zien op RTL 7

De vijf best beoordeelde films van de jarige Leelee Sobieski (39)

Deze goed beoordeelde films verdwijnen vandaag nog van Netflix

Netflix voegde vandaag onder meer deze vijf goede films toe

Blood Diamond

Blow
Misdaad / Biografie, 2001

The Life of David Gale
Drama / Misdaad, 2003
horse racebioscooppistoolhiding placegangstermachinegunbiografieschietenprison guardontsnapping uit de gevangenisontsnappenbank overvalsurveillancetied upcops and robbers dillinger handgunpocket watch escape from jailjaren 30manhuntvicious killings begin 1900sexfbi agenttied to a treetiedsemi-automatic rifle