X-Men Origins: Wolverine (2009)
Genre: Actie / Sciencefiction
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Gavin Hood
Met onder meer: Hugh Jackman, Liev Schreiber en Danny Huston
Releasedatum: 28 april 2009
Bekijk via Disney+
Plot X-Men Origins: Wolverine
"Witness the origin."
Logan en Victor zijn broers en tevens mutanten met bijzondere gaven. Nadat ze als soldaten worden gearresteerd, vraagt kolonel William Stryker het tweetal voor een bijzondere opdracht met een speciaal team van mutanten. Ze besluiten het te doen, maar op een gegeven moment stapt Logan op, om een vredig leven te starten. Als Logan een aantal jaren later echter wordt geconfronteerd met zijn gewelddadige broer Victor, besluit hij opnieuw met Stryker in zee te gaan. Stryker maakt van hem een uitzonderlijke mutant, sterk genoeg om Victor te verslaan. Wolverine is geboren.
- Trailer (YouTube)
- X-men Origins: Wolverine (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
John Wraith / Kestrel
David North / Agent Zero
Wade Wilson / Deadpool / Weapon XI
RedLightCityBoy
Redelijk sterke film, die je wel echt moet bekijken op het goede moment. Erg vaag en on professioneel script, dat wel. maar de actie zorgt regelmatig voor lichte voldoening waardoor het bij mij net een voldoende opleverd.
Brakeburner
Jammer, Jammer, jammer... hier had ik zoveel meer van verwacht! Het begint allemaal tamelijk interessant met een mooie intro en originele openingscredits. Vanaf dan begint het verhaal te rammelen langs alle kanten. Ik vond de hele plot nogal bij de haren getrokken, soms zelf op het lachwekkende af... (het mag dan wel science fiction zijn, maar toch...). Hetzelfde geldt voor enkele personages: Zo wordt The Blob bijvoorbeeld voorgesteld als een soort Fat Bastard in Austin Powers stijl. Dit paste totaal niet bij de sfeer van de film.
De acteerprestaties zijn naar behoren (zeker van Hugh Jackman) al slaan sommige nevenpersonages de bal nogal eens mis. (Jawel, WILL.I.AM heeft na zijn R&B carriere nu ook de weg naar Hollywood gevonden!)
Ook waren er naar, aloude X-Men gewoonte, weer enkele scenes na de eindcredits. Maar ook hier opnieuw een teleurstelling! Deze scenes waren echt vrij overbodig en slaan eigenlijk helemaal nergens op: "We arresteren je, Stryker!" en "Ik ga drinken tot ik mijn geheugen terug heb" Applaus!
Ik kan alleen maar positief zijn over de mooie actiescenes en effecten, want die mogen er zeker en vast zijn. (Mooi gebruik gemaakt van "Bullettime", enkele mutanten met coole abilities,...)
Eindconclusie = mijn eerste blockbuster van dit jaar was toch wel een tegenvaller te noemen!
Creasy_Bear
Redelijk onderhoudende actiefilm, met te veel fouten en een slechte logica. De neppe computereffecten waren ook een minpunt.
Toch nog 3 sterren vooral door Jackman en Schreiber.
b4s1986
Ik vond het op zich best een goede film , maar hij haalt het niet bij de vorige X-men delen , maar een prima start voor de individuele mutant x-man films!
lordhumangus
Waarom gaan de eerste tien pagina's over het gezeik van stemmen op een workprint of de uiteindelijke film. Is het niet makkelijker om de internetsite aan te passen dat er pas gestemd mag worden bij de daadwerkelijke bioscoop release. Probleem opgelost.
workprint : 3,0
bioscoopfilm : 3,5
MARCUS CORVUS
ik vond hem best goed! Wellicht beter dan de eerdere x-men's omdat het verhaal hier beter is en beter naar voren komt..
aanrader
Naomi Watts
Als fanatic van de comics en Wolverine zelf is dit een bittere tegenvaller.
Laat ik beginnen met de positieve punten en dat is Hugh Jackman en dan houdt het wel op. Vooral zijn hele origin story die totaal omgegooid is en totaal geen enkele raakvlakken heeft met zijn werkelijke backstory valt allemaal erg tegen en is eigenlijk onacceptabel. Als je dan toch bezig bent aan een comic adaptation dan kan je nog wel enige moeite nemen om de fans tegemoet te komen.
Ook de keuze om Kayla in de film te betrekken zonder dat haar alter ego Silver Fox ook maar een enige rol speelt is misschien nog wel het punt wat ik de makers het meest kwalijk neem. Helaas is zij maar sideplot voer waardoor ook zijn band met haar erg vlak blijft.
Gelukkig bewijst Jackman dat hij de ideale acteur is om Wolverine te vertolken en vooral tegen het eind waar hij helemaal los kan gaan en waar hij soms akelig dichtbij het beest Wolverine komt, ik hoop dat de makers voor de volgende X-men film hebben opgelet. Ook fijn dat Gambit ook even wat screentime meepakt, wat na Wolverine toch wel het meest interessante X-men character is, ook hierbij geldt weer; ik hoop dat de makers van de volgende X-men film opgelet hebben.
Weer een comicverfilming waar het weer een vloek is om een fan te zijn van de comic.
namingway24
De film nog voor een tweede keer bekeken, en ik vond hem al iets minder. En ik moet toegeven dat dit weinig tot niets met de Wolverine uit de comics te maken heeft.
Laat ik het over deze boeg gooien:
Als domme actiefilm: 4,0
Als Wolverine-film: 2,0
Gemiddelde wordt voor mij dus een 3,0
B_B
- 1969 berichten
Vond het toch wel weer een lekker filmpje.
Het verhaal (zoals hier al vaker gezegd) sluit niet perfect aan op het verhaal van de vorige x-men films en comics maar heel erg vind ik dat niet. Als op zichzelf staand verhaal is het best aardig en werkt het prima als kapstok voor alle actiescènes en foute one-liners. De actiescènes zijn talrijk, best aardig in beeld gebracht en lekker vlot. Leuk ook om weer wat andere x-men bekenden tegen te komen, al had Gambit wat meer screentime mogen krijgen.
Vond de kwaliteit van de special effects erg wisselend. Soms erg imponerend en knap maar jammer genoeg zitten er ook wat foutjes in en oogt het bij vlagen zelfs wat lelijk. Moet zeggen dat ik de score ook niet erg fantastisch vond, soms net wat te bombastisch wat toch altijd weer wat aan sfeer kost. Cast deed het heel aardig waarbij Jackman weer laat zien dat hij de enige Wolverine is. Leuke bijrollen ook van Liev Schreiber, Taylor Kitsch en Ryan Reynolds.
Le Bon
was zeker de moeite waard om in de bios te kijken verheug me al om op blu ray te kijken!
Tis geen super goeie film maar wel echt relaxed om naar te kijken zitten zeker mooie scenes tussen!
miiej
Afgelopen weekend gezien!
Leuk en sjieke en leuke actie film! + Een aantal scenes waren echt sjiek
LEIDENAAR187
Afgelopen weekend gezien!
Leuk en sjieke en leuke actie film! + Een aantal scenes waren echt sjiek
sjiek?Ik weet wat het betekent,maar wat je ermee bedoelt bij een film als Wolverine....Welke scenes?
Gil -Galad
Geweldige film. Ik ken de X-men comics ben, en de enige kennis die ik heb komt dus uit de 3 andere films. Ik ging naar deze film toe in de verwachting om een domme actiefilm, en het eerste half uur lijkt het dit ook te worden. Het is niet slecht, maar gaat hoogstens te snel. Na dit half uur komt de film tot rust, de personages worden uitgediept. Gelukkig gaat de vrouw niet meteen dood. Ik verwachtte haar heel snel het loodje te leggen, om het op wraak uit te laten gaan. Het gebeurde later dan ik verwachtte, maar de plot twist vond ik echt verrassend. Het was leuk om Scott te zien opduiken.
Ik weet niet precies wat ik probeer te zeggen, maar ik vond het gewoon een hele toffe film. De actie is top, maar ook het verhaal vond ik leuk, verrassend. Het einde vond ik gewoon goed. Toch vond ik dit meer dan een normale actie film, en voelde me gewoon enorm voldaan toen ik uit de bioscoop liep. Ik zit nu al 10 minuten tussen 4.0 en 4.5 sterren, en denk dat ik nu voor de 4.5 sterren ga.
Een van de beste, zo niet de beste, superheldenfilms die ik ken.
Niet onaardig. De film begint behoorlijk sterk met een grappige overloop naar verschillende oorlogen in de loop der jaren heen. De toon is gezet en nu kan het alleen nog maar beter worden, als dit zo door gaat, dacht ik.
Helaas vervalt de film hierna in te veel macho-geneuzel en weet het pas in de laatste paar scènes weer echt te overtuigen. Schreiber overklast Jackman overigens op zo goed als alle fronten, aangezien Jackman een behoorlijk matig en vooral beperkt acteur blijft...
Een magere 3*, omdat de film je op sommige momenten toch wel van je stoel blaast, action-wise.
Mnee.
Had men mij wijsgemaakt dat dit de onaffe versie was, ik had het zo geloofd. Vond de film redelijk ondermaats, zeker visueel gezien. Nu ben ik al geen fan van de Marvel verfilmingen, maar technisch ziet het er vaak toch aardig uit. Heb hier echt niks moois gezien, wel een heleboel lelijke effecten. Viel oa erg op tijdens die motorscene. Leek bijna een Hitchcock, met wazige achtergrondbeelden op blauw scherm. Verder ook weinig inspirerende cgi. Als het gaat over iemand met diamanthuid dan stel ik me daar wat meer bij voor dan niet één of ander mak cgi layertje. Ook nogal wat aan te merken op de vreselijke photoshop zonsondergangen waar Jackman tegen afgezet werd op het eind. Pure kitsch vond ik.
Jackman zelf is fysiek perfect voor de rol, maar een te deftig acteur voor het personage. Al brullend komt hij iets te lachwekkend over vond ik. De rest van de acteurs is een bij elkaar geraapt zootje TVvolk voor zover ik kon oordelen. Vond het een hoop nobodies die echt niks toevoegden aan de bestaande personages.
Actiescenes ook mak en warrig in beeld gebracht. Ook erg gescript, met een rare laatste battle op een koeltoren waar iedereen, ongeacht alle raken klappen mooi op het randje van 1m blijft doorvechten.
Vond het een erg warrig en goedkoop ogend geheel. Sowieso helemaal m'n ding niet, maar een beetje technisch vernuft en hoogstaande actiescenes zitten er meestal wel bij, dat ontbrak zelfs voor mij in deze film.
FrisoBoei
Verhaal misschien niet geweldig en af en toe beetje cliche maar wat een vette actie!
En die mutants blijven gewoon gruwelijk. Wolverine is écht een beest!
FrisoBoei
Jij denkt gewoon veel te veel na bij een film als deze.
Gewoon niet zeuren en genieten van de actie en je beseffen hoe stoer wolverine (en andere mutants) is. Gewoon megaan in de bruutheid van de film en lekker meeschreeuwen wanneer Wolverine uiot dat bad komt: RAAAAAAAAAAAAAAA!!!
Verstand op een lager pitje zetten en genieten!
Gil -Galad
En na het kijken naar mijn andere 4.5 sterren gaat deze een half punt om laag. Ja, het is een goede film, maar kan volgens mij niet tippen aan mijn 4.5 sterren films.
viewtiful
Verstand op een lager pitje zetten en genieten!
Ik heb geprobeerd mijn verstand op een lager pitje te zetten, maar bij een film als Crank lukt me dat wel en kan ik genieten van de actie, maar bij deze film was dat een drama. De effecten waren echt hopeloos en soms zie je van die computer gemaakte scenes tussendoor. Vreselijk.
Gil -Galad
En helaas, alweer 0.5 eraf. Na een nachtje slapen kan hij toch ook niet tippen aan de 4.0 sterren. Ik denk dat de bioscoop mij overweld heeft
swouters
De film heeft me verrast als het om de actie gaat maar is erg teleurstellend wanneer het op het script aankomt. Sommige acties zijn zo onproffesioneel aangepakt bijv: Gambit die horizontaal tegen de muur oploopt is duidelijk zichtbaar dat hij aan een kabel hangt als je naar zijn beweging kijkt.
3 sterren omdat de film wel vermakelijk was.
selfhealing
Mnee.
Gelukkig ben jij wederom een uitzondering (of is dat telkens zo bedoeld?).
Zeer slecht beargumenteerd waarom deze film een extreem lage waardering van 0.5 verdient.
Kortom een typische Onderhond tegenstem.
Dominator33
Opzich leuke actie film, maar het verhaal was een beetje slap/vaag, en de effecten waren op sommige momenten aardig nep, maar verder was het acteerwerk wel goed. Had er opzich meer van verwacht, maarja.
3,0* omdat het in Canada afspeelde. (voor een deel)
Let op: Op het internet circuleren van deze film alleen nog maar workprints. Acteurs hangen soms aan draadjes, de structuur is verknipt, CGI is vervangend of nog niet af en de score van Transformers wordt deels gebruikt. Even ter info.
Pardon? Wat meer wil je dan nog weten?
Mr_White
- 2067 berichten
Gelukkig ben jij wederom een uitzondering (of is dat telkens zo bedoeld?).
Kortom een typische Onderhond tegenstem.
Grappig genoeg één van de weinige keren dat ik me weer eens bij Onderhond kan aansluiten, en zijn mening alleen maar toe juig.
Flipman
Voor een dergelijk karakter, dat zo beestachtig is, vond ik de film redelijk braaf. Leeftijdsgrens had dus best wat omhoog gemogen.
Ik had me al een beetje voorbereid op de film na het lezen van de recensie die op MoviEmotion te vinden is. Daarin stond dat er voor de karakters naast Wolvie zelf weinig plaats/tijd is. Toegegeven, ik zat me behoorlijk te verheugen op Deadpool en daar zag je helaas bitter weinig van. Maar ik snap ook wel dat de focus meer hoort te liggen op Logan. Dit is zijn verhaal. Een tegenargument zou zijn dat Wolverine eigenlijk in alle drie de voorgaande films al het middelpunt van de aandacht was. Daarvoor heb ik weer twee tegen-tegenargumenten:
1: Wolverine is gewoon de allercoolste X-Man;
2: Ik heb de derde film nog niet gezien, lekker pûh
!
De zesdelige comic Origin zinspeelt al op het feit dat Dog Logan eigenlijk Sabretooth -en wellicht Wolverine's halfbroer- is. Ik vind de manier waarop met dit verhaal gespeeld is wel leuk. In plaats van hem op de hielen te zitten voor wraak is het juist Victor (later Sabretooth) die met James (later Logan/Wolverine) mee op de vlucht slaat. Alleen wordt in de strip(s) nog uitgelegd waar de naam Logan vandaan komt. Hier wordt ie James en Logan genoemd. Is Logan z'n achternaam? Hoe zit dat? Nou ja, ik snap 't wel, maar niet dankzij deze film.
Jammer dat ze niet minstens twee films hebben gemaakt. Ik zou het wel interessant hebben gevonden om de belevenissen van Logan en Creed in al die oorlogen te zien. Met wat meer detail. Want ook al zie je vanaf het begin dat Creed zo'n ruige kop heeft, er wordt niet echt uitgelegd waarom hij precies zo bloeddorstig is. Sowieso schept deze film wel een contrast met X-Men: Creed heeft opeens karakter! Ja, natuurlijk, dat heeft ie in de strip ook wel, maar in de eerste film is het maar een dommekracht die alles doet wat Magneto hem opdraagt. Dat viel me ook op: In X-Men werkt hij dus samen met een mutant die het mensenras wil vernietigen, maar in X-Men Origins: Wolverine jaagt ie op zijn eigen soort! Waarschijnlijk maakt zijn opdrachtgever hem niet uit, zolang hij maar mag moorden. Zijn uiterlijk vond ik wel wat toffer in deze film. Simpel, maar effectief.
Veel leuke actie in deze film. Ook humor. En eindelijk personages als Gambit en Deadpool die ten tonele verschijnen. Plus een jonge Scott Summers! Maar qua plot? Magertjes. De twists zijn niet bijzonder en werken de film eigenlijk alleen maar tegen. Want na afloop vind ik Creed, ondanks het feit dat ie Bradley vermoordde en een heleboel mutanten gijzelde voor de meest gruwelijke doeleinden, helemaal niet meer zo kwaadaardig. Alles-viel-eigenlijk-wel-mee, dat gevoel kreeg ik. Ja, natuurlijk, Logan is door hem flink in z'n rug gestoken, figuurlijk dan. Kortom, Creed blijft een cool karakter, maar tegen het einde wordt mijns inziens de boel teveel rechtgetrokken.
Oh ja, het viel me op, na zijn Wikipedia-pagina te hebben gezien, dat Danny Huston (die William Stryker speelt) een Amerikaan is. Ik dacht namelijk dat het een Brits acteur was die Yankeespeech niet goed meester was.
Allesbehalve hoogstaand, maar ik heb me er wel ontzettend mee vermaakt. Oh ja, blijf zitten tot NA de aftiteling!
3 sterren omdat de film wel vermakelijk was.
Nog maar een keertje dan

Keiharde actiefilm 'X-Men: Wolverine' met Hugh Jackman morgenavond te zien op televisie

De Russo Brothers zouden Wolverine "graag onder handen willen nemen"

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
Fantasy / Avontuur, 2001