• 9.378.581 stemmen

Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009)

Avontuur / Fantasy | 153 minuten

Met onder meer: Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint

Releasedatum: 15 juli 2009

Plot Harry Potter and the Half-Blood Prince

"Dark Secrets Revealed"

Als Harry, Ron en Hermelien aan hun zesde jaar aan Zweinstein beginnen, komt Harry in het bezit van een geheimzinnig volgekladderd toverdrankenboek, dat ooit het eigendom is geweest van de onbekende Halfbloed Prins. Wat moet Harry doen met de af en toe wel erg obscure spreuken die het boek vermeldt? En ondertussen heeft hij te kampen met een moeizaam sociaal leven en laat Perkamentus hem stukje bij beetje informatie zien over het duistere verleden van Voldemort. Deze lessen van Perkamentus zullen leiden tot het grootste geheim van de duistere heerser en het zal Harry helpen om te overleven.

Ron Weasley

Luna Lovegood

avatar van Falcon103

Falcon103

seantogood schreef:

Perkamentus wordt nooit meer het zelfde....Zoals Richard Harris het speelde..

jammer genoeg niet nee:(

Don MN

Ik zie het probleem niet, jullie zijn nu van Gambon verlost.

avatar van misterwhite

misterwhite

Don MN schreef:
Ik zie het probleem niet, jullie zijn nu van Gambon verlost.

Hij zit nog in flashbacks

avatar van CrazyPhunk

CrazyPhunk

Persoonlijk vond ik dit de slechtste film van de filmserie, maar misschien dat het kwam omdat ik er niet helemaal in zat. Ik zat bovenin de zaal, dus kijk je eigenlijk boven het filmscherm uit en zit je ook aardig ver weg van de film. Het verhaal vond ik gewoon niet zo mooi.

Angrod_Pallanén

Wow, dit is de eerste keer dat ik iemand hoor klagen dat hij bovenaan zat. Zat de zaal dan zo vol dat je niet lager kon zitten?

Misschien een tweede kijkbeurt?

misterwhite schreef:

Hij zit nog in flashbacks

Inderdaad, we zijn er nog lang niet klaar mee. Nu krijgen we:
'Had liever een doorzichtige Harris gezien.'

avatar van Timothyvdmeer

Timothyvdmeer

Ja eindelijk gezien...sommige aspecten zie je op het doek niet terug zoals het gevecht in de school zelf. Daar kwamen ze te makkelijk weg.

Maar de sfeer zit er weer goed in en heb weer genoten. Laat nu die laatste delen maar snel volgen.

Wat blijft Alan Rickman toch een geweldige Sneep.

avatar van m1701

m1701

wat een onsamenhangend verhaal zeg!!!!

The Half-Blood Prince, daar gaat het maar 10 min. over.

Teveel bijkomende dingen en geen mooi verhaal. Het einde is ook weer erg jammer waardoor je nog geen antwoorden hebt op

al die kleine dingen.

Het Romantische hadden ze er ook wel uit mogen laten want sloeg ook nergens op. Ben normaal een fan van alle potter films, maar deze raakt kant nog wal zo wazig!

Het is dat het acteerwerk en de manier van filmen weer erg goed is. Anders had ik de film nog geen 2* gegeven!

Ik heb nog steeds het gevoel van, waar heb ik nou eigenlijk naar zitten kijken! Heel jammer, had er toch wel hoge verwachtingen van.

Nu dus maar 3*

avatar van Arnow

Arnow

ik had er veel meer verwacht na het boek gelezen te hebben.

veel belangerijke scene's uit het boek zijn gewoon weggelaten, wat de film in mijn ogen tot een mislukking maakt.

avatar van Dragonslayer

Dragonslayer

Arnow schreef:

ik had er veel meer verwacht na het boek gelezen te hebben.

Bah! Weer zo'n niet serieus iemand die de film dan maar direct een 0,5 geeft. Er zijn veel meer dingen waar je een film op moet beoordelen dan alleen maar het verhaal.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Dragonslayer schreef:

Gezien zijn stemgedrag zou ik hem niet al te serieus nemen.

Angrod_Pallanén

Het is alleen wel jammer van het gemiddelde, dat soort stemgedrag maakt IMDB ook zo'n hel. (*zegt degene die bijna altijd een 5 geeft als hij na een bioscoopbezoekje helemaal weg is van de film).

Hoe dan ook; het is een film, beoordeel hem dan alsjeblieft dan ook zo en niet in vergelijking met het boek, daar is de reeks nu toch wel van afgestapt.

Don MN

Nouja dan hebben we film/boek-fanboys die 5,0 geven en antifilm/boekfanboys die 0,5 geven, uiteindelijk is er toch wel een balans. Dat ze zo laag/hoog stemmen zonder verklaring kun je na verloop van tijd toch niks meer aan doen.

Angrod_Pallanén schreef:

Ik vind Harry Potter 1 en 2 toch ook eigenlijk de 2 beste. Nou heeft deel 2 ook niet echt een score waarvan je zegt: Wauw! Maar ieder zijn mening toch. Mijn mening over deze film is dat als je 5* hiervoor geeft dat je 1 geen potter fan bent en 2 de boeken niet hebt gelezen. ook 4,5 vind ik een tikkeltje overdreven.

avatar van dropjerob

dropjerob

Eindelijk harry potter and the halfblood prince gezien. Ik had zeer hoge verwachtingen, want het boek is zeker spannend, ook soms langdradig.

Het begin begon zeer spectaculair met de opening in London, al was dat het wel wat je ook in de trailer zag niet veel dus.

Qua actie moet je niet naar de film te gaan.

Het verhaal zat goed in elkaar en ondanks dat ik het boek beter vind is de film toch goed vertaald. Alleen heel erg jammer dat ze het gevecht in de school weinig hebben laten zien en met Perkamentus (ga niet verklappen wat er gaat gebeuren).

De acteer prestaties van Ron en Hermelien en Harry vond ik zeer terleurstellend en die van Alan Rickman als Sneep is fantastich!

Op naar de laatste 2 films wat behoorlijk meer vragen gaat beantwoorden die je nu hebt in deel 6....

Aantal sterren: ***

JohnWilliams schreef:

Hebben we geen bitch-slap smilie?

JohnWilliams

Nee hoor, het is gewoon mijn mening.

JohnWilliams schreef:

Tot deze kwam vond ik deel 1 en 2 ook het beste, vooral omdat ze zo dicht bij het boek bleven en de magie nog echt leefde. Maar bij dit deel was het gewoon vooral de geweldige constructie van het verhaal en het feit dat ze zich compleet los hebben gemaakt van de boeken en gewoon hun eigen verhaal zijn begonnen te vertellen. Natuurlijk wordt je beïnvloed als Potter-fan en het lezen van de boeken, maar juist The Half-Blood Prince doet het als film opzichzelf gewoon goed.Wat weer leid tot m'n opmerking dat je geen 0,5 moet geven als het verhaal niet hetzelfde is als de boeken, dat is gewoon onzinnig.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

JohnWilliams schreef:

Alsof je hier een Potter fan van moet zijn en ook nog alle boeken moet hebben gelezen voordat je sterren mag geven?

Dat vind ik een tikkeltje overdreven.

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

Deel 7, die in twee delen wordt verfilmt, mag van mijn part door óf weer door Mike Newel, óf Alfonso Cuarón geregisseerd worden. Columbus maakte in eerste instantie avontuurlijke kinderfilms, en dat past niet meer in de huidige stijl van de laatste paar films en boeken. Yates weet sfeer te creëren, maar niet hoe hij het verhaal uit het boek moet verfilmen. Cuarón en Newel wisten in beide gevallen op elk vlak de juiste snaar te raken, Cuarón zelfs nog meer als Newel.

avatar van jimcarrey gek

jimcarrey gek

Lexcoaster schreef:

Deel 7/8? Ik zeg: Cuarón. of een andere regisseur met dezelfde kwaliteiten.

het is al lang bekend dat david yates de laatse twee regiseert hoor

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

Dat weet ik. Ik ben er alleen niet blij mee...

movie acteurs schreef:

Dat vind ik een tikkeltje overdreven.

Het is wel handig want anders snap je er helemaal maar dan ook h e l e m a a l niets van.

Lexcoaster schreef:

Deel 7/8? Ik zeg: Cuarón. of een andere regisseur met dezelfde kwaliteiten.

Zoals iemand al hiervoor zei, Yates gaat ze allemaal regisseren. Waarschijnlijk moeten ze bezuinigen aangezien ze deze director nemen. Vreselijk dat hij alles maakt...ik zou het niet pikken als ik Rowling was

JohnWilliams schreef:

Nee, hoor we gaan altijd met een groepje vrienden naar de première, één van hen leest de boeken niet en kan de films makkelijk volgen.

Rowling heeft genoeg macht om er een stokje voor te steken als Yates haar niet bevalt. Zo wilde Columbus een Amerikaanse jongen voor de rol van Harry Potter, zij was ertegen, dus gebeurde het niet.

avatar van kattig

kattig

Ik heb vandaag eindelijk de film gezien. Na alle negatieve reacties durfde ik bijna niet meer, maar ik ben blij dat ik wel ben geweest.

De film heeft me aangenaam verrast. Het uitwerken van de personages en de humor waarmee dat gebeurt vind ik echt geweldig. Humor werd voldoende afgewisseld met andere emoties en voor het eerst sinds Richard Harris is overleden heb ik weer een echte Dumbledore gezien en eerlijk gezegd had ik dat van Michael Gambon niet meer durven verwachten na zijn (wan)prestaties in de vorige 3 films.

Niet iedereen acteerde even goed, maar dat lag m.i. ook aan het script. Robbie Coltrane en Maggie Smith hadden gewoonweg te weinig tekst om hun gebruikelijke indruk achter te laten en dat vind ik jammer. Maar zeker de jongelui hebben zichzelf weer overtroffen. Rupert Grint was subliem en ook Tom Felton wist zijn personage een hele nieuwe dimensie te geven.

Natuurlijk kan ik het alleen maar eens zijn met de mensen die constateren dat er weer een hoop "dichterlijke vrijheden" zijn toegepast. Filmscript en boek lopen niet parallel. En toch denk ik niet dat de film beter was geweest als het boek nauwer was gevolgd. Integendeel zou ik zeggen. Ik kan me niet voorstellen dat het laatste halfuur me zo had aangegrepen als de sterfscene van Dumbledore en de heftige actie daaromheen letterlijk was verfilmd. Dat zou het einde rommelig hebben gemaakt waardoor de emotie rond het verlies van Dumbledore minder treffend zou zijn geweest. Ik vond het alternatief voor de uitvaart, als de scene met de verlichte toverstokken als dusdanig is bedoeld, ontzettend mooi en symbolisch. Ik ben niet iemand die snel huilt bij een film, maar het laatste halfuur werd het beeld toch af en toe knap wazig en dat lag niet aan het scherm...

De muziek was soms inderdaad ietwat overheersend maar niet storend en ik heb het Hedwig thema niet gemist. Het is hier en daar heel subtiel in de film verwerkt en verder was het een vrijwel geheel nieuwe score met ontzettend mooie stukken. Het thema van de tweeling is super, maar was dat in film 5 natuurlijk ook al. De muziek tijdens en na de sterfscene heeft me enorm aangegrepen en vergoedt naar mijn mening volledig het gemis van de klaagzang van Fawkes, waarvan ik eerlijk gezegd me nooit een voorstelling heb kunnen maken hoe dat dan zou moeten klinken. Ik heb niet zo erg op de cinematografie gelet, maar van wat me is opgevallen, vond ik het erg mooi gedaan en had het een Tim Burton film kunnen zijn. Het kleurgebruik of juist het gebrek daaraan, gezien de vele scenes die bijna zwart-wit waren vond ik passend en zorgde dat het meer werd dan een komisch liefdesverhaal.

Al met al ben ik blij met het resultaat. Ik vind dat Yates verrassend trouw aan het boek is gebleven. Natuurlijk mis je dingen, maar ik weet niet of die zoveel meerwaarde aan de film hadden gegeven. Ik heb het boek een paar dagen geleden nog gelezen en wie zegt dat boek 6 super spannend was, wil ik aanraden het nog een keer van de plank te pakken. Boek 6 was een duidelijke voorbereiding voor boek 7. Het bevatte enkele heftige gebeurtenissen die ook in de film zitten en verder werd het door velen terecht betiteld als een "tussenboek". Wat dat betreft vind ik de film zeker erg geslaagd. Men heeft misschien niet letterlijk het boek gevolgd, maar van alle HP films heeft deze naar mijn mening de essentie van het boek het best vertolkt. Daarom 4,5* omdat het altijd beter kan, maar ik de film toch bijzonder goed geslaagd vind.

avatar van seantogood

seantogood

Totaal met je eens..

Cuarón wist het duisteren mooi over te brengen. Oke misschien volgt hij alleen de hoofdlijnen. Maar wat was er leven in Zweinstein toen hij het regisseerde, schilderijen die lekker bewogen, geweledig camera werk, zoals bij de Hippogrief en binnen Zweinstein. En zowel muziek en visueel goed in elkaar gestoken. Deel 3 was een evolutie, intro voor het duisteren en outro voor het leuke en liefdevolle sprookjes gebeuren.

David vind qua Actie wel goed maar laat veel dingen achterwegen wat de eerdere delen wel te bieden had. Natuurlijk hoef ik geen sprookjes film. Maar wel de juiste Balans en dat mis je voor mij gevoel bij David Yates.

Newel wist opzich ook redelijk te regisseren maar focus zich alleen op één cruciaal punt. En bracht met Componist Doyle vele duisteren thema's waardoor er weinig variatie voor de kijker was.

Peter Jackson zo mij ook niet verkeerd lijken voor deel 7 (Dan hadden we 100% nog een dikke climax film gekregen dat weet ik wel zeker.) Helaas gaat het felbegeerde job naar niemand minder dan David Yates :S. Ben niet blij dat WB deze keuzen heeft gemaakt, Alleen omdat hij meer in het laatje brengt, voor mij gevoel kwam dat alleen door de veelbelovende trailers. Die dat in de film niet waar wisten te maken.

(sorry voor off-topic)

Maar ik had van Deel 6 meer verwacht, zeker na het aanzien van diverse trailers.

Ach ja..Een ezel stoot zich in 't gemeen, niet tweemaal aan dezelfde steen..

JohnWilliams

Ja jammer van Yates, ik snap niet dat hij ze opeens ALLEMAAL gaat maken. Beetje overdreven vind ik...erg jammer, eeuwig zonde! Nou zeg ik niet dat ik Columbus terug wil maar Cuaron zou geweldig zijn. Of Del Toro etc...Hoe dan ook ik vind het eeuwig zonde.

Trouwens, Steven Spielberg zou de Harry Potter wereld openen en niet Chris Columbus maar omdat Spielberg alleen maar Haley Joel Osment wilde voor de rol van Harry Potter en Rowling niet haakte hij af.

avatar van seantogood

seantogood

O oke dat zou dan ook veelbelovend kunnen worden.

God wat heeft David Yates toch een gigantische ervaring om DEEL 7 te reggiseren:

David Yates

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ga naar: navigatie, zoeken

David YatesDavid Yates (St. Helens (Merseyside), 1963) is een Britse filmregisseur en scenarioschrijver. Zijn films gaan onder andere over het typische leven in zijn geboortestreek, maar ook bijvoorbeeld over problemen met betrekking tot de integratie van immigranten.

Hij is in Nederland en België vooral bekend door de regie van de vijfde en zesde Harry Potter-film. Yates is eveneens gevraagd voor de regie van de laatste twee films, de verfilming (in twee delen) van Harry Potter and the Deathly Hallows

Filmografie

2001: The Way We Live Now (televisieserie)

2003: State of Play (televisieserie)

2004: Sex Traffic

2005: The Girl in the Café

2007: Harry Potter and the Order of the Phoenix

2008: Harry Potter and the Half-Blood Prince

2010/2011: Harry Potter and the Deathly Hallows

Veel films :s

Kuch...

Niks mis met Yates, echt niet minder dan de andere regisseurs die een HP-deel hebben gemaakt.