• 9.379.095 stemmen

Gesproken taal: Russisch en Engels

Releasedatum: 24 januari 2008

• SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot Cloverfield

"Some thing has found us."

Een groep jonge mensen organiseert een afscheidsfeestje voor Rob Hawkins, die naar Japan vertrekt. Wanneer er een korte aardbeving gevoeld wordt en er korte tijd later een gigantische explosie plaatsvindt, is het duidelijk dat hun avondje uit er één wordt om nooit te vergeten. Met een videocamera slaagt Hud, één van de jongeren, erin om de diverse taferelen die zich die nacht voordoen, vast te leggen. De beelden tonen onder meer het verloop van een beangstigend chaotische nacht in New York City, waarbij veel slachtoffers vallen.

avatar van Olivia

Olivia

Is-ie echt eng, creepy, scary? Ik ben nl. een beetje bang aangelegd *bloos* en ik ben uitgenodigd mee te gaan naar de bios...

avatar van Baksteen

Baksteen

Olivia schreef:

Het is maar een film.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

cornelis schreef:

Daarna goede effecten, leuk idee, maar volstrekt onuitgewerkt en onbevredigend.

Onuitgewerkt, hoe bedoel je dat? Ik vond het perfect uitgewerkt.

avatar van gebruiker_56935

gebruiker_56935

Woensdag ga ik erheen, ben echt benieuwd..

avatar van BlueSword

BlueSword

beetje tegenvallende film, en was niet de enige want de helft van de zaal was weggelopen en op einde begon iedereen te schelde. xD
maja, ik vond de film niet zo slecht, was wel erg spannend en goeie special effects, maar toch vond te veel bewegende beelden en er word gewoon helemaal niks uitgelegd, gewoon echt niets, over het monster waar het vandaan kwam.
toch wel vermakelijk.

avatar van pgraafmans

pgraafmans

Was echt een topfilm qua originaliteit en je zit er echt helemaal in.

Probleem bij mij was dat ik echt kotsmisselijk werd en de helft niet heb kunnen kijken Verder echt topfilm!!

avatar van Rocco1984

Rocco1984

Sinds de 24e draait deze film in heel Nederland, althans. Niet in Apeldoorn neeeee, is er eindelijk weer een film die ik na een lange tijd in de bios wil zien, draait ie gewoon niet!!!!!! Wat een onzin zeg.!

edit: Ben zelf ooit eens bij het vrijheidsbeeld geweest, maar het klopt wel. Het beeld zelf is ook niet gigantisch. Dus ik weet zeker dat dat hoofd perfect in een straat kan passen. Zeker als het ergens bij Time-square gebeurd .

avatar van Thomas

Thomas

Zo orgineel was hij natuurlijk niet.. het hele concept is gejat van de Blair witch Project..

Het is einde is totaal niet bevredigend... wat een ontevredeheid en een gesteun in de zaal toen de film afgelopen was .. Dit kon toch niet het einde zijn...

Begin toch wel traag.. einde toch wel heeeeeeeel abrupt.. verder wordt "de verrassing" toch wel heel snel vrijgegeven.

Begrijp me niet verkeerd.. de film is een spannende achtbanrit ...maar meer dan 3* is hij niet waard...

Ach ook ik ben in de hype gestonken...

avatar van ND90

ND90

Oprecht een van de beste films die ik ooit gezien heb, 1 nadeel is het einde vind ik. Ik zou hem nog beter vinden als ze op het einde laten weten wat het nou precies was en of het nou dood was enzovoorts.

En je moet hem wel echt in de bioscoop hebben gezien.

avatar van ramtin

ramtin

Ik heb het gister voor de tweede keer in de bios gekeken omdat ik het gewoon nog een keer moest zien...volgens mij viel iets op maar ik weet niet zeker..iets wat ik in een 10e van een seconde zag...dus waarscheinlijk heb ik het mis...maar wat mij was opgevallen is :op het einde nadat de laatste bom ontploft..komt erna gelijk zo'n scene waarin je rob( als dat zijn naam is) en zijn vriendin in een pretpark zijn...in het begin van die scene is de camera naar de zee gericht...ik lette niet zo goed op..maar volgens mij zag ik op het laatste moment ofzo iets vanuit de lucht de zee instorten...ik zeg het nogmaals ..ik weet het niet zeker...mischien sloeg mijn fantasie op hol...maar dat zou de film veel toffer maken voor mij..zo'n hidden gebeurtenis ofzo zeg maar...

maar als er iemand nog een keer die film in het bios gaat bekijken ..of het gedownoad heeft..even voor mij kan kijken..en het bevestigen..

alvast bedankt

avatar van cornelis

cornelis

BoordAppel schreef:

Onuitgewerkt, hoe bedoel je dat?

De uitgebreide setup van de personages is uiteindelijk volslagen doelloos, er wordt nooit meer iets mee gedaan. De crisis is gaande, er wordt een simpel doel gesteld (meisje redden), dat wordt langs langbewandelde horrorobstakels uiteindelijk bereikt. Het eind van het liedje is het eind van het liedje. Niet verwonderlijk dat dat door velen als een teleurstelling wordt ervaren. Er wordt immers niets ingelost. Het is een sensatie, de sensatie van het meebeleven van een crisis, maar die leidt uiteindelijk nergens naar toe. Daarmee blijft het een (best spectaculaire "en-toen"-constructie.

avatar van De Knip

De Knip

cornelis schreef:

We hebben dezelfde score, maar ook nog precies dezelfde ervaring. Mee eens. Klaar.

avatar van zephyr

zephyr

cornelis schreef:

De 'uitgebreide' setup van de personages was eigenlijk helemaal niet zo uitgebreid (maar duurde wel iets te lang) en zeker niet doelloos. Je went gewoon aan de handheld camera tijdens die minuten om maar eens een voorbeeld te noemen. Het was de kapstok waar de rest van het doodsimpele verhaal aan kwam te hangen. Doodsimpel want deze film vind ik goed niet om het verhaal (dat bijna nooit goed is bij monster/actie films ) maar vooral om hoe het gebracht wordt en dat is zeer intens, tenminste in mijn beleving. Als dat bij jou niet zo was, is dat op z'n minst jammer te noemen. Een boel mensen zoeken te veel achter het verhaal of hebben er weer te veel verwacht. Maar voor mensen die het nu nog niet weten : de film is gewoon een ooggetuigeverslag vanuit het perspectief van een handheld-camera. De uitwerking van het verhaal dient gewoon in je koppie plaats te vinden. Waar komt het monster vandaan? Wat gebeurd er verder met New York City? Niets wordt verklapt, daarom is het einde ook zo ontzettend sterk. Alles wordt aan de kijker overgelaten. Om de fantasie van de kijker aan te sporen wordt er telkens iets meer van het monster getoond, maar het komt echt nooit in vol ornaat in beeld. Alles is keurig netjes getimed en gedoseerd. Werkt gewoon ontzettend spanningsverhogend zoals het hier gebracht wordt. Met het zg. abrupte einde hebben de makers ontzettend veel lef getoond, tot het einde toe blijft men trouw aan het principe wat aan deze film ten grondslag lag, namelijk zoveel mogelijk aan de kijker zelf overlaten en de handheld camera (en de special effects) al het werk laten doen en de cast gewoon overal op laten reageren zoals gewone mensen dat zouden doen i.p.v. filmsterren. Dus gedreven conversaties/discussies, mooie dialogen en stevige one-liners hoef je ook helemaal niet te verwachten. Zelfs de music-score is achterwege gelaten, de mood die de kijker ervaart wordt aan de kijker zelf overgelaten, zoals het ook hoort wat mij betreft. Dat uitgangspunt is zonder meer geslaagd te noemen.

avatar van De_Vries

De_Vries

ND90 schreef:

En je moet hem wel echt in de bioscoop hebben gezien.

Als hij met een ander einde nóg beter zou zijn (jouw mening), hoeveel sterren had je deze film >dan< willen geven?? Je geeft hem nu al vijf sterren !?

L. luchtloper

Weet iemand het merk van deze nuclair-proof camera? Ik wil graag ook zo een hebben!

Voor de rest een super film. Sinds lange tijd heb ik niet meer zo genoten in spanning van een film.

Het verhaal is crap, maar daar gaat het niet om. De hele manier van filmen en de spanning die daarvoor zorgt maakt de film uniek.

Een dikke welverdiende 4!

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Zeker een interessante bioscoopervaring. De marketing en promotie rondom deze film zijn natuurlijk al een hoop waard, maar de uiteindelijke uitvoering stelt ook niet teleur. Het concept blijft briljant en op technisch gebied (de special effects zijn van erg hoog niveau) valt er erg weinig aan te merken. Verder is de film spannend, het acteerwerk uitstekend en is het niet moeilijk mee te leven met de personages, men heeft goed geprobeerd om het zo realistisch mogelijk te houden.

Een aantal dingen zijn echter wat jammer. Zo was de introductie wat aan de lange kant, op den duur had ik het wel gezien. Zó boeiend waren die personages nu ook weer niet. Als de film dan écht begint, is het vervelen meteen voorbij en zit je volledig op het puntje van je stoel. Over het einde ben ik echter ook niet helemaal tevreden. Als de film was gestopt op het moment dat de helikopter wordt aangevallen, had ik het einde toch nog een stuk sterker gevonden. Vooral het gedeelte met de cameraman, recht onder dat beest, was vrij matig en sprong nogal uit de toon.

Verder zijn er nog een handjevol plotholes, toevalligheden en bepaalde dingen die niet helemaal kloppen, maar daar kon ik me eigenlijk niet echt aan storen. Wel hoor ik veel mensen hier over 'dat irritante bewegelijke camerawerk', maar ik moet zeggen dat ik de camerabewegingen op bepaalde momenten juist veel te rustig vond. Een amateur, die zelden een camera in zijn hand heeft gehad en ook nog eens in zo'n situatie terecht komt, filmt zeker niet zo goed als hier.

Maar goed, die dingen zijn eigenlijk maar kleine bijzaken, want Cloverfield is en blijft gewoon ontzettend vermakelijk en goed uitgevoerd. Voor mensen die nog twijfelen om deze in de bioscoop te gaan zien, ik zou het gewoon doen. Als er één film een echte bioscooprit is, dan is het Cloverfield wel. Gewoon doen, dus.

Voordeel van de twijfel, 4 kleine sterren.

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Hmm als ik tijd heb zal ik eens kijken. Denk je (tegen iedereen die m gezien heeft) trouwens dat de film buiten de bioscoop ook goed werkt, of gaat er dan toch veel kracht verloren? Dat zegt namenlijk op zich best veel over de film. Als ie t alleen in de bios zou kunnen waarmaken, moet ie het dus echt puur hebben van grote sensatie.

Chainsaw schreef:
...

Wat was dan een plothole volgens jou?

Het einde ja, ik vond het een beetje over the top dat het monster de cameraman in zijn bek nam. Dat met die allesvernietigende bom vond ik wel sjiek. Het was in het algemeen een geweldige film.

Ik doe een halve ster erbij

avatar van SuperSideSwipe

SuperSideSwipe

Leuke film.

Had al verwacht dat door het te gebruiken van de videocamera angle deze film een zekere extra spanning zou krijgen. Dat hebben ze ook goed in elkaar gezet.

Natuurlik als je erg critich bent zul je herhaaldelijke keren je kunnen ergeren aan het grote toeval waarmee steeds ook op de meest extreme momententen de camera precies de juiste kant op kijkt.

Beetje jammer van het einde, maar het laat wel de mogenlijkheid open voor een eventueel vervolg (als in een film die tegelijkertijd afspeelt maar dan gevold via de standaard manier zonder dit verhaallijn erin).

Net aan een 4*

avatar van RodneyS

RodneyS

Gisteravond gezien in de bios! Wat een vette film! Je leeft heel erg mee met de hoofdpersonen en voelt als het ware de paniek die zij voelen. 1 van de betere film die ik de laatste tijd heb gezien.

avatar van Flipman

Flipman

Eerste bioscoopfilm van het jaar. Ik wilde eigenlijk ook Saw IV nog in de zalen zien, maar die draaide in Drachten niet (meer?). Ik ben ook niet ontevreden dat het deze film is geworden, want ik ben er lyrisch over!

Een heerlijke op-het-puntje-van-je-stoel-zit-film! En geweldig omdat Amerikanen pissig worden van deze film, dat stelletje hypocrieten ! Maar de kijkervaring is geweldig! Een vriend die 'm al had gezien waarschuwde me dat je er misselijk van kon worden, maar dat nam ik met een korreltje zout. Toch kreeg ik tijdens het zien van de film wel het idee dat mijn maag niet ongeroerd bleef -niet onBEroerd gelukkig net niet !

De film zou bijna een Dogme-film kunnen zijn. Althans, de -wat ik beschouw als- hoofdregel, het compleet hand-held draaien, daar is absoluut aan voldaan. Ook, afgezien van de credits, is er geen aparte muziek gebruikt, maar natuurlijk wel de geluidseffecten van het monster en van legervoertuigen, en zo. Hoe dan oo, je wordt helemaal meegesleept; sommige stukken zijn voorspelbaar, maar zelfs die stukken lieten mijn adrenaline-niveau niet met rust ! Dat gedeelte in die tunnels, ze horen 'een raar geluid'; natuurlijk heb je daarvoor al die beelden op de TV in de elektronicazaak gezien van die minimonsters die van 'Cloverfield' afsprongen en je hebt daardoor meteen door dat die die gekke geluiden maken, maar alsnog schrik je als je ze ziet, denk je van: "Jesus!!!" De film duurde mij niet lang genoeg, ik vond het een heel geslaagd project en hem medelijden met de mensen die het niet aan konden zien vanwege het home-video gebeuren. Ik vond het een geweldige ervaring! Het is 't als het boek The Day of the Triffids: de mensheid bedreigendewezens zijn niet realistisch (in de zin van mogelijk), maar de reactie erop is dat zeer zeker!

Minder dan vierenhalf kan ik hier niet voor geven.

P.S.: Refererend naar Wikipedia waar het gaat over een mogelijke sequel: "Reeves (de regisseur) also points out that the end scene on Coney Island shows something falling into the ocean in the background."

avatar van gstar

gstar

waarom heeft deze zo n K** einde?

avatar van FixX

FixX

een goede spannende film

leuke angst momenten ,goed opgebouwd

in het begin vond ik het wat van godzilla weghebben

maar dan op lokatie wat zeker had gekund

het was ook een beter uigewerkt monster

maar dan wa een pruteinde heel de zaal zat vol verwachting en dan houd de film op

pfffffff

avatar van Fikret8

Fikret8

Kruising tussen The Blair Witch Project en War Of The Worlds.

Kleine tegenvaller. Een echte love it or hate it film, niet mijn ding.

De eerste 18 minuten hadden ze van mij eruit mogen knippen.

Flipman schreef:
Ik hoop niet op een sequel, het was al een onrealistisch verhaal, een sequel zou het alleen maar erger maken. Dat zou de eerste film in aanzien doen verlagen.

avatar van otherfool

otherfool

De tamelijk briljante pr zorgde ervoor dat dit de eerste must see op menig lijstje, en dus ook op de mijne, moest zijn van 2008. En Cloverfield valt bepaald niet tegen!

De (lange) introductie werkte voor mij juist uitstekend; je kunt (iemand schreef het hierboven ook) wennen aan het camerawerk en er zitten genoeg verwikkelingen, personages, grappen en muziek in om geboeid te blijven kijken, prima dus.

Als eenmaal de aanval start gaat de film echt helemaal los; het ziet er allemaal werkelijk adembenemend uit, qua effecten mag de film zich meten met de besten. Cinematografisch een pareltje.

Het sublieme concept en de prima uitwerking zorgen voor een ware (bioscoop)filmbelevenis, deze Blair Witch van de 21e eeuw is vernieuwend, verrassend en verfrissend, en mag dan ook gezien worden.

Eén minpuntje dan toch, is dat we het monster aan het eind daadwerkelijk te zien krijgen, de suggestie van het eerste uur werkte bij mij beter. Met het einde had ik in tegenstelling tot anderen wel vrede.

4 ruime sterren, hikkend tegen 4,5.

L. luchtloper

Het geweldige inderdaad is dat je echt het gevoel krijgt dat je in een rampgebied zit. Ik zie ook enige paralellen met de beelden rondom elf september. Je hoeft maar te denken aan het instortende gebouw en de stofwolk. De hele straat en mensen kwamen onder het stof, auto's waren ingedeukt en een man had zo'n houding die ik vaker terug had gezien bij beelden van elf september en de ingestorte torens. Overtuigend. Zelfs de scene waar ze vluchtend van de metro tunnel een verlaten winkel ingaan en dan staande worden gehouden door soldaten. Zo'n winkel was ook in de wtc kelder. Ook typerend was de lobby van het gebouw waar men inging, richting de liften om naar het andere gebouw te komen. De lobby was veranderd in een spooklobby, maar het vrolijke ontspannende muziekje op de achtergrond speelde maar door alsof niets aan de hand was. Tussen beide wtc torens was ook een parkje, en tijdens de ramp speelde het relaxende muziekje gewoon door in dat park, terwijl mensen uit de ramen sprongen. Bizar.

"Come on people lets go..." zei een agent volgens mij, bij de documentair van de Naudet Brothers was dit precies hetzelfde. De documentaire van die Naudet brothers is in feite een echte Cloverfield.

Een van de mooiste shots vond ik persoonlijk het shot boven op het gebouw, dat als ondersteuning diende voor het half ingestorte andere gebouw, waar ze het meisje moesten redden. Daar zag je het monster in de verte lopen.

Wat ik persoonlijk plotholes vond: Het reuzachtige monster kan onopgemerkt al the way naar New York komen.

Het monster was me iets te sterk, het was slechts een reusachtige reptielachtige. Met een goede straaljager die zijn salvo kogels of raketten afvuurt op het hoofd moet de klus wel te klaren zijn.

Er waren zelfs bommenwerpers aan te pas gekomen om hem uit te schakelen. De nuke, zo ervaarde ik het was uiteindelijk de doorslag.

Dat was een beetje onrealistisch, maar in feite maakt het ook niks uit.

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Wat een fantastische film zeg, een ongelovelijk goed neergezette sfeer, je zit de hele film in spanning, wat alleen maar versterkt word door de filmstijl die geweldig uitpakt. Ook de combinatie van filmen in de home camera stijl en de special effects op het scherm zijn echt geweldig om te zien. Je kreeg haast het gevoel dat je er zelf bij was, vooral bij de scenes waar er weggerent word.
Het einde vond ik overigens ook leuk met een laatste welgeplaatstse quote.
Als het aan mij ligt maken ze hier nog een deel van want ik heb erg goed genoten.

Owh, bij de credits, wie zag er nog meer een golfer?!

Its stil alive

L. luchtloper

Please explain, we gingen meteen bij de aftiteling naar buiten. :$

avatar van Martijnnn

Martijnnn