• 9.371.614 stemmen

Genre: Animatie / Familie

Alternatieve titel: De Leeuwenkoning

Geregisseerd door: Roger Allers en Rob Minkoff

Met onder meer: Matthew Broderick, Rowan Atkinson en Jeremy Irons

IMDb beoordeling: 8,5 (1.243.944)

Releasedatum: 24 november 1994

Plot The Lion King

"The greatest adventure of all is finding our place in the Circle of Life."

In Afrika wordt de jonge leeuw Simba geboren als zoon van de leeuwenkoning Mufasa. Dat zint Mufasa's jaloerse broer Scar absoluut niet, die nu niet langer de eerste troonopvolger is. Terwijl Simba een onbezorgde jeugd geniet in zijn vaders koninkrijk, smeedt Scar samen met een groep hyena's een plan om zowel Mufasa als Simba uit de weg te ruimen, en zo zelf de macht te kunnen grijpen.

Simba (stemrol)

job98

hele mooie film. comisch en spannend. 4 sterren

avatar van puckb96

puckb96

Moest vroeger altijd bijna huilen wanneer Musafa doodging.

Het blijft erg emotioneel maar ook heel mooi gemaakt.

avatar van jazzzz

jazzzz

MoFeDu schreef:

Blijft een prachtige animatiefilm.

Ik had ooit een leraar die nog elke keer moest huilen bij het zien van deze film, uitgelachen daarom heb ik hem nooit, want het is zo mooi.

Blijft toch wel echt jeugdsentiment, al was ik twee toen deze film uitkwam. Leuke stemmen, prachtige muziek en gewoon genieten.

Wie was dat?

avatar van wuppie89

wuppie89

Als ik deze film zie, kan ik naar mijn mening maar een conclusie trekken: de beste disney die er ooit gemaakt is. En ik ben bang dat dat ook zo zal blijven.

de muziek is geniaal. Alles is super mooi gemaakt, het verhaal is mooi.
Het is hoogtepunt van de film is voor mij het stuk dat zich afspeelt in de kloof, als die gnoe's naar beneden komen stormen, geniaal. . En wat ik ook geniaal vind is pumba die helemaal flipt als hij word uitgemaakt voor "pig" ipv mr pig .

Scar vind ik verder een van de beste disneyschurken die er zijn gemaakt. Maar mijn favorieten blijven toch wel de heyena's. De ene keer dan verscheur ik me van het lachen om de heyena's, en het andere moment dan slaan ze in een keer om en zijn ze de gevaarlijke slechterikken, en zijn ze ook best eng. Ik kan me even geen disney bedenken waar dat ook zo sterk is neergezet.

tenslotte even mijn top 3:
1 Lion king,
2 Tarzan
3 Pocahontas

Flauw filmpje.

Er gebeurt eigenlijk haast niets. Een snel gegoochel met wat clichés en op-en-top voorspelbare wendingen. Nergens kan de film verbazen of enigszins opvallen in positieve zin.

Een hoop figuren in het verhaal zijn ook nogal overbodig. Timon en Pumba op kop. Wat voor meerwaarde hebben ze?

Een moraal moet je ook niet zoeken achter dit verhaal. Het script is geschreven door oerconservatieven en flirt nu en dan met het racisme. En dan zijn er mensen die Kuifje willen verbieden

Meer valt hier eigenlijk niet over te vertellen.

Het is me echt een mysterie wat dit in de top250 doet.

tristanrc1

Er gebeurt misschien niet zo heel veel, maar het is vooral de epische manier hoe het verhaal verteld word. Timon en Pumba zijn toch leuk voor de kinderen? Vergeet niet dat de film voor het hele gezin is. Ik vond dat je echt een belabberde quote hebt geschreven.

avatar van nakada

nakada

Belabberd inderdaad.

Flauw filmpje.
Er gebeurt niets ? Broedermoord, een liefdesverhaal, revolutie, wraak..... Lijkt mij voldoende voor een film, zeker in een kinderfilm.
Wat mij erg positief is opgevallen is het prachtige animatiewerk en de mooie filmmuziek.
Zij zorgen voor de komische noot binnen het verhaal en zijn zeker op dat vlak erg geslaagd.
Gebaseerd op Shakespear, dan krijg je dat. Het verhaal steekt wellicht eenvoudig in elkaar ( nodig voor de jongsten onder ons ) maar verder is er niks mis mee. Je kan er best een moraal uithalen maar dat is toch niet echt nodig om een goede film te zijn ?

Meer valt hier eigenlijk niet over te vertellen.

Het is me echt een mysterie wat dit in de top250 doet.
Is niet zo'n mysterie : heel veel mensen vinden dit een mooie film.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Lijkt wel alsof Age even een met het verkeerde been uit bed is gestapt, want heb zelden zo´n belachelijke recensie gelezen bij een tekenfilm nota bene. Racisme, Kuifje wordt wel verboden, gebeurt niks etc.? Niet genoten van de uitmuntende muziek, schitterende animaties voor die tijd, menselijke zwaktes verwerkt in de verschillende dieren? Nee, kan het met niks eens zijn.

tristanrc1 schreef:

Dat treft, want ik ben geen kind meer.

nakada schreef:

In de film worden de dieren vermenselijkt.

Het is een pamflet voor de monarchie/gevestigde orde. Kinderen worden met dit soort filmpjes van jongs af aan geleerd/gehersenspoeld te gehoorzamen en zich te onderwerpen.

De relschoppers in Engeland hebben wellicht te weinig naar Disney-films gekeken.

Indien men opstandig is, en de orde niet dient, dan stort men de maatschappij in groot onheil. Dat wordt in deze film - dat eigenlijk haast een pamflet voor de monarchie is - verschrikkelijk benadrukt.

Hail the king!

Wat het racisme betreft. De hyena's worden al jarenlang verstoten uit het koninkrijk. De orde zegt dat ze de slechten zijn, en ze allemaal niet deugen. ( stigmatisering). De film toont aan dat je je niet moet inlaten met die figuren, terwijl het grootste deel van de dieren daar geeneen hyena persoonlijk kent.

Beetje te vergelijken met de racisten in onze 'harmonieuze' samenleving: ze kennen meestal ook geeneen allochtoon, en vinden hun haat enkel uit vage vertelsel.

Het ware beter geweest als de hyena's in het begin al samenleefden tussen de andere dieren, en dat op het einde ook zouden doen.

De film zegt eigenlijk dat je bevolkingsgroepen die in jouw ogen niet deugen moet verstoten.

tristanrc1

Beetje vergezogd allemaal. Hoelang heb je hier overnagedacht?

avatar van nakada

nakada

Met wat voor ogen heb jij zitten kijken. Mijn kinderen hebben deze film verslonden en ze zijn geen van alle racist of monarchist geworden.

AGE-411 schreef:

In de film worden de dieren vermenselijkt.

Nauwelijks, zeker in vergelijking tot andere (animatie)films van Disney of zijn concurrenten. Kinderen zien voornamelijk lieve leeuwtjes en grappige bijfiguren.

Mijn god. Ik zou net zo goed kunnen stellen dat ze van jongs af aan geleerd wordt om op te komen voor het goede en je te verzetten tegen het kwade, zelfs al ben je daar aan verwant. Maar gehersenspoeld om zich te onderwerpen ? Zit je me voor de gek te houden of zo ?

Bovendien hebben al die relschoppers in Engeland deze film waarschijnlijk ook gezien. Op wat voor manier zijn zij gehersenspoeld dan ?

Hail the king!

Geldt dan dus ook gelijk voor elke Robin Hood film, Arthur vertelling en ... eigenlijk elke film met een koning of zelfs elke vorm van regering er in.

Nu stel je hier dat de hyena's staan voor de allochtonen in ons land. Dat vind ik een bijzondere onprettige gedachte en lijkt mij erg ver gezocht. De reden dat de slechterikken de hyena's zijn is simpelweg omdat de kinderen die niet zo knuffelbaar vinden. Daar kun je natuurlijk van alles achter gaan zoeken maar het is simpelweg een manier om voor de kinderen het onderscheid tussen goed en kwaad duidelijk te maken. De meeste kinderen vinden die hyena's zelfs grappig. Denken dat ze hierdoor beinvloed worden om allochtonen buiten de maatschappij te plaatsen gaat veeeel te ver.

Opnieuw vind ik dit erg ver gezocht. Natuurlijk kunnen wij die vergelijking maken, kinderen zullen dit echt niet doen.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Helemaal gelijk, nakada.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Hyena' s die gezellig leven tussen de leeuwen, zebra' s en giraffes etc. haha, moet niet gekker worden.

avatar van The Oceanic Six

Haha die recensie + enkele ''uitleggende'' post daarna van AGE is 1 van de meest belachelijke die ik ooit op MM heb gelezen.

Vraag me af wat hij vooraf bij deze film dacht toen hij hem wilde gaan kijken. 1 of andere diepgaande Aranovsky film?

AGE-411

Helemaal niet. Ik had gewoon verwacht dat een kinderfilm de kinderen toch een zekere moraal wil bijbrengen. Maar in het verhaal zit niets, en bovendien is de leeuwenmaatschappij een maatschapij van discriminatie en geweld. Men kon toch wel een betere dierenmaatschappij vinden om deze film rond te maken?

tristanrc1

HAHAHA! Sorry maar je kunt er nu maar beter gewoon over ophouden. Zo vind ik in elke films wel wat schokkends. Het is gewoon een beetje zoals het echt gaat, moeten kinderen toch ook leren? Zoals Moviemafketel al zei hyena's horen gewoon niet tussen giraffes toch?

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

AGE-411 schreef:

Eigenlijk geen idee hoe je dat kan zien. Scar wordt toch ook koning en stort toch alles in het verderf?

Wees trouw. Wees een goede leider. Neem je verantwoordelijkheid op. Eer/luister naar je vader en moeder. Bestrijd het kwade. Als er nou toch films zijn, waar de moraal er vingerdik op ligt, dan zijn het toch wel de Disneyfilms. Het kan natuurlijk zijn dat je misschien niet met deze levenslessen akkoord gaat. De "loop in het gareel"-houding (Pinocchio, The Lion King) kan inderdaad, als twintiger, nu pedant en schoolmeesterachtig overkomen.

tristanrc1

Pieter, ik had het niet beter kunnen verwoorden. Ik ben het roerend met je eens.

AGE-411

En toch vind ik dat er - misschien ongewild - een duister kantje in de film zit.

tristanrc1

Maar als je alle Disney films nou eens grondig bekijkt hebben ze dat allemaal. Vol met verborgen boodschappen. Zo is 'Snow white' soms bijzonder luguber. Of in 'The beauty and the beast' zitten, moeilijk te zien dat wel, nogal dubbelzinnige handgebaren.

avatar van The Oceanic Six

AGE-411 schreef:

Jep. Ik vind het schandalig dat wrattenzwijnen en stokstaartjes als domme dieren worden neergezet. Hopelijk dient de Partij van de Dieren 17 jaar later alsnog een klacht in.

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Je kan het hem niet afnemen dat hij waarschijnlijk als enige op de wereld TLK zo heeft benadert.

avatar van Film Pegasus

Als je The Lion King achteruit speelt krijg je duivelse berichten te horen en boodschappen die er toe aanzetten dat kindjes hun ouders vermoorden: Simba calls you to call your parents!!! Listen to the King of Lions!!!'

avatar van wuppie89

wuppie89

tjah de lion king is ook niet bedoeld om achteruit af te spelen, Beetje zonde van de film he.

Verder vind ik dat nogal achterhaald, want dat zeggen ze over zoveel liedjes ook.

Wat zou er trouwens duivels zijn aan: simba roept je om je ouders te roepen, en luister naar de koning van de leeuwen?

avatar van Film Pegasus

wuppie89 schreef:

Ow, was blijkbaar de overduidelijke knipoog vergeten...

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Echt AGE-411, ga een opintiestuk schrijven, of een polemiek, of ga filmwetenschappen doen en schrijf over duivelse berichten en verborgen racisme binnen Disneyfilms. Ik denk dat je er zelfs op kan promoveren. Want je invalshoek is interessant en je manier van kijken bij Disney erg origineel.

Over die Hyena's, hoe ik als kind er tegen aan keek (en nog steeds): hyena's zijn geen leeuwen, en dus fout als vijandige vleeseter, maar ook geen mensen. Het zijn focking hyena's, geen mensen. De mens is een dier, net als de leeuw, de pinguin of hyena. En wij als mensen zien overige diersoorten als minderwaardig, logisch haast. Dus kan de ene diersoort toch ook de andere diersoort uitsluiten. Kijk, als er nu allemaal zwarte leeuwen werden uitgesloten, of leeuwen met een Turks of Marrokaans accent erdoorheen, niets van dat alles. En dat Scar zwart haar heeft, is vooral om het verschil te duiden met andere leeuwen en snel duidelijk te maken dat hij niet deugt. En zwart is een mooie donkere kleur daarvoor. Net als dat rood (communisten) voor Jafar wordt gebruikt en blauw voor de geest (Amerika). Rood is naast een warme kleur ook een kleur die goed bij een vijand past. Zelfs zonder politieke achtergrond is dat te gebruiken, door een gevoel dat je bij kleuren kan hebben.

Maar je visie is wel interessant en uiterst vermakelijk.

tristanrc1

Ja... Ik kan er ook wel om lachen, maar we moeten AGE nou niet belachelijk maken hè? Dat van die kleuren, ben ik met je eens trouwens, zie je vaker bij films.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Ow nee, maak hem niet belachelijk, zeker niet. Hij was één van de weinige die Fast Five ook een misbaksel eersteklas vond, dus geen kwaad woord. Maar zijn visie vind ik uiterst plezant, en dat van die thesis meen ik oprecht. Zie daar echt een onderzoek in,

avatar van rep_robert

Ik zie de stiekeme racisten van Disney 17 jaar geleden al gniffelend in hun handen wrijven hoe ze het (Amerikaanse) volk voor de gek kunnen houden en een uiterst racistisch plot/propaganda voor kunnen schotelen zonder dat iemand het door heeft. 17 jaar later zijn ze ontmanteld!!

The Lion King krijgt re-release in de bioscoop vanaf 5 oktober, in 3D.