• 9.377.419 stemmen

Genre: Animatie / Familie

Alternatieve titel: De Leeuwenkoning

Geregisseerd door: Roger Allers en Rob Minkoff

Met onder meer: Matthew Broderick, Rowan Atkinson en Jeremy Irons

IMDb beoordeling: 8,5 (1.245.554)

Releasedatum: 24 november 1994

Plot The Lion King

"The greatest adventure of all is finding our place in the Circle of Life."

In Afrika wordt de jonge leeuw Simba geboren als zoon van de leeuwenkoning Mufasa. Dat zint Mufasa's jaloerse broer Scar absoluut niet, die nu niet langer de eerste troonopvolger is. Terwijl Simba een onbezorgde jeugd geniet in zijn vaders koninkrijk, smeedt Scar samen met een groep hyena's een plan om zowel Mufasa als Simba uit de weg te ruimen, en zo zelf de macht te kunnen grijpen.

Simba (stemrol)

Young Simba (stemrol)

Young Nala (stemrol)

avatar van LivingShinigami

LivingShinigami

Een van m'n favoriete films als kind, maar nu nog steeds een heel mooie animatiefilm.

4.5

avatar van 606

MoviePom schreef:

Deze film móét je gezien hebben

zeker zo erg mooi

avatar van LisaLuna

LisaLuna

Vroeger wou ik hem nooit zien.. want ik vond hem zo zielig..
Toen wou ik hem weggooien.. Omdat de Vader van Simba overlijdt..
Maar ik vind het toch nu wel een hele mooie film .

avatar van montoyaruler

montoyaruler

al is het een tekenfilm.. een van de beste films ooit gemaakt. musical in scheveningen is net zo mooi!

avatar van tiiim

tiiim

Het is mijn lievelingsfilm van Disney. Ik kan deze zo vaak kijken.

Stephan schreef:

Dit is cinema in opperste vorm.

En inderdaad schaamteloos gejat. De score is nu aan Zimmer en Irons.

avatar van Leentje1

Leentje1

Geweldige film. Als kind vind ik hem prachtig en nu nog steeds. Heerlijk om naar te kijken. Als mijn oppas kinje deze kijkt kijk ik altijd gezellig mee. Heerlijk.

Stephan schreef:

En inderdaad schaamteloos gejat.

Ik begin dit argument een beetje vervelend te vinden. Vooral omdat het een onterecht argument is. We krijgen uit Hollywood ongeveer maandelijks wel een film die op de een of andere manier gejat is. En altijd is het klagen dat ze eens iets goed moeten doen met de bron waarvan ze jatten. Nou wordt er eens een goede film mee gemaakt is het weer niet goed. Ik zie niet in waarom The Lion King ineens een slechtere film is nu hij op een Japanse anime gebaseert is (die niemand hier nota bene gezien heeft). Ook blijkt deze anime qua verhaal nogal wat verschillen te hebben. Gewoonlijk is iedereen het er over eens dat remaken niet slechts is mits er goed geremaked wordt. Maar The Lion King bewijst dat mensen blijkbaar helemaal niet zo denken. Zonder pardon verlagen ze hun stem bij The Lion King, om geen andere reden dan dat het een remake is. Hoe goed ze hem ook eerst vonden. Nee sorry, ik blijf het een flauw vinden.

Stephan

Het gaat er niet om dat ze iets hebben geremaket... het gaat erom dat ze blijven volhouden dat het niet zo is, terwijl er teveel overeenkomsten aan te wijzen zijn. Ik heb op een eerder genoemde link een aantal fragmenten gezien die LETTERLIJK zijn overgenomen. Natuurlijk ziet het er beter uit, maar ere aan die het toekomt, en niet glashard gaan liegen.

The One Ring

Dat ze liegen is inderdaad minder mooi, maar wat mij betrefd doet het helaas nog altijd niks af aan de kwaliteit van de film zelf. Het maakt hoogstens de makers minder sympathiek.

Beste film ooit.

Het fijne aan tekenfilms is dat je ze waarschijnlijk in je jeugd ook heel vaak hebt gezien, en daar een of andere herinnering aan hebt. Zo ook bij 'The Lion King', het enige verschil is dat ik in mijn jeugd de film nooit in het Nederlands heb gezien en dus op vijf jarige leeftijd me moest vermaken met heel veel buitenlandse woorden en vooral uit de beelden het verhaal op te maken (wat me er niet van weerhield om te huilen bij Mufasa's dood). Nu vele jaren later begrijp ik bijna alles wat er gezegd wordt en besef ik me pas hoe goed ik de film begreep zelfs toen ik de woorden niet kende. Ik kende de film uit mijn hoofd en dat was dan vooral gebaseerd op klanken. Als ik de film nu zie besef ik pas wat er echt gezegd wordt, maar herinner ik me ook dat ik dat best begreep destijds, maar een onzin woordje in mijn hoofd er voor had. Goed, even het jeugdsentiment weglaten en overgaan op mijn stelling.
'The Lion King' is op animatiegebied de eerste (haast) perfecte film. Zijn voorgangers, die ook deels met de computer gemaakt werden, hadden allen zijn mankementen en dat lag vooral aan de kwaliteit van de computeranimatie. In 'The Lion King' heb ik me welgeteld één shot geërgerd aan die computeranimatie (Scar kijkt naar Simba terwijl deze aan Pride Rock bungelt en op de achtergrond zie je neppe rook opstijgen, day het volgende shot er overigens weer goed uitziet) en voor de rest zag het er uit als een wonder. Qua verhaal, gestolen of niet, is het gewoon in een woord geniaal. In een korte tijd sluit je personages als Timon en Pumba in je hart, lach je je krom om de hyena's en , hoe irritant hij ook is, kan zelfs Zazu je niet onberoerd laten. Nu pas verbaasd het me hoe goed het personage van Sarabi in het verhaal is geweven. Ze heeft zo'n zes regeltjes tekst en zo'n drie scènes, maar is toch ondenkbaar in het verhaal en is meteen een ontzettend goed ontwikkeld personage. Daarbij is de humor van leuk tot hilarisch en zijn de liedjes geweldig (gisteren kon ik nog op de Rijnkade het liedje van "The Lion Sleeps Tonight" horen).
Nee, aan 'The Lion King' is niets mis, het is gewoon een ontzettend goede film en ik betwijfel of ik in mijn hele leven nog een betere film zal tegenkomen.

5.0

avatar van ikkahtris

ikkahtris

De film is geweldig of je dat nou vind of niet. En het feit dat het een remake zou zijn. Er is tegenwoordig bijna geen mogelijkheid om orgineel te zijn. Ik ben ook wel eens op een idee gekomen en een paar maanden later was het op tv terwijl ik daar nog nooit erder van gehoort had, is dat dan ook meteen slecht? (ik kwam in januarie op het idee van so you wanna-b a popstar... zonder er ooit iets van gehoort/gezien te hebben. paar maanden later kwam het op tv, is dat dan ook een remake ofzo) Als jij een beter verhaal had kunnen maken, ga je gang kraak het maar af. zo niet, wees dan heel even reeel en kraak ze niet af omdat iemand eerder was, de 1e is op het idee gekomen zonder het na te apen, waarom kunnen latere dat niet?

Stephan

Oké.. nog één keer voor de duidelijkheid. Het gaat me niet over het feit dat het een "remake" is, maar dat ze het bij hoog en laag volhouden dat het GEEN remake is, en daarmee waarschijnlijk bakken met geld hebben uitgespaard. Het is die ranzigheid die aan deze film kleeft waardoor ik gegeten en gedronken heb, hoe goed de film an sich ook is.

Angrod_Pallanén

Dus je onderwaardeerd de film vanwege zijn makers? Hoeveel regisseurs/acteurs zijn er met standpunten en uitspraken die tegen jou normen en waarden in gaan, maakt dat hun films ook slecht?

The One Ring

Ik blijf het ook vreemde filmkritiek vinden. De film wordt immers zelf niet beoordeelt, maar de wereld eromheen als het ware. Je stem geef je toch aan de film en niet aan de makers? Nu weet nog steeds niemand hoe goed je de film werkelijk vond.

Angrod_Pallanén

Idd, het heeft echt nul komma nul met de film te maken.

The One Ring schreef:

Hele vreemde kritiek. En je laatste bericht was eigenlijk gewoon een kopie van je bericht daarvoor Stephan.

avatar van MeneerJan

MeneerJan

God wat moest ik janken bij deze film

Dat is het enige wat ik nog weet, toen ik de film keek was ik 4.

Ik ben alles grootendeels vergeten.

MeneerJan schreef:

God wat moest ik janken bij deze film

Dat is het enige wat ik nog weet, toen ik de film keek was ik 4.

Ik ben alles grootendeels vergeten.

Dan moet je hem gauw weer eens herzien!

veron35 schreef:

Sorry... ik heb gewoon een sterk rechtvaardigheids gevoel Zit me wel eens vaker dwars...

Angrod_Pallanén

Ik snap ook wel dat het niet rechtvaardig is, maar dat doet toch niets af van de film? Daar gaat het om, je hebt gelijk, het is onrechtvaardig, maar vind je nou echt dat de film slecht is?

Stephan

De Emmaüsgangers van Van Meegeren is een mooi voorbeeld. Het beroemde schilderij van "Vermeer". Een vervalsing. Schitterend kwa kwaliteit, maar géén Vermeer. Toch is dit doek heel bijzonder omdat het een voorstelling was dat origineel was. Het was dus geen kopie, maar meer een vervalsing van Vermeers creativiteit. Had Vermeer datzelfde doek geschilderd, in een technisch inferiere kwaliteit, dan had ik geen stuiver voor Van Meegerens doek gegeven, maar omdat hij het talent had een nieuwe voorstelling te schilderen in de geest van Vermeer, is dit bijna nog knapper dan het origineel.

De Lion king is dus een vervalsing, omdat ze het verzwijgen. Dat maakt het technisch superieur maar de ziel is eruit. Dat is voor mij een onontbeerlijk onderdeel van een film.

Angrod_Pallanén

Nou begin ik je een beetje te begrijpen, hetzelfde heb ik met 'The Lion King 1 1/2' het haalt alles onderuit wat dit deel zo prachtig neerzet, krijgt van mij dus ook een dikke 0,5 Wellicht niet precies hetzelfde, maar als je de "ziel" van TLK aanraakt krijg je als film een 0,5.

Angrod_Pallanén schreef:

Dit moet je bij The Lion King 3 zetten. Niet hier.

avatar van us_raider

us_raider

• 2034 berichten

Wel.

Angrod_Pallanén

Het was een antwoord op een bericht in een discussie over deze film dus het hoort wel degelijk hier.

Oké, mijn excuses.

Zeemeermin

Bambi

Frank en Frey

Jungle Book

nu overal masaal tekoop zijn

maar deze film nergens...........................

hoe dan ook heb deze film net nog gekeken

en nog steeds ruim overtuigt dat deze film een dikke vette vijf verdient

BEST CARTOON EVER

avatar van markie1978

markie1978

Flauwe kinder tekenfilm, met alle vooroordelen verwerkt in een film.

Opvoedkundig zeer slecht, doordat kinderen een verkeerd krijgen van dieren. Daarbij is het te commercieel de film is helemaal uitgemolken, er is zelfs een musical van gemaakt. Het is jammer dat zo'n tekenfilmpje zoveel aandacht krijgt, terwijl goede films in het niets terecht komen.

avatar van Sam_Bracke

Sam_Bracke

wat lul jij nou?..... Is gewoon een leuke en goede film voor kinderen