• 9.379.563 stemmen

Gesproken taal: Japans en Spaans

Releasedatum: 17 april 2008

Plot [Rec]

"Experience fear."

Een jonge tv-journaliste en haar cameraman lopen mee met de lokale brandweer. Op een nacht moet de brandweer een oude vrouw redden, die in een appartementengebouw vast lijkt te zitten. Maar wat in eerste instantie op een doodnormale routineklus lijkt, begint langzamerhand te veranderen in een gruwelijke en duistere nachtmerrie.

avatar van WatchHigh

WatchHigh

iedereen heb wel ze eigen mening en beleven het allemaal anders maar toch... en ik gun het iedereen om deze film wel leuk te vinden dus wat kom je doen alsof ik heel deze film loop af te kraken, ik zou hem heel misschien nog wel een 2e kans willen geven maar acteurs deden het niet voor mij verhaal niet en de 'zombie's waren gewoon best wel grappig, ik heb genoeg van deze genre films gezien, Blair witch project, apollo 18, grave encounters, paranormal activity en die vond ik wel leuk vele male beter dan deze, juist omdat ik die heb gezien denk ik vond ik REC dus niet zo goed

• 11922 berichten

Word jij niet moe van jezelf?

Overigens:

"Een trol (mv.: trollen, uit het Engels: troll (mv. trolls)) in een internetomgeving is een persoon die op fora, websites of chatkanalen berichten plaatst met het doel voorspelbare emotionele reacties (bijvoorbeeld woede, irritatie, verdriet, of scheldpartijen - ook wel flames genoemd in internetjargon) van andere mensen uit te lokken.[1]"

Dus ben je een troll.

avatar van WatchHigh

WatchHigh

Maar dat was niet eens mijn bedoeling jongeman, ''Het doel voorspelbare emotionele reacties (bijvoorbeeld woede, irritatie, verdriet, of scheldpartijen - ook wel flames genoemd in internetjargon) van andere mensen uit te lokken.'' - Daar was ik niet op uit, heb me posts al aangepast iedereen zijn eigen smaak over films he dat begrijp en respecteer ik dus noem me geen troll ik pas mijn berichten al aan vrede

avatar van Laks

Laks

Ik kijk wel eens graag horrorfilms, en door de hoge scores en positieve recensies was ik hem gaan kijken met hoge verwachtingen.

Viel mij helaas wat tegen. Wat een chaotische film die nooit echt spannend of creepy wordt. Vooral veel geroep en getier, veel overdreven reacties zonder dat er werkelijk wat interessants gebeurt.

Zeker het eerste deel van de film vond ik erg langdradig (op een paar schrikmomenten na), maar ben blijven kijken in de hoop een goed tweede deel van de film te zien. Deze verwachtingen werden beperkt ingelost. Een paar leukere momenten, maar de sfeer of de spanning was nooit aanwezig bij mij.

Vandaar slechts 2,5*, net niet gebuisd

avatar van Seifer

Seifer

Ondanks dat het eind erg voorspelbaar is en eigenlijk afbreuk doet, vind ik de film als geheel best wel oke. Het is eens wat anders dan de standaard films met een virus als boosdoener.

avatar van Metalfist

Metalfist

Pablo, graba lo todo por tu puta madre

De eerste Rec had ik al ooit eens een paar jaar geleden gezien en de film had toen zeker en vast indruk gemaakt. Het drukke sfeertje was zo heerlijk beklemmend dat ik Rec klasseerde als één van de beste horrors die ik tot nu toe had gezien. Voor kerstmis had ik het 2e deel aan mijn broer cadeau gegeven maar toen bleek dat dat een rechtstreeks vervolg was besloten we het eerste deel maar eens terug opnieuw te zien.

En dat Rec één van de beste hedendaagse horror films is, is vandaag ook weer eens gebleken. Dit ligt vooral aan het feit dat de regisseurs Jaume Balagueró en Paco Plaza de film zo echt hebben gemaakt. Het handheld gebeuren hebben we al meermaals gezien dus dat was niet echt iets nieuws maar de film is ook compleet in een echt flatgebouw gefilmd. De acteurs werden ook compleet in het duister gelaten betreffende het script en moesten dus af en toe gaan improviseren, zo werd het aan niemand verteld dat de tweede brandweerman een aantal verdiepingen naar beneden ging storten waardoor de reacties authentiek waren. En alsof dat nog niet genoeg was werd de climax die zich geheel in het donker afspeelt effectief in het donker opgenomen met een infrarood camera waardoor niemand iets kon zien. Door deze keuzes krijgt de film een serieuze laag authenticiteit en is het qua sfeer enorm goed geslaagd. Sowieso leent de drukke Spaanse taal zich perfect voor dit soort films. De korte speelduur van een dikke 70 minuten speelt hier dan ook een grote rol in. Voor de rest is het verhaal vermakelijk genoeg om te blijven boeien. Toegegeven, het is een concept dat we al vaker hebben gezien maar het word hier enorm sterk uitgewerkt.

Manuela Velasco, die ook effectief een carrière als televisie reporter heeft/had, was me vorige keer al opgevallen maar nu spatte ze echt van het scherm af. Ze heeft sowieso al een knap snoetje dus dat is mooi meegenomen maar de manier waarop ze haar rol speelt is erg overtuigend. Sowieso geldt dat voor het merendeel van de acteurs die hierin opdraven. Visueel is dit ook erg overtuigend. Normaal gezien ben ik helemaal niet te vinden voor handheld camera's, met hier en daar een uitzondering, maar dit stoorde helemaal niet. Er is hier dan ook nog sprake van een enorm sterke soundtrack die de beelden enorm goed ondersteunt. Alleen jammer dat de film hier en daar wel een klein steekje laat vallen. Grootste fout is toch wel de bandrecorder die Angela zogezegd terugspoelt maar de geluidsfragmenten worden wel chronologisch afgespeeld. Jammer maar echt storen doet het gelukkig niet.

Ben nu nog benieuwder naar deel 2 geworden maar dat zal iets voor morgen zijn. Deel 1 is in ieder geval een dijk van een film geworden die vooral erg overtuigend aanvoelt. Jaume Balagueró en Paco Plaza weten perfect de juiste sfeer te benaderen en hebben dan ook een uitstekende job verricht met het casten van de acteurs. Een verhoging is hier wel op zijn plaats.

avatar van vennoeije

vennoeije

Ik vond hem toch wel zwaar tegenvallen, moet ik eerlijk bekennen.

Had hoge verwachtingen door de score op de site, gisteren gekeken, maar hij komt voor als lowbudget en goedkoop over.

De bedoeling om dit als een waargebeurd verhaal over te laten komen, kwam in ieder geval bij, totaaal niet over. Een hoop geschreeuw, voorspelbare gebeurtenissen en een hoop gewiebel met de camera, maakt het verhaal er ook niet beter op voor mij.

Jammer, hopelijk is deel 2 beter.

1,5

avatar van Angelo2

Angelo2

vennoeije schreef:

Ik vond hem toch wel zwaar tegenvallen, moet ik eerlijk bekennen.

Jammer, hopelijk is deel 2 beter.

1,5

Snap wel wat je bedoeld...deel 2 vind ik persoonlijk op alle punten die jij noemt een verbetering. Vond het geschreeuw ook behoorlijk irritant.

• 11922 berichten

Voor de zesde keer gezien, waarbij ik dit keer een vriendin goed bang heb gemaakt - zelfs toen we de film vroeg in de avond keken.

Het is nog altijd die ongelofelijke claustrofobie die van de hele film afstraalt en de volstrekte onvoorspelbaarheid van het verhaal. En natuurlijk de briljant getimede shockeffecten die ook bij de zesde kijkbeurt nog staan als een huis.

Dus nog altijd 5*!!

avatar van Insignificance

Insignificance

Blijft ijzersterk. Minder gepolijst en rauwer gefilmd dan een Cloverfield, daarmee iets natuurlijker en het Spaanse temperament maakt het nog wat hysterischer. Speelduur is wat dat betreft een plus, al had het naast de interviewtjes met de bewoners nog wel een extra adempauze mogen hebben.

Desalniettemin lekker agressief en hectisch, ik schrik me elke keer weer de pleuris van het vallende lijk en juist enkele normaal gesproken onschuldige typetjes jagen de stuipen op het lijf. Met nog een ijzingwekkende finale mag het wat mij betreft tot het betere horrorwerk worden gerekend.

avatar van oscaron

oscaron

Deze film is ZO eng, het laatste kwartier is beyond imagination!

echt perfecte horror waarbij mensen eerst even stevig op het verkeerde been worden gezet...

de laatste minuten zat ik echt wit weggetrokken naar adem te happen.........

en REC is een waardig vervolg...

avatar van egelhunter

egelhunter

Om 00.00 uur aangezet. Was alleen thuis dus leek me een prima moment om deze film te bekijken. Damn ben zeker keer of 5 goed geschrokken en vond hem gewoon eng! Dat heb ik met bijna geen een film gehad! wat the blair witch project met me deed, doet deze film ook maar dan een stuk enger! Op naar deel 2. 4*

avatar van shrink

shrink

Matige film waar ik meer van had verwacht. Het is een spaanse documentaire, waarin vooral veel geschreeuwd wordt. De beelden zijn erg rommelig. Toch blijf je kijken omdat je het einde wilt weten. Deze valt eigenlijk erg tegen.

avatar van ibendb

ibendb

Een goede horrorfilm van Spaanse afkomst.
Een paar jaar geleden had ik al eens geprobeerd om •REC te bekijken, maar toen ben ik in slaap gevallen en heb ik niet meer verder gekeken. Nu gaf ik de film een tweede kans, en het viel goed mee.

De film heeft niet echt een origineel gegeven. Gewoon een soort zombiefilm. Ook het Found-Footage ding is niet nieuw, maar toch effectief. Wat me ook opviel, was dat dat mens, die Angela, erg veel kon schreeuwen. Het zorgt voor hoofdpijn. Het verhaal komt traag op gang, maar eenmaal het begint, blijft het spannend.

avatar van gi4nt

gi4nt

Snap niet goed dat mensen het einde niet goed vinden, ik vind dat juist een van de sterkere punten van deze film! (verbaasde me dan ook dat dit einde vastzat aan een Amerikaanse film, totdat ik erachter kwam dat dat een remake was...)

Het hele concept is gewoon sterk, eindelijk een horror met goed verhaal. En schrikmomenten. En nagenoeg geen (slappe) humor. Het einde is erg freaky, sluitte het geheel goed af en was begrijpelijk. In de categorie horror mijn favo movie en kijk dan ook uit naar 2 en 3 (en 4).

@Metalfist: amen! Leuke feiten ook, wellicht dat dat die film zo veel beter, grimmiger en natuurlijkere sfeer neerzet dan Quarantine.

avatar van RuudC

RuudC

Toch leuk dat men binnen het zombiegenre soms nog een originele benadering weet te vinden. Voor een found footagefilm was het allemaal ook prima te volgen. [rec] heeft aan de andere kant wel wat moeite om echt op gang te komen. De eerste helft is voornamelijk afwachten. Erg opgewonden raakte ik niet van de scenes in de brandweerkazerne. Ook in het appartement

Het balletje gaat pas rollen wanneer de eerste slachtoffers vallen, en dat is pas na ongeveer veertig minuten. Gezien het hoge gemiddelde had ik hier eigenlijk meer verwacht. In elk geval meer vaart en spanning. Toch is het een erg vermakelijke zombieuitbraak met soms gave actie en redelijke gore. Echt spannend waren alleen de laatste minuten. [rec] heeft in elk geval enkele leuke troefkaarten, zoals de ingestelde quarantaine en de verborgen zombie aan het eind. Er zijn duidelijk goede en minder goede kanten aan de film. De sfeer is best goed. De grootste teleurstelling is misschien wel dat ondanks de beloofde 85 minuten de aftiteling na 70 minuten in beeld rolt. Dat geeft wel aan dat ik er best van genoten heb, maar er had best meer in mogen zitten.

avatar van Lennert

Lennert

Het zijn geen zombies, maar mensen die demonisch bezeten zijn

avatar van RuudC

RuudC

Bezeten door een virus ja

avatar van Lennert

Lennert

Toch, aangezien de mensen nog leven op het moment dat ze veranderen, en het feit dat je aan de hand van de krantenknipsels kan zien dat het ging om een priester die de biologische oorzaak van demonische bezetenheid onderzocht, zou ik toch zeggen dat het niet ging om zombies. Is allemaal over te discussieren natuurlijk.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

RuudC schreef:

Ik vond die inleiding juist goed. Als we direct in het appartement aankwamen en er viel iemand naar beneden was het waarschijnlijk een stuk minder overtuigend.

avatar van PsykoPumpkin

PsykoPumpkin

Ik heb deze film een tijdje geleden gezien en hij is me eigenlijk wel heel erg goed bevallen!

De sfeer was erg beklemmend en ik zat er continu in. Dat kan ik helaas niet zeggen van de versie die de Amerikanen hiervan hebben gemaakt.

avatar van tattoobob

tattoobob

Topfilm de eerste van de reeks die gelijk met de deur in huis komt vallen!!!!

avatar van The Oceanic Six

Met het oog op [REC] 3 ben ik de eerste 2 delen maar eens gaan herkijken. Deel 1 had ik op 3,5* staan en in mijn gedachten was de film onderhoudend, maar niet zo bijzonder. Minus het laatste kwartier dan. Daar kom ik helemaal van terug, geen idee waarom ik de film jaren terug zo laag heb beoordeeld. Ieder geval heb ik de herziening in ideale omstandigheden gezien.'s Avonds laat, donkere kamer, geluid hard. Heerlijk!

[REC] is namelijk niets minder dan briljant. Wat een gruwelijk spannende sfeer hangt er de hele film lang. Zelfs tijdens deze herziening zat ik soms goed in spanning, ik wist ook niet echt meer wat er ging gebeuren. De hele aanloop naar de omstandigheden is erg goed gedaan. Rustig opbouwen in de brandweerkazerne, daarna het appartementencomplex in en langzaamaan merken dat je in een vreselijke nachtmerrie aan het belanden bent. Dankzij het handycam-concept zit je midden in alle chaos en is het een enorm intense ervaring waarbij de nodige gore voorbij komt. Je voelt gewoon de angst en de paniek bij de bewoners, de brandweermannen en bij het tv team. Die Manuela Velasco mag er trouwens wel wezen als sexy reporter!

Uiteindelijk krijg je steeds meer hints wat er nu aan de hand is en in de tussentijd ben ik regelmatig geschrokken van de nodige momenten. Zelfs als je ze aan ziet komen is het nog goed uitgevoerd. Neem het moment dat het kleine meisje een spuit krijgt. Je weet gewoon dat er iets mis gaat en ja hoor...maar het is zo goed gedaan dat het enorm freaky is. Idem voor het einde van de film, overigens 1 van de meest creapy stukken die ik ooit in een horrorfilm zag, met het moment dat de camera richting de zolder gaat. Ik verwachtte daar al iets of iemand en ondanks dat het uitkwam schrok me dood. Maar nog even over dat einde, zo bizar spannend zeg. Een donkere kamer waarbij je alleen via de camera een beetje kan zien. En dat 'monster' was ook zeer geslaagd, brrr. Wat geweldig dat een low budget horrorfilm zoveel beter is dan de big budget Hollywood horrors die vaak zo voorspelbaar zijn en niet snappen dat we als kijker niet alles willen zien of uitgelegd krijgen. De makers van [REC] hebben dit heel goed begrepen.

Moderne horrorklassieker.

4,5* (was 3,5*)

avatar van barcam

barcam

Een must voor de horror liefhebber. Goed uitgewerkt verhaal en realistische personages. De camera stijl werkt hier uitstekend. Sfeer is zeer goed en onvoorspelbaar einde. Geweldige film.

avatar van congo

congo

Uitstekende Spaanse handycam horrorfilm. We hebben de manier van cinema natuurlijk al wat vaker gezien bijv. The Blair Witch Project of Paranormal Activity maar hier doen ze er opnieuw iets naargeestigs mee. Het verhaal is sterk, en de personages spelen een realistisch psychologisch drama neer, waardoor hun wanhoop erg realistisch wordt neergezet. Ook is deze film weer heel erg eng: de camera filmt niet naar de dingen waar de schrikmomenten liggen nee die komen allemaal vanzelf in beeld. Ook het einde is doodeng, vooral de laatste met die nachtkijker. Brrr. Doodeng! Nee, als het op [Rec] neerkomt is het found footage horror genre nog niet doodgebloed want dit was weer super. Ben uiterst benieuwd naar het vervolg.

avatar van filmfreak 101

filmfreak 101

Heel erg goeie film,echt spannend tot en met,ook realistisch(als je je voorstelt dat dat virus echt bestond natuurlijk),de regering zou waarschijnlijk het zelfde gedaan hebben(omdat ze tenslotte niet weten dat die mensen in levensgevaar zijn),ook is de film totaal onvoorspelbaar een dikke 3,5*!

avatar van De GeuS

De GeuS

Het genre zal me wel niet echt liggen, maar wat een verschrikkelijke film; totaal niet spannend en irritant veel hysterisch geschreeuw; kleine 2*

avatar van Friac

Friac

Qua "handycam horror" - zoals congo het leuk formuleert - vind ik The Blair Witch Project nog steeds de allerbeste film (sowieso een van de meest efficiënte horrorfilms die ik ken). Deze Rec slaagt er, ondanks het gebruik van dezelfde filmische technieken, vreemd genoeg niet in om de ijzersterke suspense van Blair Witch te evenaren.
Eerlijk gezegd vond ik het eerste uur niet echt bijzonder, de spanning steeg pas toen er nog drie mensen in leven bleven. Zeker vanaf het moment dat het cameralicht uitgaat, kruipt de suspense naar een hoogtepunt.
Een handvol prima eindscènes dus, maar in het algemeen nét dat ietsje te flets.