• 9.374.599 stemmen

Geregisseerd door: Don Siegel

Met onder meer: Clint Eastwood, Harry Guardino en Andrew Robinson

Gesproken taal: Spaans en Engels

Plot Dirty Harry

"Detective Harry Callahan. He doesn't break murder cases. He smashes them."

Harry Callahan is een inspecteur die vuile klusjes opknapt, een hekel aan misdadigers heeft en dit met een revolver bewijst. Zijn bijnaam is dan ook Dirty Harry. Deze keer gaat het om een moordenaar die vanaf de daken van de stad het op kinderen heeft voorzien en na zijn arrestatie weer losloopt. Harry volgt hem ook in zijn vrije tijd maar dat kan hem zijn leven kosten.

avatar van speedy23

speedy23

Boeiende actiefilm met Clint Eastwood als beeldenstormende politieagent die vastbesloten is de psychopathische moordenaar te pakken, zelfs als hij daarvoor van de geldende regels moet afwijken. Briljant gefilmd en gemonteerd, met maximale werking. Tot '88 speelde Eastwood de hoofdrol in nog vier Dirty Harry-films: The Enforcer, Magnum Force, Sudden Impact en The Dead Pool. Gefilmd in Panavision. Swingende muziek van Lalo Schifrin. Opgedragen aan de politieagenten van San Fransisco die hun leven lieten tijdens hun dienst terwijl zij hun plicht vervulden...

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Erg leuke film, klassieke "Eastwood-vehicle" waarin hij het concept van ongeleid-projectiel-agent zo ongeveer uitvond, en sindsdien is dat duizenden malen gekopieerd.

Een agent die met een belachelijk groot handvuurwapen criminelen liever afschiet dan arresteert en ondertussen sarcastische grappen maakt, geweldig gewoon.

Daarbij is deze film ook nog een solide thriller.

avatar van otherfool

otherfool

Rommelige film die in het tweede deel vooral veel herhaling van zetten biedt. Desondanks haalt de film het net door toedoen van de ultracoole Eastwood, wiens 'Well Do Ya, Punk' in nogal wat quote top tientjes zal staan.

Verder doet Santoni het goed als rookie en ademt de film een lekker Frisco sfeertje uit, maar de spanningsboog verslapt dus hevig in het laatste half uur. Jammer.

3*.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Goede begin van Dirty Harry. Heb ze vorig jaar allemaal van tv gezien (elke week kwam er een deel van Dirty Harry).

Maar het is een typische jaren 70 film. Gewoon leuk. Vooral dat er tijdens een opdracht nog wel eens een overval komt en Dirty Harry ertussenin weer eens in moet grijpen.

4,0

avatar van The Oceanic Six

Het blijft een sfeervolle klassieker. Dirty Harry is een enorm cool personage wat blijft boeien. Het verhaal in deze film viel me wat tegen, zeker de laatste 20 minuten, maar overall is dit echt een goede film waar vooral natuurlijk de nadruk wordt gelegd op de aparte werkwijze van inspecteur Harry Callhan.

3,5*, uitstekende film, zeker ook als je beseft dat ie al dik 30 jaar oud is.

avatar van italian

italian

Leuk om een keer gezien te hebben, deze actieklassieker en tevens toonaangevende film voor het genre. Eastwood is fenomenaal als anarchistische inspecteur Callahan, een rol die qua uitstraling me meermaals deed denken aan zijn rol in de Dollartrilogy. Dirty Harry voelt ook wel een beetje als een urban western aan met zijn lekker zwoele zomersfeer... Was ook verrassend gewelddadig, maar dat ketchuprode bloed zorgt ervoor dat het net niet te schokkend wordt

Het contrast tussen de harde Harry en al het "peace and freedom"-volk dat er toen rondliep, is ontzettend grappig in de film uitgewerkt

3* omdat het meestal een beetje te traag werd.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Behoorlijk leuke film. Eastwood zet een prima prestatie neer en produceert een paar heelijke quote's. Het verhaal is prima, is goed uitgewerkt en kent een paar geweldige scenes. Heb zelf slap gelegen toen die psychopaat dat kleine jochie een ram voor zijn kanis gaf, geweldig! Alles is prima gefilmd en ondanks dat het soms een beetje ongeloofwaardig is heb ik me heerlijk vermaakt. Dikke voldoende!

avatar van Zinema

Enigszins gedateerd maar nog steeds een degelijke misdaadfilm met een sterke Eastwood. Inmiddels een klassieker. Goed.

avatar van james_cameron

Eersteklas politiethriller, nog steeds de moeite waard. Heeft mede door de prachtige dvd-transfer de tand des tijds prima doorstaan. De film is kraakhelder en klinkt ook erg goed. Eastwood is geweldig als de controversiële eenling; Robinson is zeker even goed als de meedogenloze bad guy. Nu zie je pas goed hoe invloedrijk deze film is geweest. Veel scenes kom je nu nog tegen in iets andere vorm in films als Die Hard en Lethal Weapon.

avatar van ®Tc

®Tc

Schitterende politiefilm. De actie is fantastisch en spannend. De film heeft ook een zeer goed tempo en is goed geacteerd zowel door Eastwood (cool personage) en Robinson (perfecte psycho). Zeker een aanrader!

4,5

avatar van hellblazer93

hellblazer93

Zeer aangename actie-thriller die een goede sfeer heeft en lekker vlot doordendert. Het acteerwerk is inderdaad van hoog niveau, van zowel Eastwood als van bad-guy Robinson. De speurtocht in het donker is mooi gedaan, net als de eindachtervolging. Mooi stukje tekst ook wat Callahan zegt als Scorpio op het eind op de grond ligt:

I know what you're thinking: 'Did he fire six shots or only five?' But to tell you the truth, in all this excitement I've kinda lost track myself. But being this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: 'Do I feel lucky?' Well, do ya, punk?

Heel mooi gedaan.

avatar van Metalfist

Metalfist

I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?

Ik had de eerste twee van de Dirty Harry films ooit al eens gezien maar spijtig genoeg nooit de rest kunnen bekijken. Nu had ik daarstraks een mooie box gevonden met de 5 delen en een documentaire voor maar 12€ dus het wordt de komende week Dirty Harry tijd

Clint Eastwood is ten eerste gewoon de pure belichaming van een cynische maar rechtvaardige flik die alles volgens zijn eigen regels doet. De one-liners, de conversaties en zijn lichaamstaal zijn gewoon te stoer voor woorden. Als Man with No Name in Good, the Bad and the Ugly was hij al ijzersterk maar hier overtreft hij deze prestatie zonder twijfels.

Maar Dirty Harry is niet alleen goed door Eastwood, wel grotendeels maar vooral ook door het verhaal. In plaats van een typisch goede flik jaagt een tijdje op slechterik en krijgt hem op een simpele manier te pakken krijgen we hier een realistisch verhaal met fouten aan beide kanten, zowel van de politie als van Serpico zelf. Ook vond ik het goed dat ze ergens in het midden van de film Serpico te pakken krijgen maar hem noodgedwongen terug moeten vrijlaten vanwege Callahan met een fantastische climax tot gevolg waar Eastwood zo angstaanjagend is als hij in zijn eentje op die brug staat. Een .44 Magnum is ook één van de meest coole wapens dat een flik kan hebben volgens mij.

De weinige muziek in de film is trouwens ook goed verzorgd. Om de één of andere reden gaven de de deuntjes me echt het gevoel dat ik in San Fransisco zat. Ook is de film al meer dan 30 jaar oud maar komt hij nooit gedateerd over.

Fantastisch eerste deel van een hopelijk even goede reeks.

avatar van Lennert

Lennert

De eerste film in deze geniale reeks kent veel sterke momenten, heeft goed acteerwerk van zowel de pro-, als antagonisten, bevat een goede soundtrack en voor een politiefilm een interessant script. Dit alles verhult echter niet dat de film op den duur ietwat saai kan worden, maar echt hinderlijk is het niet. Leuke film, maar zeker niet de beste uit de reeks.

avatar van Erwinner

Erwinner

Redelijke teleurstelling.

Begon aardig met een aangename 80'er jaren funk soundtrack die helaas weinig meer terugkwam, dacht nl. dat de toon daarmee was gezet, helaas weinig "swing" meer in de film.

Verder eigenlijk met verbazing dit filmpje afgekeken, op een enkele scene die wel aardig was, zag ik het niveau steeds maar afglijden. De one-liners deden mij niks, evenals stalen gezicht van Clint die maar pover uit de verf kwam. Heb hem toch veel sterkere rollen zien spelen.

Over het script kan ik kort zijn, er is amper script. Moest het dan zeker ergens anders van hebben, heb ik niet kunnen ontdekken.

Broodmager dus.

Visueel zit het soms goed, redelijk fris zelfs. Daarentegen zijn de enkele achtervolging's scene's te donker belicht. Maar overal gezien, best oké.

Toch vind ik typisch zo'n film die hoog scoort op faam en tijdsgeest.

Als je dit naast een leuke moderne politie film legt, dan ligt de lat tegenwoordig meter's hoger, die daar gelukkig vaak, fijner in slagen.

Dit is trouwens één van de films waar ik vroeger om een boog omheen liep door

de cover en het jaartal. De vervolgen wél gezien, maar zijn me niet echt bijgebleven. Voorlopig maar zo laten, al had ik daar van tevoren best zin in

avatar van thunderball

thunderball

Blijk nog nooit een fatsoenlijke recentie bij deze te hebben geplaatst. Even goed maken, dus!

Toen ik 'm midden jaren '80 voor het eerst zag sloeg deze film bij mij in als een bom.

Briljante film van Siegel, die op de voor hem zo bekende economische manier van filmen en het zo vlot mogelijk vertellen van het verhaal deze film voorschoteld.

Eastwood is perfect als het hoofdpersonnage en het is dan ook moeilijk voor te stellen dat eerst Frank Sinatra voor deze rol was gevraagd.

De Amerikaanse critici waren na hun afkeuringen voor de Dollartrilogie helemaal over hun toeren over deze volgens hen fascistische misdaadthriller.

Toch wie objectief kijkt zal zien dat het Harry-personnage zich wel degelijk binnen de grenzen van de wet beweegt al zijn zijn methodes wel keihard en meedogenloos voor diegenen die zich NIET aan de wet houden.

Dit maakt dan ook deze rol zo baanbrekend en populair.

Dat dit tot de dag vandaag veel navolgers zou krijgen is niet verbazingwekkend.

Alles lijkt zowel aan Clint als aan de film uitermate cool,

zelfs de ongewone, ietswat op Jazz gebaseerde, effectieve score van Lalo Schiffrin versterkt dit.

En dan zijn er natuurlijk nog de vele legendarische oneliners en vaak gequote conversaties die deze film maken tot een genreklassieker.

Nou, nog 1 keer dan:

..Aha... I know what you're thinking:

Did he fire six shots, or only five?

Well, to tell you the thruth, I really forgotten myself in all this exitement,

but being this is the 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, which can blow your head clean off.

So you had to ask yourself a question:

do I feel lucky?

Well, do you....punk?

avatar van Theunissen

Natuurlijk een klassieker met legendarische oneliners. Prima verhaal, boeiend, uitstekend gespeeld door Clint Eastwood en een schitterend einde.

avatar van Spetie

Do I feel lucky? Well, do you....punk?

Leuke film, vooral dankzij het personage Dirty Harry, dat van een standaard misdaadverhaal iets leuks maakt. Eastwood zet Harry lekker droog en hard neer en de grappige oneliners doen de rest. Folomisch ziet het er verder trouwens ook gewoon erg goed uit, al moet wel gezegd worden dat de film op sommige momenten een klein beetje gedateerd oogt. Ook de muziek is heel aardig en laten we natuurlijk de 44 Magnum niet vergeten, het wapen waarmee Harry nog cooler is dan hij al oogt. Dat het soms wat ongeloofwaardig is, mag de pret al met al niet drukken.

avatar van chevy93

chevy93

Een beetje een standaard good cop-bad cop film. Dat vind ik niet erg hoor. In tegenstelling ik hou ervan.

Moest wel even wennen, ik ken Clint Eastwood alleen maar met baard en hoed (of oud, zoals in Gran Torino). Desondanks had hij voor mij nog steeds de 'don't fuck with me'-uitstraling.

Het verhaal ruikt naar een vervolg en ik ben van plan ze dus allemaal te gaan kijken.

Heerlijke film, goede actie en af en toe zowaar nog een prachtige dialoog.

4,0 of 4,5? Ik geef maar het voordeel van de twijfel, net zoals altijd bij een eerste kijkbeurt. Vanwege die prachtige zin(nen), zal ik maar zeggen.

Ik weet dat iedereen hem post, maar ik doe het ook maar:

'I know what you're thinking, punk. You're thinking "did he fire six shots or only five?" Now to tell you the truth I forgot myself in all this excitement. But being this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world and will blow you head clean off, you've gotta ask yourself a question: "Do I feel lucky?" Well, do ya, punk?'

avatar van BjornH

BjornH

Op een paar noemenswaardige scenes na een film die mij erg tegenviel. Zo vond ik al de donkere scenes meer irritant dat sfeervol en vond ik die Harry maar een watje op momenten dat hij geen wapen in de hand had. Bovendien waren de muziekstukken grotendeels neit aan mij besteed en vond ik het verhaal in het tweede gedeelte van het verhaal beduidend minder.

Al met al heb ik betere Eastwood-films gezien en kan ik deze 'klassieker' niet in mijn lijstje favorieten plaatsen . Desalniettemin ben ik blij dat ik mijn handen eerder op dit exemplaar kon leggen dan mijn broer, ook al kan ik deze film maar met 2* belonen.

Het 'Do I feel lucky'-gedeelte blijft btw episch. Weet ik ook eindelijk eens waar al die andere wannabe-actiefilms dat stukje vandaan hebben .

avatar van 606

Wat een film met een hele goede sfeer.

Clint is top in zijn rol als callahan

Rest van de cast is ook erg goed.

Actie is er genoeg en mooi gedoseerd met een goed verhaal.

4,5 ster

avatar van rep_robert

Heerlijke, authentieke film inderdaad.
Geweldige sfeer, goed acteerwerk van Eastwood, vele memorabele quotes. Ik had echt niet het idee dat dit een film uit 1971 was(misschien alleen aan het geld dat de sluipschutter vroeg, 100 000 dollar en later 200 000 dollar. Dat is in deze tijd natuurlijk geen geld).

Zeer vermakelijk en zal de vervolgens binnenkort ook maar weer is bekijken.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Do you feel Lucky?

Heel erg sterke film.

Sowieso Clint Eastwood is een geweldige acteur. In elk personage heeft hij wel een uitstraling. Ook hier is hij geweldig als agent / inspecteur . Erg sfeervolle klassieker. Ik vraag me af hoe de film was geweest als ze een andere acteur hadden gevraagd voor de rol van Harry Callahan. Deze klassieker krijgt van mij een 5,0.

avatar van stanthegunman

stanthegunman

Dirty Harry, voor mij toch wel het origineel waar latere actiefilms van zijn afgeleid.

In deze film zit alles waar je naar verlangt in een actiefilm.

Coole hoofdrol, een misselijkmakende badguy, goede muziekscore, stevige actiescenes, sterke camerashots etc etc.

Geen diepzinnige dialogen maar lekker recht toe recht aan.

P.s Dirty harry racistisch ? hij haat iedereen toch ?

Zullen we even beginnen over kuifje in africa, sjors en sjimmie

negerzoenen

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Ontzettend gaafe film. Ik vind Clint Eastwood lang niet altijd even goed (ben vooral niet zo gecharmeerd van zijn recentere rollen/films) maar dit doet ie geweldig. Ook hulde aan Don Siegel om veel op locatie te schieten, dat geeft het geheel toch wel een enorme sfeerboost en vele prachtige shots. Dirty Harry is echt een gaafe actiefilm.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Een prima film!

Het tempo zit er gelijk goed in en de moordenaar is op zijn minst opmerkelijk te noemen, tot op het dubieuze af bijna, het leek soms wel toneel met die man.

Clint Eastwood speelt op zich wel een aardige rol als actieheld, al heb ik wel problemen met zijn veelzijdigheid in deze film waardoor hij uit de verf komt als een typische held ( terwijl hij eigenlijk een anti - held blijkt te zijn ), zoals de Amerikanen hem graag zien. Kom nou toch, laat Clint Eastwood zich gewoon een specialisme eigen maken en zich lekker bemoeien met echte boeven i.p.v. rare zijlijnen te belopen, door en passant even een man met zelfmoordneigingen te redden. Dat kwam allemaal nogal lachwekkend over en doet wat afbreuk aan de continuïteit en spanning in deze film.

Verder speelt Clint Eastwood in deze film zeker een leuk baasje met vaak grappige oneliners. Al is het niveau dikwijls ook wel heel simpel en goedkoop grappig, zoals wanneer zijn partner aangeeft dat hij wel weet waarom Harry als bijnaam Dirty Harry heeft nadat hij zich even aan voyeurismre schuldig maakte.

Niet spannend, maar wel een behoorlijk vlotte, vermakelijke actiefilm met enkele mooie plaatjes van het fraai gelegen San Francisco. De film maakt zijn reputatie echter niet helemaal waar, tamelijk overschat. Een 3,5*

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Lichte tegenvaller. Dirty Harry kabbelt wel lekker door en het karakter van Clint Eastwoord is cool. Zijn quotes zouden zeker niet misstaan in een Tarantino-film. Maar echt gegrepen in zijn strijd tegen onrecht werd ik niet. De film probeert retespannend over te komen, maar faalt daarin. Ik had toch wel het idee dat de ongenaakbare Harry het allemaal wel eventjes zal oplossen. Andere bijrollen zijn zo karig uitgewerkt, dat meeleven er dan ook niet in zit. Maar om toch nog een pluspunt te noemen: het tijdsbeeld van San Francisco begin jaren '70 was wel mooi en leuk om te zien .

avatar van mister blonde

mister blonde

Dirty Harry stond in mijn geheugen als een iets betere, maar nog steeds weinig genuanceerde voorloper van Death Wish of de stoere mannen variant van the French Connection uit hetzelfde jaar. En stoer is de film en weinig genuanceerd misschien ook, maar het zet hier de film juist kracht bij. Het scenario is eenvoudig, maar zeer effectief en bleek op veel vlakken exemplarisch voor tal van (politie)films en series die later zouden volgen. Het thema uit Taxi Driver van een stad aan de rand van de helpoorten, met alleen maar tuig en zwaar dubieuze types, in tunnels, steegjes en donkere hoeken, was in Taxi Driver een belangrijker thema en wat intelligenter uitgewerkt, maar het zit hier ook gewoon al in. Het zogenaamde inventieve plot van Die Hard With a Vengeance (ooit geschreven voor Lethal Weapon 3) is gewoon al een herkauwing van die lange scènes in het midden die ongeveer een kleine 20 minuten duren (waar Eastwood van telefooncel, naar telefooncel gaat).

Deze film is de bekende achtbaan. Sorry voor het cliche, maar als een film elke 5/10 minuten met de volgende geweldige/gewelddadige scene of stoere/geestige oneliner komt, kan ik er niet om heen. Op een paar momenten is de film zelfs zeer beklemmend en angstaanjagend, denk maar aan die scene in het footbalstadion. Eastwood is cool as ever. Hoewel er wat korte zinsneden zijn gekwelde verleden duidelijk moeten maken, blijft zijn karakter mysterieus en ongrijpbaar.

Geweldige film, die 4 dikke sterren zeker verdient.

avatar van Movsin

Movsin

Goede misdaad - actie - thriller met een knappe Clint Eastwood en onderhuids het irriterende dat misdadigers omwille van procedurefouten vrijkomen.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Dirty Harry...

Een film die toch geldt als een klassieker. Als Eastwood-fan was het dringend eens tijd dat ik deze zag. Eastwood bewijst nog maar eens wat voor een geweldige acteur hij is: hij speelt zijn rol weer met verve (al vind ik hem nog altijd het beste in een goede, oude western). Dirty Harry was een leuke film, die een aardig tempo heeft en zeer sfeervol is. Ik ben in ieder geval benieuwd naar de vervolgfilms...

avatar van The One Ring

The One Ring

Fijne herziening gehad gisteren. Eastwood zal zelf wel blij zijn geweest met de rol neem ik aan, aangezien hij in Amerika tot dan toe vooral kleurloze rollen had gekregen, in tegenstelling tot in Italië natuurlijk. Na hem de afgelopen weken in Where Easgles Dare en Kelly's Heroes te hebben gezien, waarin hij toch vooral tweede viool van uitbundigere karakters speelde was het gewoon weer leuk om hem de show te zien stelen. De starre manier waarop Eastwood one-liners aflevert blijft heerlijk en weinig films hebben hem zulke mooie one-liners gegeven als Dirty Harry.

Het blijft ook een film met veel kracht. De thrillerscènes en de actie overtuigen nog steeds. Siegel is als regisseur op zijn best met grauwe, wat hardere films. Een remake zou waarschijnlijk de smerige onderkant van het verhaal missen. Bijvoorbeeld zo'n man die je kunt betalen om in elkaar geslagen te worden, of die alcoholverkoper die lachend reageert als Scorpio verteld dat hij zijn vrouw slaat. Het voegt veel toe aan de sfeer, die ook qua beelden opgeroepen wordt, al blijf ik erbij dat Dirty Harry soms net iets te donker geschoten is. De beste scènes vallen dan gelukkig weer positief op door hun belichting, zoals de confrontatie in het stadion of de scène bij het grote kruis.

De grootste dreiging komt natuurlijk van Scorpio af en bij herziening viel het me nog maar weer eens op wat een hatelijk mannetje hij is, briljant geportretteerd door Andrew Robinson. Zelden hoopte ik zo graag dat een held een schurk zou omleggen. En dat bij een tweede kijkbeurt. Veel critici hebben Dirty Harry ervan beschuldigt een fascistische film te zijn, die een geweldadige aanpak van de politie predikt. Daar valt wat voor te zeggen, maar in feite valt het mee omdat we hier te maken hebben met een schurk waar de gewone wet geen raad weet. Met een minder hatelijke schurk had ik Harry's aanpak afgekeurd, maar dankzij Scorpio komt de film ermee weg. Het leuke aan veel van de beste oudere rollen van Eastwood is dat hij helden speelt die slechts helden zijn omdat de andere personages gemener zijn dan hij. Je zou de Dollartrilogie, High Plains Drifter en ook Dirty Harry makkelijk kunnen remaken met het Eastwoodpersonage als de schurk. Het is de hardheid van Eastwoods personage in combinatie met een realistische setting dat ervoor zorgt dat Dirty Harry boven zijn genre uitstijgt.