Genre: Actie / Misdaad
Bekijk via Google Play
Bekijk via iTunes
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot The Enforcer
"The dirtiest Harry of them all."
Detective Harry Callahan, net gerehabiliteerd bij de afdeling moordzaken, nadat hij berispt werd vanwege gebruik van onorthodoxe methodes in een zaak rond een roofoverval, bevindt zich in de situatie dat hij moet werken met de agente Kate Moore. Er wordt verband gelegd tussen een aantal moorden en een terroristenbende, geleid door Bobby Maxwell. Men ontvangt via een bandopname de eis van een organisatie 'The Peoples Revolutionary Strike Force', om 1 miljoen dollar te betalen, ter behoud van de totale vernietiging van de stad. Callahan komt met Big Ed Mustapha, leider van een groep militante zwarten overeen, dat de laatstgenoemde informatie zal inwinnen over Maxwell.
Insp. Harry Callahan
Wanda
Buchinski
Miki

FlorisV
Snapt iemand waarom Callahan die bazooka aan de burgermeester overhandigt op het einde? Dezelfde bazooka als waarvan ze eerder een demo kregen? Was die betrokken in een complot? Maar hoe dan?

Boneka
Prima derde deel Film begon gelijk goed met wat lekker humor en daarna lekkere actie. Vond ook zijn nieuwe partner Tyne Daly een prima rol spelen. Wel van die tijd. Een vrouw die er natuurlijk niks van kan, maar later haar dienst bewijst. Natuurlijk nogal neergezet als een stereotype, maar verder zeker okay. Van haar de laatste tijd niets meer gezien. Wat ik minder vond aan de film zijn de "boeven" Die zien er vaak zo klunzig uit. Duidelijk geen Die Hard vergelijking. Dirty Harry is vooral vaak luchtig gefilmd. Dat geldt ook voor de jazzy muziek die er bij mij ook vaak niet ingaat. Beelden waren dit keer erg mooi en goed gefilmd. Verassend triest eind trouwens.

TMP
Minste film in de Dirty Harry reeks. Een zwak plot dat nergens weet te boeien of overtuigen. Harry Callahan wordt bovendien opgescheept met een niet al te overtuigende partner. Eastwood acteert wederom best aardig, dat maakt het nog wel het aanzien waard.

Toch iets minder, al weten ze er sowieso weer een echte Dirty Harry film van te maken. De opening bvb is al meteen een goeie start. Ik stelde me bij de nieuwe vrouwelijk partner van Dirty Harry toch wel wat vragen over politieke correctheid. Dit zou nu niet meer kunnen lijkt me. Langs de andere kant is Dirty Harry altijd kwaad op iedereen, wie dat ook mag zijn. Ik had trouwens het beeld van Eastwood dat die zeer rechts is (steun aan Trump, liefhebber van wapens), maar komt anderzijds wel op voor homorechten en is evengoed rechtvaardige tegenover vrouwen. Gelukkig maar!
Regisseur James Fargo in zijn debuutfilm en de film mist toch net die vaart uit de vorige films. Het bekendste dat hij nadien gedaan heeft is de tv-serie The A-Team. Maar met Eastwood aan boord (die ondertussen al een pak ervaring als acteur en zelfs al even als regisseur heeft opgebouwd) wordt de film toch de juiste richting in gestuurd.
The Enforcer mist de charme van de twee eerste films, maar is best wel de moeite. Het doet wat je kan verwachten van een Dirty Harry film. Daar kan ik zeker mee leven.

Movie Jim
The enforcer is de minste Dirty Harry film uit de hele reeks.
Ik vindt Clint Eastwood hier meer op de achtergrond
acteren ook in actie.
De actie in deze film vindt ik ook bijna hetzelfde
Clint Eastwood die altijd schiet met zijn revolver en toevallig raak schiet,
echt super atletisch is die ook niet, Eastwood gebruikt ook in deze film zijn vuisten.
Maar plus punt is wel dat Clint Eastwood erg goed kan acteren een legendarische wereldster.
Ik vond het sterkste hoogtepunt in deze film
Clint Eastwood bij de beoordelingscommissie als hij een simulatie acteert, Bam your death!.

pop
Het wordt er allemaal niet beter op. Het is ook allemaal zo achterhaald. In feite hadden Eastwood en consorten het bij het 1e deel moeten laten.

Collins
Kate Moore: "I meant to tell you how sorry I am
about your partner".
Harry Callahan: "He's not the first one I've lost".
Kate Moore: "I know…"
Als partner van Harry Callahan, lijken de vooruitzichten op een lange carrière bij de afdeling Moorzaken van de politie van San Francisco bij voorbaat al kansloos. In het kader van de nieuwe politiek om meer vrouwen in het corps op te nemen, wordt Harry’s nieuwe partner ook nog eens een vrouw.
De derde Dirty Harry-film is niet de beste in de reeks. De film begint desondanks veelbelovend. Een overval in een slijterij vormt de fantastische kick-off voor een verder wat lauwe film. Dat lauwe vervolg is aan de openingsscènes niet af te zien. Callahan is op dreef. Het resultaat: gemangelde lichamen en ontploffende flessen. Bloed en bier vloeien rijkelijk. Heerlijke actie.
En er is meer moois in een andere scène. Subtieler. De camera is gericht op een Levi’s spijkerbroek. Aan de riem hangt een mes met een boksbeugel. Een killer. Daarna, een ruimtelijke mis-en-scene met de killer dreigend op de achtergrond. De camera haalt hem in beeldsprongen steeds dichterbij tot de killer het beeld vult en alleen nog zijn ogen zichtbaar zijn. Mooi gekadreerd en spannend gemonteerd. Italiaanse testosteron-cinema pur sang, maar dan in een Amerikaanse actiefilm.
Een fijne opmaat naar de eigenlijke film, die dus wat tegenvalt. Harry krijgt te maken met een meedogenloze maar totaal oninteressante groep revolutionairen. Een groep bestaande uit karikaturale linkse terroristen die buitensporig geweld gebruikt, maar feitelijk weinig speeltijd krijgt. Vooral het karikaturale aspect maakt dat de groep een weinig dreigende indruk maakt.
De geringe focus op de terroristen geeft Callahan veel tijd om zich knorrig bezig te houden met het op de plek zetten van het verfoeilijke vrouwelijke aanhangsel dat hij om emancipatorische redenen als zijn nieuwe partner kreeg toegeschoven. Een onbevlekt wezen dat hij ongeschikt vindt om in de harde wereld van Moorzaken te functioneren. Hun samenspel levert hele aardige, maar wel tamelijk stereotiepe en vrouwonvriendelijke scènes op. In dat opzicht zegt het veel dat Tyne Daly zich onhandig op hoge hakken voortbeweegt, een keurig mantelpakje draagt en nog nooit een arrestatie heeft verricht.
The Enforcer ziet er technisch goed uit. Een solide film met enkele heerlijke presequenties, prima actie en fijne stekelige dialogen. Maar ook een film met een vlak en langgerekt verhaal dat de filmduur onnodig verlengd. Gelukkig is Harry gewoon nog de oude Harry. De olifant in de porseleinkast, die verbaal en fysiek stand houdt tegen moderne conventies die zijn wereld bedreigen. Ik geef het toe. Ik ben fan.

Goeie film waarin Harry Callahan gedegradeerd wordt na een uit de hand gelopen roofoverval. Dit derde deel uit de Dirty Harry reeks kijkt opnieuw gemakkelijk weg. De samenwerking met de vrouwelijke agente is prima neergezet en het is verfrissend dat er geen romance uit voortvloeit (Tyne Daly doet het ook prima). De bad-guys zijn wel wat minder boeiend ten opzichte van de vorige films.

Alathir
- 2048 berichten
Deze is een stuk minder dan de vorige 2 Dirty Harry films. Het verhaal is echt slap en het gaat in deze film meer over politieke correctheid en de vrouwemanipatie ligt er te dik overheen. Dit hoort niet echt thuis in dit soort film imo. Het gaat dus vooral om de vrouwelijke partner van Dirty Harry in deze film terwijl dat de misdaad (waar de film over zou moeten gaan) amper uitwerking krijgt en voor geen meter boeit. De twee goede grappende grollen die Dirty Harry maakt wisten me te doen lachen maar verder heeft deze film weinig te bieden. Daar waar ik nog behoorlijk onder de indruk was van het verhaal in de tweede film is dit een gigantische stap achteruit.

Lovelyboy
Beter! Deel dat de laatste keer overgeslagen werd toen Veronica de Dirty Harry reeks uitzond. Toen sprong men van het tweede naar het vierde deel als ik me goed herinner. En het moet gezegd dat de opvolgers van de eerste Dirty Harry steeds minder werden en geen enkele film ook maar in de buurt komt van het eerste deel qua niveau. Toch doet The Enforcer een meer dan behoorlijke gooi.
Één ding is altijd hetzelfde in de Dirty Harry's, namelijk gajes en de bikkelharde Callahan die van het niet lullen maar poetsen is. In deze dus ook niet anders waar verschillende gradaties tuig voorbij komt die met zijn harde vuist of grote blaffer kennis maken. Even belachelijk als kostelijk is de scene met de kidnapping in de winkel waar hij voldoet aan hun eis en ze een auto bezorgd. Schieten en dan pas vragen stellen is de werkwijze waarmee hij op het pad terecht van een moordenaar en zijn bende die zijn ex-partner om zeep heeft geholpen, iets dat ze natuurlijk beter niet hadden kunnen doen.
Fraai is het jaren '70 tijdsbeeld, de auto's en vooral de erg fijn en jazzy soundtrack. De humor is ook prima en de verstoorde pornoshoot is grappig, de sexles en het lopende band werk met de oude dames wat de pornoindustrie betreft is zowel weerzinwekkend als sneu. Humoristisch is tevens de gewenste hervormingen met meer dames binnen The Force en recherche. Een fenomeen dat daar misschien als grap geïntroduceerd werd maar heden ten dage nog altijd een terugkerende en maar al te serieuze discussie is. Harry reageert erop zoals verwacht en zoals de hele discussie überhaupt verdiend, namelijk dat het er niet toe doet of je een man of vrouw bent maar of je het werk aan kan en de gewenste ervaring hebt. Grappig overigens dat dit Lacey is van de serie Cagney and Lacey is en het prima doet overigens.
Als The Enforcer een zwak punt bezit dan betreft dat de bad guy die in de opening nog lekker fout en sadistisch is en een bijzonder zenuwtrekje heeft. Toch al snel, mede vanwege de actiegroep, blijft er van dat beeld niets over en is Bobby op het einde een oppervlakkige slapjanus en huilebalk. Dat had beter gekund. Desondanks is The Enforcer een meer dan prima jaren '70 politiethriller met een niet al te moeilijk verhaal. Leuk voor een keer en zeker beter dan de films die hier nog na kwamen.

Filmkriebel
De minste van de Dirty Harry films. Teveel focus op de humor, met de vrouwelijke collega die aan hem toegewezen wordt, en oneliners die geforceerder dan ooit klinken. Daar waar de twee vorige films actievolle thrillers waren is dit een slabakkende film die nooit echt op gang komt en ook helemaal niet spannend is. Even Albert Popwell vermelden als Mustafa, die op The Dead Pool na, in alle Dirty Harry films voorkomt. Enforcer kon het einde van de reeks betekenen, maar er kwam beterschap met Sudden Impact. Kleine 3*

Phantasm
Ik vond deze wat minder dan zijn voorgangers, had wel wat meer actie in gemogen.

The Dead Pool
1988

Sudden Impact
1983

Magnum Force
1973

Dirty Harry
1971

'Vikings'-acteur Travis Fimmel terug in trailer Netflix-serie, 'Jiskefet'-acteur Michiel Romeyn: 'VPRO niet geïnteresseerd in terugkeer' | MovieMeter Recap

Netflix deelt eerste volwaardige trailer voor langverwachte 'La Casa de Papel'-spin-off 'Berlín'

Tiffany Haddish reageert na arrestatie voor rijden onder invloed: 'Ik ga hulp zoeken'

De tien best beoordeelde films van de jarige Karen Gillan (36)

Escape from Alcatraz

Dirty Harry
Actie / Misdaad, 1971

High Plains Drifter
Western / Thriller, 1973
san francisco, californiëalcatraz prisondamage inspectormagnumdirty harry
Realtimes | Publishing Network
Social media