• 8.758.126 stemmen

• Google Play Bekijk via Google Play
  • Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl

• Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plot Where Eagles Dare

"One weekend Major Smith, Lieutenant Schaffer, and a beautiful blonde named Mary decided to win World War II."

In 1944 wordt een Amerikaanse generaal neergeschoten bij een zwaarbewaakt Duits fort en gevangen genomen. Meteen wordt er een reddingsoperaties op touw gezet door de Britten, aangezien de generaal bevrijd moet worden voordat hij de plannen van een invasie in Frankrijk onthult. Als de missie op touw gezet wordt, worden er geheime agenten en een mysterieuze Amerikaanse luitenant toegevoegd aan het team die de missie moeten gaan uitvoeren.

Lt. Morris Schaffer

Mary Elison

Col. Wyatt Turner DSO MC

Christiansen

Gen. George Carnaby

avatar van royals

royals

Erg lange film maar wel één groot avontuur. Ik vind deze film zeker wel heel anders dan andere oorlogsfilms met scenes zoals met de ski-lift op het einde, en de spannende achtervolging, zorgen dat je op het puntje van de stoel blijft zitten. Het gaf me wel een beetje een The Great Escape gevoel.

avatar van bart007bond

bart007bond

Mijn favoriete film met caligula.

Blijft heerlijk om te zien.

En ik ben weg van Heidi (ingrid pitt)

avatar van Film Pegasus

James Bond in WO II. Het lijkt meer op een spionage actiefilm dan op een oorlogsfilm. Al loopt het wel wat mis hier en daar. Je ziet ook een acteerverschil tussen Richard Burton en Clint Eastwood. Ik had graag die 2e meer op de voorgrond gehad. De film komt wat geforceerd over. Niet dat het allemaal historisch correct moet zijn, daar gaat het me niet om. Maar er wordt een heroïsche avonturenfilm van gemaakt, minder dan de dramatische oorlogsfilms die we in Europa gewoon zijn, maar dan mag het avontuurlijke en plezier er wel wat meer uitkomen. We krijgen grote shots te zien, maar prachtige beelden zijn het nu ook weer niet.

De film heeft zeker haar momenten en draagt een goed onderhouden verhaal. Maar het lijkt me toch wel wat gedateerd. En er mocht wat meer pit in zitten.

avatar van TMP

TMP

Degelijke film met sterke en minder sterke momenten. De film bevat behoorlijk wat actie en is niet altijd even realistisch, maar ook weer niet te overdreven. Dat de Duitsers Engels spreken helpt niet echt om er een geloofwaardige en sterke film van te maken, hoewel er ook (om onduidelijke redenen) af en toe wel Duits wordt gesproken. Een gedegen plot, met enkele sterke scènes, maar hier en daar ook wat minder interessante gedeeltes. Het acteerwerk is degelijk, met aardige vertolkingen van Burton en Eastwood.

avatar van Thiver

Thiver

bart007bond schreef:

Mijn favoriete film met caligula.

Caligula? Ik heb Malcolm McDowell of John Hurt nergens gezien, hoor...

avatar van bart007bond

bart007bond

Dat klopt. Dit is samen met Caligula mijn favoriete film.

avatar van Boneka

Boneka

Buitengewone plezante avontuurlijke oorlogsfilm die serieus overkomt maar natuurlijk nooit serieus kan worden uitgevoerd. Had 'm ooit wel eens gezien, maar dat is echt al heel lang geleden. Vond de opbouw prima mooie winterse plaatjes een jonge Clint Eastwood en een prima transfer op blu ray. Jammer alleen dat er geen Duits wordt gesproken. Altijd wel een minpuntje. Film duurt lang maar dat is geen straf. De explosies zijn soms iets teveel van het goede voor het geluid altijd lekker om te horen. En natuurlijk worden er vooral Duitsers geraakt. Allemaal zeer onwaarschijnlijk, maar voor dit soort films prima!

avatar van clubsport

clubsport

Vond deze toch aardig tegenvallen , het is allemaal wel aardig bedacht maar eenmaal ontdekt en eigenlijk in het algemeen gaat het ze allemaal wel erg makkelijk af zonder al te veel serieuze tegenstand .

dat kwam de geloofwaardigheid op een gegeven moment niet ten goede en het duurde nog eens erg lang ook .

avatar van scorsese

Goeie film waarin een aantal soldaten een door de Duitsers gevangen genomen generaal proberen te bevrijden. Een avontuurlijke actiefilm gesitueerd tijdens de tweede wereldoorlog. Een paar aardige plotwendingen en de actie-scenes kunnen er nog prima mee door. Vervelend wordt het zeker niet, maar het had wel met gemak wat korter kunnen zijn. Ook het feit dat er zo'n beetje alleen maar Engels gesproken wordt, is soms wat problematisch.

avatar van Toontje G

Toontje G

Ik ben al vaak in Duitsland geweest maar ze spreken daar slecht Engels. Deze Duitsers echter niet. Maar dat kan de pret niet drukken. Veel nep beelden, en een wat ingewikkeld verhaal maar voor een film uit '68 zeker de moeite waard.

avatar van AGE-411

AGE-411

Het idee van een reddingsactie in een Alpenburcht en de verschillende plot-twists leken op papier wellicht perfect voor een spannende film. Spijtig dat de uitwerking ervan te veel verviel in clichés, zodat ik de film maar zeer matig kon waarderen.

In de actiescènes - en die zijn zeer talrijk aanwezig - overtreft Clint Eastwood zichzelf hier. Hij lijkt soms 10 Duitsers te doden met 5 kogels.

En da's eigenlijk mijn algemene opmerking over deze film: Het gaat allemaal veel te gemakkelijk. Alsof de hoofdpersonages niet eens hun best moeten doen, en zomaar - volledig routineus - een heel fort met Duitsers uitroeien. Alsof dat dagelijkse kost is. Soms wordt er ook iets teveel doelloos rondgeslopen, geklommen en ontploft, alsof de film nog niet genoeg actie bevatte.

En ja, de Duitsers spreken Engels. Ik kan er niet aan doen, maar ik kan er in deze film niet overheen komen. Ik krijg echt niet het gevoel dat ik op een film zit te kijken die zich tijdens WO2 afspeelt. En dat zou net het hele opzet moeten zijn.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Prima oorlogsfilm die echter wel een paar foutjes vertoont.

Onder andere het gebruik van een helikopter door de Duitsers klopt niet, als die er toen al waren was het zeker niet voor het vervoer van officieren en zeker niet het type dat je in de film ziet.

Ook het taalgebruik is in deze film een minpunt, iedereen spreekt Engels, en dat is een fout die in hedendaagse (oorlogs)filmen wel niet meer gebruikelijk is.

Maar de samenwerking tussen Clint Eastwood en Richard Burton is voortreffelijk, ik denk trouwens dat het ook de enige prent is waar ze samen in zijn te zien.

Kortom, dit een een spannende en onderhoudende oorlogsfilm van ruim 2,5 uur en is ondertussen een van de grootste klassiekers uit het genre, voor mij is het wellicht de 6de of 7de maal dat ik hem zie, maar nog steeds kan ik er van genieten.

Alleen al om het taalgebruik een halve ster minder dan het maximum.

Nog eens herbekeken nadat ik hem heb aangekocht voor mijn collectie.

Mijn eerdere recensie blijft gelden, en ook dit keer hem ik me niet verveeld met deze film, ondanks het feit dat ik hem al zovele keren heb bekeken.

avatar van John Barry

John Barry

Sterke en spannende film. Nagenoeg de gehele film kenmerkt zich door actie en spanning in de prachtige setting van de alpen. Erg sterke rollen van van Richard Burton en Eastwood, deze twee hebben een goede chemie met elkaar. De actiescènes zijn behoorlijk goed, de scenes op de kabelbaan en met de bus steken er wat mij betreft bovenuit. Het is wel enigszins jammer dat Burton en Eastwood in ze algemeenheid zich wel erg makkelijk in de film weten te redden. De duisters vallen soms bij bosjes. Daarnaast zijn de plotwendingen wel wat ver gezocht. De muziek van Ron Goodwin is erg sterk en geeft de film een beetje een episch gevoel.

Met het verstand een beetje op nul is Where Eagles Dare een behoorlijk sterke film. Ondanks de lange speelduur is de film geen moment langdradig.

avatar van eempag

eempag

Nog steeds een topfilm en toch heb ik normaal niet veel met ouwe meuk.

Flauw.

Een erg lang uitgesponnen missie waarbij een troepje Britse (en één Amerikaanse, want Eastwood moest blijkbaar ook meedoen) diep doordringen in Duits grondgebied. Wat volgt is een erg typisch avonturenfilmpje in oorlogstijd.

Veel spanning valt er niet op te merken, daarvoor is het dan ook allemaal te voorspelbaar. Jammer genoeg is de actie ook al niet veel soeps en het feit dat iedereen Brits spreekt helpt de film er ook niet echt op vooruit. Vreemd genoeg steunt het plot daar ook nog een beetje op, anders is de missie helemaal ongeloofwaardig.

Ach ja, je kijkt dit soort films ook niet meteen voor het realisme, spijtig genoeg valt er verder gewoon veel te weinig te beleven. De setting is dan nog sfeervol, maar daar hou je je ook geen 150 minuten aan warm. Vond het een erg oubollige film, niet iets waar ik nog veel plezier kan uitpuren.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

• 1941 stemmen

But what the hell? A hole is a hole is a hole, as they say.

Kostelijk film altijd weer die zich ergens tussen avonturen en oorlog ophoudt. Uiteraard van Alistair MacLean die naar het schijnt het scenario schreef en pas daarna als boek op de markt kwam, erg prettig boek, maar vooral een top film en beste MacLean verfilming wat mij betreft.

Een uitgebreid verhaal met de nodige verwikkelingen, wendingen en contraspionage wordt gebracht in een prachtige omgeving. Een verhaal dat uitermate goed in elkaar zitten zich tot op het laatste laat wachten wat de afwikkeling betreft door alle actie. En actie is er zat en goed ook. Één ding, Duitsers kunnen niet schieten blijkt maar weer. Burton overtuigend, Eastwood knorrig als altijd en verder een prettige verschijning in de gedaante van Ingrid Pitt. Derren Nesbitt is als Gestapo man ook goed gecast en overtuigend in zijn rol.

Ondanks zijn inmiddels 52 jaar is Where Eagles Dare nog altijd een kostelijk film ook al weet je de afloop. De acteurs zijn geknipt voor hun rol, de locaties zijn prachtig en het plotje is meer dan prima. Dan zit er nog een prima soundtrackje bij en kloppen de uniformen en wapens op wat rare pantservoertuigen na. Wel jammer van die auto die zomaar ontploft.

avatar van The Oceanic Six

Ik ben best gek op die oude WO II films uit de jaren 60. Lekker ongecompliceerde oorlog in beeld waarbij goed goed is en slecht gewoon slecht. Van zulke films heb ik er tig gezien, zeker vroeger toen ik jong was keek mijn vader ze nog wel eens. Deze Where Eagles Dare heb ik nooit gezien, kende 'm zelfs niet. De film staat sinds kort op Netflix, dus dan is het een prima optie.

Een groepje commando's die in moeten breken in een zwaarbewaakt Duits kasteel in de bergen om een generaal te bevrijden. Mooier kan een scenario bijna niet zijn. Helaas levert het geen topfilm op, daarvoor duurt het echt belachelijk lang met twee en half uur speeltijd. Had dit een uurtje ingekort en ik had de film zeker een hogere score gegeven. Er zitten zoveel nodeloos langdradige stukken in, zeker het eerste uur komt voor geen meter op gang. Het laatste uur is wel tof. Er zit het nodige aan prima vertoond geweld in en de cast doet het leuk. Visueel is de film ook nog best interessant, al zijn bepaalde effecten zoals een in de afgrond vallende vijand die van de kabelbaan valt wel lelijk. De soundtrack is overigens wel van meerwaarde, lekker opzwepend zoals veel van die films toen hadden.

Ik heb me er een avondje prima mee vermaakt, geen twijfel over mogelijk. Maar hier had wel meer in kunnen zitten. Dit is nou prima een film die wel een reboot zou kunnen gebruiken. Ik ga maar eens weer meer van dit soort oorlogsfilms de komende tijd bekijken. Heb ik wel zin in.

Krappe 3,5*

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Middelmatig.

Op zich vind ik dergelijke avonturenfilms uit de jaren 1960 wel leuk. Ze doen vaak groots aan, hebben oog voor detail en vaak wordt de cast geleid door gezichten die al een grote carrière hadden of er later nog één zouden hebben. In dit geval zijn het Richard Burton en Clint Eastwood die de film aanvoeren.

Van Burton ben ik niet zo kapot, Eastwood vind ik wel een fijne acteur, zeker in z'n jonge jaren. De laatste 30 jaar speelt hij vaak een knorrige oude vent, maar z'n jongere zelve heeft een wat nonchalante vibe die ik wel kan hebben. Zijn frisheid is iets wat deze film wel heel goed kan gebruiken, want hoewel de start veelbelovend is, kakt de boel redelijk snel in. Er wordt te veel tijd gestoken in uitleg. Een beetje zonde van de setting, die nogal James Bond-achtig aandoet.

Uiteindelijk is het dan een te lange film, met hier en daar wat aardige elementen, maar ook zaken die de tand des tijds niet doorstaan hebben - het te langdradige karakter en de stuntelige sterfscènes zijn hier het beste voorbeeld van.

2,5

avatar van stratmans

stratmans

Sterke film, wel een beetje gedateerd door de snelheid van de actie, maar blijft spannend

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Meer een avonturenfilm dan een echte oorlogsfilm uiteindelijk, maar wat een sneltrein. Een commando moet een Amerikaanse generaal gaan bevrijden uit een Oostenrijks kasteel. De film kent al van de eerste minuten een goede vloeiende flow : van de dropping in de bergen tot het terugwandelen, zich vermommen als Duitsers, de brug over, de kneipe in etc. Het is alsof je alles minuut per minuut beleeft. Het is hier al gezegd geweest : je zit precies naar een James Bond film te kijken maar dan een Bondfilm met alleen maar actie en met weinig gelul. De twists doen de rest.

Het is misschien allemaal wat vergezocht, en de superhelden Smith en Schaeffer komen er amper met een schrammetje van af, maar de stunts en explosies, spectaculaire scènes zoals op de kabelbaan, én de spanning maken deze film tot een waar feest. Een klein minpunt is wel het gemak waarmee de Duitsers overtroefd worden; zo zet je toch wat bewaking aan de kabelbaan als je weet dat dit de enige manier is om uit het kasteel raken . Geen seconde tegengevallen, en met een wat ingetogener rol van Clint Eastwood.

avatar van Flavio

Flavio

Niet zo best. Het begint nog wel aardig, en de plot is niet slecht bedacht, al is het wel nogal ongeloofwaardig met al die twists & turns. Maar de karakteropbouw is ronduit slecht, waardoor het ook niks boeit wie de verrader nou was: behalve de twee leads waren de spionnen anoniem, zonder karakter. De film bestaat voor ongeveer de helft uit een ellenlange ontsnapping, waarbij de Duitsers zich zo dom als het achtereind van een varken tonen. Elke kogel van de helden is raak, terwijl de Duitsers met losse flodders schieten, zich bij bosjes laten afslachten door één man achter een muurtje, een gijzelaar vergeten mee te nemen, noem allemaal maar op. De muziek is ook erg matig. Tijdens het kijken vermaakt het wel tot op zekere hoogte maar het duurt veel te allemaal lang en de beloning komt niet echt.