• 9.263.672 stemmen

Lion of the Desert (1980)

Biografie / Drama | 173 minuten / 156 minuten (dvd)

Genre: Biografie / Drama

Speelduur: 173 minuten / 156 minuten (dvd)

Alternatieve titel: Omar Mukhtar: Lion of the Desert

Oorsprong: Verenigde Staten / Libië

Geregisseerd door: Moustapha Akkad

Met onder meer: Anthony Quinn, Oliver Reed en Rod Steiger

Gesproken taal: Engels, Arabisch en Italiaans

Plot Lion of the Desert

"He was a man of honor in a war without any."

In 1929 woedt de twintig-jarige oorlog tussen de Libische Bedoeïenen en Italiaanse koloniale bezetters nog in alle hevigheid. Drijvende kracht van de rebellen is de legendarische Omar Mukhtar, een leraar die zich verplicht zag revolutionair te worden omdat hij niet kan dulden dat zijn volk werd onderworpen aan een buitenlandse macht.

Omar Mukhtar

Lt. Sandrini

Colonel Sarsani

avatar van Movsin

Movsin

Heel wat strijdgewoel in deze knap gemaakte film met een historische achtergrond - de archiefbeelden versterken de waarachtigheid van het gebeuren - , een gebeuren dat zich afspeelt onder het thema van de nooit aflatende expansiedrang van grote mogendheden en fanatieke heersers.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Film die in alles groots wil zijn, maar vooral op momenten een zwakke film is. Enerzijds doet de film denken aan die zondagmiddagklassiekers van een David Lean, maar anderzijds weet de film nooit die grootsheid en grandeur te benaderen. De film toont een groots verhaal en neemt de tijd (dat vooral), maar voelt vooral als een samenvatting die bestaat uit enkele sterke losse scènes en verder vooral invulling waardoor de film nooit echt onder de huid kruipt, niet constant imponeert of verwondert en uiteindelijk wat gaat slepen. De film toont het geweld vrij rauw, dat zijn sterke momenten. Net als de stukken met de veldslagen. Of halverwege met zware muziek als wordt overgegaan naar echte beelden van toen - het beste moment van de film.

Maar als film, als vertelling dus, faalt deze prent. Acteurs doen hun best maar krijgen een script dat te veel wil zeggen en eigenlijk van moment naar moment gaat en nooit een doorleefd verhaal vertelt. De film kruipt niet onder de huid, personages zijn niet doorleefd maar vooral pionnen om een verhaal van een vrijheidsstrijd te vertellen. Verder voelt de film wat gedateerd aan (en voelt alsof dit een 60s-product is, niet uit de jaren 80) en mis ik echt visuele kracht. Sommige beelden zijn wel oké, zeker de wat abstracte beelden met kale woestijnen en de prachtige blauwe luchten maar veel shots zijn statisch en saai - ik heb in 3 uur eigenlijk niets bijzonders gezien met de camera. 2,5*.

avatar van Brix

Brix

• 19603 berichten

Gisteren zowaar op een Nederlandse TV zender (ONS) te zien.

Nog maar eens bekeken, al heb ik de DVD ook in huis.

Aan de beeldkwaliteit mankeerde niets, maar de ondertiteling liep soms wat mank.

Ik blijf het een mooie film vinden, met een ingetogen spelende Quinn (dat is niet vanzelfsprekend voor hem)

Reed is sterk in zijn rol.

Steiger had Mussolini best wat pompeuzer mogen neerzetten, want dat kun je moeilijk overdrijven.

Ik begrijp de iets minder positieve kritieken wel een beetje, maar mijn 4* blijven toch staan.

avatar van blackwolves

blackwolves

geweren tegen moderne wapens is niets Duitsland Amerika welk land is niet schuldig aan moord

en altijd is er wat in america was het om het land en de rijkdom om te nemen wat van iemand anders is en daarvoor gaat men over lijken. macht rijkdom land religie noem maar op nu zijn ze machtig en rijk door gewoon andere die niet in hun plaatje passen gewoon uit de weg te ruimen omdat ze iets moeten hebben wat zei niet hebben. en zo zal het altijd blijven in deze wereld de grootste rijkdom buiten geld is voor vele macht

want ook al heb veel geld maar de macht niet dan verlies je en wanneer je dan macht hebt dan win je alles.

ze vochten en ze winde maar de andere kant had de macht en daar waren ze niet tegen opgewassen zo hebben we het gezien in de geschiedenis van een land dat nu heel erg rijk is geworden door een volk te verdrijven en uit te morden want ook al verliezen ze soms maar de wapens de macht was sterker. geen wonder dat hitler bevriend was met die italian denk dat hij van hem geleerd heeft hoe hij mensen en volkeren moet vermoorden om macht.

avatar van Boneka

Boneka

Hoewel zeker geen topfilm heb ik me zeker wel vermaakt. Er wordt prima geacteerd en het beeld is op deze 4K transfer erg goed. De gewone blu ray en disc met extra's kon ik helaas niet zien want regio A.

De film is zeker historisch interessant want ik kende deze episode helemaal niet. Zo wist ik niet dat Benito Mussoline al begin jaren 20 bezig was zijn Romeinse rijk nieuw leven in te blazen. Echt nooit geweten. Het is misschien wel een grotere moordenaar geweest dan Hitler. Alles werd afgeslacht. En ja we hebben het altijd over die Duitsers maar de Italianen zijn natuurlijk ook behoorlijk fout geweest. En al ver voor de tweede wereldoorlog.

Afijn de film wordt goed vertolkt en de zwartwit beelden maken toch wel extra indruk. Zo ook halverwege de film met die massale slachting. Poeh. Ook de film is bij tijd en wijle hard. Vrouwen worden niet gespaard en regelmatig zien we een executie door het hoofd heen. De fascistische Italianen waren meedogenloos in die tijd. Mooiste stuk in de film vond ik die brug en de rotspartijen.

Toch heeft de film ook minpunten. Zo is het verhaal nogal fragmentarisch in beeld gebracht en mis ik een ziel in het verhaal. De dialogen met name aan Arabische kant vond ik wat zwakjes uitgewerkt. Daar had ik graag meer diepgang in willen zien. Juist omdat deze film Lion of Desert heet en geen Butcher of Graziani. Maar ondanks dit gemis een degelijke historische film! Nog een klein minpuntje dan. Kennelijk spreekt het kleine jongetje geen Engels want hij spreekt geen woord in deze film.

Film 3,5

Beeld (4K) 4,5