- Home
Geregisseerd door: Brian G. Hutton
Met onder meer: Richard Burton, Clint Eastwood en Mary Ure
Gesproken taal: Duits en Engels
Plot Where Eagles Dare
"One weekend Major Smith, Lieutenant Schaffer, and a beautiful blonde named Mary decided to win World War II."
In 1944 wordt een Amerikaanse generaal neergeschoten bij een zwaarbewaakt Duits fort en gevangengenomen. Meteen wordt er een reddingsoperatie op touw gezet door de Britten, aangezien de generaal bevrijd moet worden voordat hij de plannen van een invasie in Frankrijk onthult. Als de missie op touw gezet wordt, worden er geheime agenten en een mysterieuze Amerikaanse luitenant toegevoegd aan het team dat de missie moet gaan uitvoeren.
Maj. Smith
Thomas
Gen. George Carnaby
Sgt. Harrod
speedy23
Meeslepende oorlogsthriller naar een verhaal van Alistair MacLean. Je moet wel bereid zijn om de historische kleine onzorgvuldigheden (kapsels, kleding en militaire voertuigen) over het hoofd te zien. Steengoede vertolkingen van Richard Burton en Clint Eastwood...
thunderball
Deze film voor het eerst midden jaren 80 midden in de nacht op de Belg-Frans gezien. Kon er geen hout van verstaan (hoewel ze wel de Duitsers echt Duits lieten praten, dat weer wel!), maar vond hem toch fantastisch
Burton had eindelijk weer eens een hitfilm nodig en Alistair Maclean werd gevraagd om speciaal voor hem een spannend filmscript te schrijven, wat hij daarna slim weer omzette in een nieuw boek.
Het was zeker voor die tijd geweldige non-stop actie, gave muziek en het duo Burton-Eastwood wat met z'n 2en zo'n beetje de oorlog wint! Cool
Wat mij betreft: 4 sterren!
Prima oorlogsklassieker met Burton. De wendingen verdienen niet altijd een schoonheidsprijs, maar e.e.a. is erg onderhoudend. Eastwood is weer vermakelijk. Goed.
jordybeukeboom
Heerlijke film, met een ijzersterk begin. Jammer genoeg hier en daar erg ongeloofwaardig. Ik vond het al heel wat dat Burton nog in zijn hand geschoten wordt. Maar verder lijken ze in een bus met stalen banden te rijden, de Duitsers lijken allen op schietcursus te moeten en het geallieerde vluchtvliegtuig is van gewapend beton...
Als je dit enigszins voor lief neemt houd je wel een erg prettige film over, met prachtige locaties, uitstekend acteren en een interessant verhaal met intelligente twisten. Burton matcht inderdaad prima met Eastwood; hier weer ouderwets zwijgzaam.
Justinw
Uitstekende oorlogsfilm van mijn geliefde genre. Heb er weer van genoten. Acteerwerk was top, script was top en de uitvoering ook.
Clint als grimmige koelbloedige geheim agent doet het uitstekend. Burton doet het ook super. En Hutton doet het weer goed net zoals bij Kellys Heroes. De missie zelf is gewoon erg goed in beeld gebracht en dan vooral de scene rondom de gondellift.
. En de dubbelspionnen zorgen ervoor dat je je kop erbij moet houden. Dit maakt de spanningsfactor wat hoger. En het overmatig gebruik van explosieven vond ik ook geweldig.
Enkele minpuntjes.
- De helicopter
- Iedereen praat Engels
Maar desondanks is dit een uitschieter in zijn genre. het ziet er prachtig uit voor die tijd. En de wat lange speelduur irriteerde me geen moment.
4.5* voor deze geweldige oorlogsfilm
Fantastische film met mooie beelden en actie scene's
Enige minpunt dat er Engels gesproken wordt door de Duitsers.
Acteurs zijn erg overtuigend.
4,5 ster
mister blonde
Ben het eens met het leeuwendeel van de sprekers hier. Topvermaak. Missie begint meteen, vaart neemt langzaam toe, maar na 45 min. is de trein op volle vaart en blijft ie qua snelheid op koers.
En dan heb je bijna 2 uur non stop shoot outs, achtervolgingen, ontsnappingen, fraaie stunts, benarde situaties en explosies. En daarmee is de film eigenlijk precies wat ik verwachtte en ook wel hoopte.
De vele plotwendingen doen er eigenlijk niet toe en de film tart regelmatig de geloofwaardigheid, maar de rit in deze 42 jaar oude hogesnelheidstrein of achtbaan (ik houd me aanbevolen voor andere cliches) is heerlijk. 4 verdiende sterren.
simonvinkie
Heerlijke film, erg sterk vermaak. Where Eagles Dare was typisch zo´n film die ik erg graag wou zien, maar waar ik nooit echt tijd voor had door de lange speelduur. Vandaag met wat te kanen en lekkere hoge verwachtingen deze erg sterke oorlogsfilm opgezet. En daar heb ik zeker geen spijt van gehad. Moet ook zeggen dat het toch wel erg lekker is om weer eens een lange, luchtige maar vooral super vermakelijke oorlogsfilm te zien na al die westerns van de laatste tijd. Where Eagles Dare is een film die ik iedereen die ook maar een klein beetje van oorlogsfilms houd, zou kunnen aanraden.
De film begint ook meteen sterk. Niet teveel geouwehoer, maar slechts een inleiding van een minuut of tien, waarna de missie meteen kan beginnen. Het eerste half uur doet de film nog redelijk rustig aan en wordt vooral de spanning wat opgebouwd. Wat vervolgens volgt zijn twee uren vol actie, sensatie, ontploffingen, avontuur, maar vooral erg veel vermakelijke onzin. De twintig minuten op de kabelbaan zijn voor mij een van de beste stukken die ik ooit in een film heb mogen aanschouwen, geweldig! Wel waren niet alle stukken even interessant hoor, maar de grootste gedeelten van de film waren toch wel heerlijk...
...mede ook door de erg leuke cast. Richard Burton was al goed, maar het is toch vooral die goeie ouwe Clint Eastwood die de show steelt als de behoorlijk stille maar wel toffe Lt. Morris Schaffer. Verder waren ook de bijrollen prima verzorgt en speelde eigenlijk niemand een mindere rol. Wel was de film wat onrealistisch natuurlijk, maar aan het feit dat de duitsers engels praten had ik totaal geen last omdat de film ook helemaal niet realistisch probeert over te komen. Al was het ´´kogelvrije´´ vliegtuig wel een ander verhaal natuurlijk.
Maar verder was dit dus zeker een uitstekende film. Heerlijk vermaak, ondanks dat de film een behoorlijke speelduur heeft. Where Eagles Dare verveelt dan eigenlijk ook geen moment. Er zitten hier en daar wel wat mindere momenten in, maar daartegenover staan ook weer een aantal zwaar briljante momenten, zoals bijvoorbeeld het kabelbaan stukje. De cast is erg sterk en ook is de film lekker luchtig en de actiescenes zijn prima verzorgt. Deze film heeft me dan ook absoluut erg benieuwd gemaakt naar de andere oorlogsfilm van Brian G. Hutton (Kelly´s Heroes)
Een erg mooie 3,5* voor deze erg sterke film
The One Ring
Nogal een tegenvaller. Bij vlagen best vermakelijk, maar de vooral de lengte nekt de film. Als deze 205 tot 120 minuten geduurt zou hebben zou eht al een stuk beter zijn geweest. Nu wordt er wel erg veel door gangen geslopen en door ramen gekropen. Het is wel een echte avonturenfilm. Er wordt niet de minste poging gedaan om daar maar even vanaf te stappen, dus drama en humor blijven op een laag pitje. Wel zitten er veel plotwendingen in die kant noch wal raken en waarover je maar beter niet te lang kunt nadenken. Aan de andere kant had ik de film wellicht meer gewaardeerd als er meer gespeelt werd met het dubbelspionnengedoe. Het had de film vermakelijker kunnen maken. Dat is namelijk ook een groot probleem hier: de film is degelijk, maar er straalt weinig plezier vanaf. Hutton lijkt me dan ook vooral een vakman in plaats van een topregisseur.
Pitakaas
Heerlijke avontuurlijke film die zich afspeelt tijdens WOII.
Het verhaal en het script zijn simultaan geschreven door Alistair McLean is slechts 6 weken, en voordat je dat gaat kijken is dat wel essentieel om je te realiseren. McLean is een romanschrijver met een voorliefde voor WOII (Guns of Navarone is een ander voorbeeld dat redelijke geslaagd was in mijn ogen op zowel papier als het witte doek), maar hij was allesbehalve een historicus. Dat betekend ten eerste dat het compleet fictief is, maar ook dat het nogal ongeloofwaardig is. Maakt dat uit? Nee niet echt. Oftewel, de Duitse soldaten hebben 4 verschillende kleuren broeken, en uiteraard praat iedereen gewoon Engels. En om eerlijk te zijn, ik heb me er geen moment aan gestoord.
Deze film moet het echt hebben van die typische thriller effecten die McLean in veel van zijn boeken stopt. Ik vind het zelf nogal vergelijkbaar met de boeken van Fleming (JB, dat hoef ik niet te zeggen hopelijk), met als uitzondering dat dit allemaal veel stoerder is. Geen gezeur met romantische subplotjes dus. Er wordt hier alleen geknald met extreem veel explosieven, en dat zul je weten ook. Al dit leidt niet tot een mannen film, maar juist echt tot een jongens film. Infiltreren in een onneembaar Duits slot, en je vervolgens wegbanen in een zee vol geweld en enorme vuurballen. Wie wil dat nou niet? Ik voelde me echt weer een ventje van 14 toen ik de film keek. Die extra plottwistjes maken het allemaal toch wat leuker, al heb ik wel het idee dat het gedoe met de verrader(s) nogal ondergeschikt is aan het daadwerkelijke doel van de film, en dat is knallen knallen knallen. Enig minpunt is de zeer lange speelduur. Onnodig om 2.5 uur te kijken naar een spektakelstuk, dat moet ook in minimaal 2 uur kunnen vind ik.
Burton speelt zijn rol echt geweldig, als de alwetende soldaat die altijd de juiste dingen doet. Slim en sluw. Eastwood daarna doet ook waar hij goed in is, en dat is gewoon spelen volgens zijn principe 'eerst schieten, dan vragen'. De muziek maakt het geheel compleet af, want ik vind het erg goed gecomponeerd. Zeer spanningsverhogend, en de afsluiting van de film komt zo zeer goed tot z'n recht!
Al met al is Where Eagles Dare 1 van mijn, zoniet dé, favoriete oorlogsfilm (Band of Brothers volgens MM traditie niet meegerekend) die ik heb gezien! Geweldig!
martijn011
- 2034 berichten
De boeken van Allister MacLean zijn echt een soort van 'pubersentiment' voor mij. Las veel van zijn boeken toen ik rond de veertien/vijftien jaar was. Ook het boek 'Circus' is niet ongemerkt voorbijgegaan en ik was heel nieuwsgierig naar de uitwerking op het witte doek.
Dat Clint Eastwood deel uitmaakte van de cast was natuurlijk mooi meegenomen. Nu eens geen zwijgzame westernheld, maar een Amerikaanse luitenant die de missie samen met z'n Engelse vrienden tot een goed einde moet brengen. De film kent op een gegeven moment nogal wat plotwendingen en ik was bang dat het té ver gezocht zou zijn allemaal. Gelukkig krijgen we daarna heerlijke non-stop actie waardoor het echt genieten is. Voor een film uit de jaren '60 ziet alles er verbluffend mooi uit. Denk alleen al aan die tientallen ontploffingen of aan de prachtige beelden van de Alpen vanaf de kabelbaan gezien.
Waar ik me wel weer aan gestoord heb is de taal. Nu ben ik daar normaal gesproken niet zo kritisch op, maar wanneer Engelsen infiltreren bij de Duitsers en ze allebei gewoon Engels praten is het voor mij lastig om dat te accepteren. Vooral omdat er tijdens de briefing werd verteld dat iedereen vloeiend Duits sprak. Kost de film een half puntje. Verder is het zoals al eerder gezegd prima vermaak, aardig acteerwerk en duurt het niet eens te lang ondanks de tweeënhalf uur speelduur. Prima oorlogsfilm!
Roger Thornhill
Ach ja… als kind aan de hand van mijn vader in de bioscoop gezien, net als The guns of Navarone en The dirty dozen, en wat kon ik er toen van genieten. Daarna jarenlang er een beetje op neergekeken, maar kortgeleden toch maar aan de verleiding toegegeven en de DVD (met overigens een prima transfer) gekocht, en nu binnen een jaar al weer drie keer gezien… Tjonge jonge wat een heerlijke film. Ongeloofwaardig, hoezo? Wie daar bezwaar tegen heeft moet niet eens aan deze film beginnen
Toen John Ford ooit werd gevraagd waarom hij de cavalerie niet eerder had laten ingrijpen in Stagecoach , antwoordde hij: Because then we wouldn't have had a movie. Zo ook hier: de hele film door schiet Clint mensen van meters afstand met zijn pistool met geluidsdemper in de rug, maar wanneer hij hier een man in een radiokamer moet vermoorden trekt hij opeens zijn mes, zodat de man het kraken van Clints laarzen kan horen en alarm kan slaan. Waarom? Omdat anders al die Duitsers niet hadden kunnen verschijnen om de ontsnapping van het laatste uur bíjna onmogelijk te maken – and then we wouldn't have had a movie. Zo werkt dat nou eenmaal, net zo min als ik me stoor aan het feit dat ze in een ijskoude rivier kunnen springen maar daarna toch niet rillend in de bus zitten (althans de echte mannen niet, die nepgeneraal krijgt natuurlijk meteen een deken omgehangen), of aan Duitsers die het bekende Engels met Duits filmaccent spreken, of aan dat ongezond rode bloed, of aan de kapotgeschoten achterruit van de bus die er volgens mij van de buitenkant heel anders uitziet dan wanneer de camera binnenin de bus staat, of aan één van de 67 goofs die IMDb opsomt… Ik hou er maar over op.
Voornaamste minpuntje: de ontsnapping zou wel wat sneller en vooral korter hebben gemogen dan de ruim drie kwartier die hij nu duurt.
Pluspunten: Burton die deze rol dan misschien alleen maar aannam om te laten zien dat hij nog altijd een film kon dragen, maar die met zijn serieuze spel, zijn uitstraling en niet te vergeten zijn fan-tas-ti-sche stem de perfecte leider is; Anton Diffring als mooie gedistingeerde schurk en Derren Nesbitt als lekker wrede blonde bestie; de heerlijke klassieke montage, geen hysterisch Bourne ultimatum-één-knip-per-seconde-tempo maar gewoon normale beeldovergangen, waarbij de spanning dus ligt in wat er wordt getoond en niet in hoe snel; de centrale scène waarin Burton zijn plan ontvouwt, niets dan gepraat en toch vreselijk spannend, mede dankzij –daar is hij weer– die stem van hem; en dan nog die kleine verrassingen, zoals Burton die in de berghut op Clints vraag waar hij toch is geweest als grap en tegelijk geheel naar waarheid antwoordt dat hij een mooie blondine is tegengekomen, of de Duitse majoor die wordt opgebeld om Burtons identiteit te bevestigen en die hem plotseling voor verrader uitmaakt, en dan de zo begrijpelijke vermoeidheid op het einde, die de film zo verassend zonder hosanna afsluit…...
Nog altijd ijzersterk. Broadsword calling Danny Boy... Broadsword calling Danny Boy...
Noir
Een zeer aantrekkelijke en vermakelijke, over the top oorlogsfilm, ik kan niet anders zeggen.
Dit ondanks het feit dat de film van begin tot eind vol zit met ongeloofwaardigheden in het kwadraat. Natuurlijk verslaan Burton en Eastwood met z’n tweeën dan ook zo’n beetje het gehele Duitse leger, yeah right, maar tegelijkertijd, who cares? Want met de sfeer van de film, filmmuziek, actie en vele ontploffingen is helemaal niets mis. Ook het dorpje en moeilijk bereikbare kasteel spreken tot de verbeelding.
Alles bij elkaar een echte oorlogsklassieker die iedere liefhebber van het genre gezien zou moeten hebben, 4*.
Vinokourov
Waar de Tweede Wereldoorlog nog een superspannend spionage-avontuur is! Zo kun je Where Eagles Dare nog het best omschrijven. Richard Burton gaat samen met Clint Eastwood en een kleine groep soldaten een burcht infiltreren om daar een gevangen genomen generaal te bevrijden. Het zorgt voor veel actie en hachelijke momenten. Over de papperige Burton ben ik niet zo te spreken, Eastwood daarentegen vond ik wel cool: 73 dode Duitsers heeft ie op zijn geweten in deze film!
Leuke avonturen oorlogsfilm, boordevol actie en veel vaart, waardoor de lange speelduur toch redelijk snel voorbij vliegt.
Het verhaal en de actie begint ook gelijk van de eerste minuut. Nauwelijks introductie, maar bijna gelijk wordt er begonnen met het reddingsplan. Ik moet dat zeggen dat het allemaal heel fijn wegkijkt. De actie die er in voorkomt is geinig tot heel goed en de acteurs hebben er zichtbaar zin in. Eastwood is lekker droog, maar Burton kan er hier ook wat van.
De actie is zoals je die mag verwachten van een film als deze. Veel geschiet, ontploffingen, beklimmingen, geren, achtervolgingen en ga zo maar door. De setting in de bergen is fraai en vooral de scene met de kabelbaan is meer dan de moeite waard en ziet er anno nu nog steeds erg goed uit. Wel worden de plotwendingen hier en daar wat te ver doorgevoerd, wat de geloofwaardigheid op een gegeven moment niet helemaal ten goede komt. Maar verder is de film dik in orde en is het een goede invulling van de avond, als je van dit genre houdt.
Ik heb me er in ieder geval goed mee vermaakt.
des1
Een helicopter, compleet met plexiglas koepel, zoals de Amerikanen 'm pas in de 50-er jaren zouden gebruiken - het is één van de anachronismen (kapsel van Mary Ure, de bakkebaarden en Elvis coupe van Eastwood zijn andere) in deze overigens razendspannende film. Hierin speelt Burton de brains van een operatie (het ontmaskeren van een dubbelspion plus het Duitse high command op het verkeerde been zetten omtrent een aantal spionnen in eigen gelederen) en Eastwood de ietwat naieve luitenant die erg goed overweg weet met vuurwapens. Dat dit alles zich afspeelt hoog in de bergen in een alpenkasteel, geeft een extra dimensie aan het verhaal. Je mot maar zien binnen te komen, en... na gedane zaken weer weg te komen. Als thrillseeker in wezen beter dan de evergreen The Guns Of Navarone. Speciale vermelding verdient de Duitser (die met de lipjes) die een SS officier speelt. Zelden zo sterk de aandrang gevoeld in een film om iemand op z'n bek te slaan.
Kondoro
Where Eagles Dare
Het is 5 mei nou ja, wat is er dan speciale om even een WO II film te kijken. Vandaag stond Where Eagles Dare op het programma. Een echte oude oorlog's klassieker waarvan ik hoorde dat hij toch erg goed was. En dat is hij zeker. Uiteraard ben ik het wel met MovieMind. Wat nou echt zonde is aan de hele film is, dat de film Duitse soldaten bevat die Engels spreken. ARGH!!! Dat vind ik zo hatelijk! Kijk een beetje Duits, oke. Maar als ze tegen andere praten gewoon Duits. Veel leuker om naar te kijken en dat houd het allemaal ook wat realistischer. Ik zag de Duitsers niet snel in het echt Engels spreken, notabene 1 van hun grootste vijanden.. De film loopt in een trein en gaat erg vlot voorbij.
Qua de cast is er niet meer veel over. Bijna iedereen ligt nu in een kist ergens onder de grond. Schokkend sommige al op hele vroeg leeftijden! De enigste die nog overeind staat is natuurlijk Clint Eastwood die ik het overigens erg goed vond doen! Ook hier schokken wij over want verdorie, hier is die nog jong
Het verhaal vond ik erg leuk om te volgen. Volgens mijn moeder was de film 'saai'. Toen legde ik haar even uit dat ze gewoon goed moest letten op het verhaal, want daar vond ik hem, vooral in het eerste deel, het in zitten. Wanneer ze het fort proberen te bereiken gebeurt daadwerkelijk het actie gebeuren maar dat maakt voor mij niet veel uit. Ook had het verhaal veel twist stukjes in zich. Zo opeens krijg je nog een hele achtervolging's scene mee en een schiet scene op het vliegveld. Daarna word er ook nog eens ontrafelt dat de korporaal een lullo was en toen stopte het ook echt. Het concept vond ik ook erg leuk en goed in elkaar gezet. De achtergronden enzo zien er natuurlijk vaak niet uit maar, toch erg leuk om naar te kijken haha! En het is ook zeker niet erg voor zo'n oude film!
wendyvortex
Ja, er bestaan er nog een paar, films die de hele wereld gezien heeft, maar ik nog niet, maar deze kan nu van het lijstje af.
Begint ietwat stroefjes, maar vanaf het moment dat we met het kabelbaantje naar het slot op de berg gaan is het dikke pret, schieten, dynamiet en af en toe krijgt er iemand nog een dikke tik ... al zijn de kabelbaan-scenes het hoogtepunt.
Eastwood doet een beetje een Dirty Harry en Burton mag gewoon eens lekker de aktieheld zijn. Niet echt een realistisch gebeuren, wel de typische Alistar Maclean, maar dat is als filmstof vaak prima te genieten.
Leland Palmer
De fantastische poster met die lift zegt al genoeg over het avontuurlijke gehalte in deze 'Where Eagles Dare'. Heb genoten. Wat een fantastisch, spannend, meeslepend en sfeervol avontuur zeg. De dik besneeuwde locaties in de bergen zorgen voor een mooi fundament. Het klimmen, kruipen, vliegen en sluipen door gangen, besneeuwde locaties, dorpen en skiliften is van begin tot eind geweldig.
De scene op de lift is echt magistraal. De hoogte waarop het avontuur zich op dat moment bevind. Heerlijk, zowel de heen- als de terugreis. Spanning en sensatie. Het Engels spreken van de Duitsers is uiteraard een minpunt (vaag dat ze op het einde ineens wel Duits spreken onderaan de kabelbaan), maar dat mag de pret verder niet drukken. Heerlijk zondagmiddag filmpje, met een mooie borrel. Dikke voldoende.
blurp194
Where doubles dare.
Zo schijnt Clint Eastwood de film wel eens genoemd te hebben. Niet dat het me echt storend opgevallen is overigens - maar wel ruim voldoende andere slordigheidjes om de hele film mee te vullen. Van verkeerde uniformen, titels, auto's, tot ineens droog haar van iemand die net uit het water klimt. Ook dat stoort eigenlijk nauwelijks. Maar de lelijke, neppe beelden eens de bus begint te rijden gingen me dan wel echt te ver. En wat me ook verbaast is dat de ene keer de muziek mooi aansluit bij wat er gebeurt, en de andere keer weer irriteert.
Buiten dat is het wel een heerlijke avonturenfilm. Volstrekt ongeloofwaardig, vol met plotholes en onwaarschijnlijk mooie trucs. Hoort er allemaal bij. Alistair MacLean schreef het script, en daarna het boek, wat ik ook lang geleden al eens gelezen heb, met dezelfde hoeveelheid plotholes en onwaarschijnlijkheden erin. Leuk.
baspls
Een Amerikaanse generaal is neergestort in Duits gebied. Hij wordt gevangen gehouden in het beruchte Schloss Adler. De beste mannen van MI6 en een Amerikaanse luitenant krijgen de opdracht de generaal te redden, voordat de Duitsers de plannen voor de invasie uit hem hebben gekregen.
Richard Burton speelde een erg sterke rol als de Britse Major en draagt de film een beetje als hoofdpersoon. Naast hem speelt Clint Eastwood. Ze hadden geen geschiktere acteur voor de rol van Amerikaan kunnen vinden. De Western-held bewijst hier al ook een uitstekende Actie-held te zijn. Verder speelde ook Ingrid Pitt een kleine rol in de film. Pitt heeft in de oorlog in een concentratiekamp gezeten en is enkele jaren voor de opnames van de film van Oost naar West-Berlijn gevlucht.
Ron Goodwin maakte een ongelovelijk epische soundtrack voor Where Eagles Dare. Aanvankelijk had ik er niet zo'n zin in, maar toen die epische intro uit mijn speakers dreunde wist ik dat het een heerlijk filmavondje zou gaan worden.
Where Eagles Dare is erg mooi opgenomen in het cinemascope-formaat. Opvallend is dat de film nauwelijks gedateerd aandoet. Alleen een paar achtergrondprojecties en zichtbare dummies tijdens explosies, verder kan de film vandaag de dag nog prima mee. De mooie Oostenrijkse locaties en het haast mythologische Schloss Adler geven de film ook een mooi sfeertje mee.
Het enige negatieve dat ik over de film kan bedenken is dat de Duitsers allemaal Engels spreken (wat het ook totaal onduidelijk maakt wanneer er nou Engels en wanneer er Duits wordt gesproken. En de onwaarschijnlijkheden in het plot waren ook een klein beetje storend. Verder kloppen de uniformen niet altijd en zijn de voertuigen niet historisch correct, maar dat zie ik wel door de vingers.
Where Eagles Dare is een goede Oorlogsfilm vol van actie, met veel vaart. De explosieven en plottwists vliegen je om de oren. Gewoon verstand op nul (naja, zo erg is het ook weer niet) en genieten van het avontuurlijke spektakel.
James Bond in WO II. Het lijkt meer op een spionage actiefilm dan op een oorlogsfilm. Al loopt het wel wat mis hier en daar. Je ziet ook een acteerverschil tussen Richard Burton en Clint Eastwood. Ik had graag die 2e meer op de voorgrond gehad. De film komt wat geforceerd over. Niet dat het allemaal historisch correct moet zijn, daar gaat het me niet om. Maar er wordt een heroïsche avonturenfilm van gemaakt, minder dan de dramatische oorlogsfilms die we in Europa gewoon zijn, maar dan mag het avontuurlijke en plezier er wel wat meer uitkomen. We krijgen grote shots te zien, maar prachtige beelden zijn het nu ook weer niet.
De film heeft zeker haar momenten en draagt een goed onderhouden verhaal. Maar het lijkt me toch wel wat gedateerd. En er mocht wat meer pit in zitten.
TMP
Degelijke film met sterke en minder sterke momenten. De film bevat behoorlijk wat actie en is niet altijd even realistisch, maar ook weer niet te overdreven. Dat de Duitsers Engels spreken helpt niet echt om er een geloofwaardige en sterke film van te maken, hoewel er ook (om onduidelijke redenen) af en toe wel Duits wordt gesproken. Een gedegen plot, met enkele sterke scènes, maar hier en daar ook wat minder interessante gedeeltes. Het acteerwerk is degelijk, met aardige vertolkingen van Burton en Eastwood.
clubsport
Vond deze toch aardig tegenvallen , het is allemaal wel aardig bedacht maar eenmaal ontdekt en eigenlijk in het algemeen gaat het ze allemaal wel erg makkelijk af zonder al te veel serieuze tegenstand .
dat kwam de geloofwaardigheid op een gegeven moment niet ten goede en het duurde nog eens erg lang ook .
Goeie film waarin een aantal soldaten een door de Duitsers gevangen genomen generaal proberen te bevrijden. Een avontuurlijke actiefilm gesitueerd tijdens de tweede wereldoorlog. Een paar aardige plotwendingen en de actie-scenes kunnen er nog prima mee door. Vervelend wordt het zeker niet, maar het had wel met gemak wat korter kunnen zijn. Ook het feit dat er zo'n beetje alleen maar Engels gesproken wordt, is soms wat problematisch.
AGE-411
Het idee van een reddingsactie in een Alpenburcht en de verschillende plot-twists leken op papier wellicht perfect voor een spannende film. Spijtig dat de uitwerking ervan te veel verviel in clichés, zodat ik de film maar zeer matig kon waarderen.
In de actiescènes - en die zijn zeer talrijk aanwezig - overtreft Clint Eastwood zichzelf hier. Hij lijkt soms 10 Duitsers te doden met 5 kogels.
En da's eigenlijk mijn algemene opmerking over deze film: Het gaat allemaal veel te gemakkelijk. Alsof de hoofdpersonages niet eens hun best moeten doen, en zomaar - volledig routineus - een heel fort met Duitsers uitroeien. Alsof dat dagelijkse kost is. Soms wordt er ook iets teveel doelloos rondgeslopen, geklommen en ontploft, alsof de film nog niet genoeg actie bevatte.
En ja, de Duitsers spreken Engels. Ik kan er niet aan doen, maar ik kan er in deze film niet overheen komen. Ik krijg echt niet het gevoel dat ik op een film zit te kijken die zich tijdens WO2 afspeelt. En dat zou net het hele opzet moeten zijn.
Tarkus
Prima oorlogsfilm die echter wel een paar foutjes vertoont.
Onder andere het gebruik van een helikopter door de Duitsers klopt niet, als die er toen al waren was het zeker niet voor het vervoer van officieren en zeker niet het type dat je in de film ziet.
Ook het taalgebruik is in deze film een minpunt, iedereen spreekt Engels, en dat is een fout die in hedendaagse (oorlogs)filmen wel niet meer gebruikelijk is.
Maar de samenwerking tussen Clint Eastwood en Richard Burton is voortreffelijk, ik denk trouwens dat het ook de enige prent is waar ze samen in zijn te zien.
Kortom, dit een een spannende en onderhoudende oorlogsfilm van ruim 2,5 uur en is ondertussen een van de grootste klassiekers uit het genre, voor mij is het wellicht de 6de of 7de maal dat ik hem zie, maar nog steeds kan ik er van genieten.
Alleen al om het taalgebruik een halve ster minder dan het maximum.
Nog eens herbekeken nadat ik hem heb aangekocht voor mijn collectie.
Mijn eerdere recensie blijft gelden, en ook dit keer hem ik me niet verveeld met deze film, ondanks het feit dat ik hem al zovele keren heb bekeken.
John Barry
Sterke en spannende film. Nagenoeg de gehele film kenmerkt zich door actie en spanning in de prachtige setting van de alpen. Erg sterke rollen van van Richard Burton en Eastwood, deze twee hebben een goede chemie met elkaar. De actiescènes zijn behoorlijk goed, de scenes op de kabelbaan en met de bus steken er wat mij betreft bovenuit. Het is wel enigszins jammer dat Burton en Eastwood in ze algemeenheid zich wel erg makkelijk in de film weten te redden. De duisters vallen soms bij bosjes. Daarnaast zijn de plotwendingen wel wat ver gezocht. De muziek van Ron Goodwin is erg sterk en geeft de film een beetje een episch gevoel.
Met het verstand een beetje op nul is Where Eagles Dare een behoorlijk sterke film. Ondanks de lange speelduur is de film geen moment langdradig.
Flauw.
Een erg lang uitgesponnen missie waarbij een troepje Britse (en één Amerikaanse, want Eastwood moest blijkbaar ook meedoen) diep doordringen in Duits grondgebied. Wat volgt is een erg typisch avonturenfilmpje in oorlogstijd.
Veel spanning valt er niet op te merken, daarvoor is het dan ook allemaal te voorspelbaar. Jammer genoeg is de actie ook al niet veel soeps en het feit dat iedereen Brits spreekt helpt de film er ook niet echt op vooruit. Vreemd genoeg steunt het plot daar ook nog een beetje op, anders is de missie helemaal ongeloofwaardig.
Ach ja, je kijkt dit soort films ook niet meteen voor het realisme, spijtig genoeg valt er verder gewoon veel te weinig te beleven. De setting is dan nog sfeervol, maar daar hou je je ook geen 150 minuten aan warm. Vond het een erg oubollige film, niet iets waar ik nog veel plezier kan uitpuren.
Lovelyboy
But what the hell? A hole is a hole is a hole, as they say.
Kostelijk film altijd weer die zich ergens tussen avonturen en oorlog ophoudt. Uiteraard van Alistair MacLean die naar het schijnt het scenario schreef en pas daarna als boek op de markt kwam, erg prettig boek, maar vooral een top film en beste MacLean verfilming wat mij betreft.
Een uitgebreid verhaal met de nodige verwikkelingen, wendingen en contraspionage wordt gebracht in een prachtige omgeving. Een verhaal dat uitermate goed in elkaar zitten zich tot op het laatste laat wachten wat de afwikkeling betreft door alle actie. En actie is er zat en goed ook. Één ding, Duitsers kunnen niet schieten blijkt maar weer. Burton overtuigend, Eastwood knorrig als altijd en verder een prettige verschijning in de gedaante van Ingrid Pitt. Derren Nesbitt is als Gestapo man ook goed gecast en overtuigend in zijn rol.
Ondanks zijn inmiddels 52 jaar is Where Eagles Dare nog altijd een kostelijk film ook al weet je de afloop. De acteurs zijn geknipt voor hun rol, de locaties zijn prachtig en het plotje is meer dan prima. Dan zit er nog een prima soundtrackje bij en kloppen de uniformen en wapens op wat rare pantservoertuigen na. Wel jammer van die auto die zomaar ontploft.

Papillon

The Longest Day
Oorlog, 1962

Escape from Alcatraz
Drama / Thriller, 1979
duitslandbergtweede wereldoorlogliberation of prisonersbavaria, germanynazikasteelsecret missionparachuteundercover agenttwo man army infiltrationexplosiesabotagecommandowar heroalpen bergencable car jaren 40sidecarfall from height