Genre: Horror / Thriller
Met onder meer: Tobin Bell, Lyriq Bent en Scott Patterson
Releasedatum: 3 januari 2008
Bekijk via Videoland
Plot Saw IV
"You think it is over... but the games have just begun."
Nu Jigsaw en zijn kompaan Amanda dood zijn, lijkt het spel afgelopen. Maar als een nieuw videobandje van Jigsaw opduikt, blijkt het spel nog lang niet aan zijn eind te zijn. Twee FBI-profilers proberen de hele puzzel op te lossen en speuren door Jigsaws overgebleven spullen. Maar als een SWAT-lid ontvoerd wordt en onderdeel van het spel blijkt krijgt hij negentig minuten om, behalve zijn eigen leven, het leven van een oude vriend te redden.
John Kramer / Jigsaw
Lamanna
Eric Matthews
Jeff Denlon
Wernertje
Ik heb de film van de week op tv gezien, en vond hem wel te pruimen maar daar was alles ook voor mij wel mee gezegd. Saw 1 was naar mijn idee goed verrassend en origineel, maar dit deel vond ik niet zo, kon me niet echt zo goed in leven, misschien kwam het door het feit dat ik deel 3 nooit heb gezien. Ik vond het allemaal wat minder, maar heb me wel vermaakt de bruutheid en bloed was aardig weer om te zien. Morgen is deel 5 op tv die ga ik ook wel ff kijken denk ik, persoonlijk vindt ik jammer met deze films dat naar 1 en 2 alles minder wordt (dat is vaak bij horror films) en begrijp ook nooit zo goed dat er dan 6 of 7 delen worden gemaakt. Vaak denk ik bij deze films pfff wanneer houd het op en nu weten we het wel en maakt het de eerste twee films eigenlijk kapot door telkens in herhaling te vallen. Het neemt niet weg dat het nog wel vermakkelijk blijft en dat wanneer deze delen op tv komen ze best de moeite zijn om te kijken. Ik ga er ook niet voor naar de dvdtheek maar wacht tot ze op tv verschijnen omdat het voor mij persoonlijk geen films zijn waar ik mijn geld aan uit ga geven maar wel leuk zijn voor een luie avondje op de bank zonder dat je te veel hoeft na te denken.
namingway24
Ah ja, Saw IV. was dit vervolg nou echt nodig? Toegegeven, er waren na deel 3 nog wat losse eindjes, maar de eerste 3 films kunnen makkelijk als een trilogie bekeken worden. Maar ja, geld lonkt, en de makers hadden natuurlijk ook wel door dat mensen die losse eindjes graag opgehelderd willen zien. En weet je, Saw IV is eigenlijk meer dan de moeite waard.
In deel 4 komen we behoorlijk wat meer te weten over John/Jigsaw's verleden en zijn beweegredenen. Ook zien we hier de eerste val die hij ooit heeft ontworpen, en zijn langzaam afglijdende geestelijke toestand. Deze scènes zijn best wel sterk, hoewel Kramer's teksten al een beetje hun kracht verliezen, en naarmate de film vordert zelfs een beetje op de zenuwen gaan werken. Te veel psychologisch geneuzel wat mij betreft, maar daartegenover staan weer wat intense scènes en originele vallen.
De vallen in Saw IV zijn weer lekker sadistisch, hoewel sommige vrij ingewikkeld zijn en je je af gaat vragen hoe Jigsaw dat allemaal voor elkaar krijgt. Er zijn weer een paar lekker gore scènes bij, en de fysieke verminkingen zijn niet van de lucht; dit is misschien wel de meest bloedrige Saw tot dan toe. Ook is het leuk dat hier de eerste val te zien is waar 2 mensen aan deelnemen, iets wat toch wel voor extra spanning zorgt.
De acteurs zijn allemaal niet opmerkelijk, maar voor een horrorfilm zeker niet slecht. Tobin Bell is hier naar ik meen voor het laatst echt vaak in beeld, en hij doet het naar behoren; hij blijft sympathiek en geloofwaardig overkomen. Donnie Wahlberg verdient zeker een compliment; hij krijgt bitter weinig te doen, en zijn rol is niet meer dan een plotelement. Toch bleef hij professioneel zijn rol spelen. Betsy Russell is erg aantrekkelijk en speelt ook goed. Costas Mandylor wordt vaak verweten dat hij niet geweldig acteert, maar ik kon hem wel pruimen.
Grootste struikelblok van dit 4e deel is dat het nu al iets lastiger wordt alle verhaallijnen uit elkaar te houden; scènes lopen in elkaar over en er wordt constant door de tijd gesprongen, wat bij tijd en wijlen tot wat verwarring leidt. Toch is het als je je aandacht erbij houdt nog wel te volgen, en is de ontknoping wel weer verrassend genoeg om nog een vervolg te rechtvaardigen.
En laten we eerlijk zijn: tegen deze tijd hadden de makers ook wel door dat dit een franchise was, en deel 5 ontontkoombaar was.
Wordt dus wederom vervolgd...
flaphead
De gedachte van de rechtvaardige spelletjes zijn goed, het verhaal aardig, het slot prima. Maar voor mij mag het allemaal wel een stuk minder bloederig en overdreven. Ik snap wel dat het bij Saw hoort, maar ik vind het niks op die manier.
Ik heb de eerste 3 delen lang geleden gezien, dus ik kan nu niet zeggen dat het 'meer van hetzelfde is', hoewel dat volgens mij wel degelijk van toepassing is.
sirgawain
Ik vond deze film niet zo denderend als de rest.
En weer, ging iedereen dood!
Dat vind ik nou zo jammer, laat eens iemand in leven die een grotere rol in de volgende film krijgt.
Maar het verhaal was aardig, en het bloed ook, dat hebben ze goed gedaan.
Maar soms snapte ik het helemaal niet.
En Costas Mandylor (Hoffman) Leek erg veel op die Stramm.
Ik kon ze eerst niet uit elkaar houden.
En de film zelf, hoe het gespeelt was vond ik ook matig
Ik geef het dus een 2.0
Lui (crew films)
- 11900 stemmen
En weer, ging iedereen dood!
Aan de ene kant heb je wel gelijk, maar aan de andere kant totaal niet.
[edit mod: spoilers voor andere Saw-delen verwijderd]
Spoilers voor andere Saw-delen verwijderd. Spoilers voor andere films mogen alleen geplaatst worden bij de betreffende films zelf.
Spoilertags werken hier alleen voor Saw IV.
JustMike
Ik vond deze film niet zo denderend als de rest.
En weer, ging iedereen dood!
Maar het verhaal was aardig, en het bloed ook, dat hebben ze goed gedaan.
Maar soms snapte ik het helemaal niet.
En Costas Mandylor (Hoffman) Leek erg veel op die Stramm.
Ik kon ze eerst niet uit elkaar houden.
En de film zelf, hoe het gespeelt was vond ik ook matig
Ik geef het dus een 2.0
toch niet iedereen ging dood. Of wel... want die zeg maar aan het hangen was, en op het ijs stond, die overleefde het toch??
Emma'
Nee, die ging dood doordat die twee grote ijsblokken tegen z'n hoofd aan kwamen nadat de deur openging.
SlasherMovieMan
Is Saw IV precies hetzelfde als Friday The 13: part 5 of niet?
Ik dacht na Saw III dat we klaar waren met de Saw-films. Ik dacht de hele tijd van na die twist in deel 3: hoe kan er nou in godsnaam nog een Saw-film komen? En nu heb ik het gezien en ik vind het maar een verwarrende zooi. Dus als je de eerste 3 niet hebt gezien, dan kijk die eerst voor je de vierde gaat kijken. Saw IV volgt de laatste agent die nog niet is getest door Jigsaw genaamd SWAT-commander Rigg. En voorspelbaar natuurlijk: hij wordt ontvoerd en geplaatst in een ziek spelletje. Wat hij moet doen? Det. Eric Matthews (uit Saw II) redden. Maar voordat hij hem kan redden moet hij ook nog andere redden uit die gore traps zoals The Hair Trap, die ik persoonlijk misselijk as hell vond! Maar het beste aspect in Saw IV is dat we worden geïntroduceerd aan een jonge dame genaamd Jill Tuck. Zij is Jigsaw's "freakin' ex-vrouw!!!!!! En ik zal het maar gelijk zeggen: ik kijk meer naar de verhaallijn in deze films dan bij de traps. Aangezien Saw ons voorstelde aan het torture-porn genre. Hallelujah! Ik wil wel even zeggen dat Saw IV niet de beste Saw-film is. Ik verkies de films persoonlijk in deze volgorde: 1-3-2-4. Ik ga nu niet zeggen dat dit een slechte film was, bij verre weg niet. Een excellente film! Maar ik vind hem geweldig, bevat geweldige kills, het bevat een verwarrende verhaallijn. Het is echt geweldig, maar gelukkig wordt dit allemaal uitgelegd in de plot twist waar ze duidelijk veel aandacht aan hebben gegeven. De plot twist van het vierde deel gaat meer over uitleg. Veel onbeantwoorde vragen worden uitgelegd. Het is zo van na deel 4: oh nu snap ik het! En dat vind ik zo leuk eraan. Het is zo'n mooie film. Veel fans zullen er blij mee zijn vanwege de vragen die worden beantwoord. Kortom: Saw IV is een best wel mooie Saw-film met heftige en zieke traps maar ook een mooie verhaallijn die zeker niet zal tegenvallen.
4,5
killerfreak
ietwat 'tegenvallende' film in de franchise, al is dat moeilijk te zeggen wanneer ze allemaal rond hetzelfde draaien, namelijk getest worden.
Respect wel voor het monsterlijke brein achter het script, want hoe vind je toch maar al die 'spelletjes' uit. Maar de hele clue vond ik dit keer net niet voldoende (al waren mijn verwachtingen misschien te hoog na voorgaande films), al moet ik toegeven dat deze toelaat de rest meer te kaderen.
3* dus, maar dat belet me niet om binnenkort deel V te kijken!
puckb96
Eric Matthews op het ijs ging dood. Kreeg die ijsblokken tegen z'n kop aan gekukkelt.
blauwe pikachu
Ja, het was me wat, dit cinema-uitstapje naar Saw IV
Ik moet waarschijnlijk de voorbije jaren op Mars geleefd hebben waardoor ik nog niet veel van de Saw-reeks had gehoord. Dus ging ik met veel enthousiasme en de nodige popcorn naar de film kijken om zo'n slashy Scary Movie achtig iets te gaan zien.
Van die popcorn heb ik alleszins niet veel gegeten.
De film zat goed ineen, en deed me een beetje aan Seven denken ivm met 'misdaad begaan en daarvoor gestraft worden'. En cinematografisch was het allemaal in orde, maar of ik plezier heb beleefd? Allerminst, en dat is toch het doel van een film?
Ik zat meer verstopt onder het zitje voor mij, handen over mijn oren en mijn vrienden deden net hetzelfde
Nee, dit soort zieke, gore, martelpraktijken zijn gewoon echt niet aan mij besteed. Het was mijn eerste en laatste Sawfilm.
Rodney9
het vierde deel zelf was wel goed,
maar jezus de regie was zo bagger. darren lynn bousman; blij dat ze die man niet meer hebben laten meewerken aan saw v: eigenlijk had ie dit deel niet meer moeten doen, want de minpunten zijn met name aan hem te danken. door zijn prutserige regie is het tempo zo snel dat je bijna niet kan volgen want dan met namte nog erger is bij het einde dat je een tal keer moet kijken voordat je het werkelijk echt begrijpt
voor de rest: de film zelf is prima, maar het werk van bousman was erg bagger
lvlvlv
Vond deze saw wel goed, bloederige spelletjes, gelijk bij die dikke man die zijn ogen moest uitprikken, of zijn lichaam aan stukken.
Niet heel origineel meer, maar van mij mogen ze door blijven gaan met de saws

jipt
Minste deel dat ik tot nu toe heb gezien. Gaat meer om het complex mogelijk maken van het verhaaltje ipv om de spanning (waar het om moet draaien). Alhoewel het script niet heel slecht is, is het allemaal wat overdone met te veel personages. De film kent af en toe ook zeker z'n momenten, maar het geheel slaat net de plank mis. Uitgemolken. 2,5*/3*
maxroelofs
Een deel te veel.
Jammer dat ze deze gemaakt hebben. Natuurlijk waren er nog een aantal dingen die niet klopten alleen die hadden ze dan in dit deel af moeten handelen. De vorige verhalen boeide me allemaal alleen dat was hier allemaal minder. Het hele sfeertje was weg. De film moest het alleen maar hebben van de gore momenten zoals de operatie van jigsaw. Dit was alleen maar in beeld gebracht om de mensen te laten zien hoe goed ze het wel niet konden maken. De traps waren nog altijd goed gevonden.
De grote verbazing aan het eind van de film was weg. Waar ik aan het eind van deel 1, 2, 3 echt weg geblazen werd vond ik het hier maar flauwtjes en uitgerekt. Jigsaw is dood dus waarom zouden ze verder gaan. Ik zag er geen rede toe alleen de makers vonden het kennelijk nodig om er nog een stuk of 5 te maken.
Acteerwerk was matig. De zogenaamde nieuwe jigsaw die je op het eind zag had totaal geen dreiging zoals jigsaw zelf die had. Het was gewoon een dik klein mannetje die gepest werd op de middelbare school en nu wraak lijkt te willen nemen. Ook die man die de hele tijd in de ruimte bleef met de man op het ijsblok sloeg de plank mis. Wordt het in een volgend deel uitgelegd hoe het komt dat hij plots bij jigsaw stond?
Nee hier sloegen ze de plank totaal mis. Het enige waar ze de punten bij mij mee verdienen zijn de traps.
aburex
Goede film. Hierin komt men te weten hoe het zo ver is kunnen komen met Jigsaw. Kijk uit naar de volgende delen.
K. V.
Deze eens her bekeken en deze is een stuk ingewikkelder dan nr 3. De folteringen waren wel erg origineel, vooral die met de verschillende metalen staven was goed gevonden.
Redelijk veel nieuwe personages, al komen er enkele uit de vorige delen terug.
Het einde is goed gevonden en dus verrassend.
De film was goed, maar wel redelijk ingewikkeld.
dr channard
Minste Saw film tot nu toe. Heb hiernet de vijfde gekeken en vond deze toch wel beter. Dit deel is gebuisd en ben blij dat Darren Lynn Bousman van de regiezetel is geschopt.
Het was gewoon mijn ding niet. Een politieagent dat van plaats naar plaats rondtrekt en telkens iets moet doorstaan om zijn partners te vinden. De proefjes die hij moest doen waren ongelooflijk makkelijk (het was net een reden om voor meer kills te zorgen). Bijvoorbeeld die vrouw met de machine vastgebonden aan het haar. Ja hij kon ze redden, maar hij kon ze ook laten sterven. Aangezien er eigenlijk geen echte keuze is was het ook totaal niet spannend. En dan nog, kiezen tussen je partners of iemand folteren die je amper kent maar wel slechte dingen heeft gedaan in het politiekorps... mja, keuze is snel gemaakt eh ?
Het verhaal sleept zich dan ook mee. Van de ene naar de andere kamer, papiertje wordt gevonden (hatelijk concept in dat doosje). En dan heb je eindelijk (want de film duurt gelukkig niet lang) de climax. Elke Saw-film minder en minder origineel. Ook hier helemaal niet met open mond gekeken zoals ik heb gedaan bij de eerste twee films. Echt jammer.
Deel 4 is een misser.
patrick17
Vandaag was het tijd voor deel 4 om te herzien. Als je alle delen achter elkaar bekijkt dan vallen de films toch beter.
Het begin is eigenlijk bedoeld als het einde. Tenminste zo beleef ik het want het begint met de autopsie van John Kramer. Daarbij werd detective Hoffman bijgehaald. Aan eind van de film zien we Agent Strahm bij het lijk van Kramer (Dit wordt uiteraard het vervolg dat kan niet uitblijven).
Ook tussen de film door werd er verwezen naar de vorige delen. Sowieso met de personages van Eric Matthews / Agent Kerry en nu Agent Riggs. Ook een stukje in het deel. De Chineze agent komt vertellen dat er wederom een dokter vermist wordt (Dokter Lynn, in het derde deel overleden). Dus moeten we deze film in een ander gedeelte zien lijkt me.
De film begint wel meteen goed inpricipe met de autopsie van John Kramer, een sterke maag is wel van toepassing. Daarna met een spelletje, de een kan niet zien, en de ander kan niet praten.
Uiteindelijk wordt agent Riggs erbij betrokken en dan komen we wel z'n beetje uit bij het verhaal wat we kennen, ze moeten iemand redden. Geen probleem want de traps blijven gruwelijk.
Het beste aan dit deel vond ik zelf dat het een achtergrond verhaal van John Kramer wordt verteld. Daarin worden vele dingen duidelijk wat de film ten goede komt. Zijn vrouw Jill (een mooie vrouw al zeg ik het zelf) komt meer in de delen voor. Het ontstaan van Jigsaw door drug addict Cecil. De beginners trap met dezelfde Cecil met een heerlijke droge zin '' Time is an illusion that cannot be given.''
In dit deel moet je wel heeel goed opletten om alles goed te begrijpen, vond het namelijk allemaal snel achter elkaar gaan. Al met al is het geen verkeerde film maar vond ik de eerdere delen beter tot zijn recht komen.
cassie1997
wat kan ik zeggen. De beste horror film serie die er is alles wat er gebeurt klopt precies met het vehaal en alles word in de vervolgen steeds meer uitgelegd (van waarom en hoe enzo) als je deze film wilt zien moet je zeker de hele serie kijken van 1 tot 7
Een top film (serie, eigelijk zijn alle 7 delen één grote top film)
5 sterren, als je de rest ook ziet
Dreiecke
Ik weet het niet. Ik zag een klein stukje met overdreven helrood nepbloed en iemands gezicht zou net gecirkelzaagd worden. Ik heb eigenlijk niet zoveel zin meer om meer Saws (buiten deel 1) te bekijken.
Lennert
Krijg nu wat, deel 4 vond ik so far na deel 1 eigenlijk nog de beste van de reeks. Ik heb deel 6 dan nog wel niet gezien, maar het feit dat men zich hier toch iets meer richt op een verhaal en karakterontwikkeling (voornamelijk van Jigsaw dan), maakt de film toch al een behoorlijk stuk minder goedkoop vermaak dan de andere delen. Je merkt dit ook wel in de vallen zelf, die met uitzondering van het haar weinig echt gruwelijk zijn.
Wel blijft het me zo tegenstaan dat deze serie slechte acteurs lijkt te handhaven in praktisch alle delen na de eerste. Tobin Bell is natuurlijk uitstekend als badguy, maar figuren als Patterson en Mandylor kunnen op geen enkele wijze mijn sympathie wekken. In dat opzicht was Lyriq Bent weer eens een aangename verrassing, maar echt veel te doen had hij ook niet. Jammer dat de regie verder bij vlagen wel gruwelijk vervelend was, die ondervraagscene tussen Patterson en Russell was afgrijselijk geschoten.
Desalniettemin tot nu toe zeker mijn favoriete vervolg uit deze reeks, nu alleen deel 6 nog.
ZeppelinNL
Wie bedoel je met 'hij'? De man die de op het ijsblok staande man en die in de electrische stoel zittende man observeerde? Dat was advocaat Art Blanks, die onder andere de andere in de film gemartelde personen (de vrouw in de 'Hair Trap' (pooier), de dikke man in de motelkamer (verkrachter) vertegenwoordige alsmede Jigsaw en Jill hielp bij een of ander wettelijk geschil.
Als je de man die op de elektrische stoel zit bedoelt, ja dat wordt uitgelegd. Als je bedoelt met 'bij Jigsaw staan' dat hij bij de autopsie aanwezig is, die autopsie vindt plaats na de gebeurtenissen in de film, immers, tegen het einde van de film zie je Strahm in de ruimte staan met Jigsaw en een aantal lijken (Saw III gaat dieper op dit hele gebeuren in), waarna Hoffman (de man in de stoel) hem opsluit.
congo
Niet heel origineel meer, maar van mij mogen ze door blijven gaan met de saws
Ach ja, na deel 3 wordt inderdaad wat eentonig, maar de twists zijn best wel fraai en de brute traps zijn wel vermakelijk.
misterdhdh
vond de dialogen iets minder sterk dan in de vorige films, ben heel de reeks aant herbekijken, vanavond deel 5 nog is zien, blijft allemaal zeer vermakelijk
beste reeks van de laatste 20 jaar voor mij
playah26
Deel 4 naar mijn mening het zwakste deel van de saw collectie.
Zit rommelig in elkaar en gaat van de hak op de tak waarbij ik het niet helemaal meer goed kon volgen.

Saw X
2023

Spiral: From the Book of Saw
2021

Jigsaw