Genre: Actie / Misdaad
Releasedatum: 24 juli 2008
Bekijk via Netflix
Bekijk via HBO Max
Plot The Dark Knight
"Welcome to a world without rules."
Bruce Wayne
Ramirez
Wuertz
Scarecrow
JacoBaco
Sommige mensen kunnen het gewoon niet uitstaan dat deze film hoge cijfers krijgt en ze denken een goed excuus te hebben gevonden dat dit komt door Heath Ledger die dood is. Waarschijnlijk mag geen enkele Batmanfilm een hoger cijfer krijgen dan een 4.
- 20609 berichten
dat is natuurlijk allemaal larie koek, en heath zet gewoon een goeie joker neer, maar er zijn genoeg minpunten in deze film wat 5* niet rechtvaardigd.
Esteban
'Meesterwerk', lees je hier post na post. Mensen moeten toch eens leren voorzichtiger met dat woord om te gaan hoor. Een meer den geslaagde crowdpleaser, ja. Maar onder 'Meesterwerk' versta ik toch iets anders.
JacoBaco
Ik gok The Hours met Nicole Kidman, Julianne Moore en Meryl Streep.
Een meesterwerk
Angrod_Pallanén
Heb hem niet gezien, maar onder mijn definitie (heb wel meer 5.0 films dan Esteban), is The Dark Knight zeker een meesterwerk, ik zou haast zeggen een film die zijn weerga niet kent, maar er mist nét iets in de film waardoor hij geen 5.0 krijgt.
Desondanks, de slimme plotwendingen, de doordachte personage ontwikkelingen en de gehele optzet van het verhaal, plus de mooie special effects en geweldige shots en bombastische muziek, het is gewoon een geweldige film.
Esteban
Een film die op elk vlak én vanzelfsprekend ook als geheel aanvoelt als de perfectie zelve. Zo zie ik dat.
Ik smijt met plezier wel eens met een 4 of desnoods 4.5 naar steengoede films, maar die 5 is toch wel iets bijzonders, imo.
Sasja
Maar ja ik snap nu dus ook niet dat ik hier weer op inga.
Daar heb je ook wel gelijk in, maar ik vind wel dat door z'n dood de film nog meer aandacht heeft gekregen. zo zie ik het dan. en er zullen genoeg mensen tijdens het kijken van deze film wel een gevoel hebben van 'Jammer dat dit zijn laatste rol is' en dat soort dingen
De Knip
In het kader van een actiefilm, is dit wel een bovengemiddelde film. Alleen het verhaal is mij te simpel, wat dan voor Batman ook wel gewoonlijk is. Zodra deze wat op tv is geweest, gaat ie echt niet 10-en meer krijgen. Deze film zal bij mij over een tijdje al 'vergeten zijn'. The Joker wordt goed gespeeld. Batman valt ietwat in het niet. Het bioscooppubliek vindt het allemaal fantastisch, wat ook wel blijkt uit de gemiddelden her en der. Voor mij kan ik niet hoger gaan dan:
***1/2
wfiret
kan best wel zijn maar hij is hier echt wel OVERRATED.
Ach, hij daalt al een beetje hoor. Geef het even tijd
Wat is eigenlijk jouw score voor de film?
Ricky Roma
Wat bedoel je dalen? Zit toch al heel tijdje stabiel te schommelen tussen 4,29/,4,30/4,31. Hier komt hij ook de top 10 nietmeer uit.
- 20609 berichten
Hier komt hij ook de top 10 nietmeer uit.
inderdaad. Over twee jaar als iedereen 'm na (her)ziening op dvd langzaam afwaardeert komt die ergen tussen de 4.00 en 4.10 uit denk ik.
Kevin13
Ach, hij daalt al een beetje hoor. Geef het even tijd
Wat is eigenlijk jouw score voor de film?
met wat ik gezien heb voorlopig zal onder de 3.0 zijn.
Musicer
"Volgens BBC is Heath Ledger fantastisch, maar wordt hij er door Christian Bale als Batman, op subtiele wijze overtroffen."
Andere film gezien waarschijnlijk
Horrordude
Ik vind het overigens niet zo gek dat hij zelfmoord heeft gepleegd, hij speelt The Joker zo verschrikkelijk goed, eng, gek etc dat ik denk dat hij door dit personage ook echt gek is geworden. Hij leefde zich zo verschrikkelijk in in zijn personage.
JacoBaco
Ik vind dat een film toch minstens 2000 stemmen nodig heeft voor een concreet gemiddelde.
Zeker door al die onzin stemmen als een 0,5. Een 5 gaat mij vaak ook wat te ver hoor. Er bestaan heus wel films die verschrikkelijk slecht zijn. Geef 0,5 sterren als je werkelijk alles van A tot Z slecht vind. Ook al haat je Batman. Kom op TDK is geen 0,5* waard.
Minimaal 1,5* geven omdat bijvoorbeeld de special effects, soundeffects, acteren, het verhaal en camerawerk wel goed zijn, is toch geen zonde.
Ik heb ook zat films gekeken waar ik totaal niet warm of koud van werd, zoals Jumper bijvoorbeeld. Maar er zijn heus wel 1 of 2 pluspuntjes aan de film. Daarom geen 0,5
Miss Sway
net zoals ik dacht
Heath Ledger is dood dus begin maar met 5en te strooien. een batman film die 4.30 haalt ?
plz zeg, wat gebeurt er met deze site.
Wat een belachelijk iets om te zeggen. Je gaat er van uit dat de mensen hier hier met 5-en gaan strooien omdat een acteur dood is? Je vindt toch gewoon dat iets goed is neergezet of je vindt het niet. Simpel als dat. Erg slappe statement om aan te halen. Een zwakke ‘onderbouwing’. En ja, ik heb ook een 5 gegeven alleen ken ik hem niet eens. Ik geloof dat ik alleen 'A Knight's Tale' heb gezien en dat vond ik een bagger film. Eindelijk werd een keer een Joker neergezet zoals deze bedoeld is. Je doet afbreuk aan de mensen die er een echte mening over hebben.
PlZz zeg, waar gaat deze site heen...
- 20609 berichten
@ JacoBaco maar er zijn mensen die gewoon andere dingen aan een film waarderen, en als die er hier niet inzitten en het duurt ook nog eens 2,5 uur kan ik best begrijpen dat men op 0,5* uitkomt, ok beetje onlogisch omdat er een joker inspeelt die praktisch een nieuwe dimensie neerzet voor badguys maar ik zou er niet zo zwaar aan tillen, hetzelfde geld voor de 5* stemmers wat ook weer het uiterste is, aangzien er ook erg zwakke momenten in de film zitten..
- 20609 berichten
jij begint er nu ook over, zegd genoeg dunkt me.
PlZz zeg, waar gaat deze site heen...
frankieman
Dat doet Miss Sway toch ook alleen maar omdat Kevin13 er eerst over begon?
- 20609 berichten
Dat doet Miss Sway toch ook alleen maar omdat Kevin13 er eerst over begon?
Miss Sway
jij begint er nu ook over, zegd genoeg dunkt me.

Inderdaad, misschien verstandig voortaan eerst even te lezen waar je precies op reageerd. En bedankt, je verwoord precies wat ik ermee wilde zeggen.
- 20609 berichten
Inderdaad, misschien verstandig voortaan eerst even te lezen waar je precies op reageerd. Ik houd ook niet van dat soort zinnen, daarom herhaalde ik 'm ook.
WB
Zeer sterke film zeg. Gebeurt niet vaak dat een "tweede deel" beter is dan het "eerste deel". Btman Begins was al goed, maar deze gaat een stapje verder. Heath Ledger die zijn beste rol speelt, maar de commotie omtrent zijn karakter helaas niet mee mag maken. Misschien komt het door zijn humoristische rol, maar hij overtreft Bale. Hoewel die ook goed was in zijn ijzige rol.
Goeie muziek evenals de soundeffects, geweldige special effects, geweldige acteurs (was alleen niet zo weg van mevrouw Gyllenhaal), spannend van 't begin tot het eind en natuurlijk dat lekkere donkere sfeertje die weer heerst in de film. Vind het geen nummer 1 notering waard, maar snap best dat mensen dit wel zo zien. Al met al een heuse aanrader. Als je Begins goed vond, is dit een must-see!
4,5* (misschien na herzien een half puntje erbij)
glimlicht
heb hier onwijs van genoten!
Uiteraard een eervolle vermelding voor The Joker,
met zijn geniaal bedachte streken.
Maar ook Harvey "Two-Face" Dent werd geweldig neergezet,
en zelfs Batman kwam menselijk over (al was dat stemmetje wel iets too much..)
Eindelijk weer een echte poem-pats-knal testosteron film
4,5
Madecineman (moderator films)
Gezien jou mening over deze film, zal Batman (Burton's versie uit 1989) jou misschien beter bevallen, aangezien daar geen enkele poging tot diepgang o.i.d. wordt gedaan en met Nicholson als The Joker (verre van een doorsnee psycho als Ledger) heb je een waar feest, zonder enige vorm van serieusheid (en niet alleen bij The Joker...). Aanrader bij deze (als je tenminste nog zin hebt om een 'superheldenfilm' te gaan kijken).
Ik ken de versie van Burton nog van "vroeger" en die staat met toch nog steeds als zeer amusant en mooi gestileerd voor de geest. Wat mij erg tegenviel aan Batman Begins was dat de hele stilering zoals ik me Gotham City altijd had voorgesteld was verdwenen. In TDN is die lijn alleen maar verder doorgezet wat dat betreft heeft Burton toch meer fantasie dan Nolan die het wat droger aanpakt.
Ga binnenkort denk ik Burton's versie weer eens ergens opduikelen, toch wel grappig om ze eens goed te vergelijken met Nolan's Batman nog vers in het geheugen.
Dinalfos
Ik had het niet verwacht, maar ik heb genoten van de "achtbaanrit", zoals sommigen het noemen. Moordend tempo, uitstekende practical effects, goede stunts en lekker duister qua toon. Van mij zul je geen gelul horen over hoe TDK geen stripverfilming is maar een misdaad-actiefilm, want dat is gewoon neerbuigende quatsch. TDK is een stripverfilming in hart en nieren. Maar dan eentje die zijn basismateriaal voor de verandering eens bloedserieus neemt. Dus het is uiteraard óók een misdaadfilm. Dat wist ik zelf natuurlijk allang, maar sommige lopen nog een beetje achter. Vandaar.
Maar goed, de film. Het meest geslaagde element is natuurlijk de rol van Heath Ledger als Joker. Eng zou ik hem niet willen noemen, maar hij weet blijkbaar goed hoe je een gewetenloze psychopaat gestalte moet geven zonder dat zijn clowneske trekjes op de zenuwen gaan werken. Hulde voor hem. Het grote nadeel van zo'n kleurrijke rol en de bijbehorende aceerprestatie is dat de vooral de acteurs in de minder spectaculaire rollen (en daar reken ik ook Batman/Bruce Wayne toe) eigenlijk per definitie van het scherm gespeeld zullen worden. En dat is hier ook heel duidelijk het geval. Christian Bale is natuurlijk een prima acteur, maar hij speelt zijn Bruce Wayne niet veel beter dan de andere acteurs die de rol vertolkt hebben. En Michael Caine en Morgan Freeman, hoewel verreweg de meest getalenteerde acteurs in de hele film, spelen een beetje op de automatische piloot. En Maggie G is Een gematigd getalenteerde actrice in een ondankbare kloterol. Hmz. Dan blijft nog over Aaron Eckhart, die wel een goede rol neerzet, maar eveneens niet kan tippen aan Ledger. Tja.
Gelukkig klinkt dit allemaal ernstiger dan het in de praktijk is. Nee, wat ik vervelender vind, is dat de film weliswaar an sich hele interessante vragen stelt, maar dit op een nogal opzichtige manier doet. Bijna alle vermeende moreel-filosofische diepgang moet voortkomen uit de dialogen, waarbij de acteurs nog nét niet rechtstreeks in de camera kijken en het publiek vragen of ze a.u.b even willen luisteren en meedenken! Er zit geen flow in ofzo. Dit heeft me wel een beetje verbaasd en het haalt de kwaliteit van het scenario een eind naar beneden. Tenminste, als je erover na gaat denken, want de film is erg goed in het verbloemen van zijn imperfecties. Het is niet alsof je het als kijker niet voor lief neemt ofzo in zo'n "achtbaan". Maar het blijft een fors minpunt.
Wél erg geslaagd is de dynamiek tussen Batman en Joker. Joker is het leukst om te zien, maar hij zet Batman wel op een aantal buitengewoon interessante manieren voor het blok. In combinatie met diens reactie daarop blijft de boel fris en levendig, maar nergens luchthartig. Two Face past daar met zijn haastige ontwikkeling meestal wat minder goed tussen, maar gelukkig speelt hij later een fundamentele rol in het conflict. En die was fantastisch. Dus daar waar de intellectuele lading een beetje gemakzuchtig lijkt, komt de psychologische spanning goed uit de verf. Zulke kwaliteiten heb ik niet in Batman Begins aangetroffen, dus hulde voor Ledger en regisseur Nolan.
Nolan heeft trouwens sowieso een hoop bijgeleerd sinds BB. Actiescenes zijn niet zijn forté, zoveel is duidelijk, maar het is ook niet meer de [hyperbool] onooglijke bende die hij er voorheen altijd van maakte [/hyperbool]. Alles ziet er degelijk en strak uit, voor zijn doen, en ik vind het tof dat alle stunts en acties gewoon op de ouderwetse manier worden uitgevoerd. Niemand in Nolan's Gotham beschikt over bovennatuurlijke krachten, dus er is geen noodzaak voor veel CG. Het resultaat is dat alles er (met uitzondering van Two Face, die wel CG heeft en nog van baggerkwaliteit ook) "echt" uitziet. Dat het allemaal wel met wat meer flair had gekund kan ik ze daarom wel vergeven. Dat de film aan het eind een beetje inkakt ook wel.
Dus. Mijn kanttekeningen zijn niet gering, maar ik heb me desondanks echt prima vermaakt. Met een moordend tempo, een beste score, een glansrol van een overleden acteur en geweldige art direction kun je blijkbaar alles wegpoetsen. Ik hoop alleen wel dat de hype binnenkort een beetje afneemt, want ik vind niet dat de film de status van instant klassieker heeft verdiend. Het is geen meesterwerk, laten we daar in vredesnaam eerlijk over zijn. Het zou leuk zijn geweest als dat wel zo was geweest, maar ik ben vooralsnog blij dat ik eindelijk eens een kijkenswaardige live action Batman-film (die zichzelf niet presenteert als campy) heb gezien. Misschien dat deel 3 dan een échte topper kan worden
7/10

The Dark Knight Rises
2012

Batman Begins
2005
Legendarische Batman-film 'The Dark Knight' van Christopher Nolan woensdag op televisie

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

Dit is de reden dat Heath Ledger als The Joker steeds aan zijn lippen bleef likken

The Shawshank Redemption

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993
dc comicscrime fightergeheime identiteitanti heroscarecrowsadismechaosburgerwachtjokersuperheldgebaseerd op striptragic herogeorganiseerde misdaadanti villain criminal masterminddistrict attorneysuperkrachtimaxsuper villainfighting crime neo-noirdc extended universe (dceu)batmanbatman most wantedbased on comic strip bold